Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problem APC Back RS 500VA - a akumulator

KEOSAN (958)|4.6.2010 13:28
Zalozne napajacie zdroje - UPS APC Back 500VA, trieda RS, su asi ako jedine z Back rady line interactive. Ide do nich 12V akumulator 7Ah, u APC oznacovany ako RBC2. Na zadnej strane UPSky je stitok, ze vystup je 230V - 2,2A. Pouzil som kompatibilne akumulatory, 12V-7,2Ah FIAMM. Na jednej UPSke vydrzal cca 2 mesiace, potom bol KO, napatie pokleslo pod 8V. Reklamacia, dalsi vydrzal uz len mesiac. Reklamacia, dalsi uz len tyzden, reklamacia a dalsi uz len den. UPSku som vyradil, pretoze sa mi zdalo, ze by mohla kazit tie aku. Dost vela nahod... :) Zase ina UPSka, rovnaky model, po mesiaci UPSka zblbnuta, meriam a ma to 9V. Vymenil som aku, ale on po chvile obzivol na povodnu voltaz. Teraz ju normalne dobijam v Trust 950VA UPSke. Tie akumulatory maju pisanu hodnotu Initial Current 1.8A. Nemoze tam byt pes zakopany, ze UPSka deklaruje vystup 2.2A? Ale to zariadenie tak nikdy nebolo ztazovane. Ked tam dam len samotone PC a zmeriam aky prud /cez merak Unitester 06/ ide cez to, tak je tam 0.2-0.3A ? Kde je problem ? Tie APC Smart su uz starsie - z rokov 2006. Su tie kompatibilne vadne ? Alebo je to tou hodnotou initial current, ze by bolo lepsie tam mat akumulator s vyssou touto hodnotou ? Predajca vraj tvrdil, ze s nimi nemali doteraz ziadne reklamacie, ale otazkou je, ci je to nanic znacka, je to pretazene, ci odchadza UPSka. Ale zaujimave je, ze tie akumulatory som daval do APC Smart 420VA a tam drzia uz vyse roka. Tak isto sli do Trust 950VA a tiez tam drzia.Myslel som, ze to bude vadnou UPSkou, ale ked to zacal robit rovnaky model u ineho cloveka, hovorim si, ze si to nejak nerozumie.... :) Nemate nejake napady ?:notsure

Este taka otazocka. Ked novy akumulator sa vybije napr. na 8-9V, ze ho UPSka nezoberie a hlasi ho potom ako vadny, mozem ho pripojit na 12V univerzalny zdroj /co dava maximum 1.5A/, aby to obzivlo ?:idea Skusali ste to niekto ?
KEOSAN (958)|4.6.2010 21:18
Ad nabijanie: zmeral som si prud pri vypnutej UPSke Trust 950VA a zda sa, ze aj vo vypnutom stave nabija :) Pri 12V prudom asi 850mA. Mozno sa to bude dat pouzit na nejake ozivenie vyslahaneho akumulatora.
odb (505)|4.6.2010 21:47
[quote]Tie akumulatory maju pisanu hodnotu Initial Current 1.8A[/quote]
Ta hodnota je max. charge current a uz popisu vypliva, ze je to max. nabijaci prud a nema nic spolocne s vystupom 230V/2,2A, to ma na starosti elektonika a je obmedznena hlavne vykonostou DC/AC menica. Maximalny prud, ktory vie dodat samotna baterka je 72A pri 12V. Pozri si datasheet.
K tej UPS. Tipoval by som, ze je vadna UPS a dal by som ju poriadneho servisu, ak ti to stoji za to. My davame opravovat do Kosic firme, ktorej meno ma akurat teraz nenapadne. Specializuje sa na opravu UPS. Mozno ju bude potrebne len skalibrovat alebo nevie korektne pracovat s tymto typom akumulatora. Kazda bateria ma ine odporucane (maximalne) nabijacie prudy, to iste aj udrziavacie prudy. Nedodrzis ich, bateria sa ti rychlo znici. Nemozes dat hocijaky akumulator do hocijakej UPS.

Akumulator nemozes vybyt pod urcitu hranicu, lebo sa uz potom nespameta a mozes ho vyhodit. Neviem konkretne hodnoty, taketo informacie by som hladat v datasheete ko konkretnemu akumulatoru. Niektore akumulatory sa daju ozivit ale uz som z toho vypadol, takze neviem ti povedat ake metody je dobre pouzit. Samozrejme zalezi ako boli vybyte, niektore sa po case spametaju aj sami.

Najpravdepodobnejsie to vyzera na to, ze ta UPS nevie koretne pracovat s tymto typom akumulatora. Nasiel by som si hodnoty originalneho akumulatora a podla toho hladal adekvantu nahradu. Su velke rozdiely medzi akumulatormi a zhodne rozmery su malo.

Odporucal by som ti pouzivat kvalitnejsie, napr ja mam dobre skusenosti so znackou Panasonic (a dokumentacia k nim je o dost podrobnejsia).
odb (505)|4.6.2010 21:50
[quote=KEOSAN;379809]Ad nabijanie: zmeral som si prud pri vypnutej UPSke Trust 950VA a zda sa, ze aj vo vypnutom stave nabija :) Pri 12V prudom asi 850mA. Mozno sa to bude dat pouzit na nejake ozivenie vyslahaneho akumulatora.[/quote]

Tych 850mA by som skor typoval na udrziavaci prud ako na nabijaci. Je to dost nizka hodnota. Ten FIAMM ma max. nabijaci prud 1.8A, Panasonic 2.88A. Panasonic ma odporucany udriavaci prud 1.08A a nizsi.
KEOSAN (958)|5.6.2010 10:40
Diky za informacie. Tie Panasonic-ky sa daju kde zohnat ? Vacsinou v obchodoch su tie pofidernejsie znacky. Alebo este drahsie nez original, ci za taku cenu, ze sa to miesto originalu neoplati kupovat... :)

Problem pri zistovani originalneho ACU od APC je v tom, ze APC tieto hodnoty tusim vobec neuvadza. Vsak naco aj, kupte si original...
odb (505)|5.6.2010 22:14
Daju sa kupit v S.O.S. Su o trochu lacnejsie ako original a si myslim, ze aj kvalitnejsie. APC uz nieje co byvalo ale to je aj u inych znaciek, teraz je hlavna cena, kvalita a zivotnost je na druhom.
KEOSAN (958)|7.6.2010 13:28
Do certa, dnes po cca 3och dnoch vratane vikendu, ked to bolo vypnute, zase to vyslahalo aku na 8V....

Zaujimave, ze jednu APC Back RS 500VA s tym FIAMM aku mam a ide zatial 2 mesiace OK.

Nemoze to prebijat ? Ale vypadok nebol ziaden, tak nema hadam ani co nabijat. Zaujimave je, ze raz to vydrzi mesiac, inokedy par dni. Predajca pritom trvrdi, ze okrem nas nikto to este nereklamoval.
KEOSAN (958)|1.7.2010 14:54
Nemate vyskusane este niekto ine nahrady miesto RBC2 akumulatorov do UPSiek ?
KEOSAN (958)|6.7.2010 08:45
Ha, tak u dalsej APC Back RS 500 VA, co jej bolo nutne vymenit baterku, som uz kupil original od APC. Po par dnoch ten isty problem.... To co su za smejdy tie UPSky, ked 90 percent z nich nevie prezit vymenu baterie ???