Notebook
Dobrý den, prosil bych o radu ohledně notebooku, chtěl bych si na něj nainstalovat programy MAYA, 3ds Max, After Efect, atp... prostě práce s videem a grafikou. Akorát nevím, jakou grafiku vybrat integrovaná asi padá, spíš nevím jestli, by mě třeba nějak nelimitovala ATI, jelikož neobsahuje PhysX atp. Ale jestli je to jedno, tak klidně pujdu do ATI. Kdybyste měli případně návrh budu rád za každou informaci. Cenově bych si to přestavoval 12-14 tis. akorát bych preferoval Intel:) Předem děkuji.
Rozepiš se ještě o ostatních požadavcích na NTB.. Velikost, výdrž na baterku, četnost přenášení atd.
CPU - Intel nejlépe dvoujádro okolo 2GHz
RAM - 3-xGB
Grafiku - nevím, ale moc nechci integrovanou, jak jsem psal, na tu grafiku a hry maximálně WoW nebo CoD4 později bych rád rozjel Diablo 3 to bude tak všechno:)
Velikost - nejméně 15,6"
HDD - 320GB a více
Přenášet to budu denně do školy a zpět
Na baterii nemám nějak zvláštní nároky...
RAM - 3-xGB
Grafiku - nevím, ale moc nechci integrovanou, jak jsem psal, na tu grafiku a hry maximálně WoW nebo CoD4 později bych rád rozjel Diablo 3 to bude tak všechno:)
Velikost - nejméně 15,6"
HDD - 320GB a více
Přenášet to budu denně do školy a zpět
Na baterii nemám nějak zvláštní nároky...
Jen zkušenost k té grafice: Pro střih videa je docela dobrej Theater mode u ATI, kdy Ti jde přes HDMI přímo obraz na připojenou TV z náhledového okna střihového SW (toho, co to podporuje) a můžeš přímo nastavovat obrazové korekce (jas, saturace, kontrast apod.).
U Nvidie se mi to nikdy nepodařilo správně nastavit, možná to jde taky ale mi se to nepodařilo.
Co se týká her - nehraju - nemůžu tedy sloužit.
U Nvidie se mi to nikdy nepodařilo správně nastavit, možná to jde taky ale mi se to nepodařilo.
Co se týká her - nehraju - nemůžu tedy sloužit.
[quote=arkij;414528]...[/quote]
Saturace a úpravy barev se dělají rovnou do videa a rozhodně ne na notebooku nebo tv. Resp. dělat se na nich moc dobře nedá, nesrovnatelně lepší/rychlejší/jednodušší je pořízení monitoru (non-TN). Theatre mode do sebe určitě něco má, ale rozhodně to nejsou barvy. Bhužel notes za tyhle peníze bude vždy velký kompromis (původně jsem chtěl doporučit macbooka nebo vaio kvůli displeji, ale když koukám na tu cenovku tak si raději nedovolím nic, jen podotýkám, že pod 1600x900 nemá cenu pořizovat nic - např. After Effects by se na menší rozlišení ani nevešly)
Saturace a úpravy barev se dělají rovnou do videa a rozhodně ne na notebooku nebo tv. Resp. dělat se na nich moc dobře nedá, nesrovnatelně lepší/rychlejší/jednodušší je pořízení monitoru (non-TN). Theatre mode do sebe určitě něco má, ale rozhodně to nejsou barvy. Bhužel notes za tyhle peníze bude vždy velký kompromis (původně jsem chtěl doporučit macbooka nebo vaio kvůli displeji, ale když koukám na tu cenovku tak si raději nedovolím nic, jen podotýkám, že pod 1600x900 nemá cenu pořizovat nic - např. After Effects by se na menší rozlišení ani nevešly)
Mě moc nejde dohromady v jedné větě denní nošení do školy a zároveň minimálně 15,6" velikost.. Nosil si někdy NTB?
Každopádně souhlasim s tím, že by to chtělo vyšší rozlišení. Na práci je HD Ready zoufale málo. Takže nějaké pracovní [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]?
Každopádně souhlasim s tím, že by to chtělo vyšší rozlišení. Na práci je HD Ready zoufale málo. Takže nějaké pracovní [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]?
[quote=Richmond;414532]Saturace a úpravy barev se dělají rovnou do videa a rozhodně ne na notebooku ...[/quote]
Právě proto je ten online výstup náhledového okna na TV dobrej, když už chce stříhat a upravovat video na NB, kde nic neuvidí.
Vhodnost použití NB na úpravu videa je jiná kapitola ...
Právě proto je ten online výstup náhledového okna na TV dobrej, když už chce stříhat a upravovat video na NB, kde nic neuvidí.
Vhodnost použití NB na úpravu videa je jiná kapitola ...
[quote=arkij;414548]Právě proto je ten online výstup náhledového okna na TV dobrej, když už chce stříhat a upravovat video na NB, kde nic neuvidí.
Vhodnost použití NB na úpravu videa je jiná kapitola ...[/quote]
Právě proto bych ho tlačil do těch s "lepšími" lcd (moc notesů s ips lcd dnes není, pamatuju si akorát starý ibm nebo právě ty macy, vcelku únosné byly 16"ky od sony. Pokud někdo ví o dalších noteboocích s non-TN lcd tak sem s nimi, budu za ně velmi rád a tazatel zajisté také) ;). Co se "online" TheatherMode týče tak je to gut, ale tak na koukání na film (pokud se nepletu tak je aktivní automaticky pro videa, podobně jako u Matrox karet) - připojíš televizi, zapneš a máš video na televizi ve fullscreenu přičemž neklonuješ obraz ani nerozšiřuješ obraz. Ve střihových programech typu Premiere, Aftereffects apod. lze toto okno konfigurovat trochu sofistikovaněji, nehledě na to, že mu moc monitor/televize (pověšená doma na zdi) nepomůže když nic neuvidí na primárním displeji (vycházím z toho, že bude vždy volit menší zlo - tzn. pokud bude mít možnost připojit se na větší/barevnější/zkalibrovaný zkrátka lepší monitor tak si nechá ten na notebooku jako sekundární např. pro zmiňovaný náhled). Práce s více monitory se dá hodně zpříjemnit např. UltraMonem (velmi vhodné i pro programy typu 3DSMax - "rozhodíš" obraz na 3+1, maximalizuješ okna pře 2 monitory a dostaneš 3 větší pohledy na jeden monitor a větší na druhý monitor bez toho, aby se ti rozjížděla perspektiva atd.)/ScreenMaxNow/MaxiVista (ten umí mj. posílat obraz po IP), viz. http://blancer.com/tutorials/78606/5-useful-multi-monitor-setup-tools/ ;)
Vhodnost použití NB na úpravu videa je jiná kapitola ...[/quote]
Právě proto bych ho tlačil do těch s "lepšími" lcd (moc notesů s ips lcd dnes není, pamatuju si akorát starý ibm nebo právě ty macy, vcelku únosné byly 16"ky od sony. Pokud někdo ví o dalších noteboocích s non-TN lcd tak sem s nimi, budu za ně velmi rád a tazatel zajisté také) ;). Co se "online" TheatherMode týče tak je to gut, ale tak na koukání na film (pokud se nepletu tak je aktivní automaticky pro videa, podobně jako u Matrox karet) - připojíš televizi, zapneš a máš video na televizi ve fullscreenu přičemž neklonuješ obraz ani nerozšiřuješ obraz. Ve střihových programech typu Premiere, Aftereffects apod. lze toto okno konfigurovat trochu sofistikovaněji, nehledě na to, že mu moc monitor/televize (pověšená doma na zdi) nepomůže když nic neuvidí na primárním displeji (vycházím z toho, že bude vždy volit menší zlo - tzn. pokud bude mít možnost připojit se na větší/barevnější/zkalibrovaný zkrátka lepší monitor tak si nechá ten na notebooku jako sekundární např. pro zmiňovaný náhled). Práce s více monitory se dá hodně zpříjemnit např. UltraMonem (velmi vhodné i pro programy typu 3DSMax - "rozhodíš" obraz na 3+1, maximalizuješ okna pře 2 monitory a dostaneš 3 větší pohledy na jeden monitor a větší na druhý monitor bez toho, aby se ti rozjížděla perspektiva atd.)/ScreenMaxNow/MaxiVista (ten umí mj. posílat obraz po IP), viz. http://blancer.com/tutorials/78606/5-useful-multi-monitor-setup-tools/ ;)
Na tuhle práci bych preferova nějaké větší rozlišení... [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Ale pokud nemáš skutečně peníze, tak si kup něco nejméně s i3 a nějakou grafikou třeba[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Ale pokud nemáš skutečně peníze, tak si kup něco nejméně s i3 a nějakou grafikou třeba[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Já bych volil něco s GTS250M/GT360M/Quadro 28000M, úplné minimum FX1800M
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] - bohužel nic rozumnějšího jsem na alfě nenašel, všechno "rozumnýho" má NVS880 :runaway
edit: já cenu šponovat nechtěl, ale můj nápad stříhat video na notesu nebyl... PhysX na práci využitelné není (což bys ale měl vědět), CUDA jako taková ano - tam se odvíjí výkon od počtu "Shaders" (dnes se tomu říká "CUDA cores")
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] - bohužel nic rozumnějšího jsem na alfě nenašel, všechno "rozumnýho" má NVS880 :runaway
edit: já cenu šponovat nechtěl, ale můj nápad stříhat video na notesu nebyl... PhysX na práci využitelné není (což bys ale měl vědět), CUDA jako taková ano - tam se odvíjí výkon od počtu "Shaders" (dnes se tomu říká "CUDA cores")
Ty programy co jsi jmenoval už máš koupené, někdo ti je dá nebo je budeš mít na černo? Protože když si vezmu jejich ceny, tak nějakých 35k za notebook se tam ztratí jak nic. Ta tvoje práce - budeš to dělat na nějaké vyšší úrovni, má tě to jednou živit, nebo je to jen zábava? Pokud druhý případ, kup si noťas za 15 k, viz výše. Bude to sice kompromis, ale na hraní s videem stačí.
[quote=johny__g;414875]Bude to sice kompromis, ale na hraní s videem stačí.[/quote]
Ano, pokud je 1366x768 + gk bez CUDA kompromis tak zajisté ano :D Prosím zkus někdy něco stříhnout třeba v tý Premiéře nebo renderovat na 2 jádru, ano?
Ano, pokud je 1366x768 + gk bez CUDA kompromis tak zajisté ano :D Prosím zkus někdy něco stříhnout třeba v tý Premiéře nebo renderovat na 2 jádru, ano?
To rozlišení je na prd, to souhlasím. A ne jenom na střih, ale jakoukoli vážnou práci. Ale chceš říct že na 2jádru bez zázračné Cu(n)dy nejde stříhat? Proč se teda v minimálních požadavcích píše "Procesor Intel® Core™2 Duo nebo AMD Phenom® II"?
Dá, ale stříhání s pár fadema/efektama bude jak trhací kalendář :rolleyes: v případě že bude generovat preview před každým podobným úkonem je poměrně děsivá ;)
Ze stejného důvodu jako se to píše u her... A oba víme jak to na takových požadavcích funguje v reálu...
edit: ...s tím rozdílem, že u programů si těžko snížíš detaily...
Ze stejného důvodu jako se to píše u her... A oba víme jak to na takových požadavcích funguje v reálu...
edit: ...s tím rozdílem, že u programů si těžko snížíš detaily...
To už si musí rozhodnout sám, jestli u toho hodlá strávit mládí nebo raději investuje peníze do pořádnýho notebooku. Taky jsem nepochopil, jestli tyhle proramy potřebuje kvůli škole (jednou ho to bude živit), nebo je zmínka o tahání do školy jen tak. Pokud potřebuje jen zápisníček na přednášky a doma si chce hrát s videem, ať si pořídí netbook a na doma desktop na video.
[quote=johny__g;414933]Ale chceš říct že na 2jádru bez zázračné Cu(n)dy nejde stříhat?[/quote]
Ono je směšný a "směšný" ;)
http://www.youtube.com/results?search_query=premiere+cuda&aq=f
edit: hned to 4. dělal dokonce čech na GTS240 - pokud se nepletu tak zrovna ta má 96 "CUDA Cores" což by zhruba odpovídalo těm co jsem doporučoval, 880 má tuším jen polovinu...
[ame="http://www.youtube.com/watch?v=tKayJaXJhDg"]YouTube - CUDA, MERCURY Engine and NVidia GT 240 in CS5[/ame]
[ame="http://www.youtube.com/watch?v=cYxrOnN5_5o&feature=related"]YouTube - Sony Vegas 10 + nVIDIA CUDA[/ame]
Ono je směšný a "směšný" ;)
http://www.youtube.com/results?search_query=premiere+cuda&aq=f
edit: hned to 4. dělal dokonce čech na GTS240 - pokud se nepletu tak zrovna ta má 96 "CUDA Cores" což by zhruba odpovídalo těm co jsem doporučoval, 880 má tuším jen polovinu...
[ame="http://www.youtube.com/watch?v=tKayJaXJhDg"]YouTube - CUDA, MERCURY Engine and NVidia GT 240 in CS5[/ame]
[ame="http://www.youtube.com/watch?v=cYxrOnN5_5o&feature=related"]YouTube - Sony Vegas 10 + nVIDIA CUDA[/ame]