Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pochybná teplota chipsetu

spajdy161 (3)|3.1.2011 22:47
Dobrý den,
Mám 2 roky starý notebook MSI GX360X-008CZ s chipsetem od nVidie MCP77. Notebook se mi začal vypínat, tak jsem nainstaloval program Everest, aby mi měřil teploty. Všechny teploty jsou +- v pohodě, ale chipset mi ukazuje teploty prez 100°C v klidu (pouze při běhu samotného systému (mám windows 7 32bit)). Ale to ještě není všechno - když spustím nějakou hru, nebo video, ještě roste až do teploty kolem 150°C a potom jde rapidně dolů až na teplotu -300°C (ano, je tam minus), tam vydrží tak 15 vteřin a pokračuje do teploty -700°C (přesně -736°C), poté se ni notebook sekne a do minuty vypne.

Chtěl bych vědět, zda jste někdo neměl podobný problém, po případě jak jste tento problém vyřešili.
Děkuji za odpovědi.
Georginek (2957)|3.1.2011 23:11
Slusny teploty.....
Napis jaky mas konkretne teploty na CPU, GPU, jak moc se ti toci vetrak?. Cistil si vetrak a zebrovani v chladici? Je horka klavesnice?
Nesmis verit vsemu, co ukazuje Everest. Stahni si jine programky, ci neco oficialniho od MSI.

Notas se vypina kvuli prehrati CPU, GPU nebo chybe v napajeni. S chipsetem bych rekl, ze to nema co delat.
Chipset bejva spojenej Heatpipe s procesorem.... tim bych zacal
spajdy161 (3)|4.1.2011 07:35
CPU je poze při běhu systému kolem 50-55°C (záleží na teplotě prostředí), GPU je kolem 40°C. Když aůe pustím třeba firefox, teploty ze zvýší o přbližne o 10°C, ale stačí, abych zapnul nějaký flash a notebook mi nehorázně začne hučet a teploty CPU jsou po chvilce na 75-76°C (obě jádra, ale CPU celkově je vždy o 5-10°C nižší), GPU je tak kolem 65°C a to je ten moment, kdy se mi začne snižovat ten chpiset a vypínat notebook.
NHKG (1136)|4.1.2011 08:03
Toto nejsou normální teploty ani u CPU. Čistil jsi už ten notebook? Zanesené chlazení je nejpravděpodobnější příčina problémů.
johny__g (6387)|4.1.2011 08:20
Zjevně to špatně měří teploty. Ten čipset je samozřejmě nesmysl a 75 °C u CPU taky není tolik, aby se notebook vypnul. Mobilní procesory snesou i víc. Ale zanesený chladič nebo vyschlá teplovodivá pasta je celkem pravděpodobná příčina. Rozebrat, vyčistit, novou pastu a složit.
spajdy161 (3)|4.1.2011 14:35
Větrák jsem čistil, stejně jako celý notebook, ale ta teplovodivá pasta je uplně seškvařená, takže jí zkusim vyměnit, snad to pomůže.
Díky za rady