Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pouzity disk

pheno (52)|19.10.2010 14:43
Dobry den,
koupil sem pouzity disk 1TB WD Caviar Green, 32MB Cache, WD10EADS. Po vlozeni do PC jsem jej otestoval utilitou od vyrobce (WD Data Lifeguard), ale pri spusteni Quick testu mi program po par sekundach hodi chybu (priloha 1), ktere cislo neni uvedeno ve vysvetlivkach na strankach WD. Samotny Data Lifeguard pri spusteni pise u disku stav OK (podle udaju ze SMART??). Stahl jsem take utilitu HD Tune, tak se mi pri rychlem testu vadnych sektoru neukaze ani jeden vadny sektor. Ale v kolonce HEALTH je stav: WARNING (priloha 2).
Samotny disk se mi ve Windows hlasi bezproblemu, data na nej jsem zkousel nahrat i cist. Moc tomuto ale nerozumim a tak prosim o rady. Jak tedy spravne otestovat disk, pripadne odstranit chybna varovani. Nebo je disk poskozen a mam pozadovat vraceni penez? (nakupoval jsem na Aukru a zbozi bylo prodavano jako pouzite, funkci, bez vadnych sektoru)
Dekuji za rady, v prilohah zasilam obrazky chybove hlasky a udaju ze SMART (udilita od WD i HD Tune)
chyba.png SMART_HD_TUNE.png SMART_WD.png
Dojigiri (1629)|19.10.2010 21:12
Udělej pomalej formát disku a pak se koukni znova.

Pending sector 1 není tak hrozný, z něj se ještě pokouší číst, ale 21 Offline Uncorrectable jsou v podstatě vadňáky (čeká se na zápis do nich aby mohly být přealokovány). Tj. po pomalým formátu (nebo přepisu disku nulama) bych očekával reallocated sector count 21. Quick test v hdtune netestuje všechny sektory, takže jedině spustit úplnej test, pak by se nějaký asi objevily.
pheno (52)|20.10.2010 18:10
Dekuji za radu, provedl sem normalni formatovani. Quick test ve WD Data LifeGuard nyni probehne v poradku. HD Tune jiz neukazuje varovani. V priloze posilam SMART udaje z HD Tune. Myslite, ze mohu takovemu HDD duverovat? Chci ho pouzit jako Data Storage na filmy, fotky a hudbu. Ale i ztrata techto dat by nebyla prijemna.
SMART_after.png
Joerex (14)|21.10.2010 22:33
[quote=pheno;410220]Dekuji za radu, provedl sem normalni formatovani. Quick test ve WD Data LifeGuard nyni probehne v poradku. HD Tune jiz neukazuje varovani. V priloze posilam SMART udaje z HD Tune. Myslite, ze mohu takovemu HDD duverovat? Chci ho pouzit jako Data Storage na filmy, fotky a hudbu. Ale i ztrata techto dat by nebyla prijemna.[/quote]

Normálně ho používej a průběžně to sleduj,pokud se to zase zhorší tak normálně reklamuj,stejně pokud ti programy nehází už žádnou chybu tak nemáš ani s čim jít na případnou reklamaci.
Jandaskunk (2330)|22.10.2010 00:39
Já ale v tom HDTune vidím chyb plno a určitě by to měli reklamovat...stáhni si CrystalDiskInfo a řekni jestli ten neříká něco jiného než HDTune - místo OK (Dobrý) by to mělo ukazovat něco jako Pozor a ty položky, kde jsou chyby (offline uncorrectable atd.) by měly být žluté...
Dojigiri (1629)|22.10.2010 09:12
Akorát je mi divný, že jsou tam ty položky furt offline uncorrectable a ne v reallocated sector count kterej je furt 0 (možná je označil jenom NTFS při formátu jako vadný v rámci souborovýho systému - zkus na tý jednotce spustit "chkdsk X:" - x nahraď písmenem jednotky - tam je ve výpisu vidět, kolik je kB je ve vadných sektorech v rámci FS).

Případně na tom pustit ještě tenhle nástroj http://hddguru.com/software/2006.04.12-HDD-Low-Level-Format-Tool/ , ten provede v podstatě zero-fill disku a měl by tím pádem přimět disk, aby sektory skutečně přealokoval.
Ovšem je otázka, jestli to opravdu chtít, při přealokování pak v těch místech dochází ke zpomalení čtení/zápisu (hlava musí vystavovat do přealokovaných sektorů, který jsou v jiný oblasti disku). Kdežto pokud jsou sektory označeny v NTFS, prostě se jenom nepoužívají a přeskakujou a ke zpomalení kvůli přesunu hlaviček tím pádem nedochází.
pheno (52)|22.10.2010 15:33
Ano Crystal Disk Info skutecne ukazuje "Pozor". Co tedy s diskem? Je to normalni stav nebo se pomalu ale jiste nici?
crystaldisk.png
matyyy (2527)|22.10.2010 16:00
[quote=pheno;410706]Ano Crystal Disk Info skutecne ukazuje "Pozor". Co tedy s diskem? Je to normalni stav nebo se pomalu ale jiste nici?[/quote]
je to špatný já disk se 3ma neopravitelnýma sektorama poslal na reklamaci a dostal jsem novej

určitě bych tam nedával cenný data zkusil ho vrátit prodejci

případně WD poskytuje 5letou záruku ale disk se musí poslat do německa (cena asi 200kč) více na webu wd
pheno (52)|22.10.2010 17:34
Zvlastni je, ze primo utilita od vyrobce WD DAta LifeGuard ve SMART udajich ukazuje uplne neco jineho a to, ze je vse v poradku.
Jandaskunk (2330)|23.10.2010 01:11
No ten disk má nějakej divnej SMART, Crystaldiskinfo si dokáže nejspíš správně vyhodnotit Hodnoty RAW a označit to jako potenciální nebezpečí, ale disk ukazuje hodnoty Současné a Nejhorší úplně na maximu, jakoby bylo vše v pořádku....
Dojigiri (1629)|23.10.2010 11:33
No, já vždycky sleduju jenom RAW hodnoty, protože ty "Nejhorší" atd. si může každej výrobce nastavit jak chce, neni nikde specifikovaný, jaký by měly nebo neměly být - některý výrobce např. nemusí považovat Reallocated sektory za nic závažnýho, však proto je tam vyhražená speciální oblast na přealokování.

Ale je zajímavý, že Crystal tam zas ukazuje jeden Pending sektor, ačkoliv hdtune tam ukazoval 0

Zkoušel jsi spustit ten chkdsk, jestli ukazuje nějaký vadný sektory v rámci FS?
Kozouš (500)|23.10.2010 13:08
[quote=matyyy;410709]je to špatný já disk se 3ma neopravitelnýma sektorama poslal na reklamaci a dostal jsem novej

určitě bych tam nedával cenný data zkusil ho vrátit prodejci

případně WD poskytuje 5letou záruku ale disk se musí poslat do německa (cena asi 200kč) více na webu wd[/quote]

Tak to by mě zajímalo kdo ti vyreklamoval disk se 3 vadnými sektory. Tohle není důvod k reklamaci (to mi prosím přímo řekl reklamační technik když sem se ptal co s diskem který má 5 realokovaných sektorů - čili 5 vadných které se přealokovali do záložních sektorů na disku). Utilita od výrobce totiž napíše při testu passed a tím to pro ně hasne.:rolleyes:
Joerex (14)|24.10.2010 00:13
[quote=Kozouš;410842]Tak to by mě zajímalo kdo ti vyreklamoval disk se 3 vadnými sektory. Tohle není důvod k reklamaci (to mi prosím přímo řekl reklamační technik když sem se ptal co s diskem který má 5 realokovaných sektorů - čili 5 vadných které se přealokovali do záložních sektorů na disku). Utilita od výrobce totiž napíše při testu passed a tím to pro ně hasne.:rolleyes:[/quote]

S tímhle bych nesouhlasil.Záleži na prodejci/výrobci...měl jsem notebook Lenovo Y550 s diskem seagate, který hned o začátku měl 3 přealokované sektory a každým dnem narůstali.Zavolal jsem na Lenovo support a tam mi řekli,že na tom nemá bejt žádnej vadnej sektor a s reklamací nebude problém.Vzal jsem to do CZC,tam mi ntb vyměnili za novej hned na prodejně a jen tak z hecu jsem na něj s technikem koukl...po zjištění že i ten druhej ntb má na disku(zase 3 sektory po 4 hodinách provozu) ty samý chyby mi vrátili prachy.

Z programů,který mě na to upozornili byly třeba HD Tune PRO nebo Hard disk sentinel,zbytek programů to nijak nebral v potaz ani ten od výrobce a disk byl podle nich OK...rychlost při kopírovaní byla necelých 20mb,ale jinak v pohodě :D
Kozouš (500)|24.10.2010 12:20
2 Joerex Ve tvém případě se jednalo o NTB, nikoliv o samotný disk... :rolleyes:

V mém případě se jedná o tento 320GB Seagate disk:

Tak je to na reklamaci nebo ne? Pokud ano čím reklamačního technika umlátit?
matyyy (2527)|24.10.2010 12:41
pro Kozouš
dileris dělávali servis pro samsung