WD My passport
Zdravím mám problém u svého 500GB externí disku (WD My passport) a to ten že: něco sem si kopíroval na disk abych to mohl hodit vedle na notas normalně jsem disk odpojil připojil vedle k notasu a ejhle windows na mě hodí hlášku že před použitím chce disk naformátovat (W7) tak skusím z5 na main pc a tam ta samá hláška (W XP) tak jsem skusil nabootvat live verzi Mandrivi a ta se k datům normálně na disku dostaně a žádný problém nemá. Tak se chcu zeptat kde je chyba u těch windowsu. Předem díky
Když připojíš ten disk a dáš Vlastnosti, jakej filesystém a velikost tam vidíš?
Pokud RAW a velikost 0 (což bych čekal, pokud ho Windows chtějí formátovat), s největší pravděpodobností došlo ke ztrátě NTFS boot recordu, lze ho obnovit ze zálohy pomocí programu TesdDisk a dostat se tak k datům. Postup zde: https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/43366-problem-pri-prozkoumavani-disku#333610
Akorát je mi divný, že ta Mandriva to vidí ... ledaže by byla schopná nějak zdetekovat že je vadnej orig. sektor a použila záložní :notsure
Pokud RAW a velikost 0 (což bych čekal, pokud ho Windows chtějí formátovat), s největší pravděpodobností došlo ke ztrátě NTFS boot recordu, lze ho obnovit ze zálohy pomocí programu TesdDisk a dostat se tak k datům. Postup zde: https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/43366-problem-pri-prozkoumavani-disku#333610
Akorát je mi divný, že ta Mandriva to vidí ... ledaže by byla schopná nějak zdetekovat že je vadnej orig. sektor a použila záložní :notsure
Děkuji za nápad ale bohužel stejný případ jako u předchozího kolegy boot sector již byl OK. A k těm vlastnostem ve windows je to tak že když na disk kliknu pravím tak akorat začne pracovat ale nedokáže rozbalit nabídku
V tom případě je poměrně velká pravděpodobnost vadnýho sektoru, zkusil bych na tom disku pustit HDD regenerator (no, když je to USB, tak by bylo asi potřeba ho vyndat z rámečku a připojit přímo do PC). Nebo, pokud lze např. v tom Linuxu data přečíst, tak nahrát jinam, přeformátovat a nahrát zpátky.
no z rámečku jsem ho vyndal akorat tu nikde nejsoi konektory pro satu ani ide takže připojení na přímo asi neklapne a druhá věc v linuxu mi to data přečtě akorát problém je že se zase v linuxu se nemůžu dostat na ostatní svoje disky vidět je to vidí akorát to je asi nějak zakazaný protože je to nějak spřaženo s windowsem nebo ja nevim takže je v podstatě nemám kam dát
Hmm možná jsou v tom Linuxu ostatní disky, pokud jde o NTFS jednotky, připojený read-only. Zkus spustit příkaz "sudo ntfs-config" mělo by se tam nechat zaškrtnout že na určitej disk lze zapisovat (v OpenSuse jsem to třeba pro NTFS disky musel dělat i když byly připojený RW, v Ubuntu to dělat nemusím a na NTFS mi jde zapisovat rovnou).
Případně spusť "mount" a podívej se, jestli nejsou "ro" (případně lze přemountovat jako "rw" a jinak stejnýma parametrama).
Samozřejmě, ten disk, ze kterýho kopíruješ, nechat připojenej nejlíp RO.
Nebo pod Windows možno zkusit použít PartitionFindAndMount, jestli jsi ještě nezkoušel ... ten pokud se nepletu připojí disk taky jenom read-only.
Případně spusť "mount" a podívej se, jestli nejsou "ro" (případně lze přemountovat jako "rw" a jinak stejnýma parametrama).
Samozřejmě, ten disk, ze kterýho kopíruješ, nechat připojenej nejlíp RO.
Nebo pod Windows možno zkusit použít PartitionFindAndMount, jestli jsi ještě nezkoušel ... ten pokud se nepletu připojí disk taky jenom read-only.