Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Software: jak zálohovat?

Neregistrovaný (0)|14.6.2010 12:27
Tazatel: Neregistrovaný

Znění dotazu: Zdravím,
nyní mám na notebooku os visty, ale chystám se přejít na něco jiného. Zatím nevím jestli to bude ubuntu nebo win 7, ale každopádně visty nechci.
Nejdříve ale bude potřeba zazálohovat všechny soubory.
Mám doma 5OOGB externí 2,5" harddisk. Chystám se tedy si na disku udělat pořádek a pak vše potřebné překopírovat.
Nevím, ale jestli můj systém je 100% čistý a neobsahuje nějaký malware. Nerad bych si tento malware překopíroval do nově nainstalovaného systému pomocí těch zazálohovaných souborů.
Jak mám tedy bezpečně provést zálohu?
Zoidik (1405)|14.6.2010 12:30
Tak projeď disk bezpečnostím SW, který tento nebezepčný SW odhalí a pak udělej zálohu.
Neregistrovaný (0)|14.6.2010 12:45
Takže avast? No jasně, jenže ten taky vše neodhalí...
Zoidik (1405)|14.6.2010 12:47
Nikdy nic vše neodhalí.... ale odhalí 99,9% jinak můžeš taky použít aviru. Víceméně, pokud se nechceš uchýlit k nějakým nelegálním praktikám, tak můžeš použít vše co je free.....
kevin00 (10238)|14.6.2010 12:52
Na zálohu bych použil Acronics True Image Home 2010 a udělal obraz disku. Kdyby jsi chtěl opět nahrát Visty, stačí obnovit zálohu a systém bude ve stejném stavu v jakém byl pár minut před zálohou.
Pro kontrolu HDD, zda-li neobsahuje nějakou nákazu, použij antivirový program, SUPERAnti-Spyware a Malwarebytes´ Anti-Malware.
Neregistrovaný (0)|14.6.2010 12:57
No to je to, co se mi právě nechce, abych celý den testoval různé antiviry a scanoval systém.


To je to, co mě právě s**e na dnešním rozšířením malwaru, kdy nemůžu vše bez problému a strachu používat.
Mám třeba telefon s otevřeným os sybian do kterého se už může přece jen něco dostat, takže musím mít strach instalovat aplikace a nemůžu jej na plno využívat.
To samé se týká i pc, kde nemůžu bez obav si hrát a zkoušet různé věci. Rád bych třeba si zkusil něco nového, linux, vrtal bych se v systému, hrál bych si s tím, jenže musím mít strach aby se mi něco nějak nedostalo do pc, nebo abych si někde neudělal něco co bude mít vliv na bezpečnost.
Rád bych využíval různé funkce, synchronizaci s telefonem přes internet atd. jenže musím mít strach, protože ta data jsou uložena někde na serveru a co když k něm mám někdo přístup, nebo se k ním nějak dostane.

To už je sice trohu OT. Ale i tak by mě zajímalo, jak to řeší takový odborníci jako vy, kteří využívají pc na plno a přitom se nebojí malwaru a různých bezpečnostních problému...
Neregistrovaný (0)|14.6.2010 13:32
"Kdyby jsi chtěl opět nahrát Visty, stačí obnovit zálohu a systém bude ve stejném stavu v jakém byl pár minut před zálohou."

To mě ještě zajímalo. Když hodím třeba ubuntu na celý disk, tak že budu mít jen jeden OS, takže příjdu o visty.
K notebooku jsem dostal ještě cd na které něco je, jenže nevím co.
Je tam napsano "obnovení produktu" a na obalu ještě nějaký návod.
Jak můžu zjistit jestli je tam os?
Zajímá mě, jestli by pak šlo z tohoto cd nainstalovat znovu nové čisté visty?
Jak můžu zjistit co konkrétně je na tom cd, jestli je tam kompletní os a šlo by jej pak normálně nainstalovat?
Zoidik (1405)|14.6.2010 13:44
No, to CD, které k tomu máš a je tam nějaký návod, tak si ho stačí přečíst a CD zasunout do mechaniky. To by se ti po vložení mělo automaticky otevřít a ukázat obsah. Z toho poznáš co tam je. Pokud jsi ten notebook koupil i s vistama jako že asi jo, tak by jsi měl mít k tomu NTB i instalační disk pro systém. Pokud to CD/DVD je instalční pro Visty, tak si je nainstaluješ znova. Pokud máš na jednom disku Visty a na ten samy hodíš linux, tak zřejmě o visty přijdeš, pokud na něm neuděláš dva oddíly.

Jinak k tomu co tě s**e tak máš možnost se odpojit o internetu a tímpádem ti PC nic nenapadne a můžeš zkoušet různé harakiri se systémem, nebo potlačíš svoji paranoju, že někdo touží po tvojich datech a smíříš se s tím že se prostě stane čas od času, že se do PC nějaký svinctvo dostane.
Neregistrovaný (0)|14.6.2010 14:01
"Pokud máš na jednom disku Visty a na ten samy hodíš linux, tak zřejmě o visty přijdeš, pokud na něm neuděláš dva oddíly."

Ano, toto je mi jasné a počítám s tím. Nechci dva systémy vedle sebe, jelikož:
1) je to otravné, zvlášť když budu většinu času na linuxu a pak někdy ve win řešit a stahovat za tu dobu aktualizace os a av.
2) mám jen 160GB disk, což je celkem málo, proto bych raději jen jeden systém.

Šlo mi o to, jestli je pak možné ty visty obnovit i když o ně takto přijdu.

Na tom cd v tom návodu je psano toto:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Díky.
johny__g (6387)|14.6.2010 14:10
Je to normální recovery DVD, pokud ho použiješ tak výsledkem bude notebook ve stavu jak jsi ho dostal z obchodu - instalovaný systém, ovladače atd. Nehledej v tom žádnou záludnost.
Neregistrovaný (0)|14.6.2010 14:13
No mě hlavně zajímá, jestli jej můžu použít jen pro obnovu os když jej mám nainstalovaný, nebo jestli z něj mohu pak i nainstalovat OS i když jej na disku nemám, ale budu tam mít třeba ubuntu?

Protože přímo od koupě notebooku na něm byly nainstalovaný visty a toto cd jsem dostal k notebooku. Takže mě zajíma jestli je to cd jen pro obnovu, nebo jestli z něj můžu os znovu nainstalovat i když na disku není nebo budu mít třeba nový disk.
Zoidik (1405)|14.6.2010 14:18
[quote=johny__g;381863]Je to normální recovery DVD, pokud ho použiješ tak výsledkem bude notebook ve stavu jak jsi ho dostal z obchodu - instalovaný systém, ovladače atd. Nehledej v tom žádnou záludnost.[/quote]

Tady máš odpověď ;)
zsdx (2098)|14.6.2010 14:21
Z toho CD /spis DVD/ ti to dokaze dat i misto ubuntu i na prazdny disk. Je to bootovatelne, je tam image disku a ta se jen nasype na disk a vse prepise /viz varovani o smazani dat/. Neni to bezne instalacni meduim /OEM/ a vetsinou byva ke spusteni pouze u urciteho vyrobce /tzv. BIOS lock/.