Nový disk - jaký?
Mám takovej problem odchází mi disk v PC, SMART mi háže dost chyb a stabilita systemu je špatná
Takže bych potřeboval poradit nějakej disk v ceně kolem 2000,- na velikosti nezáleží mám externí 1,5 TB HDD to mi stačí na data
Potřebuji disk čistě jen na běh systemu OS Win XP + Ubuntu
Docela bych rád nějakej SSD jestli se to v kategorii kolem 2000 vyplatí
předem dík za rady
Takže bych potřeboval poradit nějakej disk v ceně kolem 2000,- na velikosti nezáleží mám externí 1,5 TB HDD to mi stačí na data
Potřebuji disk čistě jen na běh systemu OS Win XP + Ubuntu
Docela bych rád nějakej SSD jestli se to v kategorii kolem 2000 vyplatí
předem dík za rady
30 GB by mi stačilo ale mám maglajz v tom trim jestli to maj i ty levný SSD a jestli to podporujou náko XP?
nebo jestli je to velkej rozdíl s TRIM a bez TRIMu
pokud to SSD tak jaký? věřil bych asi kingstonu nevim co ostatní značky, chtěl bych aby ten disk vydržel alespoň 3 roky
nebo jestli je to velkej rozdíl s TRIM a bez TRIMu
pokud to SSD tak jaký? věřil bych asi kingstonu nevim co ostatní značky, chtěl bych aby ten disk vydržel alespoň 3 roky
TRIM
https://www.svethardware.cz/recenze-ssd-je-dulezite-mit-trim/29763
Jinak 30GB se mi zda malo. Visty 64+par savu z her mi ted zerou asi 40GB.
Za 2 tacy bych koupil 1TB WD black a basta.
https://www.svethardware.cz/recenze-ssd-je-dulezite-mit-trim/29763
Jinak 30GB se mi zda malo. Visty 64+par savu z her mi ted zerou asi 40GB.
Za 2 tacy bych koupil 1TB WD black a basta.
I ty levné by měli TRIM zvládat, je to otázka řadiče. Tady máš recenzi Kingstonu. Osobně bych taky byl pro klasický disk, ale je to na tobě.
tak jo zustanu teda u normálního jakej mi doporučíte?
mám teď seagate a ten odchází
chtěl bych hlavně aby byl ten disk tichej
mám koupit ten WD black nebo jinej?
to ICEBOSS: já na tom nechám XP už jen z toho duvodu že je comp starej a mám je originální
a eště mě napadlo jestli nejde nějako násilně zamknout ty špatný sektory aby je disk nepoužíval (napadlo mě ho zmenšit o pár GB protože chyby jsou ve SMARTU jen na začátku) a nechat si disk na nějaký neduležitý soubory s tím že když přestane fungovat uplně že mě to nebude vadit
mám teď seagate a ten odchází
chtěl bych hlavně aby byl ten disk tichej
mám koupit ten WD black nebo jinej?
to ICEBOSS: já na tom nechám XP už jen z toho duvodu že je comp starej a mám je originální
a eště mě napadlo jestli nejde nějako násilně zamknout ty špatný sektory aby je disk nepoužíval (napadlo mě ho zmenšit o pár GB protože chyby jsou ve SMARTU jen na začátku) a nechat si disk na nějaký neduležitý soubory s tím že když přestane fungovat uplně že mě to nebude vadit
Vzal bych tedy ten WD Black. SATAIII je zpětně kompatibilní se SATA II, takže by neměl být problém. Docela nepochopitelně je ten druhý model s 32MB cache a SATAII ještě o něco dražší.
EDIT: Tak, ten disk nepůjde, MB nemá SATA II řadič (pokud platí ten ASUS A8N5X), takže jedině tu dražší verzi.
EDIT: Tak, ten disk nepůjde, MB nemá SATA II řadič (pokud platí ten ASUS A8N5X), takže jedině tu dražší verzi.
no mě by stačila i kapacitně menší verze HDD - teď mám 250 GB (jj je to deska A8N5X)
jaký sou hlukový rozdíly mezi WD, samsungama, Seagateama atd. už se v tom pár měsíců neorientuju
jaký sou hlukový rozdíly mezi WD, samsungama, Seagateama atd. už se v tom pár měsíců neorientuju
Seagaty nekupuj, sou šmejd. Na samsungy lidi nadávaj, že kus od kusu některý vibrujou, na druhou stranu teď tu mam zrovna mrtvej WD - imho tydle obě značky jsou dobrý.
Pokud chceš nějakej menší disk, vzal bych pětikilo od WD, jako druhá volba by byla
samsung F3, WD bude rychlejší (a asi draší, nevim jak jsou teď ceny), black o něco víc, al připlatit se myslím zas tak nevyplatí.
Ale 1TB disky jsou obecně rychlejší, obzvlášť když tam uděláš oddíl pro systém na začátku. Ale zas jestli ti to za ten litr stojí.
Pokud chceš nějakej menší disk, vzal bych pětikilo od WD, jako druhá volba by byla
samsung F3, WD bude rychlejší (a asi draší, nevim jak jsou teď ceny), black o něco víc, al připlatit se myslím zas tak nevyplatí.
Ale 1TB disky jsou obecně rychlejší, obzvlášť když tam uděláš oddíl pro systém na začátku. Ale zas jestli ti to za ten litr stojí.
Já bych v tvém případě (po tom co se tu již probíralo) taky volil WD 5000AAKS jak již zmínil Logout. Jednoplotna, momentálně levnější než samsung a hlavně, netrpí propady výkonu jako samsung, tomu 16Mb cache nestačí, ten je rychlý až v 1Tb verzi s 32Mb.
tak asi vemu to WD ják postnul snail
jinak šlo by na to vadným disku nějak zavřít ty spatný sektory?
jinak šlo by na to vadným disku nějak zavřít ty spatný sektory?
Šlo, vytvoříš partition jen na části disku, která je dobrá. Ale nevím jestli to má cenu, špatné sektory mají tendenci přibývat.
Pust na ten disk hddregenerator, ten vadný sektory automaticky přealokuje. Sám jsem to praktikoval na použitém ntb, kde byly 4 vadné sektory (asi už dlouho). Po přemapování již přes rok bez chybičky. Nicméně ty byly pravděpodobně jiného původu a nepřibývaly.
tak sem to projel HDD regeneratorem, ale vadný sektory stále přibejvaj takže to asi nemá cenu a brzo asi odejde do věčnejch lovišť
tak vemu asi to WD
tak vemu asi to WD
jo a eště dotaz našel sem:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
všecky za v podstatě stejnou cenu ale nevim jestli se vyplati to přepínání mezi rychlostma (jakej je rozdíl mezi 2. a 4. diskem?)
všecky za v podstatě stejnou cenu ale nevim jestli se vyplati to přepínání mezi rychlostma (jakej je rozdíl mezi 2. a 4. diskem?)
přepínání mezi rychlostma v praxi nefunguje (kdyby fungovalo tak by vyráběly jen black )
green je v testech pomalejší než blue
jakej je rozdíl mezi green a AV green nad tím sem taky jednou přemýšlel asi v nálepce (vhodné do obýváku :) )
BTW proč si zavrh to ssdčko?
jakej je rozdíl mezi green a AV green nad tím sem taky jednou přemýšlel asi v nálepce (vhodné do obýváku :) )
BTW proč si zavrh to ssdčko?
[quote=matyyy;409606]přepínání mezi rychlostma v praxi nefunguje (kdyby fungovalo tak by vyráběly jen black )
BTW proč si zavrh to ssdčko?[/quote]
No SSD sem zavrh vzhledem k tomu že bylo řečeno že je to málo GB, ale mám furt nutkání no, kdyby eště ten muj HDD vydržel nákou chvilku a cena SSD eště trochu spadla tak bych do toho asi šel
BTW proč si zavrh to ssdčko?[/quote]
No SSD sem zavrh vzhledem k tomu že bylo řečeno že je to málo GB, ale mám furt nutkání no, kdyby eště ten muj HDD vydržel nákou chvilku a cena SSD eště trochu spadla tak bych do toho asi šel