Dobrý večer,
dnes mi konečne dorazila nová deska ASUS M4A88TD-V EVO/USB3. Mám problém s tím, že se mi stále nedaří regulovat otáčky chladiče na CPU. Bohužel chladič je trochu starší [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] s 3pinovým zapojením. Hledal jsem v biosu nastavení na voltage (diky robky :D ), ale nic takového jsem nenašel a ani v manuálu. V biosu jdou jen nastavit profily > silent, turbo atd... ale kdyz je vyberu, tak stejně jede větrák furt na max. Na chladič co je na bočnici to funguje a má také 3-pin konektor.
Nevíte prosím co s tím?
dnes mi konečne dorazila nová deska ASUS M4A88TD-V EVO/USB3. Mám problém s tím, že se mi stále nedaří regulovat otáčky chladiče na CPU. Bohužel chladič je trochu starší [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] s 3pinovým zapojením. Hledal jsem v biosu nastavení na voltage (diky robky :D ), ale nic takového jsem nenašel a ani v manuálu. V biosu jdou jen nastavit profily > silent, turbo atd... ale kdyz je vyberu, tak stejně jede větrák furt na max. Na chladič co je na bočnici to funguje a má také 3-pin konektor.
Nevíte prosím co s tím?
CPU Fan Type tam nemáš ani po přehození Q-Fan na Manual? :notsure (ty to budeš mít dole, ne na prvním místě jako na screenu)
IMHO ak to nastavíš CPU fan type na PWM, tak to trojpinový vetrák regulovať nebude - mal by si nastaviť Voltage :idea
hmmm, mrkol som manual, ale nič z toho, čo si spomínal (%, alarm) tam nie je:notsure - aha, jasne - to je tam iba pri voľbe manual
Máš voľbu CPU Q-fan function - Enabled ?
Aká je teplota CPU? Ak je chladič bez pasty, alebo zle nasadený - tak budú otáčky vysoké stále ....
Máš voľbu CPU Q-fan function - Enabled ?
Aká je teplota CPU? Ak je chladič bez pasty, alebo zle nasadený - tak budú otáčky vysoké stále ....
:notsure .... ešte ho môžeš skúsiť zregulovať pomocou Fan-expert (malo by to byť na CD od dosky) ....
hmmm, písal si, že venťák na bočnici to reguluje - bol zapojený do cpu_fan alebo cha_fan?
Skús ho zapojiť do cpu_fan
- ak ho nezreguluje, je v čudu regulátor na doske
- ak ho zreguluje, je problém vo ventilátore na chladiči cpu ....
Skús ho zapojiť do cpu_fan
- ak ho nezreguluje, je v čudu regulátor na doske
- ak ho zreguluje, je problém vo ventilátore na chladiči cpu ....
Sosni novej AI Suite. Ve SpeedFanu musíš přehodit ovládání senzoru z SmartGuardian na Software Controlled.
Ty vetracky prehodit zkusim, ale chvili to potrva:D
A ten AI Suite mam nejnovejsi, ale vetrak na to nereaguje... Kde to v tom SpeedFanu je? Nikde to tam v nastaveni nevidim > uz jsem to nasel, ale stejne nejde
E: tak jsem je prohodil a pro jistotu nesel regulovat ani jeden...:D
E2: pri zapojovani zdroje, byla na konektoru u CPU zaslepka, tudiz ta zdirka byla na 4piny, ale ja tu zaslepku dal pryc a dal jsem tam 8pinovy
E3: ted jsem si vsimnul, ze CPU jede porad na max a nepodtakovava se... mozna ze tady je chyba
A ten AI Suite mam nejnovejsi, ale vetrak na to nereaguje... Kde to v tom SpeedFanu je? Nikde to tam v nastaveni nevidim > uz jsem to nasel, ale stejne nejde
E: tak jsem je prohodil a pro jistotu nesel regulovat ani jeden...:D
E2: pri zapojovani zdroje, byla na konektoru u CPU zaslepka, tudiz ta zdirka byla na 4piny, ale ja tu zaslepku dal pryc a dal jsem tam 8pinovy
E3: ted jsem si vsimnul, ze CPU jede porad na max a nepodtakovava se... mozna ze tady je chyba
zkus vyresetovat bios dle manualu nebo vyndej baterku na pul hoďky,vlož zpět a v HW monitor (nebo takňák) dej cpu Q-fan na silent a pozapínej všechny ty šetřící funkce cpu,ale říkáš tří pin?tak to nevim,pak jedině zregulovat [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
no vlastně u amd by to měla být jedna-pro snižování násobiče a voltáže AMD Cool'n'Quiet Technology tedy CNQ dej v biosu buď auto nebo enabled
Podle tohoto je to zaple, ale stejne jede CPU furt na max
Máš ve Windows nastaven profil Rovnováha v "Možnosti napájení" (u něho by mělo být snižování násobiče povoleno - co se týče Win Vista/7)?
Tak problem se snizovanim taktu vyresen, bylo to tim, ze jsem v AMD OD zmackl ten zeleny puntik v pravem hornim rohu a tim se aktivoval max rezim, ale problem s regulaci to stejne neresi:(
Čtvrtý pin přidává pouze PWM regulaci, ale normální voltážová regulace (příp. automatická) by měla jít i na 3pin, to ale zajišťuje deska samotná. Takže jestli na tom konektoru nefunguje regulace ani u jednoho větráku (pokud už jich více zkoušel), tak bude problém v té desce a jak už tu někdo napsal, je možné, že prostě na té desce ta regulace nefunguje...
Tak jsem vyzkousel ten boxovany chladic a ten se regulovat da:D Takze jsem si objednal Arctic-Cooling Fan F9 Pro PWM a vymenim ho... Asi mam hold pech, ale power fan, se take neda regulovat, nebo aspon ve Fan Xpert takova volba neni.
Nevím jestli jsi to sem už psal, ale zkoušel jsi zapojit větrák do všech konektorů co na desce jsou? Ani jeden se nechytá? Já třeba mám 4 pin na CPU, ten se samozřejmě reguluje a pak 3 pin v konektoru SYS_FAN a ten se reguluje taky. Nastavené jen v BIOSu, žádné smetí do Windows jsem instalovat nemusel. Mám ovšem desku Gigabyte, ne AuŠUS ....
Na Gigabyte desce mi slo regulovat CPU, ale zase ne ostatni:D A jinak mam na desce 3 konektory pro vetracky a vsechny jsem zkousel, na ch fan regulovat vetracek sel...
[quote=jozka.1;408651]Tak jsem vyzkousel ten boxovany chladic a ten se regulovat da:D Takze jsem si objednal Arctic-Cooling Fan F9 Pro PWM a vymenim ho... .[/quote]
:thumb a budiš ticho
:thumb a budiš ticho
[quote=jozka.1;408364]
Kde to v tom SpeedFanu je? Nikde to tam v nastaveni nevidim > uz jsem to nasel, ale stejne nejde[/quote]
Po spuštění si Speedfan nejprve prohledá senzory a vše zaznamená do logu. V tomto stavu funguje jako obyčejný monitoring hw, pro zprovoznění automatické nebo manuální regulace ventilátorů je nutné nastavit pravidla. Vstoupíme tedy do nastavení (Configure).
Na první kartě jsou vypsány jména teplot, I/O chip z kterého je hodnota načítána, senzor, hodnota a adresy. Po kliknutí na + před jménem teploty zobrazíme ventilátory, které budou ovlivňovány touto teplotou. Opět u nich vidíme chip a senzor, podle kterých je lze identifikovat. Pro snadnější identifikaci doporučuji přejmenovat názvy (ať už teplot nebo ventilátorů) klávesou F2 nebo poklikáním. Nyní nastavíme požadované teploty a přiřadíme k ní ty ventilátory, které se o ni budou starat. V mém případě je to teplota MB (Temp2) v rozmezí 45° - 48° a povolám na to ventilátory hned dva – CPU Fan (Pwm1) a CHASIS Fan 2 (Pwm3), ostatní odškrtnu, aby na změnu teploty MB nereagovaly. Tady bych upozornil, že SpeedFan má standartně u VŠECH teplot zaškrtlé VŠECHNY ventilátory! Je nutné nastavit jak teploty tak k nim přiřazené ventilátory, nepotřebné senzory odškrtněte.
Další část nastavení provedeme na kartě s rychlostmi. Vybereme ventilátory (Pwm1 a Pwm3), které jsme přiřadili k teplotě MB a nastavíme jejich minimální a maximální rychlost v procentech a ještě nesmímě zapomenout zaškrtnout automatické řízení.
Poslední nastavení provedeme na kartě Advanced. Tady předáme veškerou regulaci do rukou SpeedFanu ;) Z roletky vybereme I/O chip desky, který se stará o regulaci - já od počátku pracoval s IT8712F-J @ $290. Vybereme odpovídající PWM obvody a přepneme je na Software controlled a potvrdíme OK. V tuto chvíli jsou otáčky ventilátorů řiditelné manuálně pomocí šipek, zatrhnutím checkboxu Atomat. rychlost zapneme plně automatické řízení SpeedFanem v závislosti na nastaených teplotách.
edit: mimochodem mě ty Aušusy regulujou i 3-piny (přes bios) ...ale možná dělám něco špatně :D
Kde to v tom SpeedFanu je? Nikde to tam v nastaveni nevidim > uz jsem to nasel, ale stejne nejde[/quote]
Po spuštění si Speedfan nejprve prohledá senzory a vše zaznamená do logu. V tomto stavu funguje jako obyčejný monitoring hw, pro zprovoznění automatické nebo manuální regulace ventilátorů je nutné nastavit pravidla. Vstoupíme tedy do nastavení (Configure).
Na první kartě jsou vypsány jména teplot, I/O chip z kterého je hodnota načítána, senzor, hodnota a adresy. Po kliknutí na + před jménem teploty zobrazíme ventilátory, které budou ovlivňovány touto teplotou. Opět u nich vidíme chip a senzor, podle kterých je lze identifikovat. Pro snadnější identifikaci doporučuji přejmenovat názvy (ať už teplot nebo ventilátorů) klávesou F2 nebo poklikáním. Nyní nastavíme požadované teploty a přiřadíme k ní ty ventilátory, které se o ni budou starat. V mém případě je to teplota MB (Temp2) v rozmezí 45° - 48° a povolám na to ventilátory hned dva – CPU Fan (Pwm1) a CHASIS Fan 2 (Pwm3), ostatní odškrtnu, aby na změnu teploty MB nereagovaly. Tady bych upozornil, že SpeedFan má standartně u VŠECH teplot zaškrtlé VŠECHNY ventilátory! Je nutné nastavit jak teploty tak k nim přiřazené ventilátory, nepotřebné senzory odškrtněte.
Další část nastavení provedeme na kartě s rychlostmi. Vybereme ventilátory (Pwm1 a Pwm3), které jsme přiřadili k teplotě MB a nastavíme jejich minimální a maximální rychlost v procentech a ještě nesmímě zapomenout zaškrtnout automatické řízení.
Poslední nastavení provedeme na kartě Advanced. Tady předáme veškerou regulaci do rukou SpeedFanu ;) Z roletky vybereme I/O chip desky, který se stará o regulaci - já od počátku pracoval s IT8712F-J @ $290. Vybereme odpovídající PWM obvody a přepneme je na Software controlled a potvrdíme OK. V tuto chvíli jsou otáčky ventilátorů řiditelné manuálně pomocí šipek, zatrhnutím checkboxu Atomat. rychlost zapneme plně automatické řízení SpeedFanem v závislosti na nastaených teplotách.
edit: mimochodem mě ty Aušusy regulujou i 3-piny (přes bios) ...ale možná dělám něco špatně :D
Není zač, bohužel z přiloženého screenu nelze jednoznačně tvrdit, zda je vše nastaveno tak jak má být (naopak je tam vše zapnuté na max otáčky) ;)
edit: nicméně je to zřejmě moje vina - zapomněl jsem přiložit screen z poslední části nastavení SpeedFanu, omlouvám se....
edit: nicméně je to zřejmě moje vina - zapomněl jsem přiložit screen z poslední části nastavení SpeedFanu, omlouvám se....
Na plno prave nejedou - proto ta chyba:) A vse mam nastavene podle tohoto screenu, jenom PWMOUT clock mam na 6, ta 6 je tam jako vych. hodnota, tak jsme to nemenil...
E: jinak dnes mi prisel ten novy vetracek, tak ho jdu vymenit... odjistuji zamek na boxovanem chladici, chci sundat chladic a nejde... trochu zaberu a sup chladic sundam a CPU je nam prilepen:-O Zadne piny ohle nejsou - nezdaji se byt, pasta co drzi cpu je org. od AMD co byla na chladici a CPU bylo ciste bez pasty, ted se to pokusim nejak oddelit
E: jinak dnes mi prisel ten novy vetracek, tak ho jdu vymenit... odjistuji zamek na boxovanem chladici, chci sundat chladic a nejde... trochu zaberu a sup chladic sundam a CPU je nam prilepen:-O Zadne piny ohle nejsou - nezdaji se byt, pasta co drzi cpu je org. od AMD co byla na chladici a CPU bylo ciste bez pasty, ted se to pokusim nejak oddelit
Na zlepenec chladič/cpu používam žiletku rozlomenú na polovičku ....ale chce to dávať pozor, razom sa dá prísť k úrazu/reznej rane (preto ju chytám dvoma jemnými klieštikmi a postupujem od rohu cpu)
Diky za tip, ale udelal jsem to rukou, ale ohnul jsem asi 3piny tak jsem je musel rovnat > uz nikdy vice... Ted jsem zapnul pc, vse zatim bezi, udelam jeste radsi test pres Prime95. Jinak ten vetracek je skoro neslysitelny i pri max otackach, takze spokojenost:)
Jeste jeden maly dotaz, musim v biosu neco nastavovat, kdyz mam CPU AMD 955 BE, protoze cpu-z mi neukazuje, ze by se jednalo o black edition a ani AMD OverDrive...
[quote=jozka.1;408807]Diky za tip, ale udelal jsem to rukou, ale ohnul jsem asi 3piny tak jsem je musel rovnat > uz nikdy vice...[/quote]
Rovnat kartou/špachtličkou :D a celou řadu, ne po jednom... S tím druhým bych si nelámal hlavu, pochopitelně pokud máš odemčený násobič (a hlavně funkční). BTW máš aktuální bios? Jednou jedinkrát jsem měl problém s QFanem na cpu s beta biosem na M2N-E (nicméně deska zažila snad všechny biosy - tenkrát pořizována jako novinka a cca před 3 měsici do ní šel x4 a regulace ok)
Rovnat kartou/špachtličkou :D a celou řadu, ne po jednom... S tím druhým bych si nelámal hlavu, pochopitelně pokud máš odemčený násobič (a hlavně funkční). BTW máš aktuální bios? Jednou jedinkrát jsem měl problém s QFanem na cpu s beta biosem na M2N-E (nicméně deska zažila snad všechny biosy - tenkrát pořizována jako novinka a cca před 3 měsici do ní šel x4 a regulace ok)