Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu Simens Amilo XA 2529

Oggy23 (68)|23.3.2011 20:36
Ahoj všem,
dostal se mi do rukou notebook (patří mému tchánovi) Fujitsu Simens Amilo XA 2529 na kterém je nainstalovaný Windows Vista (x32) Home Premium. Hned po zapnutí mě zarazilo, jak notebook hrozně dlouho nabíhá (cca. 4 - 5 minut) pamatuju když si ho před dvěma lety koupil, tak to celkem frčelo. Vyčistil jsem HDD od přebytečného balastu, udělal defragmentaci disku a pořád je to "lenochod". Všiml jsem si, že nemá nainstalovaný žádný servis pack, tak jsem ze stránek Microsoftu stáhnul SP1 i SP2 pro Vistu (x32) a samotná instalace SP1 trvala přes 3 hodiny. SP2 už jsem se z časových důvodů neodvážil doinstalovávat.
Myslíte si, že za ty dva roky jsou Visty tak "unavený", že potřebují reinstalaci, nebo může být problém i v hardwaru? Nemáte někdo s tímto zkušenosti.
Jen doplním, že notebook se používá jen na internet.
Všem předem děkuji za rady.
Jandaskunk (2330)|23.3.2011 22:20
Kontroloval jsi stav disku SMART? Např. pomocí programu Crystaldiskinfo. Nejede disk v PIO módu? Nepřehřívá se nějaká komponenta?
Oggy23 (68)|24.3.2011 18:55
Ahoj
jak prosím tě zjistím, jestli HDD nejede v PIO modu a jak to lze popřípadně ten PIO mod vypnout. Nejsem v tomhle příliš znalý a tohle slyším opravdu poprvé.
Děkuji.
Jandaskunk (2330)|24.3.2011 21:20
Správce zařízení (tam se dostaneš pravym na Počítač a vlevo v menu vybereš) -> řadiče IDE ATA/ATAPI(nebo tak nějak, já to mám anglicky), ty rozklikneš a pak musíš najít v těch ATA kanálech svůj disk (asi jich tam moc nebude, je to očíslovaný) v záložce Pokročilá nastavení a uvidíš, jestli ti nějaké zařízení nejede jako PIO. Pokud je všechno Ultra DMA, tak je to správně.