Taktovani e2180
Zdravim,
jsem v taktovani uplny zacatecnik, samozrejme jsem si precetl ruzne navody apod. dnes jsem to zkusil naostro.
mam intel pentium e2180 2ghz a chci z nej dostat 3ghz
pameti mam 2gb ddr2 667
Hupsnul jsem tedy do biosu a ze startu cpu frekvenci dal z 200 na 230 a upravil dram timing abych mel zhruba 690mhz frekvenci u pameti, jeste jsem se nekde docetl o vypnuti cie, tak to jsem vypnul. Vse jsem ulozil a pc nebylo schopno nabootovat, pomohlo az vypnuti a nasledne zapnuti zdroje a pote i pc, kde mi bios vypsal overcloking failed a musel jsem dat vse zpet. Docetl jsem se, ze tento procesor by mel dat 3ghz bez jakehokoliv zvysovani napeti... Casovani mam na 5 6 6 15 (moc nevim o co se jedna, takze jsem to nechal na default)
Prosim tedy o radu co delam spatne, diky.
jsem v taktovani uplny zacatecnik, samozrejme jsem si precetl ruzne navody apod. dnes jsem to zkusil naostro.
mam intel pentium e2180 2ghz a chci z nej dostat 3ghz
pameti mam 2gb ddr2 667
Hupsnul jsem tedy do biosu a ze startu cpu frekvenci dal z 200 na 230 a upravil dram timing abych mel zhruba 690mhz frekvenci u pameti, jeste jsem se nekde docetl o vypnuti cie, tak to jsem vypnul. Vse jsem ulozil a pc nebylo schopno nabootovat, pomohlo az vypnuti a nasledne zapnuti zdroje a pote i pc, kde mi bios vypsal overcloking failed a musel jsem dat vse zpet. Docetl jsem se, ze tento procesor by mel dat 3ghz bez jakehokoliv zvysovani napeti... Casovani mam na 5 6 6 15 (moc nevim o co se jedna, takze jsem to nechal na default)
Prosim tedy o radu co delam spatne, diky.
Vždycky záleží na kusu, můžeš mít nějaký špatný kousek procesoru / desky, ale tyto procesory doopravdy většinou 3GHz dávají. Osobně jsem e2160 zvednul z 1,8GHz na 2,8GHz naprosto bez problémů, jenom změnou fsb a snížením děličky pamětí. Jakou máš desku?
Zkusil bych nechat vše default, kromě:
FSB: začni na 210 a pokud to najede zvedej po 10 až do 300
Děličku pamětí nastav vždy tak, aby měly výslednou frekvenci menší než máš teď, časování nech auto (frekvence pamětí se počítá podle FSB)
Ještě doporučuju, ale není nutné:
Napětí procesoru nastav manuálně na 1,3V (nebo na stejné napětí jako dává deska na auto, max ale 1,35V)
MCH OverVoltage Control: +0,1V
Zkusil bych nechat vše default, kromě:
FSB: začni na 210 a pokud to najede zvedej po 10 až do 300
Děličku pamětí nastav vždy tak, aby měly výslednou frekvenci menší než máš teď, časování nech auto (frekvence pamětí se počítá podle FSB)
Ještě doporučuju, ale není nutné:
Napětí procesoru nastav manuálně na 1,3V (nebo na stejné napětí jako dává deska na auto, max ale 1,35V)
MCH OverVoltage Control: +0,1V
Já mám E2160 na 3 GHz, ale chtělo to už přidat voltáž. Na 2,8 to šlo i na default se zapnutým C1E a EIST. Pokud nenapíšeš jakou máš desku, a co přesně kde nastavuješ, tak mám jen jednu radu - požádej někoho kdo tomu rozumí ať se na to podívá.
desku mam asus p5b
zadneho znamena nemam :X
nastavil jsem cpu frequency na 230 a dram frequency na 690
vypl jsem cie
tod vse
jinak mi jeste preskakuje multiplayer u cpu z 10 na 6 a pak se to po nekolika minutach treba vrati a zase seskoci na 6, to je v poradku?
zadneho znamena nemam :X
nastavil jsem cpu frequency na 230 a dram frequency na 690
vypl jsem cie
tod vse
jinak mi jeste preskakuje multiplayer u cpu z 10 na 6 a pak se to po nekolika minutach treba vrati a zase seskoci na 6, to je v poradku?
dram frequency na 690 -> tu bude chyba! EDIT: Nebo ne? Ausu to má jinak než GB na který sem zvyklý.
zkus to nastavit jak jsem ti psal výše, pokud najdu napíšu ti kde na tvojí desce najdeš tu násobičku
To přeskakování násobiče je normální
zkus to nastavit jak jsem ti psal výše, pokud najdu napíšu ti kde na tvojí desce najdeš tu násobičku
To přeskakování násobiče je normální
Mensi update,
cpu frekvenci jsem dal na 240, cpu vcore voltage 1.3, casovani pameti auto, dram frekvence 600, cie disabled, teploty mam kolem 25 stupnu pokud je to potreba... pc se 2x restartovalo az pak najelo normalne...
cpu frekvenci jsem dal na 240, cpu vcore voltage 1.3, casovani pameti auto, dram frekvence 600, cie disabled, teploty mam kolem 25 stupnu pokud je to potreba... pc se 2x restartovalo az pak najelo normalne...
Když se PC 2x resetovalo, nenastavil se ti bios zpátky na default? Je to divné, ale asi budeš mít smůlu na extrašpatný kousek procesoru. :cry
Vypni také EIST, ne jenom C1E. Doufám že Asus tuhle položku v BIOSu má. Taky by neškodilo přidat pamětem + 0,1 V napětí. 25 stupňů je zhruba pokojová teplota, asi ti to špatně měří. S box chladičem je to nereálné (možná bez zátěže a s neregulovaným větrákem ano).