Vadná baterie - má ji smysl reklamovat?
Dobrý den,
mám tu cca 1,5 roku starý Asus X61sl, u kterého se dnes objevila zvláštní věc: ráno jsem zjistil, že indikátor nabíjení baterie bliká jak o život (notebook byl přes noc na nabíječce). Vypozorovaný důsledek: baterie neztratila svou dosavadní kapacitu (stále vydrží cca 1,5 hodiny provozu; jako nová vydržela asi o 15 min. déle), ale indikační dioda nabíjení stále svítí, i když je baterie dle indikátoru v OS zcela nabitá. Baterka se při nabíjení nijak extrémně nezahřívá, není vyteklá ani nafouklá, ale ta dioda prostě furt svítí a já mám strach, aby se mi baterka nepřebila a třeba i nebouchla. Přikládám výpis z Linuxu:
klimesv@klimesv-F50SL:~$ cat /proc/acpi/battery/BAT0/info
present: yes
design capacity: 46200 mWh
last full capacity: 44121 mWh
battery technology: rechargeable
design voltage: 11100 mV
design capacity warning: 4620 mWh
design capacity low: 1386 mWh
cycle count: 0
capacity granularity 1: 462 mWh
capacity granularity 2: 462 mWh
model number: F80--22
serial number:
battery type: LIon
OEM info: ASUSTEK
klimesv@klimesv-F50SL:~$ cat /proc/acpi/battery/BAT0/state
capacity state: ok
charging state: charging
present rate: 10868 mW
remaining capacity: 42328 mWh
present voltage: 12590 mV
Stalo se tady někomu něco podobného? Pokud ano, jak jste tuto situaci řešili? Jde mi o to, že sice záruka na opotřebení baterky je jen půl roku, ale na její celkovou funkčnost normální 2, jestli se nepletu. Proto bych chtěl zkusit baterii reklamovat u prodejce. Myslíte si, že mám šanci?
Předem děkuji za odpovědi.
awm1
mám tu cca 1,5 roku starý Asus X61sl, u kterého se dnes objevila zvláštní věc: ráno jsem zjistil, že indikátor nabíjení baterie bliká jak o život (notebook byl přes noc na nabíječce). Vypozorovaný důsledek: baterie neztratila svou dosavadní kapacitu (stále vydrží cca 1,5 hodiny provozu; jako nová vydržela asi o 15 min. déle), ale indikační dioda nabíjení stále svítí, i když je baterie dle indikátoru v OS zcela nabitá. Baterka se při nabíjení nijak extrémně nezahřívá, není vyteklá ani nafouklá, ale ta dioda prostě furt svítí a já mám strach, aby se mi baterka nepřebila a třeba i nebouchla. Přikládám výpis z Linuxu:
klimesv@klimesv-F50SL:~$ cat /proc/acpi/battery/BAT0/info
design capacity: 46200 mWh
last full capacity: 44121 mWh
battery technology: rechargeable
design voltage: 11100 mV
design capacity warning: 4620 mWh
design capacity low: 1386 mWh
cycle count: 0
capacity granularity 1: 462 mWh
capacity granularity 2: 462 mWh
model number: F80--22
serial number:
battery type: LIon
OEM info: ASUSTEK
klimesv@klimesv-F50SL:~$ cat /proc/acpi/battery/BAT0/state
capacity state: ok
charging state: charging
present rate: 10868 mW
remaining capacity: 42328 mWh
present voltage: 12590 mV
Stalo se tady někomu něco podobného? Pokud ano, jak jste tuto situaci řešili? Jde mi o to, že sice záruka na opotřebení baterky je jen půl roku, ale na její celkovou funkčnost normální 2, jestli se nepletu. Proto bych chtěl zkusit baterii reklamovat u prodejce. Myslíte si, že mám šanci?
Předem děkuji za odpovědi.
awm1
xmarek: No pozor - tady má jednoznačně pravdu tazatel - po roce a půl ta baterie nemusí držet ani 10 minut, ale musí fungovat. Navíc, pokud se vážně děje, co píše tazatel, není to příliš bezpečné a servis by s tím jednoznačně něco dělat měl. I kdyby byla jen "vadná" indikace, pořád je to vada, která se smí dít až po dvou letech, ať už je na vině baterie, nebo něco jiného.
@wizaard: souhlas, ale řekněte to firmě Lenovo. Já jsem nevyreklamoval rok starou baterii. Nevydržela ani vteřinu, prostě byla tuhá. Dohadoval jsem se s autorizovaným servisem. Prostě mi řekli, že jim to Lenovo neuzná. Obracel jsem se s podnětem i na ČOI a výsledek = 0. Prostě mi bylo řečeno, že zaruka na baterii je 6 měsíců a basta fidli. :cry
xmarek: Sice jsme trochu OT, ale řeknu, slibuju ;-). Jinak ale to, že nevydržela ani vteřinu, není faktický důvod k reklamaci (na kapacitu je záruka opravdu jen rok; i když slušná firma vyreklamuje); pokud by ale vykazovala problémy, se kterými by notebook nemohl fungovat (nafouknutá, neustálé dobíjení, špatná detekce, ...), pak to na reklamaci je.
Tak jsem notebook dostal po třech týdnech zpět. Reklamace byla uznána, baterie vyměněna. Bohužel ale původní problém přetrvává. Ach jo, v servisu se na to očividně vykvákli a pouze mi tam bez jakéhokoliv testování vrazili novou baterku. A to ještě si dovolili napsat, že to testovali a nic nesvítilo - asi ho zapomněli zapnout. Schválně jsem ještě vyzkoušel jiný napájecí adaptér (sice dosti nepravděpodobná možnost, ale člověk nikdy neví), a dioda stále svítí. No nic, zítra jdu reklamovat znovu.
BTW: Notebook byl v servisu z celé doby reklamace 6 dnů. Hmm, tohle Alza moc nevychytala.
BTW: Notebook byl v servisu z celé doby reklamace 6 dnů. Hmm, tohle Alza moc nevychytala.
To je úplně normální chování servisu, nechce se jim zjišťovat důvod závady, tak prostě zkusí něco vyměnit a počkají si, jestli si budeš stěžovat znova.
Pokud budeš mít štěstí, tak ti napodruhé vymění zbytek notebooku :thumb
Pokud budeš mít štěstí, tak ti napodruhé vymění zbytek notebooku :thumb
Tak se omlouvám, ale zase jsem psal dřív, než jsem měl - zkusil jsem včera notebook ještě jednou vybít a nabít, a dioda nabíjení baterie zhasla. I dnešní pokus s vybitím a nabitím proběhl v pořádku. Uff, sláva, tímto je závada (snad) vyřešena.
Pro ty, co tento thread budou číst někdy v budoucnu, připomínám, že jsem baterii reklamoval po více jak roce a půl provozu kvůli problému s jejím správným fungováním, ne kvůli ztrátě kapacity! Abych někoho náhodou neuvedl v omyl.
Pro ty, co tento thread budou číst někdy v budoucnu, připomínám, že jsem baterii reklamoval po více jak roce a půl provozu kvůli problému s jejím správným fungováním, ne kvůli ztrátě kapacity! Abych někoho náhodou neuvedl v omyl.