CPU pasta pro notebook
Dobry den,
Po nejake dobe pouzivani sveho ntb vsiml jsem si ze cpu obcas prehriva, takze se chystam ten ntb rozebrat, pocistit od prachu a pripadne vymenit pastu na CPU
Dotaz je, jaka pasta se pouziva u ntb? mam Arctic Cooling MX-2, pouzival jsem ji pri upgradu stolniho PC, da se pouzit i v ntb?
Jeste jestli maji ty pasty datum trvanlivosti? Mam ji doma uz asi rok...
Diky
Po nejake dobe pouzivani sveho ntb vsiml jsem si ze cpu obcas prehriva, takze se chystam ten ntb rozebrat, pocistit od prachu a pripadne vymenit pastu na CPU
Dotaz je, jaka pasta se pouziva u ntb? mam Arctic Cooling MX-2, pouzival jsem ji pri upgradu stolniho PC, da se pouzit i v ntb?
Jeste jestli maji ty pasty datum trvanlivosti? Mam ji doma uz asi rok...
Diky
nevim uplne presne jakou ma pasta zivotnost,ale rok by nemel byt nejmensi problem,pokud byla dobre zavrena,a konzistence je bez hrudek a neztvrdla tak by mela byt v pohode,MX2 muzes bez obav pouzit,IMHO neni rozdil mezi pastou na NTB a stolnim PC:p
jinak osobne mi spise vyhovuje pasta od noctui,MX 2 je na muj vkus moc ridka,tu noctuackou dam na procesor kapku velikosti antiperle a pritlacim,jednoducha aplikace,zadne roztirani,a to jsem ji menil jak na NTB,graficke karte a na procesoru tak nejmin 5x a nikdy zadnej problem,ale spoustu lidi tuto pastu nepouziva prave pro jeji tuhost,coz me vyhovuje,kdyz odhadnes dobre mnozstvi tak aspon nevyteka pritlacenim mimo cpu;)
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
jinak osobne mi spise vyhovuje pasta od noctui,MX 2 je na muj vkus moc ridka,tu noctuackou dam na procesor kapku velikosti antiperle a pritlacim,jednoducha aplikace,zadne roztirani,a to jsem ji menil jak na NTB,graficke karte a na procesoru tak nejmin 5x a nikdy zadnej problem,ale spoustu lidi tuto pastu nepouziva prave pro jeji tuhost,coz me vyhovuje,kdyz odhadnes dobre mnozstvi tak aspon nevyteka pritlacenim mimo cpu;)
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Jde mi prave o to abych nemusel pastu kupovat :) Jinak dik za tip, se znackou Noctua mam taky zatim jen dobre zkusenosti :thumb
V tom pripade bych zkusil koupit Arctic Silver 5 (mimochodem se pastami firma zabyva nekolikanosobne dele nez BFU friendly Noctua a prekupnik AC ;))
jj,ze ji nepouzivas ty,tak je samozrejme spatna:p
dukaz misto slibu;)
a i kdyby to byla stokrat prejmenovana AC-nic nemeni na tom ze je to jedna z nej past na trhu-at se jmenuje jak se jmenuje-dulezite jsou testy,pokud vim,a ne znacka,jen kazdemu nemusi vyhovovat ta tuhost.coz ja osobne povazuji za plus-a rozhodne nikomu nevnucuji pouzivani teto pasty,jen rikam svuj nazor
dukaz misto slibu;)
a i kdyby to byla stokrat prejmenovana AC-nic nemeni na tom ze je to jedna z nej past na trhu-at se jmenuje jak se jmenuje-dulezite jsou testy,pokud vim,a ne znacka,jen kazdemu nemusi vyhovovat ta tuhost.coz ja osobne povazuji za plus-a rozhodne nikomu nevnucuji pouzivani teto pasty,jen rikam svuj nazor
No prave ze tuhost AS5 je optimalni (ja mam radeji tuzsi pasty, ale budiz - kolegum se AS5 zamlouva nejvice, proto ji take uvadim). Jinak Noctuu jsem samozrejme mel - zrejme na rozdil od tebe. A vubec, videli jsme v jinych threadech jak se kdo v pastach orientuje nebo aplikuje... ;)
:notsurejak jsem ji nemel kdyz ji pouzivam-trochu nelogicke ne? a mam jak noctuackou i AC-a rozhodne pouzivam i budu pouzivat nocuackou
zpochybnujes chladici schopnosti noctuacke pasty? jak je vidno s testu teplotni rozdily jsou naprosto zanedbatelne-to znamena jen ze si muzes vybrat tu i tu a chybu neudelas-jde jen o tu konzistenci,nekomu vyhovuji vdolky nekomu holky ;);)
zpochybnujes chladici schopnosti noctuacke pasty? jak je vidno s testu teplotni rozdily jsou naprosto zanedbatelne-to znamena jen ze si muzes vybrat tu i tu a chybu neudelas-jde jen o tu konzistenci,nekomu vyhovuji vdolky nekomu holky ;);)
[quote=Aytech;386590]Dotaz je, jaka pasta se pouziva u ntb? mam Arctic Cooling MX-2, pouzival jsem ji pri upgradu stolniho PC, da se pouzit i v ntb?[/quote]
S klidným srdcem můžeš přejít Richmondovy výlevy a teplovodivou pastu Arctic Cooling MX-2 můžeš naprosto bez jakýchkoliv problémů použít ;)
S klidným srdcem můžeš přejít Richmondovy výlevy a teplovodivou pastu Arctic Cooling MX-2 můžeš naprosto bez jakýchkoliv problémů použít ;)
Mels AS5? Pane logiku? :rolleyes:
Ad zpochybnovani - no podivej, teplotni rozdily jsou naprosto minimalni, ja mel treba s Noctuou vic + nevyhovujici konzistence cili z toho logicky vidim lepsi reseni AS5 :idea
edit: jinak kazda pasta je vhodna na jiny pouziti takze ono jedno vitezsvi Noctuy neni az tak prukazny, urcite bych se vyhnul tekutym pastam typu Zalman "lak na nehty" nebo tem, kde jako pojivo slouzi silikon - 1. vyschnou a za 2. muzou pekne zaneradit okoli cpu - coz ostatne plati i pro ty, ve kterych je pouzit kov (ty navic nekdy vodi takze pozor). Mimochodem AS pasty maji takovou skvelou vlastnost - po vypaleni po nekolika dnesch (typicky 14dni) teplota jeste o nejakych par stupinku klesa ;)
edit2: tady je quick-guide jak nanest pastu rychle, jednoduse a v presne davkovanem mnozstvi ;) https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/49093-scythe-mugen2-vs-scythe-yasya#381023
PS: lexxxo az od tebe uvidim neco podobnyho tak si muzem tykat - predpokladam, ze patris mezi ty, co maji na cpu matlanici a ne polopruhlednou celistvou vrstvu ;)
Ad zpochybnovani - no podivej, teplotni rozdily jsou naprosto minimalni, ja mel treba s Noctuou vic + nevyhovujici konzistence cili z toho logicky vidim lepsi reseni AS5 :idea
edit: jinak kazda pasta je vhodna na jiny pouziti takze ono jedno vitezsvi Noctuy neni az tak prukazny, urcite bych se vyhnul tekutym pastam typu Zalman "lak na nehty" nebo tem, kde jako pojivo slouzi silikon - 1. vyschnou a za 2. muzou pekne zaneradit okoli cpu - coz ostatne plati i pro ty, ve kterych je pouzit kov (ty navic nekdy vodi takze pozor). Mimochodem AS pasty maji takovou skvelou vlastnost - po vypaleni po nekolika dnesch (typicky 14dni) teplota jeste o nejakych par stupinku klesa ;)
edit2: tady je quick-guide jak nanest pastu rychle, jednoduse a v presne davkovanem mnozstvi ;) https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/49093-scythe-mugen2-vs-scythe-yasya#381023
PS: lexxxo az od tebe uvidim neco podobnyho tak si muzem tykat - predpokladam, ze patris mezi ty, co maji na cpu matlanici a ne polopruhlednou celistvou vrstvu ;)
nemel,jen MX2 a NT-H1-o MX5 nebyla zpocatku rec-ja narozdil od tebe nezpochybnuji kvalitu ani 2 ani 5
a tvrzeni ze NT-H1 je pasta pro BFU:notsure:notsure
kdyz jsi koupim chladic od noctui-a pastu dostanu free, prece ji nevyhodim a nepobezim pro AC;)
tak jsem se ji naucil pouzivat a jsem sni spokojen-nic vic,nic min;)NO FLAME:D
jj,ja davam jednu celou pastu na jedno pouziti:mistake
s tebou nema cenu o cemkoliv diskutovat-proste jen ty mas vzdycky pravdu-koncim :shut
a tvrzeni ze NT-H1 je pasta pro BFU:notsure:notsure
kdyz jsi koupim chladic od noctui-a pastu dostanu free, prece ji nevyhodim a nepobezim pro AC;)
tak jsem se ji naucil pouzivat a jsem sni spokojen-nic vic,nic min;)NO FLAME:D
jj,ja davam jednu celou pastu na jedno pouziti:mistake
s tebou nema cenu o cemkoliv diskutovat-proste jen ty mas vzdycky pravdu-koncim :shut
Aneb jak udělat s Richmondem z jednoduché věci vědu ve třech snadných krocích. Než si tam napatláš ty pásky okolo CPU, už mám namontované tři chladiče a nanesenou pastu stejně dobře jako ty ;) A to používám odjakživa "blbou MX-2" ;)
No tak jinak: kdyz uz ma clovek naky nanseni pasty za sebou tak se a to maly cpu core trefi jednim maznutim ruzku a nepotrebuje pasky - ovsem je to otazka max 1min + tim ziskas vetsi kontrolu nad nansenym mnozstvim, ze?
edit: ...cece tak udelej instruktazni video :idea Rozhodne bude prinosnejsi.
edit: ...cece tak udelej instruktazni video :idea Rozhodne bude prinosnejsi.
@Richmond: Za prvé, uživatel se ptal, jestli lze použít teplovodivou pastu AC MX-2, což lze bez problému použít a za druhé, tím, že tu děláš z každého debila, poukazuješ pouze na omezenost svou. A co dělá Lexxxa ve svém volném čase, jestli FAQ Rapidshare či návod jak nejkomplikovanějším způsobem nanést teplovodivou pastu je jeho věc a do threadu to nepatří. "Honit triko" si můžeš na skládce, od toho tu je.
@Aytech: Klidně teplovodivou pastu použij. Pokud ji doma máš, je IMHO nesmyslné kupovat teplovodivou pastu novou, pokud víš, že ji nespotřebuješ. Rozdíl teplot bude minimální.
@Aytech: Klidně teplovodivou pastu použij. Pokud ji doma máš, je IMHO nesmyslné kupovat teplovodivou pastu novou, pokud víš, že ji nespotřebuješ. Rozdíl teplot bude minimální.
Zkus si utrhnout 4 prouzky izolepy a nalepit - rozhodne mene komplikovane nez nanaseni bez predchozich zkusenosti (a je uplne jedno jestli natiras pastu x nebo y). Pane i'm too sexy for reading ;)
Ja se nechci nijak vmesovat, ale Zalman "lak na nehty" mam velice rad a velmi casto pouziva s vynikajicimi vysledky. Aplikace je neskutecne jednoducha, primitivni a velmi rychla. Pasta samozrejme netece jako lak na nehty, ale aplikace stecem je bozi. Nikdy se mi nepodarilo kapnout vedle, nebo ze by nekam odtekla :D
No a jak jsem si tak zvyknul na Zalmana se steteckem, jakokoliv jina husta pasta se mi blbe roztira, tim padem me to otravuje a sem od toho zasvinenej.
Napriklad toto: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
BTW: Maximum co jsem rozebiral PC s touto pastou bylo 3 roky a pasta byla v naprosto stejnem stavu jako pri nanaseni. A kdyz jsem ji chtel ocistit slo to nadherne a velmi rychle. Ne jako jine pasty, co musi clovek silou cistit.
A neverim, ze i kdybych tu pastu po 3 letech provozu (jen trosku zatocil s chladicem aby se vyplnili dirky po sundani) byl jakykoliv problem s funkcnosti.
A mam vyzkousenu tuto pastu na CPU, notas CPU, GPU, notas GPU..... a nikdy zadny problem :D
Jedinne co me stve, ze je draha a moc tam toho neni. :D Jen 1,5g ale ta lahev vypada jak litrova :angry
No a jak jsem si tak zvyknul na Zalmana se steteckem, jakokoliv jina husta pasta se mi blbe roztira, tim padem me to otravuje a sem od toho zasvinenej.
Napriklad toto: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
BTW: Maximum co jsem rozebiral PC s touto pastou bylo 3 roky a pasta byla v naprosto stejnem stavu jako pri nanaseni. A kdyz jsem ji chtel ocistit slo to nadherne a velmi rychle. Ne jako jine pasty, co musi clovek silou cistit.
A neverim, ze i kdybych tu pastu po 3 letech provozu (jen trosku zatocil s chladicem aby se vyplnili dirky po sundani) byl jakykoliv problem s funkcnosti.
A mam vyzkousenu tuto pastu na CPU, notas CPU, GPU, notas GPU..... a nikdy zadny problem :D
Jedinne co me stve, ze je draha a moc tam toho neni. :D Jen 1,5g ale ta lahev vypada jak litrova :angry
No tak kdyz uz jsme u past tak se mrkni na IC Diamond - takova modra tubicka, jedina konkurence Liquid Metalu ;) Ad Zalman - neni to uplne voda, ale do roztirani kartou to ma daleko ;)
Diky za rady, pouziju to co mam a uvidim.. Ten zpusob roztirani s paskama vypada dobre, rozhodne nejsem profik ktery to presne trefi jednim maznutim:( Delal jsem to snad dvakrat na stolnim PC a pokazde me to stvalo, dva maznuti vzdy bylo malo, tri uz moc..:runaway
Dnes se asi do toho pustim, nikdy jsem ntb nerozebiral a trochu me to desi...:eek:
Dnes se asi do toho pustim, nikdy jsem ntb nerozebiral a trochu me to desi...:eek:
[quote=Aytech;386717]Dnes se asi do toho pustim, nikdy jsem ntb nerozebiral a trochu me to desi...:eek:[/quote]
Pokud budeš notebook rozebírat poprvé, je dobré si stáhnout servisní manuál, podle něhož potom lze notebook dobře rozebrat.
Pokud budeš notebook rozebírat poprvé, je dobré si stáhnout servisní manuál, podle něhož potom lze notebook dobře rozebrat.
Jj, ty se skvele schani co? :notsure
Jinak na odsroubovani krytu a 4 sroubku z chladice servisak snad nepotrebuje :D
edit: 4 sroubky byvaji na plastovem krytu (se zvlackami, prakticky nejde ani ten sroubek ztratit), na chladici cpu byvaji 4 sroubky s pruzinkou. Po vyndani chladice je pak mnohem snadnejsi cely chladici system procistit ;)
Jinak na odsroubovani krytu a 4 sroubku z chladice servisak snad nepotrebuje :D
edit: 4 sroubky byvaji na plastovem krytu (se zvlackami, prakticky nejde ani ten sroubek ztratit), na chladici cpu byvaji 4 sroubky s pruzinkou. Po vyndani chladice je pak mnohem snadnejsi cely chladici system procistit ;)
No, s manualem mel jsem asi stesti, podarilo se mi na strankach vyrobce najit manual prave jak sundat CPU chlazeni. Je to docela narocni, budu muset rozebrat skoro cely ntb (Dell Latitude D630). Jinou moznost ale nemam, prehriva se docela slusne, zkusil jsem zatezit processor pres Everest Stability Test, teplota po pulminute vysplhala na 90! ono je i citit pres klavesnici.
Snad to bude jen prachem nebo pastou, shanet novy CPU chladic na tak stary ntb se mi nechce...:notsure
Snad to bude jen prachem nebo pastou, shanet novy CPU chladic na tak stary ntb se mi nechce...:notsure
90 jeste nemusi nutne znamenat prehrivani - mobilni cpu bezne snaseji teploty pres 100... Kazdopadne jestli ho od vyroby jeste nikdo necistil tak je nejvyssi cas :)
[quote=Aytech;386745]No, s manualem mel jsem asi stesti, podarilo se mi na strankach vyrobce najit manual prave jak sundat CPU chlazeni. Je to docela narocni, budu muset rozebrat skoro cely ntb (Dell Latitude D630).[/quote]
IMHO by stačilo jen sundat kryt a vysát prach. Demontovat celé chlazení není nutné.
IMHO by stačilo jen sundat kryt a vysát prach. Demontovat celé chlazení není nutné.
Myslite ze teplota je v poradku? V klidu CPU - 50 °C, kdyz pri prehravani videa dam zobrazit na celou obrazovku - 65 °C.
[quote=r34ktor;386756]IMHO by stačilo jen sundat kryt a vysát prach. Demontovat celé chlazení není nutné.[/quote]
No , to se uvidi az otevru ten kryt :) pokud tam bude hodne prachu tak ho proste odstranim a podivam se na teploty, pokud se zlepsi tak dal se v tom nebudu hrabat.
[quote=r34ktor;386756]IMHO by stačilo jen sundat kryt a vysát prach. Demontovat celé chlazení není nutné.[/quote]
No , to se uvidi az otevru ten kryt :) pokud tam bude hodne prachu tak ho proste odstranim a podivam se na teploty, pokud se zlepsi tak dal se v tom nebudu hrabat.
Uff, tak mam to za sebou, nakonec jsem rozhodl ze kdyz uz ho budu mit otevrenej tak skoda se nepodivat na pastu taky, a je dobre ze jsem to udelal :eek: Pasta tam uplne zaschla, to me ale dalo praci ji odstranit!:runaway
Prikladam i fotku z akce, bylo tam dost i prachu na chladici a je i videt kolik bylo pasty na CPU
Na zaver spustil jsem ten samy Everest Stability test, teplota vysplhala na 85 po 5 minutach, pak se zapl vetracek naplno a o par stupnu jeste spadla. Stejne mi to prijde dost, ale rozhodne lip nez bylo ;)
Takze vsem moc dekuji za rady, moc jste pomohly :thumb
Prikladam i fotku z akce, bylo tam dost i prachu na chladici a je i videt kolik bylo pasty na CPU
Na zaver spustil jsem ten samy Everest Stability test, teplota vysplhala na 85 po 5 minutach, pak se zapl vetracek naplno a o par stupnu jeste spadla. Stejne mi to prijde dost, ale rozhodne lip nez bylo ;)
Takze vsem moc dekuji za rady, moc jste pomohly :thumb