Mám doma box chladič na 4 jadro od amd s heatpipe ventilator je kaput
Doma "přebývá" Noctua NF-B9-1600 , Noctua NF-R8-1800 a Cooler Master Hyper TX3 (ventilátor kaput dělá kravál)
Chladit by se měl AMD Athlon 64 X2 4800+ EE kamaráda
dosud jel na box chladič prodávaný s procákem odešel mu ventilátor
Tak a co mě nejvíc zajímá nikde sem se nedopídíl kolik má ventilátor CFM box chladiči
Nechce se mi moc zbavovat Cooler Master Hyper TX3 Noctua NF-B9-1600 a navíc nevím jak by to chladilo s tímhle větrákem.:notsure
Na box chladič bych udělal jen držák ale otázka je jak to bude chladit proto mě zajímá CFM ventilátoru v box chladiči
Noctua by v obou případech jeli bez regulace otáček
Bohužel do večera to musím vyřešit tak mě zajímají hlavně vaše názory
Procesor bych chtěl kamarádovi přetaktovat 2800 MHz
Děkuji za odpovědi a vaše názory :)
Doma "přebývá" Noctua NF-B9-1600 , Noctua NF-R8-1800 a Cooler Master Hyper TX3 (ventilátor kaput dělá kravál)
Chladit by se měl AMD Athlon 64 X2 4800+ EE kamaráda
dosud jel na box chladič prodávaný s procákem odešel mu ventilátor
Tak a co mě nejvíc zajímá nikde sem se nedopídíl kolik má ventilátor CFM box chladiči
Nechce se mi moc zbavovat Cooler Master Hyper TX3 Noctua NF-B9-1600 a navíc nevím jak by to chladilo s tímhle větrákem.:notsure
Na box chladič bych udělal jen držák ale otázka je jak to bude chladit proto mě zajímá CFM ventilátoru v box chladiči
Noctua by v obou případech jeli bez regulace otáček
Bohužel do večera to musím vyřešit tak mě zajímají hlavně vaše názory
Procesor bych chtěl kamarádovi přetaktovat 2800 MHz
Děkuji za odpovědi a vaše názory :)
Nevím, co řešíš. Namontuj TX3 s tou Noctuou a bude to chladit x-krát lépe a tišeji než ten box.:slug Nějaké CFM a číslička neřeš, směrodatné jsou praktické zkušenosti a ty hovoří jasně.
Děkuji za názor
Nechce se mi moc zbavovat Cooler Master Hyper TX3 Noctua NF-B9-1600 (ale asi to tak dopadne)
Proto se zajímám jak by fungovala druhá varianta
Navíc příležitostně Pc kamarádům opravuji většinou ventilátory na procákách 99% amd
Většinou mají hodně hluboko do kapsy tak by mě také zajímalo jaký ventilátor do budoucna použít na box chladič 70x70 x15 mm PWM(vím nejlepší varianta je kopnout box do haje a dát jiný) nebo nakoupit a dát jim Arctic-Cooling Alpine 64 Pro ale Když chce někdo jen vyměnit ventilátor za cca 80 Kč a nechce vrážet další prachy který nemá co s ním nadělám :o Navíc nikde sem nenarazil na ventilátor 70x70 x15(20) mm PWM na cca max 2800- 3000 Ot/minutu
Nechce se mi moc zbavovat Cooler Master Hyper TX3 Noctua NF-B9-1600 (ale asi to tak dopadne)
Proto se zajímám jak by fungovala druhá varianta
Navíc příležitostně Pc kamarádům opravuji většinou ventilátory na procákách 99% amd
Většinou mají hodně hluboko do kapsy tak by mě také zajímalo jaký ventilátor do budoucna použít na box chladič 70x70 x15 mm PWM(vím nejlepší varianta je kopnout box do haje a dát jiný) nebo nakoupit a dát jim Arctic-Cooling Alpine 64 Pro ale Když chce někdo jen vyměnit ventilátor za cca 80 Kč a nechce vrážet další prachy který nemá co s ním nadělám :o Navíc nikde sem nenarazil na ventilátor 70x70 x15(20) mm PWM na cca max 2800- 3000 Ot/minutu
údaje k větráku třeba
https://www.svethardware.cz/recenze-megatest-chladicu-cast-ii-athlon-64/10465-8
nebo prolez web AMD určitě tam bude datasheet
osobně mám testnutou jen výměnu větráku na box chladiči od intelu (ale intel větrák nemá rámeček takže tam se zlepšení dalo čekat) a v pohodě
a sám bych se takovýho řešení nebál(výkonově to bude i lepší než AC alpine) a jestli to deska dovolí nastavil i nějakou regulaci
https://www.svethardware.cz/recenze-megatest-chladicu-cast-ii-athlon-64/10465-8
nebo prolez web AMD určitě tam bude datasheet
osobně mám testnutou jen výměnu větráku na box chladiči od intelu (ale intel větrák nemá rámeček takže tam se zlepšení dalo čekat) a v pohodě
a sám bych se takovýho řešení nebál(výkonově to bude i lepší než AC alpine) a jestli to deska dovolí nastavil i nějakou regulaci
Díky moc :) tak podle měření otačkoměrem a na laboratorním zdroji má ventilátor z boxu 3100 Ot/min
podle článku bude mít cca 21CFM ( Příšerný kravál i po promazání)
Pokud tam vrazím Noctua NF-R8-1800 tak ji asi regulovat nijak nebudu
Vypnu regulaci ot. vent. v biosu
Po vyzkoušení na zdroji box chladič na 4 jadro od amd na zdroji tak hluk je docela přijatelný ;)
Udělal sem to zatím takto
Po zvětšení otvoru v plastu po puvodním větráku jsem je přichytil podobně jako je Hyper TX3
( naohýbano z nerezového drátu asi 0,8mm (potřeba vyzkoušet aby jste si nezničili chladič pokud mě někdo bude napodobovat :-) na sváření cočkem )
Noctua má průtok 26.0 až 53.0 m3/h
TJ na maximum odhadem cca 32 CFM podle teplot použiji případně Low-Noise
Ventilátory v kejsu mají extra regulaci takže bude vyhráno
Jinak do budoucna na boxy (pokud nebude vyhnutí a nepřesvědčím usera k zakoupení jiného chladiče) budu po odzkoušení asi cpát toto jako alternativu a (redukce na přichycení si holt vyrobím z plechu) [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Zatím moc děkuji super forum :)
podle článku bude mít cca 21CFM ( Příšerný kravál i po promazání)
Pokud tam vrazím Noctua NF-R8-1800 tak ji asi regulovat nijak nebudu
Vypnu regulaci ot. vent. v biosu
Po vyzkoušení na zdroji box chladič na 4 jadro od amd na zdroji tak hluk je docela přijatelný ;)
Udělal sem to zatím takto
Po zvětšení otvoru v plastu po puvodním větráku jsem je přichytil podobně jako je Hyper TX3
( naohýbano z nerezového drátu asi 0,8mm (potřeba vyzkoušet aby jste si nezničili chladič pokud mě někdo bude napodobovat :-) na sváření cočkem )
Noctua má průtok 26.0 až 53.0 m3/h
TJ na maximum odhadem cca 32 CFM podle teplot použiji případně Low-Noise
Ventilátory v kejsu mají extra regulaci takže bude vyhráno
Jinak do budoucna na boxy (pokud nebude vyhnutí a nepřesvědčím usera k zakoupení jiného chladiče) budu po odzkoušení asi cpát toto jako alternativu a (redukce na přichycení si holt vyrobím z plechu) [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Zatím moc děkuji super forum :)
Jelikož včera user moc pospíchal nestačil jsem udělat Foto:confused:
Ale pro ty co by řešili podobný problém tak jsem udělal stejné s dalším zbývajícím chladičem co mi zbyl doma
Jen ten ventilátor je ze starýho kejsu do budoucna tam nebude
K drátu je nerezový ze sváření CO
A takto to vypadá Uprava_chladice
Původní kryt který držel ventilátor byl částečně odstraněn zůstal jen plastový rámeček okolo.Důvod byl jediný aby nebylo bráněno proudění vzduchu.
Pro ty co myslí že by nacpali šroubky do žeber nevyjde to, víc jak jedna třetina díry zůstane volná.
Pokoušel jsem se dnes o to že lepší odstřihnu plast a přichytím do něj nevyšlo to plast je příliš slabý a já mám raději toto řešení .
Ps pro šťoury jak to vypadá s kombinačkama na koleně v ruce to líp nejde nebo sem nešikovný ale pracuje se na přípravku pokud se povede hodím sem pak návod jak si jej jednoduše vyrobit
Ale pro ty co by řešili podobný problém tak jsem udělal stejné s dalším zbývajícím chladičem co mi zbyl doma
Jen ten ventilátor je ze starýho kejsu do budoucna tam nebude
K drátu je nerezový ze sváření CO
A takto to vypadá Uprava_chladice
Původní kryt který držel ventilátor byl částečně odstraněn zůstal jen plastový rámeček okolo.Důvod byl jediný aby nebylo bráněno proudění vzduchu.
Pro ty co myslí že by nacpali šroubky do žeber nevyjde to, víc jak jedna třetina díry zůstane volná.
Pokoušel jsem se dnes o to že lepší odstřihnu plast a přichytím do něj nevyšlo to plast je příliš slabý a já mám raději toto řešení .
Ps pro šťoury jak to vypadá s kombinačkama na koleně v ruce to líp nejde nebo sem nešikovný ale pracuje se na přípravku pokud se povede hodím sem pak návod jak si jej jednoduše vyrobit
Mno, před pár dny jsem na Athlon X2 4200+ (90nm, Windsor, 65W, 1,25V, 2200@2450 MHz) narval obyčejný box chladič (bez heatpipe a bez originálního větráčku) a jako náhradní větráček posloužil starý 9 cm fan ze zdroje od HP, který jsem patřičně zredukoval několika odpory, přičemž k uchycení větráčku na pasiv chladiče jsem použil obyčejné elektrikářské stahovací sponky, které jsem jednoduše provlékl skrz upínací mechanismus chladiče a následně protáhl skrz dírky pro šroubky u větráčku a stáhnul. Pikantní na tom je to, že neznám ani otáčky toho větráčku, neboť nemá žlutý vodič, takže ho nelze nijak monitorovat, tj. až se sekne, tak se procesor nejspíše upeče. Ještě štěstí, že to není můj počítač. :D
Tak tohle bych si nelajzl ani náhodou :mistake když tak už 80 ventilátor a s monitorováním otáček
natolik si svých lidí co jim dělám spravce PC vážím a snažím se to dělat poctivě
Tohle leda tak u sebe jako krátkodobý řešení z nouze na hoďku než objednám nový ventilátor
natolik si svých lidí co jim dělám spravce PC vážím a snažím se to dělat poctivě
Tohle leda tak u sebe jako krátkodobý řešení z nouze na hoďku než objednám nový ventilátor
No tak mám konečně teploty z toho Pc co jsem včera dělal :)
Bez zátěže a přetaktovanej na 2,8 v zátěži prý to leze na cca 50 °C
Teploty
Základní deska 28 °C (82 °F)
CPU 32 °C (90 °F)
1. CPU / 1. jádro 35 °C (95 °F)
1. CPU / 2. jádro 32 °C (90 °F)
GPU dioda 34 °C (93 °F)
Seagate ST3320613AS 24 °C (75 °F)
Seagate ST3320620AS 32 °C (90 °F)
Ventilátory
CPU 1830 RPM
Skříň č. 1 1570 RPM