Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Paměti: poškozená fleška

Neregistrovaný (0)|16.8.2010 08:09
Tazatel: dušan

Znění dotazu: Na flash disk Kingston jsem z pc nahrál data, po otevření flešky na notebooku byly všechny soubory poškozené a nepoužitelné, od dalšího pokusu k připojení flešky mi počítač píše: Windows – zápis se zpožděním se nezdařil.
Systému se nepodařilo uložit data souboru G:. Data byla ztracena. Chyba byla
Pravděpodobně způsobena selháním hardwaru počítače nebo síťového připojení. Pokuste se uložit soubor jinam

Dají se ještě data zachránit? proč se to stalo, jak tomu můžu předejít?
Díky za radu!!!

HW a SW počítače, jehož se dotaz týká: flash disk
Dojigiri (1629)|16.8.2010 10:03
No, můžeš zkusit různý nástroje pro obnovu dat, jako je GetDataBack (for NTFS nebo FAT podle toho co tam bylo za FS), FileScavenger (umí oboje), případně nějaký jiný který najdeš googlem ("NTFS file recovery" nebo "FAT ..."). Pak budeš muset patrně flash přeformátovat, neboť to vypadá že je i nějak "nakopnutej" filesystem (anebo minimálně pustit kontrolu disku "chkdsk /f X:" kde X je písmeno flash).

Jak odpojuješ flash ze systému? Používáš ikonu "bezpečně odebrat zařízení" vpravo dole v liště nebo jí vytrháváš přímo? (to by mohla být příčina ztráty dat - ještě nebylo všechno zapsáno - data se dozapisují na pozadí i když už vizuálně kopírování "skončilo" a pokud flash vytrhneš z USB když ještě není všechno zapsaný, přijdeš o data a dost možná i o celej souborovej systém na flash)

Alternativně možno ve správci zařízení u flash nastavit "optimalizovat pro rychlé odebrání", pak bude vždycky kopírování vizuálně "dokončeno" až ve chvíli, kdy budou všechny data zapsaný a bude bezpečný vyjmout flash bez použití ikony v taskbaru.
Neregistrovaný (0)|16.8.2010 14:51
tak bohužel, zkouše jsem filescavenger, ale pc píše pořád to samé (viz můj původní dotaz), do flešky se vůbec nedá dostat. pc jen ví, že je zapojená do usb, nehlásí ale velikost jako u všech ostatních disků a flešek. přeformátovat to asi taky nepůjde, pc nerozezná, co má formátovat (ještě jsem to nezkoušel, chci se pořád pokusit zachránit data). flešku odpojuju přes "bezpečně odebrat", nedělal jsem žádné blbosti. že bych to nějak poškodil při transportu? nejsem si ničeho vědom. tak fakt nevím...
Dojigiri (1629)|16.8.2010 15:19
Koukni se do Správce disků (2. tlač. tento počítač/Spravovat, Správce disků) jak tam ta flash vypadá (případně vlož screenshot). Možná bude potřeba odebrat partition a vytvořit jí znova (tím bys samozřejmě přišel taky o data).

Případně stáhni WinHex a podívat se na sektor číslo 0 na flash, jak vypadá partition tabulka (= co je tam vlastně za filesystém).
Neregistrovaný (0)|16.8.2010 16:08
[quote=Dojigiri;395460]Koukni se do Správce disků (2. tlač. tento počítač/Spravovat, Správce disků) jak tam ta flash vypadá (případně vlož screenshot). Možná bude potřeba odebrat partition a vytvořit jí znova (tím bys samozřejmě přišel taky o data).

Případně stáhni WinHex a podívat se na sektor číslo 0 na flash, jak vypadá partition tabulka (= co je tam vlastně za filesystém).[/quote]

omlouvám se, nejsu ajťák, takže tyto rady jsou pro mě moc složité a nerozumím. nicméně jsem se pokusil:
správce disků: našel jsem jen tohle: tento počítač - zobrazit systémové informace - hardware - správce zařízení, a tam seznam všeho hardwaru. fleška tam je jako co? je to velkokapacitní paměťové zařízení usb v sekci "řadiče sběrnice usb"? to pracuje správně. další zařízení jsou označena zkratkami z čísel a písmen, takže nevím, co je co.

nevím, jak vložit screenshot (předpokládám, že je to aktuální "obraz" z monitoru)

partition - vůbec nevím, o co jde...

winhex jsem si stáhl, jenomže nevím, jak mrknout na sektor 0, protože když chci disk otevřít, tak to nahlásí, že data nelze přečíst.

vím, že je to s amatérem složité, ale ta data fakt potřebuju....
Dojigiri (1629)|16.8.2010 17:36
Screenshot ze správce disků vložíš takto: nejdřív maximalizuj okno (aby bylo vidět všechno), pak stiskni současně klávesy Alt a PrintScreen. Pak otevři nějaký editor obrázků (např. Malování ve Windows) a v něm vlož obsah schránky (Ctrl+V v Malování - objeví se ti tam ta obrazovka). Pak jdej uložit (typ obrázku třeba jpeg) a zapamatuj si kam jsi to uložil pod jakým jménem ... a pak zde zvolíš např. Rychlý upload obrázku (pod editačním oknem příspěvku) a najdi a vlož ten uloženej obrázek.

Jo a správce disků spustíš tak, že klikneš 2. tlač. (pravým) na Tento počítač, z menu vybereš Spravovat, otevře se konzole kde najdeš Správa disků. Nebo to lze spustit přímo z příkazový řádky příkazem "mmc diskmgmt.msc".

Co se týká WinHex tak: spusť pod admin účtem, zvol Tools/Open disk, najdi Physical Media a pod ním tvou flash (pokud tam bude), zvol Ok. Pak v menu Position/Go to sector, zadej Logical: 0 a Ok. Pokud se to povede, vlož sem potom taky screenshot.
dušanjasánek (1)|16.8.2010 18:41
Winhex jsem zvládl, viz obrázek.
Pod ním jsou vyříznutá okna ze správce disků (blblo to, tak aspoň takhle), v prvním je fleška na prvním řádku (nevlezlo se to celé do okna), hlásí to bohužel 100%volného místa.
Zatím díky za pomoc, o další kroky bych se pokusil až zítra.
winhex.jpg
Dojigiri (1629)|16.8.2010 19:46
Ještě to v tom WinHex zkus protáhnout dolů, neni tam vidět konec toho sektoru a tam je zrovna partition tabulka odkud jde poznat jakej filesystém to je a velikost atd.

// EDIT no vlastně nahoře je vidět že to je FAT (asi FAT32 lze předpokládat), tak můžeš z freeware programů zkusit ještě
http://www.studna.cz/smart-fat-recovery-p-4025.html
nebo
http://www.sosej.cz/Softperfect-File-Recovery.html
Neregistrovaný (0)|18.8.2010 08:06
[quote=Dojigiri;395532]Ještě to v tom WinHex zkus protáhnout dolů, neni tam vidět konec toho sektoru a tam je zrovna partition tabulka odkud jde poznat jakej filesystém to je a velikost atd.

// EDIT no vlastně nahoře je vidět že to je FAT (asi FAT32 lze předpokládat), tak můžeš z freeware programů zkusit ještě
http://www.studna.cz/smart-fat-recovery-p-4025.html
nebo
http://www.sosej.cz/Softperfect-File-Recovery.html[/quote]

tak jsem se do toho pustil: první program vůbec flešku nerozpoznal, takže nic, druhý program ji rozpoznal, ale hlásí Unrecognized or corrupted file system. takže nic.
mám ještě naději? nebo ji mám hodit do koše?
Dojigiri (1629)|18.8.2010 09:13
Hmm, boot record tam zřejmě je (je vidět na tom screenu z WinHex), ale jinak jsou ty data asi hodně poškozený, takže zachránit data už zřejmě bude potíž, když to nenajdou ani programy pro obnovu.

Ještě na tom teda zkus pustit checkdisk (z příkazový řádky "chkdsk /F /R G:" - když je disk G: ) co ten na to poví (/R je s kontrolou vadných sektorů, takže pak znovu zkusit nějakej z nástrojů pro obnovu jestli pak už něco nenajde).

Jinak odhlédneme-li od dat, obnovit funkčnost by pak ještě mohlo jít vytvořením novýho oddílu, v tom správci disků (jak ho máš na tom screenshotu) - jak je tam ta jednotka s tmavě modrým pruhem nahoře, na ní klepneš 2. tlač., dáš "odebrat", a vytvoříš na vzniklým volným místě novou (opět 2. tlač. a zvolit vytvořit primární oddíl - a raději nechat udělat úplnej (ne rychlej) formát). Tím už ale samozřejmě přijdeš o data.

Pokud by to nešlo a stále vypisovalo chybu zápisu, pak už jedině zkusit přepis celý flash nulama, např. pomocí tohoto nástroje: http://hddguru.com/software/2006.04.12-HDD-Low-Level-Format-Tool/, jestli se to tím ještě podaří zprovoznit.
Neregistrovaný (0)|18.8.2010 11:11
můžu poprosit o trochu podrobnější popis checkdisku? opět nevím, kde to najít...
Dojigiri (1629)|18.8.2010 11:30
Spustíš příkazový řádek (jako administrátor - bývá pod Příslušenství v programech, na něm raději klepnout 2. tlač. myši a z menu vybrat "Spustit jako správce", pokud máš Vistu nebo W7), a v něm zadáš příkaz "chkdsk /F /R G:" (když flashku máš připojenou pod písmenem G: alespoň ze správce disků to tak vypadá).
Neregistrovaný (0)|18.8.2010 12:55
mám XPéčka

výsledek:

systém souborů je typu fat32
sériové číslo svazku je 5683-4223
zadaný disk pravděpodobně není disk systému windows xp

po prověření souborů napsal:

pretec_ug_1.1: překřížení v alokační jednotce 249860. složka byla zkrácena.

a ještě vypsal dva soubory s překřížením a zkrácením (oba v jednotce 249859)
Dojigiri (1629)|18.8.2010 14:28
No a co data, objevily se tam nějaký nebo furt nic? Případně nějaký ty programy pro obnovu najdou už něco?
Neregistrovaný (0)|18.8.2010 16:33
ježiši.... nějak jsem zazdil, že mám po tom checkdisku znova použít ty obnovovací programy. hned ráno na to mrknu!
Neregistrovaný (0)|19.8.2010 10:24
bohužel, vše jsem znova zkusil (chckdisk i oba obnovovací programy) a nic
Dojigiri (1629)|19.8.2010 14:13
No, tak to už pak z toho ty data asi dostat nepůjdou. Tak už potom jedině se pokusit obnovit tu jednotku (buď přeformátováním, když nepůjde tak ve správci disků odebrat a znova vytvořit, když ani to by nešlo tak zkusit ten tool na přepsání nulama a pak vytvořit jednotku). Formát radši vždycky úplnej, ne zrychlenej (aby hledal případný vadný sektory).

Jinak samozřejmě radši už na tu flash nedávat něco, co není zároveň uložený ještě někde jinde (já osobně vždycky to, co dávám na flash, nechávám zároveň ještě někde jinde v pc).
Neregistrovaný (0)|19.8.2010 16:31
zformátovat taky nejde. no nic, ztratil jsem trpělivost, jdu sehnat kladivo (vždycky jsem chtěl vědět, jak vypadá fleška zevitř) a zítra vyfasuju novou. jen mě pořád štve, že nevím, proč se to stalo, nejsem si vědom žádné chyby nebo špatné manipulace...
díky moc za rady a trpělivost!!!