Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DELL M90 prehrivani

Mablung (28)|7.11.2010 02:13
Ahoj,
Koupil jsem si repasovany notebook Dell precision M90 a vypina se mi pri jakekoliv zatezi. Stahnul jsem si programy na sledovani teplot a vyslo v klidovem stavu
CPU - 38 C
GPU - 83 C
Z vetracku fouka studeny vzduch, spodek NB je horky, ale da se drzet v ruce. Kdyz zapnu hru, teplota zacne rychle stoupat a cely NB se vypne, asi jako ochrana proti prehrati.
Myslite si ze je problem v zanesenych vetracich, v GPU ci necem jinem?
Richmond (8084)|7.11.2010 06:13
[quote=Mablung;414652]
Myslite si ze je problem v zanesenych vetracich...[/quote]
To by mohl být hlavní důvod ;), stejně tak pokud se nezvyšují otáčky ventilátoru při zátěži. Zkusil bych štětcem s delšími štětinami a vysavačem trochu "prošťourat" chladič jestli se mu trochu neuleví :). Pokud je ještě v záruce tak bych šel za prodejcem. Pokud není tak jedině rozebrat, překontrolovat stav, vyčistit důkladněji, přemáznout pastu případně pořídit nové větráčky...
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
xmarek (1676)|7.11.2010 09:14
Příliš velký rozdíl teplot mezi GPU a CPU může také svědčit o špatně namontovaném chladiči na GPU. V minulosti jsem podobný problém řešil na T60 od Lenova (když se vrátil ze servisu).
Mablung (28)|7.11.2010 10:58
NB je repasovaný bez záruky (nákup z USA).
Mohl bych se ho zkusit rozebrat, ale mám obavy ze své šikovnosti a nemám tu také žádné nářadí. V desktopu se hrabu bez problémů, ale do vnitřností NB jsem se ještě nepodíval.
Stačí mi k rozebrání NB normální malý šroubovák? Vyčistí NB i lehce nešikovný člověk nebo raději bych ho měl hodit do servisu? Návod na rozebrání bych si asi stáhnout mohl na druhý NB, takže zde by snad problém nebyl.
Jak je upevněný větráček ke kartě? Zase, znám jen desktopové grafiky.

Ještě bych chtěl doplnit, SpeeFan mi ukazuje i vysokou teplotu CORE, neboli
CPU 35
GPU 70
CORE 80
vše v klidovém stavu
xmarek (1676)|7.11.2010 12:51
U většiny notebooků stačí malý křížový šroubovák. Co se týče rozebírání je dobré mít k dispozici manuál jak na to, protože by jste se mohl lehce dostat do situace, že nebudete vědět jak dál a páčit něco násilím je akorát dobrá cesta ke zničení notebooku.
Pokud nejste dost manuálně zručný doporučuji se obrátit na někoho jiného (servis, kamarád apod). Ne, že by to bylo nějaké extra umění, ale už jsem viděl rýhy po šroubováků na desce, utržené součástky apod. A u desek pro notebooku (více vrstvé technologie) je taková oprava velmi problematická.

Co se týče větráku nebo lépe řečeno chladiče notebooku. Ve většině případů se jedná o monoblok, který chladí grafickou kartu (pokud není integrovaná) a CPU dohromady. Ventilátor je společný. Nejlépe to dokumentuje obrázek, který přiložil Richmond. Ale jak je vidět na obrázku ventilátor jsou tam dva. :mistake

Osobně bych viděl problém v GPU :notsure (chladič).