Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vadná baterie - má ji smysl reklamovat?

awm1 (10)|20.2.2011 23:18
Dobrý den,

mám tu cca 1,5 roku starý Asus X61sl, u kterého se dnes objevila zvláštní věc: ráno jsem zjistil, že indikátor nabíjení baterie bliká jak o život (notebook byl přes noc na nabíječce). Vypozorovaný důsledek: baterie neztratila svou dosavadní kapacitu (stále vydrží cca 1,5 hodiny provozu; jako nová vydržela asi o 15 min. déle), ale indikační dioda nabíjení stále svítí, i když je baterie dle indikátoru v OS zcela nabitá. Baterka se při nabíjení nijak extrémně nezahřívá, není vyteklá ani nafouklá, ale ta dioda prostě furt svítí a já mám strach, aby se mi baterka nepřebila a třeba i nebouchla. Přikládám výpis z Linuxu:

klimesv@klimesv-F50SL:~$ cat /proc/acpi/battery/BAT0/info
present: yes
design capacity: 46200 mWh
last full capacity: 44121 mWh
battery technology: rechargeable
design voltage: 11100 mV
design capacity warning: 4620 mWh
design capacity low: 1386 mWh
cycle count: 0
capacity granularity 1: 462 mWh
capacity granularity 2: 462 mWh
model number: F80--22
serial number:
battery type: LIon
OEM info: ASUSTEK
klimesv@klimesv-F50SL:~$ cat /proc/acpi/battery/BAT0/state
present: yes
capacity state: ok
charging state: charging
present rate: 10868 mW
remaining capacity: 42328 mWh
present voltage: 12590 mV

Stalo se tady někomu něco podobného? Pokud ano, jak jste tuto situaci řešili? Jde mi o to, že sice záruka na opotřebení baterky je jen půl roku, ale na její celkovou funkčnost normální 2, jestli se nepletu. Proto bych chtěl zkusit baterii reklamovat u prodejce. Myslíte si, že mám šanci?

Předem děkuji za odpovědi.

awm1
r34ktor (7477)|21.2.2011 00:15
Myslím, že takováto závada je bez problémů reklamovatelná.
xmarek (1676)|21.2.2011 09:10
1.5 rok stará baterie? Těžko, ale skusit to můžete. ;)
wizaard (913)|21.2.2011 12:28
xmarek: No pozor - tady má jednoznačně pravdu tazatel - po roce a půl ta baterie nemusí držet ani 10 minut, ale musí fungovat. Navíc, pokud se vážně děje, co píše tazatel, není to příliš bezpečné a servis by s tím jednoznačně něco dělat měl. I kdyby byla jen "vadná" indikace, pořád je to vada, která se smí dít až po dvou letech, ať už je na vině baterie, nebo něco jiného.
xmarek (1676)|21.2.2011 13:48
@wizaard: souhlas, ale řekněte to firmě Lenovo. Já jsem nevyreklamoval rok starou baterii. Nevydržela ani vteřinu, prostě byla tuhá. Dohadoval jsem se s autorizovaným servisem. Prostě mi řekli, že jim to Lenovo neuzná. Obracel jsem se s podnětem i na ČOI a výsledek = 0. Prostě mi bylo řečeno, že zaruka na baterii je 6 měsíců a basta fidli. :cry
wizaard (913)|21.2.2011 16:44
xmarek: Sice jsme trochu OT, ale řeknu, slibuju ;-). Jinak ale to, že nevydržela ani vteřinu, není faktický důvod k reklamaci (na kapacitu je záruka opravdu jen rok; i když slušná firma vyreklamuje); pokud by ale vykazovala problémy, se kterými by notebook nemohl fungovat (nafouknutá, neustálé dobíjení, špatná detekce, ...), pak to na reklamaci je.
awm1 (10)|22.2.2011 18:39
Mockrát děkuji za reakce, rozhodl jsem se ji reklamovat. Později napíšu, jak to dopadlo.
awm1 (10)|17.3.2011 22:53
Tak jsem notebook dostal po třech týdnech zpět. Reklamace byla uznána, baterie vyměněna. Bohužel ale původní problém přetrvává. Ach jo, v servisu se na to očividně vykvákli a pouze mi tam bez jakéhokoliv testování vrazili novou baterku. A to ještě si dovolili napsat, že to testovali a nic nesvítilo - asi ho zapomněli zapnout. Schválně jsem ještě vyzkoušel jiný napájecí adaptér (sice dosti nepravděpodobná možnost, ale člověk nikdy neví), a dioda stále svítí. No nic, zítra jdu reklamovat znovu.

BTW: Notebook byl v servisu z celé doby reklamace 6 dnů. Hmm, tohle Alza moc nevychytala.
czhunter (775)|17.3.2011 22:59
To je úplně normální chování servisu, nechce se jim zjišťovat důvod závady, tak prostě zkusí něco vyměnit a počkají si, jestli si budeš stěžovat znova.
Pokud budeš mít štěstí, tak ti napodruhé vymění zbytek notebooku :thumb
awm1 (10)|18.3.2011 14:12
Tak se omlouvám, ale zase jsem psal dřív, než jsem měl - zkusil jsem včera notebook ještě jednou vybít a nabít, a dioda nabíjení baterie zhasla. I dnešní pokus s vybitím a nabitím proběhl v pořádku. Uff, sláva, tímto je závada (snad) vyřešena.

Pro ty, co tento thread budou číst někdy v budoucnu, připomínám, že jsem baterii reklamoval po více jak roce a půl provozu kvůli problému s jejím správným fungováním, ne kvůli ztrátě kapacity! Abych někoho náhodou neuvedl v omyl.