Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Software: programy

Neregistrovaný (0)|27.6.2010 19:08
Tazatel: Neregistrovaný

Znění dotazu: Zdravím,
mám pár otázek co se týká programů a softwarů.

1) kam si programy ukládají svá data a různá nastavení?

- Jde mi o to, že bych rád měl pořádek na disku a hlavně přehled.

- Taky bych rád věděl kam se dívat a co mazat po odinstalování programu?

2) jak aktualizovat programy? Je nějaká možnost automatické aktualizace nebo aspoň upozornění na nové verze programu?
Popravdě řečeno zde se mi více líbí linux kde je soft automaticky aktualizován díky repozitářům. Nechápu že na toto microsoft nijak nemyslel :(
Dojigiri (1629)|27.6.2010 22:10
1) různě - záleží na programu, je vždycky nutno vysledovat pro každý program. Novější programy povětšinou pod adresář Application Data v profilu (jeho umístění lze např. měnit v registru a různý verze Windows to mají nastavený různě). A většina programů si taky ukládá nastavení do registru, pod HKLM/HKCU , Software a pak opět různě podle programu.

2) většinou nelze, pouze pokud to dělá sám program (např. firefox si to hlídá a upozorňuje, apod.). U ostatních programů nutno hlídat ručně. (ale zase ne vždy platí, že novější verze programu je lepší - docela často i zde platí staré známé zlaté pravidlo "když to funguje, tak to neopravuj").

Jinak aktualizace i programů se mi taky na Linuxu docela líbí. U Ms to funguje (kromě samotných Windows) jenom pro produkty Office (a možná nějaký další programy od Ms).
Gouranga (699)|27.6.2010 22:13
Programy se obvykle instaluji do slozky "Program Files", ale kam svoje data ukladaji, zalezi jak na kazdem programu, tak nekdy i na systemu. Nektere si je davaji do sve slozky v "Program Files", nektere pouzivaji slozku "Application data"/"Data aplikací" v "C:\Documents and settings\*jmeno uzivatele*\". Nektere (toto je zalezitost win 7) pouzivaji slozku "Programdata" na C:. Jak vidis, obecne se neda moc mluvit. Co se kontroly po odinstalaci tyce - chce to zkouknout Program files a nektery z vyse jmenovanych slozek, v pripade posedlosti cistotou, lze promaznout i registry. Nicmene by to chtelo poznamenat, ze slusne programy by za sebou mely zamest a pokud treba do slozky instalace nic nekopirujes, mela by byt pri odinstalaci odstranena. Jako trosku sofistikovanejsi reseni je mozne pouzit ruzne aplikace (napr. CCleaner), ktere se postaraji o nejake ty pozustatky a temp soubory.

edit: koukam, ze jsem sepisoval trochu dele...
kevin00 (10238)|27.6.2010 23:41
[quote=Dojigiri;384697]Jinak aktualizace i programů se mi taky na Linuxu docela líbí. U Ms to funguje (kromě samotných Windows) jenom pro produkty Office (a možná nějaký další programy od Ms).[/quote]

Drtivá většina programů pod Win se aktualizuje také sama nebo min. oznámí, že je verze nová. Takže zde bych žádný problém také neviděl ;)