Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Typ Wlan karty - Amilo PA 1538

DiaJee (30)|8.8.2010 22:04
Čus, potřeboval bych zjisti přesny typ wlan karty co je v notebooku fujitsu siemens amilo pa1538. Vím, že tam je od Athelos ale jaká přesne už nevim a nikde sem to na netu nenašel. Jde mi hlavne o to, že jsem zakoupil notebook z druhé ruky a zjistil sem, že tak karta nejspiš nefunguje zkoušel sem ruzne ovladače ale adapter mi to windows vubec nenajde mel sem tam zprve win 7 a po jednom resetu to najdednou detekovovalo i sem se připojil na net ale během minuty už byl adapter fuč tak sem zkusil jestli to pujde u XPéček taky nic tak mám dojem, že už prostě nefunguje. Tak sem chtěl mrknout na net jesli by se nedala sehnat nová pokud sem dopře koukal tak na karta je ve slotu u ramek tak by to mělo jít vyměnit nechci to řešit kartou do usb nebo ExpressCard a nebo třeba mi pomuže te tu kartu zprovoznit.
crasten (180)|9.8.2010 05:56
Nasiel som toto:
Device name: Atheros AR5006EG Wireless Network Adapter
Device ID: PCI\VEN_168C& DEV_001C& SUBSYS_3065168C& REV_01\4& 117346AC& 0& 0018
Class: {4d36e972-e325-11ce-bfc1-08002be10318}
Version: 2.0.0.74
na stranke http://pci-ven.com/revsubsys/PCIVEN/PCIVENfor/PCIVEN-for-FUJITSU-SIEMENS-AMILO-Pa-1538-28825.html
DiaJee (30)|27.8.2010 13:17
můžete mi ještě někdo poradi jak zjistim jestli mi funguje miniPCI-E? koukal jsem i do everestu ale tam to nemůžu najíd.
Koupil sem si na aukru dalsi wifi kartu ale taky mi to windows nenajde. myslel sem, že je puvodni karta nefukční ale jednou po resetu mi windows našel hned sem se připojil na net ale po minutě hned zmizela tak jestli není špatný miniPCI-E?
EditorPO (2819)|27.8.2010 14:27
Máš originálnu inštaláciu Windows od výrobcu, alebo si to inštaloval sám? Problém môže byť totiž v tom, že nemáš korektne nainštalované ovládače chipsetu.
DiaJee (30)|27.8.2010 22:35
mam vlastní instalaci ted tam mam win 7 zkoušel sem i Xp ale taky nic
DiaJee (30)|28.8.2010 17:51
ovladače přímo od fujitsu jsem zkoušel několik i přímo od Athelos a nic nepomohlo a ještě jinak Everest mi u čipové sady ukazuje severní můstek nVIDIA GeForce Go 6100 (C51MV) a jížní můstek nVIDIA nForce 430 (MCP51), který ovladač pro chipset bych měl použít?
crasten (180)|29.8.2010 09:57
Ahoj,

posielam datasheet výrobcu : https://www.svethardware.cz/forum/attachment.php?attachmentid=18510&stc=1&d=1283068124
na ktorom je uvedená grafika GF7400 (C51D) a nie GF6100 (C51MV). Ale v tom problém nebude.

Zameral by som sa na tento obvod nForce 430. Podľa zoznamu nVidie nForce 430 nemá podporu pre Win 7. Ani samotný notebook Amilo Pa1538 nie je Windows 7 ready.
[ATTACH]18503[/ATTACH] a [ATTACH]18504[/ATTACH]
Výrobca na otázku klienta, kedy to bude odpovedal protiotázkou: "Prečo by sme tak mali robiť pri starých modeloch? Súčasné modely túto podporu majú".

Na stránkach nVidie sa dá stiahnuť driver pre nForce 430 Vista 32: http://www.nvidia.com/object/nforce_nf4_winvista32_15.00G.html. Mal by sa dať použiť aj na win7/32.
DiaJee (30)|29.8.2010 11:45
to, že není podporován pro win 7 vím. Instaloval sem ovladače pro Vistu 32. zkusil sem i Live ubuntu a to taky nic nenašlo informace o wifi kartě neměl by ale spon everest ukázat, že mám miniPCI-E na základně?
Naistaloval sem i znovu nForce 430 a po restartu se mi nezobrazuji ikony na ploše i když je tam mam povoleny přes průzkumníka se zobrazí obsah po dalším resetu furt nejsou na ploše nevíš co stím?
crasten (180)|29.8.2010 12:50
PCI-E nie je inicializovaný cez nForce 430,. takže programy nemôžu detekovať ani karty v ňom zasunuté.
Nezamýšlam sa nad tým, ako by to šlo opraviť, ale doporučil by som čistú inštaláciu Win 7 a potom následne nForce 430. Sprav kópiu partície, ulož si to niekde inde a partíciu s win7 preformátuj.
crasten (180)|31.8.2010 13:41
[quote=crasten;398643]Na stránkach nVidie sa dá stiahnuť driver pre nForce 430 Vista 32: http://www.nvidia.com/object/nforce_nf4_winvista32_15.00G.html. Mal by sa dať použiť aj na win7/32.[/quote]

Dnes som našiel balík 15.49_nforce_wista_win7_32bit_international_whql (má 188MB), ktorý je rozšírením toho, čo som posielal predtým (70MB). Ak si ešte neinštaloval tak skús rovno tento: http://www.nvidia.com/content/DriverDownload-March2009/confirmation.php?url=/Windows/nForce/15.49/15.49_nforce_winvista_win7_32bit_international_whql.exe&lang=us&type=nForce
mpitman (206)|31.8.2010 14:44
Predne, opet ach jo, crastene je obdivuhodne s jakym nadsenim se snazis lidem zde na foru pomoci, ale bohuzel je zrovna tak obdivuhodne jak vlivem jen polovicatych znalosti a dohadu dokazes kazde tema dokonale zamlzit a zmast (pletes si grafiku a chipset atd)...

Tak a ted pro tazatele - udelej cistou instalaci systemu a to jednoho z podporovanych, tedy Win XP nebo Win Vista. Stahni si vsechny ovladace (radeji si je priprav jeste pred instalaci) pro pouzity system primo ze stranek vyrobce notebooku (http://ts.fujitsu.com/support/downloads.html - staci tam zadat vyhledat "Amilo PA 1538" a zvolit pouzity operacni system). Pote nainstaluj vsechny tyto ovladace a to tak, ze prvni naistaluj ovladace pro chipset a pak teprve ostatni (a to plati obecne pro kazdy pocitac).

Podle stranek vyrobce se do tohoto notebooku standardne osazuje "WLAN miniCard D2301 & USB D1705" nebo "WN6301A miniCard WLAN IEEE802.11 b/g" - podle tveho popisu bych cekal ze budes mit tu druhou, kazdopadne pokud stahnes ovladace a nabidnes je systemu az se na ne zepta, tak ten je bud prijme nebo odmitne podle toho zda tam ta karta bude nebo ne. Navic neni problem precist si oznaceni primo na WLAN karte, kdyz jsi ji uz mel vyndanou (byvaly majitel si tam mohl dat nejakou uplne jinou)

Jen na okraj - to, ze neco Everest nedetekuje muze byt prave zpusobeno tim, ze nejsou naistalovany vubec/nekorektne ovladace pro chipset a ani Windows ani jiny software nemuze spravne detekovat dalsi HW pripojeny k desce/chipsetu. Je tu sice i krajni moznost, ze slot na desce je nefukcni, ale to bych videl jako mene pravdepodobne nez, ze je neco spatne nainstalovano.
DiaJee (30)|31.8.2010 18:35
to mpitman: přesně to co jsi napsal za radu jsem už provedl včera. Dal sem si tam Xpečka ale problém stále přetrvává. Dal sem tam ručně tento ovládač "WN6301A miniCard WLAN IEEE802.11 b/g" ale po instalaci to napíše, že nepracuje spávně a kod 10.
Když sem sehnal jiné ovladače s instalačním setupem tak mi to zase napíše, že karta není zasunuta, že ji mám zasunout.
Vše sem zkoušel s oběma kartama. Na té která tam byla puvodně není nic napsané co je to za tip a na té co jsem koupil je už od Azurewave typ AW-GE740.
Prošel sem toho na netu dost českém i jinem hovořící jazyce ale nějaká pořádna rada nenalezena furt jen píši zkoušet různé ovladače.
crasten (180)|31.8.2010 20:15
[quote=mpitman;399260]Predne, opet ach jo, crastene je obdivuhodne s jakym nadsenim se snazis lidem zde na foru pomoci, ale bohuzel je zrovna tak obdivuhodne jak vlivem jen polovicatych znalosti a dohadu dokazes kazde tema dokonale zamlzit a zmast (pletes si grafiku a chipset atd)...[/quote]

Nik nemá dostatok skúseností a vedomostí, aby mohol na 100% na dialku poradiť. Vždy je lepšie ponúknuť nejaký nápad alebo radu, ktorá nepresne vystihuje problém a časom s pomocou ďalších sa dopracovať k výsledku, ako nechať tazateľa tápať v beznadeji.
mpitman (206)|31.8.2010 23:10
[quote=DiaJee;399331]to mpitman: přesně to co jsi napsal za radu jsem už provedl včera. Dal sem si tam Xpečka ale problém stále přetrvává. Dal sem tam ručně tento ovládač "WN6301A miniCard WLAN IEEE802.11 b/g" ale po instalaci to napíše, že nepracuje spávně a kod 10.
Když sem sehnal jiné ovladače s instalačním setupem tak mi to zase napíše, že karta není zasunuta, že ji mám zasunout.
Vše sem zkoušel s oběma kartama. Na té která tam byla puvodně není nic napsané co je to za tip a na té co jsem koupil je už od Azurewave typ AW-GE740.
Prošel sem toho na netu dost českém i jinem hovořící jazyce ale nějaká pořádna rada nenalezena furt jen píši zkoušet různé ovladače.[/quote]

Chapu to dobre tak, ze jsi zkousel ruzne ovladace WLAN pote co jsi nainstaloval ovladace Desky/Chipsetu ze stranek vyrobce?

Jinak z me zkusenosti, pokud musi clovek ovladace windows vnucovat,tak to casto nepoberou dobre - chce to aby si je vzali samy. Posledni co mne napada je, zda nema notebook HW zapinani WLAN, ktere je vypnute, pak se karta tvari jako by v systemu vubec nebyla, ale vzhledem k tomu, ze mas k cemu instalovat ovladace tak to nebude tento problem.

Uz me moc moznosti nenapada, jedine pokud ma notebook vic slotu mini PCIe tak zkusit jiny, ale ten tam asi nebude a pripadne zkontrolovat zda neni slot poskozen. Posledni, nejlepsi moznost, je pujcit si od nekoho wifi kartu, ktera je 100% funkcni a idealne odzkousena i v Linuxu a testnout ji s nejakou live distribuci at je jistota. Pokud by ani to nedopadlo, tak uz to opravdu zavani poskozenou deskou/konektorem.