Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nastaveni BIOSu u noveho PC

Faider (7)|11.4.2010 01:37
Zdravim,
slozil jsem si komplet novy pc a zajimalo by me, co mam vsechno prenastavit v BIOSu pro bezproblemovy chod? Radsi se pro jistotu zeptam..
PC je netaktovany (ani o tom zatim neovazuji), slouzi hlavne na praci, hudbu, filmy.. hry asi jednou do mesice.. takze 100% vykon procesoru zatim snad ani nevyuziju. Jde mi zejmena o co nejnizsi hluk.

CPU: INTEL Core i5-750 Quad-Core
Zakladni deska: ASUS P7P55D
Pameti: KINGSTON 4GB KIT DDR3 1333MHz CL7 HyperX
System: Win 7 64bit

CPU ma teplotu bez zateze kolem 49°C, coz mi pripada dost na to, ze mam nainstalovany chladic Noctua NH-U9B SE2 soucasne s dvemi vetraky + vetrak na casu.. Celkem hlucny.. Pripada mi jako by ty vetraky na CPU valily porad naplno..

Co me ted zrovna napadaji za polozky v Biosu.. -

Virtualization Tech (ma to neco docineni treba s VMware v kterym obcas pracuju?)
HT Technology
SpeedStep
TurboMode
- polozky mam vypnuty 'Disabled'. Je vyhodny je zapnout? Popr. prakticky priklad?
Popr. dalsi dulezita nastaveni v Biosu, nebo nahrat nejaky dulezity utility apod z cd's od zakladni desky?

Diky moc
Gouranga (699)|11.4.2010 02:32
bios bude asi nejlepsi nechat v puvodnim stavu, ve kterym by mel bejt pocitac plne provozuschopnej.
co se zminechych funkci tyce:
HT technology - u i5-750 by ani zapnout jit nemela
Speedstep a C1E - jde o podtaktovani jader, pripadne jejich uspani - doporucil bych zapnout - usetri elektrinu a pocitac bude v klidu chladnejsi a pripadne tissi
TurboMode - v zatezi mene nez vsech (nekdy i vsech) jader se zbyvajici jadra pretaktuji - nevim, jak je to u 750, ale aspon o 1-2 nasobice to bude (133-266 MHz) - taky bych doporucil zapnout, pokud netaktujes, nemelo by to vyvolat nestabilitu ani zadny dalsi problemy

dalsi nastaveni bez extra vlivu (spis moje osobni)
vypnout boot z cd mechaniky a rovnou nastavit hdd - urychli to boot, kdyz je v mechanice disk
uspavani - nastavit S3 namisto S1 (S1 je takovej spanek nespanek) - tohle muze klidne bejt defaultni
ted me nic dalsiho nenapada..

teplota 49 v klidu na nocuu je vazne hodne (ikdyz by to mohlo bejt trochu zpusobeny tim, ze procesor jede porad naplno), mozna bych zkontroloval, jestli je spravne posazenej a pak pripadne vymenit pastu, ale zatim bych se do toho moc nehrnul.
16cmfan (2153)|11.4.2010 08:12
49°C je dosť aj na procesor, ktorý sa nepodtaktuje. Ste si istý, že ste správne nasadili chladič na procesor? Koľko teplovodivej pasty ste aplikovali na základňu procesora ? Stačí tenká ale súvislá vrstva po celej ploche procesora.
johny__g (6387)|11.4.2010 10:10
Jak bylo řečeno, teplota je opravdu moc vysoká, něco je špatně s chladičem. Obzvlášť jestli větráky jedou naplno. Kolik mají otáček? Regulace by se měla také nastavit v BIOSu, doporučuji si otevřít manuál a projít si to. U většiny položek je tam vysvětlení, k čemu slouží.
jrx (1880)|11.4.2010 12:28
Ještě doplním, že tu virtualizaci kvůli VMware je potřeba zapnout ;)
Faider (7)|11.4.2010 14:20
Vetrak na cpu ma 1700-1800 ot/min.

Ted si uvedomuju, ze jsem pasty na cpu nanesl asi prilis.. Udelal jsem ve stredu cpu takovy 'krizek' z pasty, pak byl primacknut chladic a s tim jsem vselijak otacel, aby se pasta rozlezla do vsech mist.

Kdybych se rozhodl pro reinstalaci pasty a chladice (coz bude asi nevyhnutelne) - tak puvodni pastu utrit ubrouskem, pak cpu i stycnou plochu chladice vycistit cistym lihem, znovu aplikovat pastu, kterou rozetirat prstem obalenym v sacku? Je to spravny zpusob?

K te Virtualization Tech - poznal bych to, kdyby funkce byla vypla k praci s VMware? ..bo i5 750 mam takovy dojem, ze takovou funkci ani nepodporuje..

Zatim vsem diky..
Richmond (8084)|11.4.2010 14:25
[quote=Faider;367080]
Kdybych se rozhodl pro reinstalaci pasty a chladice (coz bude asi nevyhnutelne) - tak puvodni pastu utrit ubrouskem, pak cpu i stycnou plochu chladice vycistit cistym lihem, znovu aplikovat pastu, kterou rozetirat prstem obalenym v sacku? Je to spravny zpusob?[/quote]
Ano, misto ubrousku je vhodnejsi "hadr". S tim sackem to plati s velmi malym mnozstvim tuzsich past jako prvni faze "zaspineni" - tzn. napred timto malym mnozstvim a zpusobem "zaspinit" cpu/chladic a pak klasicky vytvorit tenounkou vrstviscku pasty kartou ;)
Faider (7)|13.4.2010 01:32
Tak a je po reinstalaci chladice..

Dnes sem to zkusil teda kapku pasty rozetrit prstem v sacku a nasledne rozetrit vizitkou.. pasta od Noctui je ale dost tuha, takze to co jsem jakz takz rozetrel prstem, tak karta to shrabla pryc. Pak sem to zkousel rozetrit jen prstem, ale pak i ten to shraboval a nakonec sem mel vic pasty na sacku nez na procesoru.. (co jsem delal spatne?)
Opet na radu prisel technicky lih.
Nakonec jsem to zkusil zasvedcenym zpusobem - na cpu kapku pasty, pritisknout chladic a primacknout. Zkusil jsem to pak i trochu rozetrit kartou aby pasta byla vsude.. Vypadalo to ale spis jako kdyby tam skoro zadna pasta nebyla. Prisrouboval jsem Noctuu (oddelan jeden chladic z cpu)..

Nove vysledky (priblizne) po pul hodinovym brouzdani na netu:

core #0 41°C
core #1 37°C
core #2 42°C
core #3 37°C

takze se to zlepsilo. Jsou uz hodnoty adekvatni na cpu i5 750?
Richmond (8084)|13.4.2010 01:38
Zmer spis hodnoty v burnu. Odmastil jsi lihem chladic/cpu? Ona ta pasta na hodne vylestenych (nebo poniklovanych) chladicich zpocatku nechce drzet (proto ten "figl" se sackem), po "uspineni" uz to jde v pohode. Ja na tuhy pasty pozivam kus ustrizenyho blistru (je mekci nez karty) a jde to s tim skvele ;) Teploty si sednou az po par dnech (u Arctic Silver past je psano, ze se maji "zahorovat")...
johny__g (6387)|13.4.2010 09:17
A ty větráky ti pořád jedou naplno nebo už jsou regulované? Pokud jedou naplno, tak v Idle mi ta teplota pořád přijde dost vysoká. Na Noctuu. Ale i750 nemám, tak nemůžu porovnat.
Error666 (38)|13.4.2010 13:35
Ja este k tomu nastaveniu biosu, ak mas v pc iba satadisky tak možes vypnuť detekciu IDE diskov alebo rovno celeho radiča preň, ďalej na svojom som vypol aj porty ktore nepouživam (a ani asi nikdy nebudem) seriovy, paralelny, firewire, atd. Ak nepouživaš napr integrovanu zvukovku tak tiez mozes vklude vypnuť. Trochu ti to zrychli štart (len o daku sekundu ale aj to sa rata).