Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Notebook do 15 000 Kč

First (26)|6.4.2011 16:17
Dobrý den, v blízké budoucnosti bych si chtěl pořídit notebook do 15 000 Kč. Chtěl bych znát váš názor, mým favoritem je zatím tento: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Dále by mě zajímalo, kterou grafickou kartu byste doporučili, jestli Nvidia GeForce 310m nebo ATI radeon HD 5470, případně nějakou jinou lepší, která se dává do notebooků v této cenové relaci. Dvě jmenované jsou jedny z nejčastějších, zzajímaly by mne tedy výhody a nevýhody každé z nich. Vím pouze, že Nvidia nemá podporu directx 11.

Použití samozřejmě internet, škola, sem tam na zabití nudy, takže by měl zvládnout alespoň méně náročné hry. Za tu cenu samozřejmě nečekám zázraky.

Mimoto pište "amatérsky" v počítačích se příliš nevyznám. Děkuji
Jech Josef (206)|6.4.2011 17:46
Co tenhle [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
hell666 (53)|6.4.2011 17:48
ati 5470 vs nvidia g310m takmertotozny vykon mozes si pozriet>
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.844.0.html
lenovo g 560 je dobra volba pripadne
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
alebo
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
First (26)|6.4.2011 18:39
Ta toshiba nevypadá špatně, taky jsem se na něj díval. S HPčkama nemám dobrou zkušenost (a to ne jednu), takže upřednostňuji jiné značky. Rozmýšlím se mezi tou toshibou a lenovem. Hlavní rozdíl je pokud dobře vím v grafice, kde má toshiba mírně navrch, ale lenovo má zase o něco málo lepší procesor. Co byste řekli na tenhle: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ?
wizaard (913)|6.4.2011 21:13
Předně tu nezazněla jedna z nejdůležitějších informací - jak to bude s přenášením notebooku? A výdrž na baterii?
First (26)|6.4.2011 22:13
Co se týče přenášení, tak ho budu nosit skoro každý všední den do školy, ale s tím, že budu nosit 2,5 kg notebook jsem se už smířil. Úhlopříčku 15,6 považuju za optimální. Výdrž baterie mi bude stačit tak 2-3 hodiny, všude po škole jsou zásuvky. Co jsem se díval, většina notebooků v téhle úhlopříčce a cenové kategorii má 6 článkovou baterii, což by snad mělo stačit.
wizaard (913)|6.4.2011 23:04
Při přenášení ale nejde o váhu a velikost - to už je věc každého, jak velký a těžký notebook je ochotný tahat. Ale podstatná je kvalita zpracování - běžné notebooky každodenní přenášení, pokud nebudeš opravdu velmi opatrný, neponesou dobře.

Chceš-li kvalitní notebook, který vydrží každodenní přenášení v podstatě bez problému, je tu HP ProBook 6555b - ve své ceně nemá kvalitativní konkurenci (tělo vyztužené tvrzenými, profilovanými plasty a částečně taky hořčíkem). Jenže ten na hry není.

Než Lenovu G560 bych dal přednost B560, které má novější návrh, o maličko lepší konstrukci, umí nVIDIA Optimus a měl jsem z jeho pantů displeje lepší pocit.
First (26)|7.4.2011 18:49
Notebooky jsou přeci od toho, aby se přenášely, takže všechny by měly zvládat přenášení. Opatrný budu nejvíc jak to půjde. Nejvíc mě zatím zaujal ten Packard Bell: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Vypadá kvalitně a má solidní komponenty za tu cenu. Co bys řek na něj?
wizaard (913)|7.4.2011 19:22
Pokud se to má nosit a má to maličko něco vydržet a rozpočet je 15.000 Kč, nekupoval bych Packard Bell (i když je to Acer, což je vidět), ale Acer TravelMate 5742G ([odkaz, pro zobrazení se přihlaste]), který má rozumné zpracování, praktické matné povrchy a daleko vyšší výkon. Kvalitativně bude minimálně na úrovni toho Packard Bellu.

Mimochodem dojmy nejzkušenějšího recenzenta notebooků minimálně v ČR: http://notebookblog.cz/technika/zkusenosti-a-reklamace/zkusenosti-s-levnym-smb-notebookem-acer-travelmate-5742g/
First (26)|8.4.2011 18:14
Máš pravdu, ten vypadá sakra dobře, ještě to zvážím, zatím díky. Jen mě zrochu znepokojuje ten reproduktor. Přece jenom jeden mono reproduktor není v dnešní době nic čím bych se mohl chlubit. Možná si počkat těch 7-14 dnů na tenhle: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] prakticky to stejný se 2 reprákama.
Jandaskunk (2330)|17.4.2011 15:45
U žádnýho notebooku se nedá chlubit s "reproduktorama" a myslím, že jestli to je stereo nebo mono je u notebooky jedno, protože i kdyby to bylo stereo, tak to stejně nepoznáš. Pokud chceš mít trochu slušný zvuk u notebooku, tak jedině externí reproduktory nebo sluchátka.

Rozhodovat se u notebooku kvůli repráku mi přijde tak trochu zvláštní...
First (26)|19.4.2011 12:35
Výrobce v podstatě stejný, jak už tu bylo řečeno packard bell je asus, všechno stejný, akorát packard má stereo. Tak co bys vzal ty za stejnou cenu,mono nebo stereo? Já neříkm že se rozhoduju podle repráků, ale mezi těmahle dvěma jo...
Jandaskunk (2330)|19.4.2011 13:00
Packard Bell je dceřinná společnost Aceru a ne ASUSu kdyžtak. A odkdy se pro notebook rozhoduje podle značky? Já myslel že rozhoduje kvalita modelu a ne značky, Acer ani Packard Bell nejsou kdovíjaký značky, pokud to bereš takhle. Ale ten TravelMate má matný displej, což Packard má lesklý, takže tam budou vidět všude odlesky světla. To je myslím daleko větší výhoda než nějaký repráček nevalné kvality...kromě toho má podle mě lépe řešená tlačítka touchpadu.
First (26)|19.4.2011 18:25
Jo sorry myslel jsem samozřejmě acer. S tím displejem máš možná pravdu, tlačítka budou asi spíš o zvyku. Klávesnici má zase na pohled o něco zdařilejší Pakcard, hlavně co se týče kurzovek, nejsou mezi nimi zapletená 2 tlačítka nad pravou a levou šipkou. Ale to je také o zvyku... Stejně jsem ale nepochopil, co vedlo acer k tomu dat do toho mono reprák... Já vím, že ani stereo nejsou nic extra, je to notebook ne hifi věž, ale stejně.
Když teda myslíš, že Acer ani Packar Bell nejsou kdovíjaký značky, tak zkus navrhnout něco lepšího do 15 000. Budu rád za každý názor.
Jandaskunk (2330)|19.4.2011 19:07
Jako řeknu to takhle, do 15000,- kvalitní notebook na hry neseženeš. Buďto nějaký jakž takž kvalitní s int. grafikou a vcelku dobrou výdrží anebo pak takovýhle Acer s lepší grafikou, která se dá považovat už jakž takž na hry. Pak tam jsou ještě různé notebooky s dedikovanými (samostatnými) grafikami, které jsou sice výkonnější než integrované řešení, ale ne o tolik a většinou spíš snižují výdrž (zvyšují spotřebu) notebooku.
First (26)|19.4.2011 19:46
Samozřejmě vím, že finanční limit je hodně nízký, ale ze studentského platu se šetří poměrně těžko. Jak jsem psal, budou mi stačit nenáročné hry spíše na odreagování, něco typu cs, vietcong, nhl 09 a podobně, na hry typu crysis 2 nebo assasins creed mám počítač. Ptám se proto, jelikož už šetřím skoro půl roku a nerad bych všechno vyhodil za podprůměrný notebook s nekvalitním zpracováním.
Jandaskunk (2330)|19.4.2011 20:04
V tom případě bych se zaměřil spíš na kvalitu....máš nějakou požadovanou výdrž toho notebooku?
First (26)|20.4.2011 20:23
Bohatě stačí 2 až 3 hodiny běžných kancelářských nebo školních prací, u her je mi to jedno. Všude po škole máme zásuvky, takže není problém s dobíjením, přednější je pro mě poměr cena/kvalita, samozřejmě v pozadí i výkon.
Obannon (6)|25.4.2011 14:04
cena / kvalita / výkon ... [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
cena / výkon / kvalita ... [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]