Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LAN konektory

Newiiim (5)|11.6.2010 16:45
Čus,
mám takovou hodně lamáckou otázku, ale nechci si nějak zničit nový comp a router.
Zajímá mě, jestli může mít časté vytahování a zandávání LAN konektorů do PC a routeru nějaký vliv na ty vstupy na PC a routeru ? Nebo se můžou maximálně poškodit ty konektory na konci kabelů, ale ty zdířky v PC a routeru ne ? Já osobně si myslím, že těm zdířkám v routeru a PC by se nic stát nemělo, protože tam se kabel akorát zacvakne, ale tu "cvakací část " má na tom kabelový konektoru.
Díkes za strpení s lamáckou otázkou :-) .
Pabler (425)|11.6.2010 17:25
platí ako vsade .... ak stym nedrmes ako zmyslov zbaveny .... malo by to vsetko spokojne vydrzat ...

Pri castom odpajaní .... najme ak je malo miesta a kabel je neprirodzene zohnuty, sa po dakom case stane ze sa zalomí v blizkosti konektora, .... => skratenie o 5 cm a nacvaknutie novej koncovky => problem vyrieseny

no stretol som sa uz aj s vybehanym portom v notebooku, trosku sikovnej prace s ihlou aby sa naspanovali pritlacne plôšky a bolo, .... v pc miesto zabavania sa s ihlou je to sikovnejsie prehodit za novu NIC, .... ked to stojí 50 korun :D
Len v NB, sa to tazko vymiena ....

este na doplnenie:
Pocas volnych chvíl pracujem ako servisny technik u jednej ISP spolocnosti, a s problemom vylagrovaneho rj-45 portu som sa stretol len raz, notebook mal odhadom 5-6 rokov a podla miery poskodenia dosti nesetrneho uzivatela.
Takze ak to budes pouzivat tak jak se slusí a patri, tak to prezije zarucnu dobu aj dake roky navyse ;)

Ale musim uznat ze BNC konektory boli lepsie, .... v jednej firme so starou kabelazou to chlap nevedel odpojit tak skusil tahat az to vyrval cele zo sietovky :D
Newiiim (5)|11.6.2010 20:04
Díky za odpověď, ale já jsem nemyslel, jako vyrvat ty konektory ze základní desky nebo z routeru.
Myslel jsem jen když je vyndaváš, zandaváš z těch zdířek, jestli se tím v těch zdířkách může něco prošoupat, ošoupat, rozvyklat, prostě cokoliv. Zandávál jsem totiž už několikrát v tom routeru při zapojování kabely a do té nejpoužívanější se mi právě zdá, že jde zasunout a vyndat s menší vůlí, než v ostatních. Nebo je to tím, že každý konektor je trochu jiný ? Že je třeba nějaký trochu menší, některý větší ?
Jsou to fakt takové laické otázky, ale zajímá mě to.
odb (505)|11.6.2010 21:36
Na tie vstupy v routri alebo PC to nema extra vplyv, skor ti odidu tie konetory na kabloch, tie su nachylnejsie na pokazenie pri castejsej manipulacii s nimi. Netrapil by som sa tym
Newiiim (5)|11.6.2010 23:35
A jen tam tedy v těch zdířkách ( jak v routeru [plastové], tak i v PC [ kovové] ) pravděpodobnost, že se tam něco rozvyklá, rozšoupe, atd, já nevím co ještě ? A to by mělo za následek, že by se v těch používanějších zdířkách potom šel zasunout lépe nebo hůře ? Jen by mě to prostě zajímalo. Já si totiž myslím, že je to nemožné, protože v těch zdířkách nic není, co by se mohlo rozvyklat, rouzšoupat, atd. To je až na těch konektorech. Samozdřejmě se můžu mýlit. Bavili jsme se o tom s kamarádem a ten má stejný názor, ale chtěl bych vědět, jak je to doopravdy. To, že do jedné jde zasunout lépe, do druhé hůře ( a to samé i vytáhnout ) si zase vysvětluji tak, že žádná z těch zdířek není 100% identická, některá může být větší, některá menší. Ale zase nevím, jestli je to pravdivé tvrzení. Bohužel, nikde jsem na tyto otázky nenašel odpověď.
zey (3)|12.6.2010 08:28
Věc se má asi takhle. Konektory v mb jsou spojene v jednom dilu s dalsimi, zpravidla audio konektory. To celé je zalité v plastu a pevně spojeno s mb. Většinou jsou na minimálně dvou místech připájeny čistě jenom kvuli držení k desce + je jsou tam ještě spoje u "vývodů" jednotlivých konektorů. Takže to že bys konektor vyvyklal nebo nějak poškodil se stát může, ale pravděpodobnost je strašně malinkatá. Např. já jsem to už potkal, ale jenom jednou a to byla specifická situace, deska nebyla používána v caseu, tedy se více mechanicky namáhala a to se taky nestalo za jeden večer... a podle mě na to spíš něco spadlo a vyhnulo se to nebo byl uživatel abnormálně tupej a prostě to urval. V routru je to naprosto to samé, s tím, že zásuvka s konektorem je přichycena trošku méně k desce routru (není tam tolik spojů). V tomhle případě jsem vyvyklanou zasuvku potkal už kolikrát, ale stále jsou to vyjímky. Ono je to totiž vyváženo tím, že většinou šasí routeru, využívá zásuvku pro rj45 jako opěrný prvek a tím ji zase zpevňuje.
To že prostě do každý dírky to jde jinak, je jako v životě - prostě žádná není stejná jako ta předchozí :-p
Takže z tohohle si nedělej hlavu, je to zbitečný řešit. Vždycky se ti s 1000x větší pravděpodobností (spíš ještě víc) zničí konektor na kabelu - například velmi často se láme právě pojistný kolík - to je to cvakátko o kterém si psal. Případně se zvětší namáhání kabelu a ten se přelomí nebo pokud to někdo rve ven, bez vycvaknutí pojistky, tak vytrhne kabel z koncovky (když není dostatečně dobře udělaná). Snad ti to takhle stačí. :-)
Novotak33 (107)|14.6.2010 14:12
Čus, pročetl jsem si celou diskuzi, ale mě by třeba zajímalo, kolik těch vytáhnutí i zandání i hrubých ty plastové konektory/zdířky v routeru, vydrží ?
johny__g (6387)|14.6.2010 14:32
Tak tohle vím náhodou úplně přesně. Vydrží jich nepočítaně.
mstejska (2912)|14.6.2010 21:42
Jeden noťas 5 let, druhý zatím 2 a půl. Oba cestují a připojují se každý den a zásuvky bez problému
Doctor01 (400)|17.6.2010 18:03
Ahoj

Při normálním používání (myslím tím bez hrubého násilí atd) je poškození nepravděpodobné.
Jen by mě zajímalo, kolikrát za den ten konektor vytáhneš/zandáš?