bohuzel se mi pri nastaveni automatickych otacek podle teploty a to jak od systemu SmartFan (gigabyte) tak od Intelu nezobrazuje rpm a vetracek se toci neustale 800/900 rpm (vyzkouseno nejprve pripojenim boxoveho chladice, pote rychlym prepojenim na noctuu, system chvili monitoroval noctuu, ale jen par sekund)
kdyz tyto ovladaci systemy vypnu, bezi na 1300 neustale, bez jakekoliv moznosti ovladani a rpm ukazuje
na desce je 4pinovy konektor, na ktery samozrejme lze nasadit 3pinova Noctua, ale rikam si jestli se neda sehnat nejaka redukce ci si sam prepojit jeden z dratku. 4. pin se totiz dle manualu stara o kontrolu rychlosti (stejne jako prostredni na 3pinu, ale ten pri automatickem nastaveni neukazuje rpm ani neovlada rychlost)
popr existuje nejake jine reseni? poradte prosim
predem diky za odpovedi
kdyz tyto ovladaci systemy vypnu, bezi na 1300 neustale, bez jakekoliv moznosti ovladani a rpm ukazuje
na desce je 4pinovy konektor, na ktery samozrejme lze nasadit 3pinova Noctua, ale rikam si jestli se neda sehnat nejaka redukce ci si sam prepojit jeden z dratku. 4. pin se totiz dle manualu stara o kontrolu rychlosti (stejne jako prostredni na 3pinu, ale ten pri automatickem nastaveni neukazuje rpm ani neovlada rychlost)
predem diky za odpovedi
Skús tie otáčky nastaviť v BIOSe. Ten 4.pin by tam vadiť nemal. Skôr by vadilo keby si mal na doske 3.pin a na vetráku 4. pin tak by sa ti vetrák točil na plné otáčky. Ja man na doske 3.pin a na vetráku 4.pin. V tom prípade sa mi točil vetrak na procáku okolo 2200 musel som si otáčky obmedziť v BIOSe a všetko ide v poriadku.
[QUOTE=qbe]bohuzel se mi pri nastaveni automatickych otacek podle teploty a to jak od systemu SmartFan (gigabyte) tak od Intelu nezobrazuje rpm a vetracek se toci neustale 800/900 rpm (vyzkouseno nejprve pripojenim boxoveho chladice, pote rychlym prepojenim na noctuu, system chvili monitoroval noctuu, ale jen par sekund)
predem diky za odpovedi[/QUOTE]
je to jen dalsi z problemu serie desek DS3/4, mel jsem podobny problem s otackama, me se dokonce vetrak zastavil a odmital se rozjet, v jinem modu zase vetrak hucel jak vrtulnik - zcela nesmyslne, nakonec jsem se na monitorovani otacek uplne vybodl, zapojil to pres regulator a mam tam odhadem asi 1k ot. coz staci na vsechno a slyset to neni
predem diky za odpovedi[/QUOTE]
je to jen dalsi z problemu serie desek DS3/4, mel jsem podobny problem s otackama, me se dokonce vetrak zastavil a odmital se rozjet, v jinem modu zase vetrak hucel jak vrtulnik - zcela nesmyslne, nakonec jsem se na monitorovani otacek uplne vybodl, zapojil to pres regulator a mam tam odhadem asi 1k ot. coz staci na vsechno a slyset to neni
[QUOTE=Bag]jakou máš revizi základky ?[/QUOTE]
1.0 - pravdepodobne jsou problemy hlavne s touto revizi
1.0 - pravdepodobne jsou problemy hlavne s touto revizi
no právě už sem slyšel dost stižnosti na revizi 1.0.
ještě se chci zeptat jak mužu zjistit revizi zakladní desky krom značeni na desce ??
ještě se chci zeptat jak mužu zjistit revizi zakladní desky krom značeni na desce ??
nakonec jsem se na monitorovani otacek uplne vybodl, zapojil to pres regulator a mam tam odhadem asi 1k ot. coz staci na vsechno a slyset to neni[/QUOTE]
Tot je asi najlepšie riešenie a neni bohvieako komplikované
Tot je asi najlepšie riešenie a neni bohvieako komplikované
po trose experimentovani s nastavenim jsem pres bios spustil easytune a v programu si pak nastavil uroven otacek podle teploty procesoru. vsechny problem jsem tedy odstranil
jedine co nefunguje spravne je monitorovani pomoci speedfanu. jak voltage, tak rpm tak nejake teploty nejsou uplne akuratni, ale da se to donastavit (ty teploty)
jedine co nefunguje spravne je monitorovani pomoci speedfanu. jak voltage, tak rpm tak nejake teploty nejsou uplne akuratni, ale da se to donastavit (ty teploty)
zkus jinou verzi speedfanu..mě třeba na DFI LP UT nF3 nejede novej speedfan(nereguluje,neukazuje teploty a pod) tak sem si stahl starší a ten jede ok:o)
Uz je nova verzia SpeedFan, odporucam stiahnut, je to sice len Beta, ale uz podporuje aj nove teplotne cidlo na Intely + rozsirenan podpora novych dosiek :)
Zdarec!
Má někdo ještě zkušenosti s touto kombinací MB a chladiče, co se týká především nastavení otáček ventilátoru a jejich monitoringu? Chci si tento chladič (Noctua NH-U12F) koupit a rád bych se vyhnul nemilému překvapení. Pochopil jsem tedy, že auto regulace, jako s boxem nefunguje a monitorování otáček asi taky moc ne.
Tak díky za rady.
Má někdo ještě zkušenosti s touto kombinací MB a chladiče, co se týká především nastavení otáček ventilátoru a jejich monitoringu? Chci si tento chladič (Noctua NH-U12F) koupit a rád bych se vyhnul nemilému překvapení. Pochopil jsem tedy, že auto regulace, jako s boxem nefunguje a monitorování otáček asi taky moc ne.
Tak díky za rady.
po chvili laborovani jsem to rozchodil bez problemu. deska si sama urcuje kolik otacek da procesoru, podle nastaveni v utilite speedfan
nejen otacky ale i monitorovani facha bez problemu, neni treba se niceho bat. pravda ze to zpocatku chtelo par laborovani, ale pak to zacalo fungovat. doporucuji pripojit bez redukce napeti
nejen otacky ale i monitorovani facha bez problemu, neni treba se niceho bat. pravda ze to zpocatku chtelo par laborovani, ale pak to zacalo fungovat. doporucuji pripojit bez redukce napeti
[QUOTE=qbe;61152]po chvili laborovani jsem to rozchodil bez problemu. deska si sama urcuje kolik otacek da procesoru, podle nastaveni v utilite speedfan
nejen otacky ale i monitorovani facha bez problemu, neni treba se niceho bat. pravda ze to zpocatku chtelo par laborovani, ale pak to zacalo fungovat. doporucuji pripojit bez redukce napeti[/QUOTE]
Já to pořád trošku nechápu. Může mi někdo vysvětlit, jak to regulování principiálně funguje, když na boxu jsou 4piny a na Noctui tři? Ale když říkáš, že SpeedFanem to jde, tak jsem klidnější.
Předpokládám, že konektor Noctui půjde tam, kde je teď píchlej box. Tak Díkes.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
nejen otacky ale i monitorovani facha bez problemu, neni treba se niceho bat. pravda ze to zpocatku chtelo par laborovani, ale pak to zacalo fungovat. doporucuji pripojit bez redukce napeti[/QUOTE]
Já to pořád trošku nechápu. Může mi někdo vysvětlit, jak to regulování principiálně funguje, když na boxu jsou 4piny a na Noctui tři? Ale když říkáš, že SpeedFanem to jde, tak jsem klidnější.
Předpokládám, že konektor Noctui půjde tam, kde je teď píchlej box. Tak Díkes.
Nevím přesně o co se tady jedná, četl jsem jen poslední post, ale když máš na desce 4 pin konektor pro CPU chladič tak ten pin navíc je k PWM regulaci.
Je to normálně kompaktibilní s 3 pin chladičem a opačně.
Regulace 3-pinu spočívá v tom, že bios/program do prostředního drátku (obvykle červeného, prostě prostředního) pouští méně voltů než 12, aby se snížili otáčky.
U toho 4 pinu s PWM regulací, funguje regulace otáček pomocí impulzů. 12V nic 12V nic atd.
Proč se začli používat tyto 4-piny mi trošku uniká, moc o tom nevím, když tak mě opravte
Taždopádně mi ta PWM nefungovala, proč nevím, věnoval jsem se tomu tak 10min
Je to normálně kompaktibilní s 3 pin chladičem a opačně.
Regulace 3-pinu spočívá v tom, že bios/program do prostředního drátku (obvykle červeného, prostě prostředního) pouští méně voltů než 12, aby se snížili otáčky.
U toho 4 pinu s PWM regulací, funguje regulace otáček pomocí impulzů. 12V nic 12V nic atd.
Proč se začli používat tyto 4-piny mi trošku uniká, moc o tom nevím, když tak mě opravte
Taždopádně mi ta PWM nefungovala, proč nevím, věnoval jsem se tomu tak 10min
Zkus třeba naúsat do Gigabytu...já sem kdysi na podobnej problém narazil u jedné desky pro AM2 (je v článcích od čtenářů) a pak mi poslali novej BIOS...sice sem ho ještě nezkoušel ale...:D
Jo. A nebo mně pošlou k Chocholouškovi :stupid, ať se jdu léčit, protože nemají na starost nic jinýho.;) Mám nejnovější BIOS a mraky diagnostických utilit a programů, tak jsem zvědavý, co to bude dělat. Vyzkouším všechno a to by bylo, abych na něco nepřišel. Zatím čekám, až mi přijde z CZC a budu mít čas to všechno rozebrat. Uf. To bude pakec.:mistake
[QUOTE=fanynek;61563]Jo. A nebo mně pošlou k Chocholouškovi :stupid, ať se jdu léčit, protože nemají na starost nic jinýho.;)[/QUOTE]
Pokud to bereš takto i přesto, že to je jejich práce a VŽDYCKY někdo odpoví, tak je asi zbytečný se tu o něco snažit když není vůle z tvé strany :thumbdown
Pokud to bereš takto i přesto, že to je jejich práce a VŽDYCKY někdo odpoví, tak je asi zbytečný se tu o něco snažit když není vůle z tvé strany :thumbdown
Neřekl jsem, že to neudělám. Jenom se mi zdá dost málo pravděpodobné, že by se tím zabývali. V první řadě uvidím, co to bude dělat a potom to můžu dál řešit. (Nehledě na to, že moje angličtina není moc košér, takže mi s tím musí někdo pomoct.)
Tak jenom pro informaci, jak to nakonec všechno dopadlo.
Instalace chladiče je naprosto bez problémů a podle manuálu to jde jako fík. Při mé konfiguraci (viz podpis) tam je místa mraky a chladič nekoliduje s žádnou součástkou. Monitoring otáček v Everestu funguje bez problémů a regulace otáček taky.
-Do 30°C se větrák netočí vůbec (krásně to uchladí pasivně) a potom si ho deska reguluje v rozmezí 800-950 ot/min. Slyšet není vůbec.
Tady jsou postupně všechny teploty, které znatelně klesly. CPU o cca 10°C, chipset o 1-2°C, GPU o 2°C(resp.4°C). T v místnost 24°C (+-1°C).
Stock CPU chladič a disky v původní kleci-idle
Stock chladič CPU a disky v pružném zavěšení čelem k intake
Noctua-idle
Noctua-2x spuštěný ORTHOS!!!
Instalace chladiče je naprosto bez problémů a podle manuálu to jde jako fík. Při mé konfiguraci (viz podpis) tam je místa mraky a chladič nekoliduje s žádnou součástkou. Monitoring otáček v Everestu funguje bez problémů a regulace otáček taky.
-Do 30°C se větrák netočí vůbec (krásně to uchladí pasivně) a potom si ho deska reguluje v rozmezí 800-950 ot/min. Slyšet není vůbec.
Tady jsou postupně všechny teploty, které znatelně klesly. CPU o cca 10°C, chipset o 1-2°C, GPU o 2°C(resp.4°C). T v místnost 24°C (+-1°C).
Stock CPU chladič a disky v původní kleci-idle
Stock chladič CPU a disky v pružném zavěšení čelem k intake
Noctua-idle
Noctua-2x spuštěný ORTHOS!!!
Ta Nocuta NH-U12F se mi celkem líbí oO... nevíte jestli se vejde na základní desku GygaBite GA-P35DQ6?? Měl jsem problém na ni nasoukat freezer 7pro (musel jsem ohoblovat jeden roh), natož tuhle krávu.
Asi yb bylo také třeba hoblovat. Sem by se celkem hodil GeminII, tomu chlazení čipsetu a napájení by mohl stačit slyšný proud vzduchu ve skříni, přinejhorší to zajistí ona "stodvacítka" na Geminu. Jen aby se zase vešel do skříně.
No tak ja vubec nevim :X, jako do skrine se mi vejde vsechno, mam uplne obrovskou serverovou. Myslis ze GeminII uchaldi procesor lepe nez Noctua NH-U12F, ci Scythe Ninja? Mam jenom strach aby se ten chladic vesel na desku, protoze tam je hodne velky pasivni chlazeni cipsetu a vubec desky.
EDIT: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=147400 prispevek #11: vypada to, ze se gemin na mou desku vejde. Bohuzel neumim polsy (nebo jakou to je reci),vubec nevim co tam o tom rikaj:X
EDIT: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=147400 prispevek #11: vypada to, ze se gemin na mou desku vejde. Bohuzel neumim polsy (nebo jakou to je reci),vubec nevim co tam o tom rikaj:X
Právě u Noctuy bych si nebyl jist, je to vlastně větší Freezer, takže bys asi musel znovu strouhat (u tebe by byl problém se všemi věžovými chladiči), ale GeminII se ti vejde určitě, když máš dobrou skříň tím lépe :) Přihoď nějaké dva fany...já bych tam dal ty dva ventilátory 120 x 120 x 38,5 mm od AC, jen pozor, asi bude třeba jim spájet napájení, aby běžely na stejné otáčky (to vždycky když chceš mít dva).
[QUOTE=Pavel Boček;76740]já bych tam dal ty dva ventilátory 120 x 120 x 38,5 mm od AC, jen pozor, asi bude třeba jim spájet napájení, aby běžely na stejné otáčky (to vždycky když chceš mít dva).[/QUOTE]
Proč si kazit ticho koupenim hrozných větráků (a to ventilatory od AC jsou), když se da koupit stejne levnej Xilence, nebo dražší variantou je nakup Nexusů a nebo nej variantou je nakup ventilatorů značky Noctua.
Proč si kazit ticho koupenim hrozných větráků (a to ventilatory od AC jsou), když se da koupit stejne levnej Xilence, nebo dražší variantou je nakup Nexusů a nebo nej variantou je nakup ventilatorů značky Noctua.
Já mám s AC dobré zkušenosti. Volím právě modely s velkou výškou, které když se zpomalí, mají pořád dostatečně silný průtok vzduchu (možná vyšší, než některé dražší ventiátory) a přitom nejsou slyšet (možná i méně, než některé ty dražší). Ono totiž to nevypadá jako moc, ale když člověk potřebuje vybavit celý počítač ventilátory, přijde taková "blbost" i třeba na tisíc korun. AC jsou podle mě tedy dost slušné za cenu sto korun/kus.