Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Už mě našli

HonzaSi (142)|18.8.2010 19:52
To, že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou.
Dnes se mi stala podivná věc. Přišel mi mail, což samo o sobě až tak divné není. To, že se jedná o spam, jsem ale zjistil až po otevření. Normálně to sice nedělám, ale tentokrát bylo v odesilateli české jméno a v předmětu celkem smysluplná věta. Bylo to od jakési Denisy invite+kr4maqsnkyxa(zavináč)facebookmail.com, co mě toužila dostat mezi přátele na Facebooku. Tam nejsem, takže v těle zprávy byl odkaz na registraci.¨Ten jsem pochopitelně nezkoušel. Co mě ale docela dost zarazilo, bylo pokračování zprávy -"Další lidé na Facebooku, které možná znáte." A tam čtyři jména, kteří mají společného jen to, že je mám uloženy všechny v adresáři, jinak je vyloučeno, aby se znali doopravdy a těžko se znají z Facebooku.
No a mě by zajímalo, jak je tohle možný. To mi nějakej spambot prolezl adresář na Seznamu a namíchal mi zprávu přesně na míru nebo co? Existuje proti tomuhle nějaká obrana a nebo se mám smířit s faktem, že na internetu je soukromí už jen iluze?

Zatímco jsem tvořil tohle téma, přišel mi druhý mail od stejné Denisy:

Buď můj přítel na Facebook
Před nějakou dobou jsem tě vyzval(a) k přihlášení do Facebooku a tímto ti znovu připomínám, že po přihlášení bude příležitost se setkat online, sdílet fotky, organizovat skupiny a akce atd.

A opět odkaz na registraci.

Samozřejmě tohle téma neberu zas tak vážně, spíš jen na odlehčení a pokec o podobných zkušenostech.
Zoidik (1405)|19.8.2010 07:14
Obrana je jednoduchá.... Nelozit po nebezpečných stránkách :) osobně mejly kde vidim nějakou mejlovku jak jsi uevdl automaticky mažu jako spam. A když mi přijde oficiálně něco z FB ( od člověka kterého osobně znám a vím že tam je registrován ) tak taky mažu jako SPAM :) takže mazat mazat mazat a nelozit po pofidérních stránkách ;)
czhunter (775)|19.8.2010 08:42
Podle mě to vzniklo přesně opačně.
Fb má funkci na hledání přátel podle seznamu kontaktů v e-mailu. Nejspíš tuto funkci všichni tito lidé postupně (nezávisle) použili, Fb si uložil, že tyto profily hledaly tvoji mailovou adresu a pak z toho sestavil ten e-mail.
Nikdo jsem o něčem podobném neslyšel (že by v té pozvánce bylo víc jmen), ale není to až tak zvláštní, protože Fb "seskupuje" mnoho akcí, jinak by tam byl hroznej bordel.
Maxtor (321)|19.8.2010 12:27
Nehlede na to, ze staci aby nekdo pouzil hledani, kde bude ve vypisu i tvuj mail a nechal to s klidem placnuty jako verejny prizpevek na zdi..
Vubec to neres.. blokuj.. proste social ingeneering se diky socialnim sitim dostal do rukou robotu a ty nedelaj nic jinyho, nez hledaj zajimavy slovni spojeni.. prolustruje to denne stranek a stranek.. takovy FB je doslova studnice adres pro spam..
HonzaSi (142)|19.8.2010 15:09
Zas tak mě to neděsí abych zahodil mobil, rozbil počítač, zapálil dům a utekl do lesa, spíš mě zaskočilo, jak už byl ten spam konkrétně udělanej na moji osobu.