Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GX740X Ati 5870

Fikuss30 (5)|19.5.2010 22:41
Zdravicko,poridil jsem si tento novy ntb gx740x s ati 5870 a chtel jsem se zeptat zdali nekdo nema tento ntb s core i5 ? Zajimalo by me jake ma teploty grafiky? Pri vytizeni kdyz hraju hru Metro 2033 v rozliseni 1680x1050 aa4x high detail tak grafika se drzi 90stupnu max namerena teplota byla 100stupnu to prece neni normalni? notebook mam jeden den.Mel jsem do ted gx720x kide byla 9600GT a ta mi hrala max 68stupnu pouzivam k tomu chladic zalman NC-2000. Ze by vada? Meril jsem to prez gpu-z Hwinfo a prez ati control. Procak drzi 55 stupnu max 59. Grafiku jsem nechaval defaultne netaktovana.Prosim o radu co mam udelat(reklamace,nebo je to normalni?) na mem stolni pc mam 4870x2 a ta hreje uz 19mesicu na 98stupnu max 113 a zrovna pred tydnem mi odesla tak sla na reklamaci.Dekuji za veskere rady. Chlazeni se zda funguje zcela dobre zacne hodne foukat kdyz je velka teplota na notebooku nikde necitim teplo vetsi nez jsem mel u predesleho kterej mel mensi stupne ba naopak spis vubec zadne teplo. Z vyfuku de celkem teply vzduch ale take bych nerekl nic extra tak me napada mohlo by byt vadny cidlo teploty? Podle toho jak to fouka tak mi to prijde zhruba 80stupnu kdyz jsem mel u stolniho tak to je uplne stejne teple. Pri osttanich hrach teplota do 91max prumer 84 Tak dalsi teorie metro 2033 si nerozumi s mim notasem:D nekde nekdo protestuje:)
Notas jsem koupil na ebay s 2letou zarukou od MSI i potvrzenou na zarucaku scela novy za 570euro
r34ktor (7477)|19.5.2010 23:20
Na Notebookjournal.de testovaly podobný model MSI GX740-i5448LW7P, a GK dosáhla v zátěži až 105°C. Čili tvoji teplotu bych viděl jako normální.
Fikuss30 (5)|20.5.2010 02:06
Dekuji moc.Stejne se mi to zda hodne mit treba tech 105stupnu to prece musi mit malou zivotnost ?Jeste jednou dekuju ten odkaz se mi hodne hodi aspon jsem se mohl poradne podivat jak na tom tenhle ntb je ale za ty penize si nemuzu stezovat :)
Kolik si myslite ze by mohla byt smrtici teplota? Nebo aspon kriticka ohrozujici poskozeni.
Draken (1578)|20.5.2010 09:45
[quote=Fikuss30;376441]Dekuji moc.Stejne se mi to zda hodne mit treba tech 105stupnu to prece musi mit malou zivotnost ?Jeste jednou dekuju ten odkaz se mi hodne hodi aspon jsem se mohl poradne podivat jak na tom tenhle ntb je ale za ty penize si nemuzu stezovat :)
Kolik si myslite ze by mohla byt smrtici teplota? Nebo aspon kriticka ohrozujici poskozeni.[/quote]

ohrozit to může teplota nad 115°C ale co si budem povídat ono i 90°C je hnus nehledě na to že se ti od toho postupně ohřeje celej vnitřek včetně disku... u kterého je už 45°C poměrně dost nezdravé

slabost MSi tkví ve vysokých teplotách třeba já mam sice na GPU jen 60 °C ale na CPu mam v zátěži i 90°C
jediná možnost je v dobré chladící podložce... třeba já už jednu nějakou dobu konstuuji a díky ní mam na CPU 72°C... bohužel tahat všude sebou chladící podložku je taky na nic... ale jiná možnost se nenabízí

pro tebe doporučuju pustit na pár hodin futuremark a koukat jestli nevyběhnou artefakty a zároveň sledovat ostatní teploty ... reklamace občas u nějakého modelu pomůže, třeba u mého MSi GX610 po reklamaci kvůli přehřívíná často dávaly lepší chlazení což pomáhalo...
Fikuss30 (5)|20.5.2010 10:59
Dekuji,zkusim ten testik. Jinak co se tyce hdd po 6h hrani metro 2033 mel namerenou max teplotu 33stupnu a zakladni deska 41.Nedovedu si tento ntb predstavit bez chladici desky to se musi asi rychle odpalit:D Uz jsem psal primo k MSI na tech podporu tak uvidim co mi odepisi.Doufam ze tohle nebude normalni protoze to by nemohlo mit velkou zivotnost.U predesleho ntb gx720x pri 71stupnu na cpu mi to hazelo modrou smrt:D natoz nejakych 100aby hrala grafika na ostatni komponenty
Fikuss30 (5)|20.5.2010 13:48
Tak uz jsem dostal odpoved od MSI. Teploty jsou prej v norme az mi bude grafika hrat aspon 110stupnu a hardisk 47stupnu tak jim to mohu poslat na reklamaci:D takze ja to vidim asi takhle prvne to spalim a pak to reklamuju asi to jinak nepujde.Chtel jsem stary gx720x prodat ale vidim ze si ho radeji jeste mesic necham pokud by mi tento novy odesel tak abych mohl pokracovat v praci.Jeste jednou dekuji a pokud si tento topick precte nekdo kdo vlastni stejny MSI model at prosim napise jake ma teploty pri zatezi.
Fikuss30 (5)|20.5.2010 23:46
Pro ty kteri maji tento model tak snad jim to pomuze

Provedl jsem testy prime95,3dmark 05/06 +vantage a teplota cpu max 67.GPU max 94 a pri vantage se drzela kolem 86-92. Pri hrani Just Cause 2 na max detaily AA2x prumer GPU 81 max 89.Pri hrani Splinter Cell 5 GPU prumer 79 max 92 ale pri hrani metra 2033 prumer 92 max 101.Zajimave ze to metro dokaze tak spalit.Vsechny hry bezeli prez hodinu.

Mereno programem:Core Temp 0996/GPU-Z 042/HW Monitor Pro/Ati catalyst manager
Pri velkych teplotach nebyl zaznamenan pokles stability ani pokles vykonu.

Malinky test procaku prez Super PI 1M-13sekund 4M-68sekund jedna se o core i5-430m
Test ramek aida32 Memory Read-8437MB/s Memory Write-5762MB/s
Cinebench R11.5 64bit CPU-2.17PTS