Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ACPI: Selhani vypinani do usporneho rezimu (FUJITSU-SIEMENS E9200 @ XP/SP3)

Subtech (64)|22.12.2010 04:54
Zdravim,

vlastnim notebook FUJITSU-SIEMENS E9200 v kterem mi bezi XP/SP3. zacala me u nej zlobit jedna vec. pred nedavnem mi prestalo korektne fungovat vypinani do usporneho rezimu, ktere mi predtim fungovalo dle nastaveni. v "Moznostech napajeni" mam nastaveno vypinani do "Usporneho rezimu" po 2 hodinach a do "Rezimu spanku" po 6 hodinach. na power managemnt pouzivam v notebooku RMClock. nutno dodat, ze problem s necinnosti prechazeni do usporneho rezimu nevznikl s instalaci tohoto sw. dlouhou dobu mi vse fungovalo i s RMClock.

v "Moznostech napajeni" mam nastaveno vlastni nastaveni (zde mam mj. uvedeno tech 6h pro "Rezim spanku" a 2h pro "Usporny rezim") pro Windowsi profil "Minimalni spotrebu", ale aktivne pouzivam profil "RMClock Power Management" - a s nim, resp. v takovemto nastaveni mi to bez problemu dlouhou dobu fungovalo.

zaregistroval jsem vsak toto.. obcas se notebook nevypnul kvuli bezicimu procesu "plugincontainer.exe", ktery ma co do cineni s Firefoxem, ktery pouzivam. tento proces bezel, neco delal, a zral vykon CPU cimz branil notebooku prejit do "Usporneho rezimu". to vsak byla drive vyjimka a bylo to zpusobeno pouze timto procesem. nicmene v soucasnosti se notebook nevypne i kdyz je Firefox, potazmo "plugincontainer.exe" vyply a necinny.
problem tedy musi byt nekde jinde. dle meho nazoru musi nekde na pozadi bezet nejaky proces (ci snad sluzba?), ktery vypnuti brani. ktery to vsak je? je totiz pravdou, ze jsem uskutecnoval ruzne instalace, updaty vcetne instalaci zaplat XP.
ovsem kdyz zkoumam bezici procesy tak zjistuji, ze vykon je temer na nule a notebook se presto stale nevypina. ocekaval bych totiz, ze notebook se nevypina jelikoz nejaky program "neco dela", jenze to evidentne neni tento priklad, jelikoz vykon je temer na nule..

je snad preci jen zakopany pes nekde v nastaveni power managementu primo v programu RMClock na karte "Management"? ci na kartach jednotlivych profilu a povoleni nastaveni OS managementu ( "Profiles" > "Power saving" / "Maximal Performance" / "Performance on demand" > "OS settings" > "Use OS power scheme"). nicmene vse mi predtim fungovalo.

podezreni mam take na nejakou Windows aktualizaci, ktera mohla tento problem zpusobit..

muze mi tedy nekdo pomoci?! opravdu budu rad za pomoc!

vrele diky!
Sub
Subtech (64)|29.12.2010 06:00
Zatim nikdo na moji zadost o pomoc nezareagoval. snad je to i tim, ze byly svatky a chysta se prelom n. roku. kazdopadne, najde se tu nekdo kdo mi bude schopen poradit? !
BUDU MOY RAD.
diky
Sub
mech13 (5526)|29.12.2010 12:51
Těch možností, co ti může způsobovat je neskutečně hodně... Než to všechno zkoumat a laborovat s tím bude asi nejrychlejší vyzkoušet reinstall OS a při instalaci aktualizací/programů sledovat funkčnost úsporného režimu...

Bios je aktuální?

Jak starý je ten OS? Máš možnost vyzkoušet instalaci čistého OS na jiném disku? Nebo budeš muset sešrotovat aktuální?

EDIT: Po hodně letech praxe a řešení problému jsem došel k závěru, že pokud problém nevyřeším pomocí google do cca 2-3 hodin (nebo alespoň přesně neidentifikuju príčinu), je rychlejší a jednoduší reinstall OS... sice to zabije půl dne (u W7 už jen čtvrt), ale statisticky to vychází mnohem líp než problém sice vyřešit, ale s**t se s tím dva dny...
Problémy se dělí na ty řešitelné, které mají smysl řešit, a na ty, které jsou taky řešitelné, ale nemá cenu s nimi ztrácet čas... Tento bych tipoval na tu druhou kategorii...
Subtech (64)|31.12.2010 03:37
to mech13:
diky za reakci. kazdopadne reinstal je u me skutecne a definitivne na poslednim miste. navic tento problem neni kataklysmaticky, takze titmo reinstal nepripada vubec v uvahu. totiz jde o to, ze tu mam spoustu detailne nastavenych programu do kterych jsem investoval spoustu casu a jednoduse reinstal je pro me naprosto nemyslitelny uz jen z tohoto duvodu, to snad pochopi kazdy. ano, jsou jiste jedinci, kterym to za danych okolnosti mnoho skod nenadela a skutecne radeji zvoli reinstal, ale toto neni evidentne muj pripad. takze to jen na vysvetlenou jak moc si "cenim" meho OS. klidne budu obrazne receno badat nad timto problem mesic, hlavni pro me je ho vyresit. navic muze jit opravdu jen o malickost pred kterou by reinstal naprosto neobstal. totiz pocitace jsou zaludne a clovek se kolikrat divi co dokaze jedno zmacknuti tlacitka nejakeho nastaveni.. navic podle me bude k veci se dobrat ke skutecnemu cily a problem vyresit uz s ohledem na pripadne dalsi uzivatele fora SHW, kteri se v budoucnosti s podobnym problemem mohou setkat. namisto obligatniho "reinstaluj to" jiste bude lepsi problem pochopit a nasledne vyresit. nejde mi jen problem vyresit, ale i pochopit.

ted k veci..
BIOS mam aktualni.
co se tyce ozkouseni meho OS na jinem disku tak musim uvest, ze na vsem uz se dlouho pracuje. jinymi slovy.. stejny naprosto identicky OS (XP/SP3 plus nejake dalsi zakladni aktualizace systemu pres .exe) a defacto vsechen stejny sw pouzivam na dalsim PC, ktere ale nema pristup na net a tudiz je zbaveny aktualizaci. tento druhy pocitac je PC a do Usporneho rezimu se uspava bez problemu. navic programy cas od casu reinstaluji za nejnovejsi verze, takze jsou stale udrzovany up to date.

samozrejme to, ze problem muze vát od nekolika mist napadlo i me.
tak kde zacit, co vyzkouset?

znovu bych znovu odkazal na muj prvni a druhy prispevek kde vse popisuji. zduraznuji, ze RMClock jsem pouzival uz predtim a dlouho vse fungovalo jak ma. to je dulezita informace. dale tam zminuji onen program "plugin-container.exe", ktery je ve Firefoxu zodpovedny za prehravani flash animaci a ktery mi branil vypnuti pocitace..
a mebo cesta muze vest tudy: mam samozrejme nejaka podezreni i na Windowsi aktualizace. ovsem na ktera bych se mel zamerit to uz prave nevim..

PORADTE PROSIM!:)
diky
Sub
mech13 (5526)|31.12.2010 10:13
jasne, jsou situace kdy se reinstall proste provest neda, ja to jen zminil jako casto nejjednodusi a nejrychlejsi moznost.

Co se tykalo toho cisteho systemu, tak jsem nemyslel dat tvuj disk do jineho PC (pokud by tam byl jiny chipset tak by nejspis ani nenajel a chybela hromada ovladacu, system by sel do kytek), ale jestli mas pristup k druhemu disku, ktery muzes dat do NB misto soucasneho a na nej nainstalovat cisty OS a cca vsechny ovladace, aktualizace a aplikace ktere ted pouzivas. Mel bys znacne vetsi moznosti k manevrovani nez se soucasnym "ostrym" OS. (je tam 2.5'' SATA? co treba za 6-7 stovek koupit jety, vyzkouset co pujde a pak ho zase za podobny prachy prodat?)

RMClock bych nepodezdrival, pokud jsi kompletne neprekolap veskere nastaveni co v nem je.

Co muzes vyzkouset je odstraneni Firefoxu.

Co jinak pouzivas za programy, ktere "vrtaji hluboko do OS"? Antivir, firewall, ruzne udrzby systemu, virtualizacni software apod...
Subtech (64)|7.1.2011 03:30
diky za reakci.
no, samozrejme, ze jsem to pochopil spravne. ja jsem take nemyslel dat tento systemovy disk do jineho PC (ono by to slo, ale pouze s Acronisem). cele o cem jsem psal bylo to, ze pouzivam stejnou kopii OS, ktery mam na nb (je multilicencni) i na PC. a v tom je ta pointa: na PC se mi problem nevyskytuje, na nb ano.
ta varianta s druhym diskem, kdy k memu nb ext. pripojim HDD a nainstaluju na nej system a budu testovat je samozrejme realna, ale ja mam jak jsem jiz uvedl 'potvrzeno', ze stejny OS reaguje na jinem pocitaci bez problemu. samozrejme, neni to uplne totez, jelikoz je tam jiny HW a ovladace, ale opet dodavam, ze tento muj druhy pocitac je zbaven aktualizaci a tudiz "nedostal aktualizace, ktere muj nb ano". a je bych hledal predevsim v teto kupce sena, i kdyz obrazne receno podezrivam opravdu vsechno;)


s RMClock jsem nedelal nic, mam ho nastaveno celou dobu stejne. ovsem rad bych proveril nastaveni na karte "Management". v tom by preci jen mohl byt take klic. vidi nekdo do toho a je schopen to laicky prednest?
Firefox se mi odinstalovavat nechce (resp. nemuzu), pouzivat ho musim. mimo to, predtim se nb vypinal i kdyz Firefox bezel na pozadi (obcas se jen nevypnul diky "plugin-container.exe"), ale jinak vzdy.

co pouzivam za programy, ktere se takzvane vrtaji v OS? firewall docasne nepouzivam. antivir mam NOD. docasne zde mam Acronis True Image Home a Acronis Disk Director Home. dale jiz zmineny RMClock, AD-Aware Free. myslim, ze nic extra. jinak co myslis tim virtualizacnim sw?

opet dodavam, ze do jiste doby vse fungovalo jak ma. zrejme se to objevilo s instalaci nejakeho XP updatu nebo noveho sw (samozrejme u par programu na pozadi bezi nejake sluzby).
ted jde o to prijit tomu na kloub.

budu rad za kazdou pomoc!
diky
Sub
Subtech (64)|14.1.2011 04:41
Zdravim,
muzete mi prosim nekdo pomoci a zareagovat? tedy pokud samozrejme vite. opravdu bych rad tento problem vyresil!! preci tu nekdo na SHW musi byt kdo temto znalostem vladne:)

diky
Sub
john (877)|14.1.2011 20:00
tech moznosti a reseni je neskutecne mnoho a kazde jine, od dll knihoven, registru, ovladacu...
muzes zkusit WinXP manager, mne jednou od tohoto problemu pomohl / tehda to bylo v registrech /...
Subtech (64)|4.2.2011 02:36
Zdravim,

jsem tu opet a mam tu dle meho soudu dulezity update meho problemu s ACPI na mych XP/SP3.

1/
predne musim rict, ze jsem zjistil jednu vcelku zasadni vec. Usporny rezim jsem mel vzdy nastaven tak, aby se vypinal po 2 hodinach. jak jsem jiz zminoval vse funguvalo v poradku, az po nejake dobe se prestal pocitac "uspavat". trochu jsem experimentoval a zjistil, ze usporny rezim funguje, ovsem max. do casoveho horizontu 45 minut. pokud tam nastavim 1h ci vice pocitac se uz nevypina.. 30 minut, 10 minut apod. funguje bez problemu a to i tehdy pokud mam zapnuty firefox a spustu programu najednou! navic pocitac se do 45 minut do Usporneho rezimu vypina s RMClock i bez RMClock, tedy i se standartnimi Windows profilem.

toto zjisteni je myslim zasadni, a diky nemu musim upravit i definici meho problemu. uz netvrdim, ze Usporny rezim nefunguje vubec, ale funguje jen do 45 minut po necinnosti. ja ovsem nadale trvam na 2 hodinovem intervalu, proto me patrani po problemu nekoncim.

co si o tom myslite?

myslim si, ze pro zkusenejsi uzivatele nez jsem ja by tato informace mohla jiz byt presne tou, ktera by je mela navest k podstate problemu v mnohem uzsim prostoru a mela tak vest k jeji brzke lokalizaci.

je zde tedy nekdo kdo uz tusi a poradi mi??

diky;)
Sub