Test pasivních zdrojů
Dobrý den,
spousta lidí se snaží mít tichý PC, k tomu neodvratně patří i tichý zdroj.
Jeden ze zástupců pasivních zdrojů, který si myslím, že by mohl stát za recenzi je: Antec Phantom 500PEC Super Silent - 500 W.
Ale jak říkám, nebylo by od věci udělat testy více pasivních zdrojů.
Zajímavý je i Alien Silentium 400 W.
(zdroje - http://www.casemodding.cz)
Děkuji
za případné recenze či testy.
spousta lidí se snaží mít tichý PC, k tomu neodvratně patří i tichý zdroj.
Jeden ze zástupců pasivních zdrojů, který si myslím, že by mohl stát za recenzi je: Antec Phantom 500PEC Super Silent - 500 W.
Ale jak říkám, nebylo by od věci udělat testy více pasivních zdrojů.
Zajímavý je i Alien Silentium 400 W.
(zdroje - http://www.casemodding.cz)
Děkuji
za případné recenze či testy.
jo tak takový test bych taky rád viděl. Hlavně to jak zvládají olné zatížení..... a nejlip bez dalších větráků ve skříni :-)
Otestovat pasivně chlazené zdroje samozřejmě je možné, ale pasivně chlazený zdroj je dle mě krásná zbytečnost. Stejně je nutné mít ve skříni nějaký průtok vzduchu a vzhledem k množství vyzářeného tepla komponentami ten průtok zpravidla musí být nucený.
pasivne chlazeny zdroj je blbost
nevidim v tom zadnou vyhodu, dnes se delaji zdroje, ktery jsou tezko slysitelny, takze nechapu, proc by si nekdo kupoval pasivni
je to jenom na machrovani
a jak psal Martin Šejnoha: stejne musite mit v PC prutok vzduchu, takze ta pasivita zase dostane pres drzku
nevidim v tom zadnou vyhodu, dnes se delaji zdroje, ktery jsou tezko slysitelny, takze nechapu, proc by si nekdo kupoval pasivni
a jak psal Martin Šejnoha: stejne musite mit v PC prutok vzduchu, takze ta pasivita zase dostane pres drzku
[QUOTE=miskoboss]pasivne chlazeny zdroj je blbost
a jak psal Martin Šejnoha: stejne musite mit v PC prutok vzduchu, takze ta pasivita zase dostane pres drzku[/QUOTE]
Nechci ani machrovat, ale já pasivní zdroj mam, zbytek mam take pasivní a vše funguje jak má, teploty v pořádku, a ticho.
Myslím, že jste to asi nezažili, to ticho !
a jak psal Martin Šejnoha: stejne musite mit v PC prutok vzduchu, takze ta pasivita zase dostane pres drzku[/QUOTE]
Nechci ani machrovat, ale já pasivní zdroj mam, zbytek mam take pasivní a vše funguje jak má, teploty v pořádku, a ticho.
Myslím, že jste to asi nezažili, to ticho !
[QUOTE=Zorna]Nechci ani machrovat, ale já pasivní zdroj mam, zbytek mam take pasivní a vše funguje jak má, teploty v pořádku, a ticho.
Myslím, že jste to asi nezažili, to ticho ![/QUOTE]
no s tim machrovanim se to muze nekoho dotknout, tak se pripadne omlouvam
tichy chlazeni mam, klidne bych s tebou porovnal hlucnost nasich sestav
a mas vsechno na default, nebo aji nejaky OC?
nemas zadnej podpis, tak nevim co chladis pasivne
Myslím, že jste to asi nezažili, to ticho ![/QUOTE]
no s tim machrovanim se to muze nekoho dotknout, tak se pripadne omlouvam
nemas zadnej podpis, tak nevim co chladis pasivne
[QUOTE=Martin Šejnoha]Otestovat pasivně chlazené zdroje samozřejmě je možné, ale pasivně chlazený zdroj je dle mě krásná zbytečnost. Stejně je nutné mít ve skříni nějaký průtok vzduchu a vzhledem k množství vyzářeného tepla komponentami ten průtok zpravidla musí být nucený.[/QUOTE]
No já si mmslím že nucený průtok vzduchu není nutný. jde o to co ty komponenty vydrží. Když budeme uvažovat CPU a GPU dlouhodobě maximálně 60-75 stupňů podle typu a deska do 60 stupňů tak máte teplotní spád dost velký...
jiný argument by byl, že zbytek sestavy jde chladit zalmanem reserator... ten zvládne CPU i GPU.
Samozřejmě ale ve většině tichých sestav nejvíc hlučí disk. ten se ale dá trochu odhlučnit a popřípadě pro systém použít Flash pamět.
Takže ten test není až tak od věci, ale nevím kolik lidí by to zajímalo...
Možná by bylo ldobré k testu pasivně chlazených zdrojů testovat skříně s možností chlazení přímo povrchem skříně...
No já si mmslím že nucený průtok vzduchu není nutný. jde o to co ty komponenty vydrží. Když budeme uvažovat CPU a GPU dlouhodobě maximálně 60-75 stupňů podle typu a deska do 60 stupňů tak máte teplotní spád dost velký...
jiný argument by byl, že zbytek sestavy jde chladit zalmanem reserator... ten zvládne CPU i GPU.
Samozřejmě ale ve většině tichých sestav nejvíc hlučí disk. ten se ale dá trochu odhlučnit a popřípadě pro systém použít Flash pamět.
Takže ten test není až tak od věci, ale nevím kolik lidí by to zajímalo...
Možná by bylo ldobré k testu pasivně chlazených zdrojů testovat skříně s možností chlazení přímo povrchem skříně...
Imho proudění vzduchu potřebuje i deska.
Jinak já mám fan ve zdroji na 5V a disky my to přehluší v pohodě, mám Seagate 80GB pata, což jsou imho jedny z nejtižších...
Jinak já mám fan ve zdroji na 5V a disky my to přehluší v pohodě, mám Seagate 80GB pata, což jsou imho jedny z nejtižších...
[QUOTE=ET]Možná by bylo ldobré k testu pasivně chlazených zdrojů testovat skříně s možností chlazení přímo povrchem skříně...[/QUOTE]
neco takoveho tu uz bylo a je to imho celkem na nic (za ty prachy)
https://www.svethardware.cz/recenze-zalman-tnn500af-balzam-na-usi/13988
neco takoveho tu uz bylo a je to imho celkem na nic (za ty prachy)
https://www.svethardware.cz/recenze-zalman-tnn500af-balzam-na-usi/13988
[QUOTE=mech13]neco takoveho tu uz bylo a je to imho celkem na nic (za ty prachy)
https://www.svethardware.cz/recenze-zalman-tnn500af-balzam-na-usi/13988[/QUOTE]
Jenže se něco podobného dá sehnat i za daleko menší cenu...
za tyhle prachy to samozřejmě nemá cenu....
https://www.svethardware.cz/recenze-zalman-tnn500af-balzam-na-usi/13988[/QUOTE]
Jenže se něco podobného dá sehnat i za daleko menší cenu...
za tyhle prachy to samozřejmě nemá cenu....
[QUOTE=Perfect]Imho proudění vzduchu potřebuje i deska.
Jinak já mám fan ve zdroji na 5V a disky my to přehluší v pohodě, mám Seagate 80GB pata, což jsou imho jedny z nejtižších...[/QUOTE]
Deska samozřejmě potřebuje proudění vzduchu. Ale existuje tzv. komínový efekt kdeteplý vzduch stoupá vzhůru....
Já mám osobně vyzkoušeno že některé méně kvalitní desky (v mém případě BIostar M7vkb kterou sem k testu použil) s duronem s velikym pasivnim chladičem a jen jednim malym pomalym vetrackem nevydrzely kondenzatory a deska KO... Ale jiné desky 60 stupňů v pohodě vydrží.... výrobci vyrábí elektrolytické kndenzátory do 105 stupnu celsia (jsou napr v lepších zdrojích)
Pasivní chlazení vyžaduje lepší a dražší komponenty a s přetaktováním je konec.
Ale někde prostě pasivní chlazení místo má. takže test by se určitě hodil...
Jinak já mám fan ve zdroji na 5V a disky my to přehluší v pohodě, mám Seagate 80GB pata, což jsou imho jedny z nejtižších...[/QUOTE]
Deska samozřejmě potřebuje proudění vzduchu. Ale existuje tzv. komínový efekt kdeteplý vzduch stoupá vzhůru....
Já mám osobně vyzkoušeno že některé méně kvalitní desky (v mém případě BIostar M7vkb kterou sem k testu použil) s duronem s velikym pasivnim chladičem a jen jednim malym pomalym vetrackem nevydrzely kondenzatory a deska KO... Ale jiné desky 60 stupňů v pohodě vydrží.... výrobci vyrábí elektrolytické kndenzátory do 105 stupnu celsia (jsou napr v lepších zdrojích)
Pasivní chlazení vyžaduje lepší a dražší komponenty a s přetaktováním je konec.
Ale někde prostě pasivní chlazení místo má. takže test by se určitě hodil...
[QUOTE=ET]výrobci vyrábí elektrolytické kndenzátory do 105 stupnu celsia[/QUOTE]
ale stále platí že čím nižší je jejich teplota, tím delší je životnost (pokud pominu shit značky jako Licon, Teapo a kvanta nounejmů)...
ale stále platí že čím nižší je jejich teplota, tím delší je životnost (pokud pominu shit značky jako Licon, Teapo a kvanta nounejmů)...
[QUOTE=miskoboss]no s tim machrovanim se to muze nekoho dotknout, tak se pripadne omlouvam
nemas zadnej podpis, tak nevim co chladis pasivne[/QUOTE]
OC mám, case mam spec. upravenej a AC freezer 64 taky ! jinak HDD mam v silentmaxu a zalitej v betonu, neni slyset (ani hlavicky) !!
nemas zadnej podpis, tak nevim co chladis pasivne[/QUOTE]
OC mám, case mam spec. upravenej a AC freezer 64 taky ! jinak HDD mam v silentmaxu a zalitej v betonu, neni slyset (ani hlavicky) !!
[QUOTE=Zorna]OC mám, case mam spec. upravenej a AC freezer 64 taky ! jinak HDD mam v silentmaxu a zalitej v betonu, neni slyset (ani hlavicky) !![/QUOTE]
jestli to co mas v podpise chladis pasivne, tak klobouk dolu
X2 na 2900MHz pasivne je moooc dobrej vysledek
nechces nekam nahodit svoje fotky vnitrku?
zajimalo by me, jak to vsechno vypada bez jedinyho vetraku
nejvic me zajima ten HDD zalitej v betonu :-)
jestli to co mas v podpise chladis pasivne, tak klobouk dolu
nejvic me zajima ten HDD zalitej v betonu :-)
[QUOTE=miskoboss]jestli to co mas v podpise chladis pasivne, tak klobouk dolu
nejvic me zajima ten HDD zalitej v betonu :-)[/QUOTE]
Ono to s tim uplne pasivnim chlazenim nebude spravna domenka, protoze ma podle predeslych prispevku na procaku Arctic Freezer 64 (jinak fakt good tichej chladic za ty prachy, to se musi nechat). :)
nejvic me zajima ten HDD zalitej v betonu :-)[/QUOTE]
Ono to s tim uplne pasivnim chlazenim nebude spravna domenka, protoze ma podle predeslych prispevku na procaku Arctic Freezer 64 (jinak fakt good tichej chladic za ty prachy, to se musi nechat). :)
[QUOTE=tequilla]Ono to s tim uplne pasivnim chlazenim nebude spravna domenka, protoze ma podle predeslych prispevku na procaku Arctic Freezer 64 (jinak fakt good tichej chladic za ty prachy, to se musi nechat). :)[/QUOTE]
vzdyt pise, ze to ma modnuty, takze by to mohl mit bez vetraku!
vzdyt pise, ze to ma modnuty, takze by to mohl mit bez vetraku!
[QUOTE=Zorna]Nechci ani machrovat, ale já pasivní zdroj mam, zbytek mam take pasivní a vše funguje jak má, teploty v pořádku, a ticho.
Myslím, že jste to asi nezažili, to ticho ![/QUOTE]asi tě zklamu, ale ten Antec, co máš, není zcela pasivní, obsahuje i 80mm větrák FOTO, který se ale spouští až od určité teploty, lze to nastavit od - 40°C, 47,5°C či 55°C, za typicky pasivní zdroj bych to nepovažoval.
Osobně si také myslím, že v běžné case je pasivní zdroj k ničemu, těžko lze v běžné case uchladit celou sestavu bez větráku, s jedním větrákem, který vzduch odvádí ven, to za určitých podmínek jde a logicky je nejlepší mít ten fan rovnou ve zdroji. Pokud už fanless zdroj, tak jedině koupit celou fanless case (např. TNN od Zalmana) a nebo nic nekupovat a všechno si to vyrobit doma :)
[QUOTE=Zorna]OC mám, case mam spec. upravenej a AC freezer 64 taky ! jinak HDD mam v silentmaxu a zalitej v betonu, neni slyset (ani hlavicky) !![/QUOTE]
tak nevím jestli si děláš srandu, ale sestavu uvedenou v podpise (nForce 570 Ultra, X2 3800+ @ 2900 Mhz, 7600GS 525/750) by jsi takto "pasivně" už neuchladil, pokud tam máš na CPU AC freezer 64 bez fanu i BeQuite na GPU, tyto pasivy bez aktivního proudění vzduchu v case dostatečně neuchladíš, HDD v silentmaxxu a zalitej v betonu :), člověče, to už fakt hodně přeháníš, rozhodně existuje rozumější způsob, jak HDD odhlučnit. Pokud si neděláš srandu,tak bych to chtěl taky vidět :)
Myslím, že jste to asi nezažili, to ticho ![/QUOTE]asi tě zklamu, ale ten Antec, co máš, není zcela pasivní, obsahuje i 80mm větrák FOTO, který se ale spouští až od určité teploty, lze to nastavit od - 40°C, 47,5°C či 55°C, za typicky pasivní zdroj bych to nepovažoval.
Osobně si také myslím, že v běžné case je pasivní zdroj k ničemu, těžko lze v běžné case uchladit celou sestavu bez větráku, s jedním větrákem, který vzduch odvádí ven, to za určitých podmínek jde a logicky je nejlepší mít ten fan rovnou ve zdroji. Pokud už fanless zdroj, tak jedině koupit celou fanless case (např. TNN od Zalmana) a nebo nic nekupovat a všechno si to vyrobit doma :)
tak nevím jestli si děláš srandu, ale sestavu uvedenou v podpise (nForce 570 Ultra, X2 3800+ @ 2900 Mhz, 7600GS 525/750) by jsi takto "pasivně" už neuchladil, pokud tam máš na CPU AC freezer 64 bez fanu i BeQuite na GPU, tyto pasivy bez aktivního proudění vzduchu v case dostatečně neuchladíš, HDD v silentmaxxu a zalitej v betonu :), člověče, to už fakt hodně přeháníš, rozhodně existuje rozumější způsob, jak HDD odhlučnit. Pokud si neděláš srandu,tak bych to chtěl taky vidět :)
2VlasTik: konecne odbornik na pasivni chlazeni
kdy nam nafotis tu svou case, vsichni na to cekame!!!
slibil jsi to
2Zorna: uz sakra neco napis, vsichni cekame, jak to mas vyreseny
doufam ze nas tady nemotas
kdy nam nafotis tu svou case, vsichni na to cekame!!!
slibil jsi to
2Zorna: uz sakra neco napis, vsichni cekame, jak to mas vyreseny
doufam ze nas tady nemotas
[QUOTE=miskoboss]kdy nam nafotis tu svou case, vsichni na to cekame!!!
slibil jsi to[/QUOTE]
v září se dočkáš, až to dofotím a sepíšu, tak teprve uvidím, jakým způsobem to zveřejním, vzhledem k tomu, že si srandu nedělám, tak je to celkem hodně zajímavý :), konec OT :)
slibil jsi to[/QUOTE]
v září se dočkáš, až to dofotím a sepíšu, tak teprve uvidím, jakým způsobem to zveřejním, vzhledem k tomu, že si srandu nedělám, tak je to celkem hodně zajímavý :), konec OT :)
[QUOTE=VlasTik.]asi tě zklamu, ale ten Antec, co máš, není zcela pasivní, obsahuje i 80mm větrák FOTO, který se ale spouští až od určité teploty, lze to nastavit od - 40°C, 47,5°C či 55°C, za typicky pasivní zdroj bych to nepovažoval.
[/QUOTE] To, že tam dali větrák "kdyby náhodou" je jedině dobře a rozhodně je to lepší než zcela pasivně chlazený zdroj. Ten větrák se v běžném provozu třeba nemusí vůbec roztočit a zase může zachránit situaci když se něco špatného stane.
[/QUOTE] To, že tam dali větrák "kdyby náhodou" je jedině dobře a rozhodně je to lepší než zcela pasivně chlazený zdroj. Ten větrák se v běžném provozu třeba nemusí vůbec roztočit a zase může zachránit situaci když se něco špatného stane.
[QUOTE=Martin Šejnoha]To, že tam dali větrák "kdyby náhodou" je jedině dobře a rozhodně je to lepší než zcela pasivně chlazený zdroj. Ten větrák se v běžném provozu třeba nemusí vůbec roztočit a zase může zachránit situaci když se něco špatného stane.[/QUOTE]
ten větrák tam není jen pro "náhodu", ale po několika minutách v zátěži se roztočí na 2500ot. při 27dBA
ten větrák tam není jen pro "náhodu", ale po několika minutách v zátěži se roztočí na 2500ot. při 27dBA
[QUOTE=Martin Šejnoha]to už je věc druhá :)...[/QUOTE]
to je právě věc první :), protože Zorna poukazoval na test pasivního zdroje a říkal že má pasivní zdroj, což není úplně pravda, tak jsem to chtěl jenom upřesnit. To, že je tam větrák, je pro potenciálního zájemce o pasivní zdroj klíčové, tím jsem ale nechtěl říci, že je ten větrák tam špatně, jak jsem psal, tak zcela pasivní zdroj není do běžné case vhodný.
to je právě věc první :), protože Zorna poukazoval na test pasivního zdroje a říkal že má pasivní zdroj, což není úplně pravda, tak jsem to chtěl jenom upřesnit. To, že je tam větrák, je pro potenciálního zájemce o pasivní zdroj klíčové, tím jsem ale nechtěl říci, že je ten větrák tam špatně, jak jsem psal, tak zcela pasivní zdroj není do běžné case vhodný.
Tohle podle mě není řešení, chce to jeden velký pomaluběžný větrák. Jediným řešením je vodní chlazení a velký výměník, pokud je čerpadlo ponorné, kvalitní nejde slyšet. (narozdíl od disků) Takže ty je potřeba utišit a takový hezky obalený disk hezky hřeje. Takže ho taky chladit vodou. Takže jediným řešením je všechno odshora dolů chladit vodou. A na to co se přehřívá nalepit pasiv. Potom stačí vyřezat dvě díry v bedně jednu dole a jednu nahoře aby vzduch mohl proudit jenom nahoru a je to. Není to levná záležitost, ale je to jediné rozumné řešení protože co slyším já, jsou právě ty disky. Nebo si dát server do jiné místnosti a používat VIA PC s iRAM. (nebo něco podobného v čem se nic nehýbe) přeci jenom u těchto věcí je ta výhoda, že nechladíte 500W ^_^
Sorry za opravdu obludný Off Topic
Sorry za opravdu obludný Off Topic
to wert668: Já si určitě nemyslím, že jediným řešením, jak chladit vše bez větráků, je pouze vodní chlazení. Jak jsem už říkal, tak třeba
tímhle :) to taky jde. Toto je ale také hodně drahé řešení, ale jde to a zároveň je to i praktičtější, jelikož odpadá starost o vodní chlazení, není potřeba nic udržovat či monitorovat zda se náhodou čerpadlo neporouchalo. V takové case je akorát problém s chlazením a odhlučněním HDD a mechanik či chlazení highend komponent, což jde případně vyřešit vlastní výrobou takové case, což už není řešení pro každého, ale jde to :)
tímhle :) to taky jde. Toto je ale také hodně drahé řešení, ale jde to a zároveň je to i praktičtější, jelikož odpadá starost o vodní chlazení, není potřeba nic udržovat či monitorovat zda se náhodou čerpadlo neporouchalo. V takové case je akorát problém s chlazením a odhlučněním HDD a mechanik či chlazení highend komponent, což jde případně vyřešit vlastní výrobou takové case, což už není řešení pro každého, ale jde to :)
[QUOTE=VlasTik.]to wert668: Já si určitě nemyslím, že jediným řešením, jak chladit vše bez větráků, je pouze vodní chlazení. Jak jsem už říkal, tak třeba
tímhle :) to taky jde. Toto je ale také hodně drahé řešení, ale jde to a zároveň je to i praktičtější, jelikož odpadá starost o vodní chlazení, není potřeba nic udržovat či monitorovat zda se náhodou čerpadlo neporouchalo. V takové case je akorát problém s chlazením a odhlučněním HDD a mechanik či chlazení highend komponent, což jde případně vyřešit vlastní výrobou takové case, což už není řešení pro každého, ale jde to :)[/QUOTE]
Pro kazdeho to urcite nebude, pro vetsinu lidi je tento case totiz stejne nedostupnej jako chlazeni dusikem nebo peltierama...bohuzel.:(
tímhle :) to taky jde. Toto je ale také hodně drahé řešení, ale jde to a zároveň je to i praktičtější, jelikož odpadá starost o vodní chlazení, není potřeba nic udržovat či monitorovat zda se náhodou čerpadlo neporouchalo. V takové case je akorát problém s chlazením a odhlučněním HDD a mechanik či chlazení highend komponent, což jde případně vyřešit vlastní výrobou takové case, což už není řešení pro každého, ale jde to :)[/QUOTE]
Pro kazdeho to urcite nebude, pro vetsinu lidi je tento case totiz stejne nedostupnej jako chlazeni dusikem nebo peltierama...bohuzel.:(
[QUOTE=VlasTik.]to wert668: Já si určitě nemyslím, že jediným řešením, jak chladit vše bez větráků, je pouze vodní chlazení. Jak jsem už říkal, tak třeba
tímhle :) to taky jde. Toto je ale také hodně drahé řešení, ale jde to a zároveň je to i praktičtější, jelikož odpadá starost o vodní chlazení, není potřeba nic udržovat či monitorovat zda se náhodou čerpadlo neporouchalo. V takové case je akorát problém s chlazením a odhlučněním HDD a mechanik či chlazení highend komponent, což jde případně vyřešit vlastní výrobou takové case, což už není řešení pro každého, ale jde to :)[/QUOTE]Měl jsem možnost tu potvoru slyšet a jde slyšet. Takže jediným řešením je ta voda, protože jinak se utišit+uchladit disky nedají. Kontrola čerpadla není tak těžká, no vlastně možná je. Mnohem jednodušší je kontrola průtoku vody (tedy nepřímá kontrola čerpadla) Jednoduše se dá přidat ke speakeru, takže porucha jde hezky slyšet. (někde jsem to videl i jako komplet. Kus plastu v kterém je vrtulka, funguje to stejně jako kontrola jestli se točí větráček na CPU etc.) Když se udělá vodní chlazení kvalitně (dostatečná expanzní nádobka, vydrží bezúdržbově několik let. (častěji si dělám pořádek v PC :)) Chlazení mého typu se dá pořídit okolo 6-7K a uchladí to opravdu cokoli. Ze Slovenska se dá objednat krásný výměník 500*30*120 a to je pořádná potvora :D člověk se pak musí rozhodnout jestli ho umístit v PC nebo mimo, pokud ho umístí nahoru do case do té zmiňované díry pomůže tím chladit ostatní komponenty (díky spádu co vytvoří výměník se vzduch v PC opravdu nemá šanci zastavit) nebo mimo a získat tím pár °C navíc, takto se dá dosáhnout takřka pokojové teploty komponent, narozdíl od té TNN500AF. Moje řešení není možná nejlepší, ale na poměr cena výkon hluk je to jednoznačný vítěz.
[QUOTE=tequilla]Pro kazdeho to urcite nebude, pro vetsinu lidi je tento case totiz stejne nedostupnej jako chlazeni dusikem nebo peltierama...bohuzel.:([/QUOTE] Peltier se dá pořídit opravdu levně. Ale je potřeba ho chladit tou vodou a navíc je to velice neefektivní způsob. Já jsem dělal testy na starém stroji Thunderbird 1400 se 115W peltierem (za 156kč) a musel jsem pak těch 100W navíc platit v porovnáním s větrákem který má 2 je to ehm… Testoval jsem to dva dny a vyřadil. Navíc pak z MB odstraňovat polystyren a silikonovou pájku bylo ehm... zábavné...
tímhle :) to taky jde. Toto je ale také hodně drahé řešení, ale jde to a zároveň je to i praktičtější, jelikož odpadá starost o vodní chlazení, není potřeba nic udržovat či monitorovat zda se náhodou čerpadlo neporouchalo. V takové case je akorát problém s chlazením a odhlučněním HDD a mechanik či chlazení highend komponent, což jde případně vyřešit vlastní výrobou takové case, což už není řešení pro každého, ale jde to :)[/QUOTE]Měl jsem možnost tu potvoru slyšet a jde slyšet. Takže jediným řešením je ta voda, protože jinak se utišit+uchladit disky nedají. Kontrola čerpadla není tak těžká, no vlastně možná je. Mnohem jednodušší je kontrola průtoku vody (tedy nepřímá kontrola čerpadla) Jednoduše se dá přidat ke speakeru, takže porucha jde hezky slyšet. (někde jsem to videl i jako komplet. Kus plastu v kterém je vrtulka, funguje to stejně jako kontrola jestli se točí větráček na CPU etc.) Když se udělá vodní chlazení kvalitně (dostatečná expanzní nádobka, vydrží bezúdržbově několik let. (častěji si dělám pořádek v PC :)) Chlazení mého typu se dá pořídit okolo 6-7K a uchladí to opravdu cokoli. Ze Slovenska se dá objednat krásný výměník 500*30*120 a to je pořádná potvora :D člověk se pak musí rozhodnout jestli ho umístit v PC nebo mimo, pokud ho umístí nahoru do case do té zmiňované díry pomůže tím chladit ostatní komponenty (díky spádu co vytvoří výměník se vzduch v PC opravdu nemá šanci zastavit) nebo mimo a získat tím pár °C navíc, takto se dá dosáhnout takřka pokojové teploty komponent, narozdíl od té TNN500AF. Moje řešení není možná nejlepší, ale na poměr cena výkon hluk je to jednoznačný vítěz.
[QUOTE=tequilla]Pro kazdeho to urcite nebude, pro vetsinu lidi je tento case totiz stejne nedostupnej jako chlazeni dusikem nebo peltierama...bohuzel.:([/QUOTE] Peltier se dá pořídit opravdu levně. Ale je potřeba ho chladit tou vodou a navíc je to velice neefektivní způsob. Já jsem dělal testy na starém stroji Thunderbird 1400 se 115W peltierem (za 156kč) a musel jsem pak těch 100W navíc platit v porovnáním s větrákem který má 2 je to ehm… Testoval jsem to dva dny a vyřadil. Navíc pak z MB odstraňovat polystyren a silikonovou pájku bylo ehm... zábavné...
(OT)Já osobně chladím počítač vodou a nemusím na to skoro šáhnout, čerpadlo mám ve vlastnoručně vyrobeném boxu. Do toho boxu jsem umístil i vrtulku na kterou z venku kouká optozávora, snímající zda se otáčí, pokud ne tak začne pípat repro a do 4 minut se PC vypíná, mám vyzkoušeno že za tuto dobu CPU nedosáhne na 55°C, pokud by selhalo vše tak zkáze zabrání funkce BIOSu vypnutí při přehřátí. Takže vodníka nemusí být nutné nějak hlídat, uhlídá se sám.(/OT) Jinak k pasivně chlazeným zdrojům: já bych zcela pasivně chlazený zdroj klidně zavrhl, za běžného provozu a i při plné zátěži by se větrák ani nehnul, ale roztočil by se poud by teplota přerostla nějakou mez, větrák by sloužil jako taková ochrana
to wert668: opravdu není možné, že výměník 500*30*120 ti pasivně uchladí cokoliv a to za takřka pokojové teploty :). Co konkrétně ti ten výměník pasivně chladí? Možná fotka by neškodila, to mě určitě zajímá! :)
Jinak já chladím vše pasivně a za vodu bych to rozhodně nevyměnil, ale každý má jiný pohled na věc...
ale ke zdroji: z vlastní zkušenosti vím, že pasivně chladit zdroj není jednoduché, respektive je to jednoduché, pokud je možnost to teplo odvést na pořádný pasiv (např. jako v TNN ), takto jsem spolehlivě uchladil Akasu 460W a pak i Silverstone ST60F 600W (max. teplota po celodenní max. zátěži je 50-60°C), ale v běžné case se zdroj dá pasivně uchladit velmi těžko, jelikož tam žádný takový pasiv k tomu zdroji nedávají :), takové ty pidi chladiče, co koukají ven (foto) jen opravdu těžko kvalitně uchladí jen nějaký málo výkonný zdroj a já bych tomuto chlazení opravdu nevěřil a ten větrák, jako má třeba Antec, bych tam určitě také snesl, ale přesto si nelze přát to, aby se ten větrák v zátěži netočil, protože to prostě s takovým chlazením není možné. Jinak takových "pasivních" zdrojů s větrákem je více, jsou označovány jako semi-fanless či semi-passive.
Pár příkladů:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
http://www.jscomputers.cz/Etasis_EFN_560_Semi_Fanless_550_W-cP-51_697-pId-11737.html
Takže pokud testovat "pasivní" zdroje, tak zdroje tohoto typu.
Jinak já chladím vše pasivně a za vodu bych to rozhodně nevyměnil, ale každý má jiný pohled na věc...
ale ke zdroji: z vlastní zkušenosti vím, že pasivně chladit zdroj není jednoduché, respektive je to jednoduché, pokud je možnost to teplo odvést na pořádný pasiv (např. jako v TNN ), takto jsem spolehlivě uchladil Akasu 460W a pak i Silverstone ST60F 600W (max. teplota po celodenní max. zátěži je 50-60°C), ale v běžné case se zdroj dá pasivně uchladit velmi těžko, jelikož tam žádný takový pasiv k tomu zdroji nedávají :), takové ty pidi chladiče, co koukají ven (foto) jen opravdu těžko kvalitně uchladí jen nějaký málo výkonný zdroj a já bych tomuto chlazení opravdu nevěřil a ten větrák, jako má třeba Antec, bych tam určitě také snesl, ale přesto si nelze přát to, aby se ten větrák v zátěži netočil, protože to prostě s takovým chlazením není možné. Jinak takových "pasivních" zdrojů s větrákem je více, jsou označovány jako semi-fanless či semi-passive.
Pár příkladů:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
http://www.jscomputers.cz/Etasis_EFN_560_Semi_Fanless_550_W-cP-51_697-pId-11737.html
Takže pokud testovat "pasivní" zdroje, tak zdroje tohoto typu.
pasivně v normální case to je problém... ale nejhorší je, že ikdyž člověk uchladí usměrňovač a tranzistory, zjistí že nehorázně topí transduktor stabilizace 3,3V větve a společná vyrovnávací tlumivka na 5 a 12V větvi. Toto se projevuje hlavně při zátěžovém testu, v běžném PC to není tak akutní. VlasTik: jak máš tohle vyřešeno?
[QUOTE=Martin Šejnoha].....VlasTik: jak máš tohle vyřešeno?[/QUOTE]
Fakt se omlouvám, ale zatím to nemůžu nikomu říct :), píšu o mé fanless case takový článek a návod - tam to pak všechno bude popsaný i s fotkama, takže ještě vyčkej :), mám kompletní pasivní chlazení vlastní výroby, kde zcela pasivně chladím např. i grafiku 7950GX2, [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], dále bych to tady neřešil....pak to třeba dám i sem na fórum...
Fakt se omlouvám, ale zatím to nemůžu nikomu říct :), píšu o mé fanless case takový článek a návod - tam to pak všechno bude popsaný i s fotkama, takže ještě vyčkej :), mám kompletní pasivní chlazení vlastní výroby, kde zcela pasivně chladím např. i grafiku 7950GX2, [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], dále bych to tady neřešil....pak to třeba dám i sem na fórum...
[QUOTE=VlasTik.]to wert668: opravdu není možné, že výměník 500*30*120 ti pasivně uchladí cokoliv a to za takřka pokojové teploty :). Co konkrétně ti ten výměník pasivně chladí? Možná fotka by neškodila, to mě určitě zajímá! :)[/QUOTE] Mě osobně právě nic nechladí, ale poukazoval jsem na rozdíl oproti heat pipe s kterými je o hezkých pár stupňů jinde. Na pokojovou teplotu se dá uchladit skoro cokoli, taková 250l expanzka než se zahřeje :D (potom i ten výměník ztrácí význam) (nechtělo by to tu založit treat o vodním chlazení?)
[QUOTE=VlasTik.]Fakt se omlouvám, ale zatím to nemůžu nikomu říct :)[/QUOTE] No on je to bez nuceného ofuku docela oříšek ;) já se domnívám jak to máš vyřešené, ale počkám si abych si to kdyžtak potvrdil. :)))
to wert668: tak pokud tam bude 250l expanzka :D, tak to je zase jiná věc, ale v běžném okruhu by ten výměník toho opravdu tolik pasivně neuchladil, pak je možnost zapojit více takových výměníků za sebou ...
to Martin Šejnoha: je to opravdu jednoduché ale účinné, ani pájka není potřeba ...
to Martin Šejnoha: je to opravdu jednoduché ale účinné, ani pájka není potřeba ...
k tematu: pasivni zdroj by byl super ale ne za ty penize. pasivni chlazeny vodou je jeste vic super ale opet ne za ty penize. imo je uplne nejlepsi zdroj s jednim 120mm fanem ktery si zregulujete na "neslysitelno"
to wert668: 250l expanzka - ultimatni reseni :)) pri presouvani pc pomahaji i sousedi? :) jinak za treat o h2o se primlovam
VlasTik: taky se uz tesim az uvidim new case a ten pasivní zdtroj - ten minuly byla jedna z nej veci - opravdu krasna prace
Martin Šejnoha: co znamena SB live!(moded) ?? o modu zvukovky sem jeste neslysel
to wert668: 250l expanzka - ultimatni reseni :)) pri presouvani pc pomahaji i sousedi? :) jinak za treat o h2o se primlovam
VlasTik: taky se uz tesim az uvidim new case a ten pasivní zdtroj - ten minuly byla jedna z nej veci - opravdu krasna prace
Martin Šejnoha:
[QUOTE=Pe Ell]
Martin Šejnoha: co znamena SB live!(moded) ?? o modu zvukovky sem jeste neslysel [/QUOTE]
výměna operačních zesilovačů za lepší(většinou je na zvukovkách šunt a to platí i pro rádobyhvězdu X-FI), v signálové cestě jenom fóliové kondenzátory, zvětšní filtračních a blokovacích kapacit v napájecích větvích, stínění... dají se měnit i převodníky za lepší, jenže to už je kapku extrém
Martin Šejnoha:
Když jsem tak letmo proběhl tohle téma, taky přispěju svou trochou do mlýna. Já si troufnu říct, že mám doma opravdu hodně tichej PC s minimem vynaložených financí. Základem úspěchu je tichej disk a zdroj. Pasivní zdroj je sice fajn věc, ale většina konstrukcí stejně počítá s tím, že v case nějaká cirkulace vzduchu bude. Já to vyřešil následovně. Mám doma EC 550W 14cm FAN. Když jsem ho poprvé zapnul, byl rozhodně tižší, než 12cm FAN co jsem měl v jiném zdroji předtím, ale ani zdaleka to nebylo "TICHÉ" chlazení. Jelikož i při plné záteži měl zdroj skvělou teplotu, jednoduše jsem ho rozdělal, dal před ventilátor odpor a tichej zdroj je na světě. Ten 14cm ventilátor běží na nějakých 500rpm a zdroj bezpečně uchladí. Na procesoru (Venice 2,66GHz) jsem měl dříve chladič za 250kč od Akasy, rozhodně jsem si nemohl stěžovat na hlučnost (s omezenýma otáčkam 9cm ventilátoru), ale bohužel, při červencových vedrech se mi teplota CPU přestávala líbit a raději jsem ho vyměnil za AC Freezer 64 Pro. Takže to máme ventilátor ve zdroji na cca 500rpm a ventilátor na CPU kterej se při startu studeného PC roztáčí na nějakých 700-800rpm a člověk o něm opravdu neví. Je slyšet jen při dlouhodobém hraní nebo trvalé zátěži procesoru, kdy leze podle teploty na vyšší otáčky. Ale při běžné práci, sledování videa (i HD) o něm človek neví, zpravidla kolem 1000rpm. Třetí a poslední ventilátor je 12cm AKASA na 700rpm (kterou imho moc nedoporučuju, ale už jsem za ni ty prachy dal, tak se nebude válet ve skříni) a ta chladí pasiv na chipsetu, grafickou kartu s pasivním Heat-Pipe chladičem (sice ne moc efektivně, ale určitej efekt tu je) a vlastně i HDD přes který nasává vzduch. HDD je na pěnový podložce (když ho někdo namontuje do skříně, tak pokud nemá HIGH-END super kvalitní skříň, většinou je to největší zdroj hluku), respektive na pěnový podložce je hliníkový pasiv (žebrama dolu), pak disk a pak další pasiv a nakonec zase pěna, která tlakem zvrchu drží vcelku (takovej sendvič:D ) Žádné vybrace, HDD mi nikdy nepřelezl přes 40°C a je to krásně tichounký řešení ten disk co mám je sám o sobě hodně tichej - samozřejmě je ale potřeba mít i slušně odhlučněnej case - bočnice. Teploty v pořádku, počítač vedle postele a peněz taky moc neubylo. Sakra, to jsem se zas rozepsal:rolleyes: Omluva na závěr všem za to moře textu, ale třeba to někomu pomůže. Chce to jen odhlučnit disk, ztišit maximálně zdroj a používat ventilátory který "nevrčej" a jsou schopny fungovat i kolem 600-700rpm.
[QUOTE=VlasTik.]to je právě věc první :), protože Zorna poukazoval na test pasivního zdroje a říkal že má pasivní zdroj, což není úplně pravda, tak jsem to chtěl jenom upřesnit. To, že je tam větrák, je pro potenciálního zájemce o pasivní zdroj klíčové, tím jsem ale nechtěl říci, že je ten větrák tam špatně, jak jsem psal, tak zcela pasivní zdroj není do běžné case vhodný.[/QUOTE]
Ano je pravda že tam je větrák, ale u mě se teda asi nikdy neroztočil (zvukově sem to nepocítil), jelikoš ten zdroj je opravdu kvalitní!
Bohůžel mám tak málo času, že na nějaké fotky čas nemám a na fora chodím jen když je trochu času a to z práce.
Ano je pravda že tam je větrák, ale u mě se teda asi nikdy neroztočil (zvukově sem to nepocítil), jelikoš ten zdroj je opravdu kvalitní!
Bohůžel mám tak málo času, že na nějaké fotky čas nemám a na fora chodím jen když je trochu času a to z práce.
zapomínáte ještě na jednu důležitou věc ! A to je postavení PC, pokud máte pokoj a PC dáte za dveře balkonu který když je otevřený, tak vzduch se k pc ani nedostane, pak máte teplotu nahoře, já to mám dá se říct kousek před dveřma na balkon, který mám skoro pořád otevřený, tudíž proud do pokoje jde přes PC.
dle mého názoru na tomhle hodně záleží, na pozici PC vůči proudění vzduchu v pokoji !!!!!!!
dle mého názoru na tomhle hodně záleží, na pozici PC vůči proudění vzduchu v pokoji !!!!!!!
Děkuji za test na Vašem webu, konečně se můj Antec 500W dočkal nějakých testů po půlroce mého používání, a nakonec jste zjistili že jde o opravdu kvalitní zdroj, což mě těší.
Prodám tento zdroj kupovaný 20.7.2006, byl používaný 4 měsíce, pak jsem mel lepsi, tak mi tu leží. Jedná se o opravdu velmi kvalitní zdroj. 100% stav, záručák. Kupovaný v casemoddingu.
Recenze: https://www.svethardware.cz/recenze-antec-phantom-tichych-500w/15915-3
Cena 3600 Kc
Recenze: https://www.svethardware.cz/recenze-antec-phantom-tichych-500w/15915-3
Cena 3600 Kc