Dobry den,
pokusim se strucne popsat problem.. Vcera jsem zakoupil router Tenda W311R+ ,do kteryho jsem pripojil wan kabel (internet), z routeru skrze normalni lan kabel do pc. Vse, vcetne zabezpeceni (wpa2, aes) jsem nastavil ,zkusil se pripojit pres notebook na wi-fi sit a fungovalo to.. prakticky okamzite. signal vynikajici, internet bezi. ted k problemu.. mam tady dalsi pc, ktere slouzi jen na internet.. jedna se o Dell Optiplex GX240 ,ktery ma podle vseho pouze 1.0/1.1 usb (na netu se udava 2.0, ale v biosu ani nikde jinde jsem moznost zmeny nevidel). Dokoupil jsem k nemu tedy usb wi-fi adapter, konkretne tento: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ,nainstaloval jsem prilozene cd, pripojil se na sit.. signal opet vynikajici, pripojeny jsem tedy byl, ale na internet jsem se uz nedostal. Sem tam (to uplnou nahodou jednou za x-minut) to nabehlo.. jedna stranka, treba google a hned se to zase vyplo. pripojeny jsem porad, ale nemuzu na tom pocitaci na net.. potrebuji nutne pomoct, jsem z toho zoufaly. dekuji mnohokrat.
Edit: na zminenem dellu je nainstalovan WinXP(32bit)SP3
pokusim se strucne popsat problem.. Vcera jsem zakoupil router Tenda W311R+ ,do kteryho jsem pripojil wan kabel (internet), z routeru skrze normalni lan kabel do pc. Vse, vcetne zabezpeceni (wpa2, aes) jsem nastavil ,zkusil se pripojit pres notebook na wi-fi sit a fungovalo to.. prakticky okamzite. signal vynikajici, internet bezi. ted k problemu.. mam tady dalsi pc, ktere slouzi jen na internet.. jedna se o Dell Optiplex GX240 ,ktery ma podle vseho pouze 1.0/1.1 usb (na netu se udava 2.0, ale v biosu ani nikde jinde jsem moznost zmeny nevidel). Dokoupil jsem k nemu tedy usb wi-fi adapter, konkretne tento: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ,nainstaloval jsem prilozene cd, pripojil se na sit.. signal opet vynikajici, pripojeny jsem tedy byl, ale na internet jsem se uz nedostal. Sem tam (to uplnou nahodou jednou za x-minut) to nabehlo.. jedna stranka, treba google a hned se to zase vyplo. pripojeny jsem porad, ale nemuzu na tom pocitaci na net.. potrebuji nutne pomoct, jsem z toho zoufaly. dekuji mnohokrat.
Edit: na zminenem dellu je nainstalovan WinXP(32bit)SP3
..jeste takovy dodatek: ten usb wifi adapter prisel drive nez ten router a tak jsem se jen tak pokusil pripojit na nejakou sit v okoli, coz se povedlo a normalne jsem na netu byl (jednalo se o nezabezpecenou sit samozrejme).
a jeste neco me napadlo.. nevim zda by to tim mohlo byt. nez jsem zaridil wi-fi router pro domacnost, mel jsem tedy pouze kabelove pripojeni od pody s pevnou ip adresou. tu jsem zadal (spolecne s dns servery atd.) do routeru a u sebe v pocitaci (i na notebooku a dellu) jsem nastavil ziskat adresu z dhcp (takze 192.168.0.100-200). kazdopadne mne internet pres ten router funguje, na notebooku taky.. jen na tom dellu to nejde rozchodit. muze to byt tim, ze je ten wifi usb adapter "spatny/slaby/jednoduse na nic" ? nebo tim, ze je to usb na dellu pomale??
uvazuji o techto dvou:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
pokud by to tedy bylo tim adapterem..
pokud by to tedy bylo tim adapterem..
specifikace adapteru ,ktery jsem koupil:
"USB wifi adaptér EDUP 54Mb, 802.11 g/b
Včetně instalačního CD s ovladačem
Nejvyšší přenosová rychlost 54 Mbps
Podporuje 64/ 128/ 152 bits WEP encryption
Kompatibilní s EEE802.11b and IEEE802.11g
Pracuje s operačními systémy Win 98/2000/ME/XP/Vista/Win7"
je to tedy tim, ze na routeru mam nastavene wpa2/aes ,ktery tenhle wifi adapter asi nepodporuje?? protoze jak rikam.. sit najdu, prihlasim se, ale na net se uz nedostanu.
"USB wifi adaptér EDUP 54Mb, 802.11 g/b
Včetně instalačního CD s ovladačem
Nejvyšší přenosová rychlost 54 Mbps
Podporuje 64/ 128/ 152 bits WEP encryption
Kompatibilní s EEE802.11b and IEEE802.11g
Pracuje s operačními systémy Win 98/2000/ME/XP/Vista/Win7"
je to tedy tim, ze na routeru mam nastavene wpa2/aes ,ktery tenhle wifi adapter asi nepodporuje?? protoze jak rikam.. sit najdu, prihlasim se, ale na net se uz nedostanu.
Dobra, trochu preformuluji dotaz.
V notebooku je "wifi-karta" ,ktera wpa2 sifrovani podporuje, tudiz se bezproblemove pripoji. Neznackovy-neznamy wifi adapter z aukra podle vseho podporuje pouze stare wep sifrovani, s kterym sit vyhleda a pripoji se na ni, ale na internet uz se nedostanu. Myslite tedy, ze koupe adapteru ,ktery "ma vsechny funkce a podpory" pomuze??
V notebooku je "wifi-karta" ,ktera wpa2 sifrovani podporuje, tudiz se bezproblemove pripoji. Neznackovy-neznamy wifi adapter z aukra podle vseho podporuje pouze stare wep sifrovani, s kterym sit vyhleda a pripoji se na ni, ale na internet uz se nedostanu. Myslite tedy, ze koupe adapteru ,ktery "ma vsechny funkce a podpory" pomuze??
Vidím tu tvoj monológ;), tak mi nedalo nenapísať ...
Nastav na routri wep šifrovanie a vyskúšaj pripojenie ....pokiaľ to na tom dell-e pôjde, je jasné kde je chyba:idea
a prečo nakupovať na aukre, keď v normálnom obchode sa dá kúpiť [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]:notsure
Nastav na routri wep šifrovanie a vyskúšaj pripojenie ....pokiaľ to na tom dell-e pôjde, je jasné kde je chyba:idea
a prečo nakupovať na aukre, keď v normálnom obchode sa dá kúpiť [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]:notsure
XP SP3 umi WPA/WPA 2, problem by mohl byt v obsluzne aplikaci, doporucuju odinstalovat ovladace vcetne obsluznych aplikaci, nainstalovat pak jen ovladac, co nejnovejsi z internetu. XP by si pak meli jiz poradit.
Pokud neprojde vyhledani site a zadani hesla, tak potom zkusit nastavit profil rucne a na pevno zadat WPA-PSK se sifrovani TKIP.
Jinak Windows XP starsi nez SP2 neumi tento druh sifrovani, lze vsak podporu vnutit obsluznou aplikaci instalovanou spolu s ovladacem vyrobce. A nektere verze SP2 taky blbnou.
Pokud neprojde vyhledani site a zadani hesla, tak potom zkusit nastavit profil rucne a na pevno zadat WPA-PSK se sifrovani TKIP.
Jinak Windows XP starsi nez SP2 neumi tento druh sifrovani, lze vsak podporu vnutit obsluznou aplikaci instalovanou spolu s ovladacem vyrobce. A nektere verze SP2 taky blbnou.
[quote=Fuckaroo;395698]Muze to byt tim, ze je ten wifi usb adapter "spatny/slaby/jednoduse na nic" ? nebo tim, ze je to usb na dellu pomale??[/quote]
Bohuzel muze.
Motivacni otazka - proc si nepropojis PC s routerem UTP kabelem? Sitovku mas (mel jsi do ni kabel, co je ted v routeru), je to za par kacek, rychlejsi, spolehlivejsi. U PC preci nepotrebujes 'svobodu pohybu' :)
Bohuzel muze.
Motivacni otazka - proc si nepropojis PC s routerem UTP kabelem? Sitovku mas (mel jsi do ni kabel, co je ted v routeru), je to za par kacek, rychlejsi, spolehlivejsi. U PC preci nepotrebujes 'svobodu pohybu' :)
kabelove pripojeni nepripada v uvahu.. musely by se vrtat zdi atd., za tenhle wifi router jsem dal cca. 600,-Kc a napr. je tady nekdo, kdo by si s notasem rad lehnul do postele, potom s nim zase sedel u stolu.. takze "svoboda pohybu" se docela hodi.
[quote=zsdx;395824]Bohuzel muze.
[/quote]
avsak polozil jsem 2 otazky.. a to zda-li to muze byt spatnym vyberem adapteru nebo usb bez podpory standardu 2.0 (ale.. to by snad nemel byt problem, kdyz jsem se tak dival ,tak vetsina tech wifiadapteru byla zpetne kompatibilni s 1.1/1.2).
[/quote]
avsak polozil jsem 2 otazky.. a to zda-li to muze byt spatnym vyberem adapteru nebo usb bez podpory standardu 2.0 (ale.. to by snad nemel byt problem, kdyz jsem se tak dival ,tak vetsina tech wifiadapteru byla zpetne kompatibilni s 1.1/1.2).
btw: vsude se docitam, ze tkip neni tak bezpecny, jak se zda. kazdy ,vcetne obsluha v alfacompu mi doporucili wpa2/aes.
obetuju ty 3 stovky, koupim ten "lepsi" adapter([odkaz, pro zobrazení se přihlaste]) a kdyby to nahodou neslo, tak se jeste ozvu. ztm diky.
*jde zkratka o to, ze kdyz to funguje na notasu, kde je take winxpsp3 ,tak nevidim duvod, proc by to na tom dellu nemelo fungovat.
obetuju ty 3 stovky, koupim ten "lepsi" adapter([odkaz, pro zobrazení se přihlaste]) a kdyby to nahodou neslo, tak se jeste ozvu. ztm diky.
*jde zkratka o to, ze kdyz to funguje na notasu, kde je take winxpsp3 ,tak nevidim duvod, proc by to na tom dellu nemelo fungovat.
[quote=Fuckaroo;395850]kabelove pripojeni nepripada v uvahu...takze "svoboda pohybu" se docela hodi.[/quote]
Psal jsem o stolnim PC - to si asi do postele nevezmes...
[quote=zsdx]U PC preci nepotrebujes 'svobodu pohybu' [/quote]
Psal jsem o stolnim PC - to si asi do postele nevezmes...
[quote=zsdx]U PC preci nepotrebujes 'svobodu pohybu' [/quote]
v klidu, jen jsme se trochu nepochopili. jen rikam, ze resit se to da pouze bezdratove a proto jsem psal i o tom notebooku, ze s wifi je to prece jen trochu lepsi. nakonec kupuji wifi pci kartu z alfy za 300,-Kc ,protoze ten usb adapter by byl pres 1.1 usb verzi prilis pomaly. (resp. internet by byl pomaly). to jsem se docetl na nejakem zahranicnim foru.
Takže.. nastal jiný problém. Všechno kompletně sepíšu, i když se někde možná budu opakovat.
provider: poda.cz
typ připojení: kabel
Rozhodl jsem se připojit další 2PC v domácnosti do síťě pomocí wifi a tak jsem zakoupil router: Tenda w311r+. Jednoduše jsem zapojil wan, poté kabelem do hlavního pc (který byl doteď připojený bez routeru atp.), podle návodu jsem kompletně nastavil router. Od pody mám danou statickou ip adresu (+vázání na mac). Mac adresu jsem nechal zkopírovat routerem, ručně jsem zadal ip, bránu, dns atd., nastavil zabezpečení (zkoušel jsem wpa-psk/aes/tkip, wpa2-psk/aes/tkip) (wps jsem neřešil, mac filtrovaní a nic podobnýho taky ne, zkrátka jen wpaX a save). Hlavní PC fungoval jako předtím ,žádný problém. Takže jsem se pokusil spojit notebook a další stolní pc (dell gx240 s dokoupenou pci wifi kartou podporujicí všechny módy, šiforvání atp.) a výsledek je u obou takový: síla signálu i přes zdi=vynikající. Všechno šlape ,jsem připojen. Momentálně se dostanu i na internet, ale funguje vcelku dost zvláštně.. při zadání konkrétní stránky, např.: youtube.com ,se okamžitě načte.. avšak pokud zadám do vyhledávače Centrum dotaz: "termíny revizí", nic se neděje, stránka se pořád jen načítá a nic. Dále občasně "blbnou" další stránky jako: facebook.com ,přijde mi jako by zde bylo "něco jako filtrování stránek", které je v routeru vypnuté a oba pc používají pouze winfirewall, kde je vše povolené. Dotaz zní, zda by to mohlo být tím, že mě brzdí sama poda a zkrátka je nutné objednat veřejné ip adresy jak uvádí..:
"Připojení více počítačů v domácnosti
Pokud chcete připojit více počítačů v domácnosti, nebojte se navýšení paušálu. Za jednorázový poplatek 400,- Kč získáte až 5 veřejných IP adres."
Případně se ptejte, budu moc vděčný za vyřešení. Děkuji.
provider: poda.cz
typ připojení: kabel
Rozhodl jsem se připojit další 2PC v domácnosti do síťě pomocí wifi a tak jsem zakoupil router: Tenda w311r+. Jednoduše jsem zapojil wan, poté kabelem do hlavního pc (který byl doteď připojený bez routeru atp.), podle návodu jsem kompletně nastavil router. Od pody mám danou statickou ip adresu (+vázání na mac). Mac adresu jsem nechal zkopírovat routerem, ručně jsem zadal ip, bránu, dns atd., nastavil zabezpečení (zkoušel jsem wpa-psk/aes/tkip, wpa2-psk/aes/tkip) (wps jsem neřešil, mac filtrovaní a nic podobnýho taky ne, zkrátka jen wpaX a save). Hlavní PC fungoval jako předtím ,žádný problém. Takže jsem se pokusil spojit notebook a další stolní pc (dell gx240 s dokoupenou pci wifi kartou podporujicí všechny módy, šiforvání atp.) a výsledek je u obou takový: síla signálu i přes zdi=vynikající. Všechno šlape ,jsem připojen. Momentálně se dostanu i na internet, ale funguje vcelku dost zvláštně.. při zadání konkrétní stránky, např.: youtube.com ,se okamžitě načte.. avšak pokud zadám do vyhledávače Centrum dotaz: "termíny revizí", nic se neděje, stránka se pořád jen načítá a nic. Dále občasně "blbnou" další stránky jako: facebook.com ,přijde mi jako by zde bylo "něco jako filtrování stránek", které je v routeru vypnuté a oba pc používají pouze winfirewall, kde je vše povolené. Dotaz zní, zda by to mohlo být tím, že mě brzdí sama poda a zkrátka je nutné objednat veřejné ip adresy jak uvádí..:
"Připojení více počítačů v domácnosti
Pokud chcete připojit více počítačů v domácnosti, nebojte se navýšení paušálu. Za jednorázový poplatek 400,- Kč získáte až 5 veřejných IP adres."
Případně se ptejte, budu moc vděčný za vyřešení. Děkuji.
[quote=Fuckaroo;396415]Pokud chcete připojit více počítačů v domácnosti, nebojte se navýšení paušálu. Za jednorázový poplatek 400,- Kč získáte až 5 veřejných IP adres."[/quote]
To ti nepomuze, WiFi pripojeni stejne zustanou schovana pod IP tveho routeru. Smysl by to melo pri pripojeni vice zarizeni po kabelu - pak bys nemusel kupovat router, ale stacil by ti switch.
To ti nepomuze, WiFi pripojeni stejne zustanou schovana pod IP tveho routeru. Smysl by to melo pri pripojeni vice zarizeni po kabelu - pak bys nemusel kupovat router, ale stacil by ti switch.
I presto jsem si adresy objednal, uz je to nastaveny (muze se to hodit kvuli stahovani z rapidu atp., kde je odlisna ip potrebna a do budoucna se to mozna vyuzije i jinak. stalo me to pouze 100,-Kc, protoze jsem clenem nejakyho vernostniho programu). Vsechno funguje, zabezpeceni wpa2-psk/aes (nic jinyho, zadne mac filtrovani, wps atp.). Internet bezi, ale nechapu malickost. kdyz tedy zadam dotaz do centrum vyhledavace.. dlouho to nacita a nekdy se nenacte vubec, ALE kdyz jakoby 2× kliknu (normalne jako v pruzkumniku), tak se to nacte okamzite.. proste.. zjistim, ze se to dlouho nacita.. 2× kliknu a hned se stranka nacte. to je nejaky divny :) jsem z toho zoufaly.. necekal jsem, ze kolem toho bude tolik problemu.
zkratka kliknu na atlasu na nejakou novinku.. a ted vidim, ze se nacita.. ale trva to.. linka je nyni 50/10MB ,takze tezko "zasekatelna". no a ale kdyz na "tu novinku" kliknu 2× ,okamzite se nacte. nechapu.
zkousel jsem ie, ff, operu, chrome = ve vsech stejny problem. jiny dns server? nechapu. mam pouze jeden prirazeny od pody a jeden nahradni.
Pouzij jako primarni DNS 8.8.8.8 googlackou, rucne v nastaveni pripojeni, a v nastaveni IE pod Připojení v možnostech kde se zadava proxy zrus zaskrtavatko u polozky "Automatické zjišťování nastavení" pod tlačítkem "Nastavení místní sítě"
Vipadá to tak, že download ide, avšak upload viazne. Nie je to tým, že wifi signál z vysielača pri PC je slabší (=viac chýb pri prenose paketov) ako signál z routra. Ja by som preniesol počítač k routru a odskúšal to z blízka. A keď už budú pri sebe tak skús aj spojenie cez UTP kábel.
Nemůže být problém v DNS? Něco obdobného se mi stalo, když o o2 měli nějaký broblémek a já používal free DNS od goolu. Seznam naskočil okamžitě, ale Facebook si ani neškrtnul.
edit: pardon nevšiml sem si druhé stránky příspvěků.
Jen otázka. Pochopil sem správně, že každému počítači dáváš veřejnou ipadresu? Proč si prostě na routeru nepustíš DHCP a nemáš je čistě v lanu?
edit: pardon nevšiml sem si druhé stránky příspvěků.
Jen otázka. Pochopil sem správně, že každému počítači dáváš veřejnou ipadresu? Proč si prostě na routeru nepustíš DHCP a nemáš je čistě v lanu?