trochu odevšeho...
Zdravím přátelé...mám dotaz ohledně paměti procesoru L3. Jakou roli a vliv má její (ne)přítomnost? Jak se toto projeví při hraní her a grafických pracech? Platí stále, že pro hry jsou lepší procesory s vyššími frekvencemi? Např. 2x 3,2 GHz je lepší než 3x 2,7GHZ a toto je lepší než 4x 2,3GHz ? Dále: je patrný výkonostní propad při umístění AMD prosesoru typu AM3 do desky AM2+? Další dotaz se týká poměru stran u monitorů. Je pravda, že většina her je určena pro rozlišení 4:3 a 16:10? Když bych chtěl nový monitor mám se tímto aspektem zabývat? Nebo je už 16:9 i ve hrách standard? Dále: pokud nebudu zahrnovat jiné aspekty- je grafická karta ATI Radeon HD 4830 512MB schopna ,,uživit" 24 palcový monitor pokud jsou kriteriem hry typu Crysis? Děkuji za vaše odpovědi..Lukáš
1) Ad L3: najdi si jakoukoliv recenzi, kde je Athlon a Phenom a máš jasno hned.
2) Ad jádra: najdi si jakoukoliv recenzi, kde je X2, X3 a X4 a máš jasno hned.
3) Ad AM3/AM2+: Ne, není
4) Ad poměr stran monitoru: nejspíš to pravda je, ale není to moc důležité kritérium pro výběr čehokoliv. 16:9 už dávno je standard.
5) Ad 4830: Nejspíš je, ale nejlepší volba dneška to není.
2) Ad jádra: najdi si jakoukoliv recenzi, kde je X2, X3 a X4 a máš jasno hned.
3) Ad AM3/AM2+: Ne, není
4) Ad poměr stran monitoru: nejspíš to pravda je, ale není to moc důležité kritérium pro výběr čehokoliv. 16:9 už dávno je standard.
5) Ad 4830: Nejspíš je, ale nejlepší volba dneška to není.
ok, díky..pokud jsem to dobře pochopil, tak přítomnost L3 paměti je jen nepatrně znát, pro uživatele jakým jsem bych na ni netrval. To se týče počtu jader, v některých aplikacích a pár hrách je větší počet jader výhodou. Obecně pro hry je to tak půl na půl. Takže pro mne by bylo patrně nejvýhodnější 3 jádro s vyšší frekvencí nebo cenově srovnatelné 4 jádro s nižší frekvencí. U monitoru budu brát poměr stran obrazu pouze orientačně a kvalitní monitor nebudu odsuzovat když bude 16:9 a ne 16:10.
[quote=czhunter;374066]4) Ad poměr stran monitoru: nejspíš to pravda je, ale není to moc důležité kritérium pro výběr čehokoliv. 16:9 už dávno je standard.[/quote]
Doplnil bych - bohužel. 16:9 se nám snaží výrobci vnutit, protože je to "HD" nebo "FullHD", přitom kromě filmů nevhodné na cokoli. Je to prostě úzká nudle a obzvlášť u notebooků mě tohle rozlišení dost irituje. Bohužel, vše je o penězích a je levnější vyrobit monitor 16:9 než 16:10 (celková plocha je menší ale úhlopříčka v palcích zůstává).
Doplnil bych - bohužel. 16:9 se nám snaží výrobci vnutit, protože je to "HD" nebo "FullHD", přitom kromě filmů nevhodné na cokoli. Je to prostě úzká nudle a obzvlášť u notebooků mě tohle rozlišení dost irituje. Bohužel, vše je o penězích a je levnější vyrobit monitor 16:9 než 16:10 (celková plocha je menší ale úhlopříčka v palcích zůstává).
tak jsem koukal po cenách amd procesorů a mám favorita-zatím mi zvýší výkon a později mi platforma AM3 snad poskytne možnost vylepšení. Takže jsem vybral [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] neboli AMD Athlon II X3 435. Jen k tomu potřebuji poradit desku. Jedinou podmínkou je nízká cena, použití pamětí typu ddr2 ve 4 a více slotech s minimální velikostí 6 GB. Nechci grafický čip, budu používat přídavnou grafiku. Značka ani chipset nerozhoduje. Obecně jako laik bych bral [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] , ale mám obavy, že ani jedna nepodporuje mnou vybraný procesor byť jsou pro socket AM3.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] , ale mám obavy, že ani jedna nepodporuje mnou vybraný procesor byť jsou pro socket AM3.
[quote=Lukáš 85;376788] Obecně jako laik bych bral [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] , ale mám obavy, že ani jedna nepodporuje mnou vybraný procesor byť jsou pro socket AM3.[/quote]
z těch 3 tu msi // edit msi má ddr3 takže [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
ty 2 předchozí maj nic moc chipset (dost možná je to reinkarnace mcp61, ketrý je tu asi 5let)
s podporou cpu nebude problém
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] , ale mám obavy, že ani jedna nepodporuje mnou vybraný procesor byť jsou pro socket AM3.[/quote]
z těch 3 tu msi // edit msi má ddr3 takže [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
ty 2 předchozí maj nic moc chipset (dost možná je to reinkarnace mcp61, ketrý je tu asi 5let)
s podporou cpu nebude problém
v základních deskách se vůbec nevyznám, mate mě, že když je pro socket AM3 tak nejsou uvedeny podporované AMD procesory s označením II.:notsure