Kdybyste dnes kupovali pevný disk na systém, byl by to:
- SSD
- HDD s více než 7200 rpm
- HDD se 7200 rpm a méně
- Více SSD do RAID
- Více HDD do RAID
Koupil bych klasický HDD (možná verzi Black), zas takový enthusiasista nejsem a moje finance jsou omezené :)
Tož, kdybych zrovna nevěděl co s penězi, tak bych si klidně SSD disk na systém koupil :D Ale jinak klasický HDD - zřejmě WD řady Black.
Mám na systém SSD a ke klasickým diskům bych už se nevracel. Kombinace SSD na systém a programy a nízkootáčkový disk na data mi přijde ideální.
Na systém jednoznačne SSD - to ticho a výkon v mojej obľúbenej ArmA II by bol fantastický, naviac, musím uznať, že SSD už niesu tak cenovo nedostupné ako kedysi.
Pravda, drahý už nejsou, ale u spolehlivosti zůstává pořád otazník (sám mám jeden vadný Kingston 64GB a GMonster 1.8", oba nenajde bios) :notsure Fakt je ten, že po výměně v mobilním zařízení se rapidně zvýšila jak rychlost tak výdrž ;)
Prachy nejsou, SSD zatím tedy nebude. Momentálně jsem úplně vycuclý, ale šetřím na WD Black 1TB. (vidím, že je nás tu hodně, tak mi prosím aspoň jeden kousek nechte :D)
Ceny SSD s vyššími kapacitami stále nejsou zrovna lidové. Momentálně bych volil nějaký moderní rychlý disk klasické konstrukce (WD Black/Blue; Samsung F3), nebo WD VelociRaptor.
Disk se 7200 ot. SSD by byl fajn, ale jsou zatím pro mě pořád moc drahý vzhledem ke kapacitě.
RAID jsem i pro systém měl kdysi, ale nárůst výkonu nebyl nijak markantní, spíše žádný (obzvlášť při načítání systému - mnoho malých souborů). Pomáhalo to výrazně pouze v případě velkých souborů (např. přesuny videí na datových partition).
RAID jsem i pro systém měl kdysi, ale nárůst výkonu nebyl nijak markantní, spíše žádný (obzvlášť při načítání systému - mnoho malých souborů). Pomáhalo to výrazně pouze v případě velkých souborů (např. přesuny videí na datových partition).
Osobně bych koupil WD s 10K otáčkami. Už dlouho používám jeho 300GB variantu a jsem spokojený, proto bych so této možnosti šel znovu (možná vyšší kapacitu?). Jak už bylo řečeno SSD má ještě špatný poměr cena/výkon, ale to se v budoucnu samo sebou zlepší a pak budou pro mě zajímavou možností.
[quote=r34ktor;397199]Ceny SSD s vyššími kapacitami stále nejsou zrovna lidové.[/quote]
....by stačilo kdyby se GB uráčil nějak využít patent na RAMDisk, resp. udělal neco do čeho se dá dát alespoň 64GB v DDR2/3 ;)
....by stačilo kdyby se GB uráčil nějak využít patent na RAMDisk, resp. udělal neco do čeho se dá dát alespoň 64GB v DDR2/3 ;)
Sel bych do SSD, ale cokoliv nad 100GB je stale jeste moc drahe. Navic ruzne "value" modely SSD-cek nejsou az tak rychle, jak bych si pri jejich vyssi cene predstavoval.
V pc mám 640gb, to stačí. SSD jsou zatím cenový ojeb, takže za pár desítek měsíců to koupím, pak to bude nediskutovatelný standard.
to je blba anketa, přece je jasný že jedině SSD :-) všechno ostatní (nějaký zbytečný raidy nebo dokonce disk 7200) jsou jenom pro gaye :-D
záleží.... hlavně na rozpočtu.
U sestav do 15k bych bral stále WD ve verzi black, u dražších už bych jednoznačně bral SSD. Kreace typu RAID nebo (veloci)Raptor(raid) jsem ozkoušel a vím, že tamtudy cesta nevede....
Sám mám na systém SSDčko. Až padne cena za 64GB modely tak na 1500, tak to bude jasná volba.
U sestav do 15k bych bral stále WD ve verzi black, u dražších už bych jednoznačně bral SSD. Kreace typu RAID nebo (veloci)Raptor(raid) jsem ozkoušel a vím, že tamtudy cesta nevede....
Sám mám na systém SSDčko. Až padne cena za 64GB modely tak na 1500, tak to bude jasná volba.