Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD My Book - upadla USB přípojka, poradíte?

eurik (5)|15.4.2011 10:01
Zdravím...

mému WD My Booku (externí USB HDD) jaksi upadla (resp. uvolnila se a zapadla dovnitř) ta malá "zdířka" (port nebo jak se tomu správně říká) na usb, místo ní zeje jen prázdná díra. Samotný HDD je na 99,9% v naprostém pořádku a v obchodě jsou ochotní mi uznat reklamaci a dát za něj nový. Šalamounská otázka je, jak z něj dostat data a neporušit (alespoň ne zjevně) pravidla záruky?

Case nemá žádné viditelné šroubky, nevím si moc rady s tím, jak ho případně otevřít a na chvíli připojit disk normálně jako SATA-II do PC.
Salamander (6177)|15.4.2011 10:08
u mybooku zalezi na verzi ...
ta puvodni se musi "rozloupnout" jsou tam jenom zapadky, ale musi se na to vazne opatrne
nektere novejsi maji ale sroubky
jinak uvnitr je samozrejme klasicky SATA disk

//tady jsem nasel navod, pokud vladnes anglicky http://www.instructables.com/id/Disassembling-a-Western-Digital-My-Book/
Zoidik (1405)|15.4.2011 10:11
Nešel by třeba pinzetou vytáhnout, pak ho nějak zašprajcovat aby se dal připojit kabel a data zkopírovat? Připojit máš možnost asi jenom USB že?
eurik (5)|15.4.2011 10:19
Ne, usbčkem omezený nejsem... doma mám normálně SATA II kábliky a všechno, v krajním případě by mi ty data stály i za pořízení nějaký redukce SATA/USB a nebo boxu/case. Spíš mám respekt z toho rozebrání, je to právě ten novější typ, s žebrovanými větracími otvory, ne ten v návodu, v podstatě tento, jen portík je (teda byl :/ ...) klasický mini usb... [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Díky, Salamander, za odkaz, ještě pošťourám a zjistím, jestli to přeci jen neotevřu :)

Mám návod na mou verzi, i tak díky za radu, bez toho původního nápadu bych se "neodpích": ;)
eurik (5)|2.6.2011 16:22
Uf. Tak samé špatné zprávy.

Resp. disk se mi podařilo otevřít, ale k datům se po připojení přes usb (přes takovou tu redukci SATA2->USB, která funguje podobně jako externí case) ani pokud ho standarně připojím (ani poté, co jsem ho naswitchoval jako slave) nedostanu. Disk se načte mezi dostupnými zařízeními (je vidět ve správci disků), ale nelze ho připojit (neexistuje na něj rozeznatelná naformátováná oblast, takže není ani ve fstab...)

Načež mi bylo řečeno, že disk nelze (kvůli otevření, zůstal tam škrábaneček od šroubováku) již vůbec reklamovat. Ale čert vem prachy - nový terrový disk, radši už normální interní + case mě vyšel cca "jen" na litr. Disk (WD green 750 GB) je teoreticky funkční (po zapojení do elektriky se roztočí, PC ho jako disk najde. Ale jak na ty data?

Zkoušel jsem tam opravit MBR, případně oddíly přes PartitionMagick a podobné utility, ale žádná ten prostor nerozeznala, resp. jedna malá utilita tvrdí, že je formátovaný jako FAT 12 (?), ale nic jiného s tím neudělá.

Ze zoufalství už přemýšlím, jestli by nejschůdnější nebylo disk naformátovat něčím, na co se s Ubuntu dostanu (fat 32, ext3?) a pak na nově vzniklé partišně spustit nějaké data recovery tools a ztracená data (fotky, filmy) touto cestou zkusit obnovit. Nerad bych ale udělal blbost, přeci jen zformátování je nevratné, že...

Máte někdo tipy, rady co s tím? Na trhu jsou firmy co obnovují data ze zničných disků (což není tento případ) za cca 5000-6000 Kč a většinou bez záruky, což je pro mě fakt kotelní cena i na zachránění poměrně důležitých dat. Zvlášť když si myslím, že to půjde úplně bez HW nástrojů a někdo šikovný by to mohl udělat za pár stovek nebo flašku lepšího vína... (to je mimochodem více méně otevřená nabídka, platná pro Prahu a okolí :D )
durib (1141)|2.6.2011 16:44
Že by se nějak ulomením USB portu poškodily data na HDD? Jaký tam byl původně souborový systém?
Jako dělat cokoliv s diskem (i oprava MBR) je velké riziko ještě většího poškození.
Zkusil bych GetDataBack.
Dojigiri (1629)|2.6.2011 19:19
Přes USB (ani redukce) určitě ne, rozhodně disk připojovat napřímo (přes interní SATA). Pokud je rozeznán biosem, tak to ještě neni úplně ztracený, pokud tam bylo NTFS tak zkusit nejdřív programy PartitionFindAndMount a TestDisk, a pokud ty nezaberou, tak programy pro obnovu dat jako je Recuva, GetDataBack for NTFS, FileScavenger apod.

Rozhodně disk neformátovat, nevytvářet na něm nějaký partition anebo na něj dokonce něco instalovat.
eurik (5)|2.6.2011 19:28
[quote=durib;454861]Že by se nějak ulomením USB portu poškodily data na HDD? Jaký tam byl původně souborový systém?
Jako dělat cokoliv s diskem (i oprava MBR) je velké riziko ještě většího poškození.
Zkusil bych GetDataBack.[/quote]

No nevím, prostě na tom zatím žádný systém ani program nerozpoznal tu partišnu - a to ani jedna z verzí GetDataBack, který jsem vyzkoušel - díky za tip - prostě to najde ten disk (750GB WD...) a na něm 699 GB nerozpoznaného prostoru... nevím, zkouším teď nějaké aplikaci přímo v nixu, parted atp. tak uvidím.

Kdybyste někdo našli step by step manuál na obnovu nerozpoznatelné sekce, byl bych moc vděčný.
eurik (5)|2.6.2011 19:31
[quote=Dojigiri;454885]Přes USB (ani redukce) určitě ne, rozhodně disk připojovat napřímo (přes interní SATA).[/quote]

Jenže to mašina odmítá nabootovat (mám PCI-E disky, poněkud nestandardní konfiguraci...), resp. nabootuje leda z cd-rom...

[quote=Dojigiri;454885]Pokud je rozeznán biosem, tak to ještě neni úplně ztracený, pokud tam bylo NTFS tak zkusit nejdřív programy PartitionFindAndMount a TestDisk, a pokud ty nezaberou, tak programy pro obnovu dat jako je Recuva, GetDataBack for NTFS, FileScavenger apod.[/quote]

Bios, i systém samotný disk v pohodě vidí, jen ne tu sekci. Vyzkouším ještě pár z těhle nástrojů, dík.

[quote=Dojigiri;454885]Rozhodně disk neformátovat, nevytvářet na něm nějaký partition anebo na něj dokonce něco instalovat.[/quote]

Ok toho se tedy budu vyvarovat, instalovat na něj něco by mě ani nenapadlo, je to odpočátku externí disk, bez jakéhokoliv SW, čistá data. Díky.