Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pevné IP adresy nebo DHCP s rezervací IP ?

petrveit (7)|17.5.2010 07:20
V síti mám připojených cca 5 počítačů k routeru a přes něj dále k webu. Některým stanicím chci povolit přistup k internetu a některým ho chci zakázat. Zatím to řeším tak, že všechny stanice používají pevně nastavenou IP adresu a přístup k internetu filtruji v routeru podle těchto IP adres.

Nebylo byl lepší používat DHCP s rezervací IP adres podle MAC adresy stanice? I při použití DHCP bych tak měl přehled o tom, která stanice má jakou IP adresu a mohl bych tak internet filtrovat. Funkčnost by byla stejná, ale možná jde z nějakého důvodu o vhodnější řešení? Jako laik to nedokážu posoudit.
RolandN (210)|17.5.2010 08:46
Síť s pevně nastavenými IP adresami funguje vždy lepe než s DHCP serverem.
Weslo (234)|17.5.2010 12:07
[quote=RolandN;375749]Síť s pevně nastavenými IP adresami funguje vždy lepe než s DHCP serverem.[/quote]
To je samozřejmě úplná blbost ...

Co se týče tvého dotazu - tak pohodlnější mi přijde to dělat centrálně ale funkčně je to asi fuk.
MartyMcFly (222)|17.5.2010 12:14
Zdravím,
Mám pod svojí správou několik velkých subnetů, které mají přidělované ip pouze z dhcp serveru a funkčnost je absolutně skvělá a bezproblémová. Přiřazení dle MAC uživatele funguje a co se týká nějakých problémů tak za rok jsem žádně nezaznamenal.

V případě, že třeba nechcete nějaké IP povolit tak je hoďte do FW (drop). A je vystaráno popřípadě je zakažte v MAC filtru.

Howk.
EditorPO (2819)|17.5.2010 16:18
Jediný rozdiel medzi pevnými IP a priradzovanými z DHCP je v rýchlosti nabiehania klientského OS a pripravenosti PC na konektivitu. Je to malý rozdiel, ale niekomu to môže vadiť.
Z bezpečnostných dôvodov je lepšia pevne nastavená IP, maska, brána a DNS. Kombinovať s povolenim IP vo FW a MAC filtrom na routri, tak ako spomínal Marty.
RolandN (210)|17.5.2010 22:44
[quote=Weslo;375786]To je samozřejmě úplná blbost ...

Co se týče tvého dotazu - tak pohodlnější mi přijde to dělat centrálně ale funkčně je to asi fuk.[/quote]

A když je to teda úplná blbost, tak si nejsi 100% jist jak je na tom funkčně, když je to "asi fuk"

Souhlasím s EditoremPO

Jde o to že počítače které dostávají adresy z DHCP serveru, jsou vždy v sítích déle vyhledávány, pokud ve windowsech chceš najet na jejich sdílené složky a nebo pokud je na takovém PC připojená sdílena tiskárna to je teprve radost s tiskem (chybových hlášek tiskárna nenalezena a pod.) to chce hodně pevných nervů, proto vždy raději volím pevné IP adresy. Ušetří se s tím spoustu šaškarád.
Weslo (234)|18.5.2010 07:36
Já jsem si 100% jist že je to funkčně úplně stejné.Úplně fuk je to pro tazatele který na tom má 5 PC.
O tom že by počítače v síti která používá DHCP jsou déle vyhledávány nebo že by déle nabíhaly slyším prvně.Možná nějáká nová feature.:mistake:
Žádné šaškarády v tom nejsou.To co vydáváš za chybu DHCP je jen chyba konkrétních implementací konkrétních výrobců zařízení.DHCP je standard fungující od roku 1993 resp.1997 a funguje naprosto spolehlivě.
MartyMcFly (222)|18.5.2010 11:06
Zdravím,
To Weslo: Někdy se stává a osobně důvod neznám, že některé počítače hlavně s Windows XP, které jsou konfigurovány skrz DHCP server tak delší dobu se baví s DHCP serverem než příjmou adresy. Někdy se čeká v řádech minut, ale jen u malého procenta počítačů.

Systémy na platformě Linux, Mac OS a Windows Vista a vyšší jsou úplně OK. Bez sebemenšího problému.

Jinak DHCP server je výborná funkce. Nedokážu si představit, že by jsem rval staticky do 100 počítačů adresy. DHCP server to za mě vyřeší a ještě to má výbornou funkčnost. Ovšem tohle řešení se nedá použít všude, protože ve specifických podmínkách je to velká zbytečnost.

Howk.
Weslo (234)|18.5.2010 11:10
[quote=MartyMcFly;376014]
Systémy na platformě Linux, Mac OS a Windows Vista a vyšší jsou úplně OK. Bez sebemenšího problému. [/quote]
Ano souhlasím mám stejné poznatky.Prostě chyba v implementaci DHCP klienta u XP.Nic kvůli čemu by bylo lepší ho nepoužívat jak se nás snaží ostatní přesvědčit.
RolandN (210)|18.5.2010 11:11
Tak to ti gratuluju, že máš to štěstí práce s ideálními sítěmi. Skoro všude v běžných sítích jsou použity ty z levnějších komponenty (jak routery, switche, síťovky). Já se ještě nesetkal se 100% bezproblémvým DHCP. Neříkám že je to úplně na ho***, jen to prostě vždy nefunguje tak jak by si kdo přál.
Dotazující ať se rozhodne podle svého uvážení, pár názoru tu má. Ať si vyzkouší obě možností, 5 PC není moc a vlastni praxe je dobrá věc :thumb
Tečka