Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zahadne samovolne restartovani Explorer.exe (XP/SP3)

Subtech (64)|22.12.2010 04:23
Zdravim,

na mem notebooku na kterem mi bezi XP/SP3 se mi po nejake dobe vyskytl jeden zvlastni problem, ktery se tyka procesu Exploreru (explorer.exe).

(A.)
zacnu trochu jinak. moje XP Pro (samozrejme legalni) pouzivam na PC i na zminenem notebooku. na PC jsem problem o kterem se zde chystam psat nikdy nenarazil a nutno k tomu dodat, ze od instalace jsem ho nejnovejsimi XP nezaplatoval. kazdopadne nevim proc, ale obcas se 'Explorer' sam restartuje. deje se to pokud napr. delsi dobu nedelam nic s 'Explorerem' a najednou k nemu "prijdu a neco na nem rychle udelam". vznikne v nem jakoby jakesi "prepeti" a on se restartuje. cela zalezitost je opravdu velmi rychla a vse je pote v puvodnim stavu, take zadne chybove okno ani nic podobneho se neukaze. jednoduse 'Explorer' se jen restaruje, podobne jako kdyz do textaku, ktery pote prejmenujeme na .bat zadame:
"@echo off
taskkill /f /IM explorer.exe
explorer.exe"

... a spustime.

MUZE MI NEKDO VYSVETLIT OC SE JEDNA, O JAKY JEV JDE A S CIM SOUVISI?

(B.)
ted vsak k memu skutecnemu problemu. na mem notebooku toto vyse popsane se delo a stale obcas i deje, jenze v posledni dobe se tento "neproblem" prenesl v problem. obcas se totiz namisto vyse popsaneho samocinneho restartovani k memu nelibemu prekvapeni objevi chybove okno hlasici, ze "V aplikaci explorer.exe doslo k problemu a je treba ji zavrit". a aby toho nebylo malo, tak obcas se hned v zapeti objevi stejne varovne okno s chybou, ale pro aplikaci 'Dr. Watson'.. "V aplikaci drwtsn.exe doslo k problemu a je treba ji zavrit". a aby toho nebylo opravdu malo, tak jednou za cas se pred temito dvemi chybovymi hlaskami (ci jen jednou z nich pro 'Explorer') objevi jeste odlisne varovne okno hlasici.. "Aby nedoslo k poskozeni systemu bude proces Explorer restartovan". nasledne po odkliknuti "Ano" se objevi vyse zminene chybove okno 'Exploreru' a procesu 'Dr. Watson'. dodavam, ze tato hlaska ma odlisnou grafickou podobu, jakoby sofistikovanou a neobsahuje typicky vykricnik, krizek ani nic podobneho. prijde mi, ze tato hlaska souvisi s nejakou Windowsi aplikaci (updatem?). bohuzel v priloze nahled tohoto okna neprikladam (nestihlo se totiz pri psani tohoto tematu vyskytnout).

jeste dodavam, ze na mem druhem PC, ktery je zbaven moznosti aktualizaci se tento problem (B.) nevyskytuje.

nevim, ale mam totiz podezreni na nejakou Windows aktualizaci (ci s instalaci nejakeho programu?). dlouhou dobu se tento problem nevyskytoval, prisel jako blesk z cisteho nebe, coz tuto mou teorii podporuje.
jinak trochu jsem uz zapatral a zjistil, ze existuje sluzba 'Zabraneni spusteni dat (DEP)', ktera hlida bezici procesy a v pripade jakehosi predpokladaneho ohrozeni program restaruje. nutno dodat, ze muj zde popisovany problem (bod B.) se deje jak pri nastaveni DEP pro vsechny programy (vc. vyjimky pro Explorer.exe) tak pri nastaveni pro spousteni jen pro dulezite systemove programy a sluzby.

VELICE CHCI TENTO PROBLEM VYRESIT! MUZE MI NEKDO POMOCI?

s cim tento problem souvisi? je to snad s funkci 'DEP'? mam vsak podezreni, ze muze jit i o neco jineho. ma s timto nekdo zkusennosti a muze mi poradit a vi v cem je problem a co ho zpusobuje??

opravdu budu rad za jakoukoli pomoc!
predem diky
Sub

p.s.: v prilohach zasilam veskere nahledy chybovych oken, ktere se vyse zmineneho problemu tykaji. snad mohou byt pro zasvecene primou indicii k rekogniskaci problemu.

Subtech (64)|23.12.2010 02:30
p.s. zde posilam jeste okno chyby o kterem jsem psal v bode (B.) a ktere jsem nemel t.c. k dispozici. hlaska je trochu odlisna, nez jsem si myslel. presne zni: "V zajmu ochrany pocitace system Windows tento program (explorer.exe) ukoncil".

tedy.. jak je vidno ze zahlavi (to tu bohuzel na obrazku chybi) tak toto okno patri funkci DEP! vse tedy nasvedcuje tomu, ze s touto sluzbou neni neco v poradku. jak jsem jiz psal.. i kdyz funkci DEP nastavim pro vsechny programy nebo jen pro systemove stale k teto chybe dochazi...

toto okno se objevuje vzdy jako prvni a opravdu jednou za cas, po nasleduji ty ostatni (viz. nize). castejsi jsou chybove hlasky Exploreru bez tohoto okna.
tak jak tak, je jiz temer jiste, ze tato funkce DEP nepracuje jak ma..

POMUZE NEKDO???

diky
Sub

Subtech (64)|29.12.2010 05:59
Zatim nikdo na moji zadost o pomoc nezareagoval. snad je to i tim, ze byly svatky a chysta se prelom n. roku. kazdopadne, najde se tu nekdo kdo mi bude schopen poradit? !
BUDU MOY RAD.
diky
Sub
Aytech (475)|29.12.2010 08:14
Ahoj,
Taky me nekolikrat trapil stejny problem, vetsinou ale ne tak moc abych si v tom hrabal :)

Dival ses, co hlasi Prohlizec Udalosti?
kocourleo (110)|29.12.2010 15:21
Můžeš zkusit toto:
Tento počítač > Vlastnosti > Upřesnit > Výkon - Nastavení > zabránění spuštění dat (DEP) > Zapnout omezení spouštění dat pro všechny programy kromě: Průzkumník Windows (explorer.exe)
Jakou verzi Internet exploreru máš nainstalovanou? Defaultní verzi 6.0? Dělá to i v nouzovém režimu (pak by to mohlo souviset s programy, které se ti spouští po startu)?
Problémy mohou způsobovat také různé codecpacky (pak to padá při vstupu či opouštění adreáře při zapnutí náhledů složek). Tady by bylo řešením všechny tyto potvory odinstalovat a používat nějaký kvalitní videopřehrávač, jako je Media player classic HC nebo Kmplayer nebo VLC player (ty mají většinu kodeků v sobě)
Subtech (64)|31.12.2010 03:01
to Aytech:
a podarilo se ti to nejak vyresit? uz se ti tato chyba nezobrazuje?

to kocourleo:

dik za tipy, ale vetsinu mam ozkouseno a nezabira nic. zpusob "Zapnout omezení spouštění dat pro všechny programy kromě: Průzkumník Windows (explorer.exe)" jsem samozrejme zkousel. problem se vyskytuje v obou nastavenich DEP. dale.. vsechny programy mam up to date, tzn. nejnovejsi vcetne aktualizaci (tzn. Explorer 8.0.600)- sw pouzivam kvalitni /prehravac GOM a VLC). tady osobne bych problem nehledal. mam navic proto padny argument.. stejny naprosto identicky OS (XP/SP3 plus nejake dalsi zakladni aktualizace systemu pres .exe) a defacto vsechen stejny sw pouzivam na dalsim PC, ktere ale nema pristup na net a tudiz je zbaveny aktualizaci. a POZOR: zde na tomto druhem PC se mi zadny takovyto problem nevyskytuje ! navic programy cas od casu reinstaluji za nejnovejsi verze, takze jsou stale udrzovany up to date.

TAKZE VSE UKAZUJE NA TO, ZE PROBLEM ZREJME ZPUSOBILA NEJAKA XP AKTUALIZACE. samotny konflikt se sw treti strany neni podle me toho pricinou.

a dalsi dulezite voditko: chyba s Explorerem se objevu temer pokazde pokud vyndam flash disk z notebooku. pote ihned naskoci znama chybova okna, ktere vyzaduji hlasi chybu Exploreru a obcas i Dr.Watson. to myslim uz muze znalci hodne napovedet.

MAM TOTIZ JEDNU TEORII A TO JEST KOMPLETNI VYPNUTI FUNKCE DEP. nastaveni v "Tento počítač > Vlastnosti > Upřesnit > Výkon - Nastavení > zabránění spuštění dat (DEP)" to totiz neumoznuje. tam to umoznuje pouze vyber mezi dvemi zpusoby spousteni Funkce DEP. koukal jsem do Sluzeb, ale tam jsem nic co by odpovidalo Sluzbe DEP nenasel.
jak tedy Funkci DEP mou na pocitaci kompletne vypnout? nejak to jit preci musi.

nyni to pro me je jedna z logickych cest reseni problemu, ale jsem si vedom, ze to muze byt neco jineho, treba neco trivialniho. proto bych uvital pomoc, rad bych se vazne dobral k cily - ke skutecne identifikaci a vyreseni tohoto problemu!

POMOSTE VSICHNI CO MUZETE:)
diky
Sub
HiLow (1000)|31.12.2010 07:52
bcdedit /set {current} nx AlwaysOff
vypnutí DEP, spustit jako správce.
Aytech (475)|31.12.2010 08:58
[quote=Subtech;426150]to Aytech:
a podarilo se ti to nejak vyresit? uz se ti tato chyba nezobrazuje?
[/quote]

V mym pripade to zpusoboval PC Suite (Nokia) program, prave v udalostech jsem nasel jmeno chybneho .dll souboru, odregistroval / znovu zaregistroval, a uz se mi ta hlaska neobjevovala.
zsdx (2098)|31.12.2010 10:01
[quote=HiLow;426155]bcdedit /set {current} nx AlwaysOff
vypnutí DEP, spustit jako správce.[/quote]

Ale on ma XP/SP3, takze ...
[code]DEP se naštěstí dá úplně zakázat, postačí, pokud do řádky, kterou se spouští Windows XP v boot.ini přidáte následující:
/NoExecute=AlwaysOff
[/code]
kocourleo (110)|31.12.2010 15:07
Mohl bys zkusit kouknout se, jestli není na webu nějaký novější ovladač pro základní desku, třeba ti to ten problém s USB vyřeší.
Subtech (64)|7.1.2011 03:10
omlouvam se malinko opozdenou reakci, ale drive jsem se k reakci nemohl dostat.

to HiLow & zsdx:
diky za vas tip. ovsem nevim kam ono "/NoExecute=AlwaysOff" presne do boot.ini zadat. tedy polopate.. kde tento soubor v adresari Windows naleznu?
a pokud Funkci DEP vypnu neohrozi to stabilitu ci bezpecnost pocitace v nekterych situacich? je tato Funkce DEP zbytecna nebo naopak ne? tato funkce prisla s SP2 nebo az s SP3?

to Aytech:
diky za podnet. koukal jsem do vypisu Systemu a tam jsem objevil dle predpokladu jen dva konstantne chybujici programy.. Explorer a Dr. Watson. popis je nasledujici..

Chybující aplikace explorer.exe, verze 6.0.2900.5512, chybující modul unknown, verze 0.0.0.0, adresa chyby 0x04b74730.

Chybující aplikace drwtsn32.exe, verze 5.1.2600.0, chybující modul dbghelp.dll, verze 5.1.2600.5512, adresa chyby 0x0001295d.

takze jak je vidno u drwtsn32.exe je tam chybujici modul dbghelp.dll. u explore.exe neznamy (unknown).

jinak verzi Exploreru (neplest s Internet Explorerem) mam 6.0.2900.5512 a Dr.Watson 5.1.2600.0. maji tyto programy nejaky update?

to kocourleo:
pro info jeste uvadim, ze vlastnim nb FUJITSU-SIEMENS U9200. Název základní desky: Fujitsu Siemens Esprimo Mobile U9200 a jedna se o platformu Intelu Centrino Santa Rosa, Severní můstek: Intel Crestline-GM GM965, Jižní můstek: Intel 82801HBM ICH8-DO. k cemu bych tedy mel ziskat ovladce? hadam bude lepsi jit na stranky Intelu.

jinak opet dodavam, ze do jiste doby vse fungovalo jak ma. zrejme se to objevilo s instalaci nejakeho XP updatu nebo noveho sw. ted jde o to prijit tomu na kloub.

k vyreseni problemu opet odkazuji na me nahledy chybovych oken. to opravdu ony kody nikom nic nerikaji?

opet budu rad za kazdou pomoc
diky
Sub
zsdx (2098)|7.1.2011 10:08
[quote=Subtech;427447]omlouvam se malinko opozdenou reakci, ale drive jsem se k reakci nemohl dostat.

to HiLow & zsdx:
diky za vas tip. ovsem nevim kam ono "/NoExecute=AlwaysOff" presne do boot.ini zadat. tedy polopate.. kde tento soubor v adresari Windows naleznu?
a pokud Funkci DEP vypnu neohrozi to stabilitu ci bezpecnost pocitace v nekterych situacich? je tato Funkce DEP zbytecna nebo naopak ne? tato funkce prisla s SP2 nebo az s SP3?
[/quote]

Boot.ini je primo na rootu spousteciho disku (v drtive vetsine PC je to c:\boot.ini) a v nem prepises OptIn na AlwaysOff. Funkce prisla se SP2 a zabranuje spousteni urcitych druhu skodlivych kodu - nicmene nenahrazuje antivirus.
Aytech (475)|7.1.2011 10:10
Zkus vypnout ten Dr.Watson - v registru je to v HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AeDebug, nastav parametr "Auto" na 0.

Ohledne toho exploreru - vetsinou to zpusobuji aplikace, ktery nefunguji spravne. Podle googlu se da problemovy program vystopovat treba utilitkou ShelExView, osobne jsem to nezkousel
kocourleo (110)|7.1.2011 13:12
Ovladče jsou zde: http://downloadcenter.intel.com/confirm.aspx?httpDown=http://downloadmirror.intel.com/19596/a08/infinst_autol.exe&lang=eng&Dwnldid=19596&ProductID=2800&ProductFamily=Graphics&ProductLine=Laptop+graphics+controllers&ProductProduct=Mobile+Intel%c2%ae+965+Express+Chipset+Family
Kdybys chtěl i ovladače na grafiku, tak ty jsou zde: http://edc.intel.com/Software/Downloads/IEGD/#download . Musíš vybrat Mobile Intel GME 965 a pod tím WInXP SP3. Jo, a pokud bys nemohl najít soubor boot.ini, tak si v možnostech složky zapni "Zobrazování skrytých a systémových souborů".
Subtech (64)|4.2.2011 03:10
Zdravim,

tak jsem opet tu. k uvedemu problemu jsem ziskal dalsi indicie.. nejprve vsak k vasim reakcim.


to zsdx:
diky za upresneni ohledne souboru boot.ini. k tomu se chci zeptat zda-li je to spravne a korektni vyresit takto muj problem, resp. vypnout Funkci DEP?
ze zabranuje urcitym skodlivym kodum je patrno uz v popisu DEP. nicmene pokud tuto funkci vypnu ztratim tim neco, tedy i za prepokladu, ze pouzivam aktualni kvalitni antivir? shrnuto, bude me PC oslabeno ci jakkkoli znevyhodneno nebo ono vypnuti nema zhola na nic vliv?

to Aytech:
k tobe mam podobny dotaz jako k zsdx. tedz, pokud vypnu Dr.Watson co se stane, resp. o co bude muj pocitac ochuzen, oslaben? jinymi slovy k cemu program Dr.Watson slouzi? je rozumne ho vypnout?

dale zminujes program ShelExView. mate s nim nekdo zkusennosti, resp. je to to prave na muj problem s Explorerem?

to kocourleo:
diky za tve tipy. ja jsem nedavno updatoval primo ze stranek Fujitsu, ale tam maji updaty stare. zkusim tedy porovnat ty ovladce s temi od Intelu. jinak myslis, ze tento problem s Explorerem muze mit spojitost s ovladacem chipsetu?


tak a ted k tem novym zjistenim..

1/ jedna vec, ktera se od posledni doby zmnenila k lepsimu je to, ze pokud se vyskytne ona chyba a restartuje se Explorer tak jiz pouze s onim 'oficialnim' oknem Sluzby DEP (viz. me nahledy nahore). nejprve se tedy objevi toto okno, ktere navic nabizi nastaveni Sluzby DEP a pote co kliknu na OK tak se ihned objevi ono standartni chybove okno Explorer.exe, ktere opet odentruji. pote se Explorer restaruje, ale prijde mi, ze se restartuje "potichu" jelikoz na obrazovce nezmizi a v zapeti nenaskoci (vizualne tedy neni hadam ve vetsine restart poznat).

navic zmizelo i chybove okno Dr.Watson.exe, ktere hned nasledovalo po chybovem oknu Explorer.exe. tedy pokud se vyskytne chyba Exploreru tak (alespon dosud) nechybuje Dr.Watson.

2/
dalsi zjisteni je, ze pri vyjmuti USB flash disku se jiz tato chyba neobjevuje. bezne se totiz stavalo, ze pokud jsem USB flash disk vyjmul a to i presto, ze byl odhlaseny, tak se okamzite vyskytla chyba Exploreru.


jedine co jsem v "globalnich" nastavenich menil je:
- v RMClock v polozce "Managemnt" zapnul volbu "Use OS load-based management". toto nastaveni se doporucuje pro platformu Centrino a jelikoz vlastni Santa Rosa tak jsem tuto volbu zapnul.
- dale jsem pak jeste pridaval heslo na muj uzivatelsky ucet. (v tomto samozrejme souvislost moc nevidim, ale kdo vi)

stale vsak plati, ze se cas od casu problem vyskytne. casem jsem vypozoroval, ze je to tehdy, pokud napr. znenadale otevru okno Exploreru nebo ho zavru, nebo kdyz otevru napr. druhe. system zacne jakoby "premyslet" - srotovat, prilisne se zamysli a pak vyplivne onu chybu.

chci tomu prijit na kloub !

any help?:)
diky
Sub