Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hibernací zničena baterie?

Dejw.N (23)|23.4.2011 22:07
Zdravím,
ve čtvrtek jsem odjížděl do soboty pryč i s ntb, kde jsem měl rozdělanou práci a ntb jsem hibernoval (s tím že se k ní vrátím). Bohužel se tak nestalo a ntb byl hibernovaný od čt 14:00-so 20:00... Ntb jsem pak zapojil na nabíječku a zapnul. Baterie úplně vybítá s tím, že Win 7 hlásí "Došlo k problému s baterií který může způsobit neočekávané vypnutí počítače" a mám prý zvážit výměnu baterie. Nemyslel jsem si, že dlouhodobější hibernace zničí baterii, která je sice 2,5 roku stará, ale pořád si držela na HP dv5-1070 svou hoďku a půl.... Dá se baterie nějak "oživit" či dát dokupy? Nabíjí se, ale dosti pomalu... :)
3imi (48)|23.4.2011 23:18
No to muzes byt rad, ze ti vydrzela tak dlouho. Ja sem mel po baterce za rok. Tou hybernaci to tezko je, proste to takhle jde a z niceho nic ti vyskoci, ze je vybita a uz s tim nic nenadelas, baterka doslouzila.
Georginek (2957)|23.4.2011 23:39
A jak vydrzi? Stejne jako predtim? S baterkou toho asi moc neudelas. Obcas je v BIOSU moznost naformatovani....ale to jen od urcitych vyrobcu.
Jestli mas zaruku 3 roky, reklamuj. Pokud ne, a baterka vydrzi stejne jako pred incidentem, a nabiji dele, to nicemu nevadi. Stejne asi mas vic notas v zasuvce ne? Pokud se Ti to nelibi, koupe nove baterky neni problem. Urcite sezenes s jeste vetsi kapacitou kolem 1500.
Tomu, co pise Windows bych moc neveril..... Co je v tom za baterii?
Ku prikladu ja mam na svym Aceru baterku 8let, fakt je ten, ze kapacita se snizila z 5h na 1.5h, ale jede denne 8 let :D
3imi (48)|23.4.2011 23:42
No skoro vsude ti reknou beterka je spotrebni zbozi, na to je zaruka rok.
Jajator (38)|23.4.2011 23:59
tak hibernaci to nebude,pri hibernaci je ntb normalne vypnuty a klidne muzes baterku vytahnout..po 2,5 letech muzes byt rad,ze vubec baterka funguje :)
wizaard (913)|24.4.2011 09:48
3imi: Pozor - na funkčnost baterie je plná záruka 2 roky (pokud kupoval jako fyzická osoba), na kapacitu je 6-12 měsíců (dle výrobce). To je potřeba důrazně rozlišovat - pokud baterie po roce nic nevydrží, ale fakticky funguje, není to důvod k reklamaci a naopak!

Dejw.n: Jak tu padlo, při hibernaci je notebook normálně vypnutý, pouze se obsah RAM uloží na pevný disk. Jiný rozdíl mezi vypnutím a hibernací není. V režimu spánku notebook spotřebovává energii.

Má rada je taková (pokud není v BIOSu nebo správci napájení možnost kalibrace baterie), že můžeš zkusit notebook nabít a nechat ho až do smrti vybít. Obvykle se baterie buď vzpamatuje, nebo úplně umře. Rizika jsou ale už na Tobě. Obecně to, co se Ti děje, znamená, že baterie odchází, nebo už odešla. Koupě nové baterky je ale ten nejmenší problém.
xmarek (1676)|24.4.2011 09:54
[quote=wizaard;447642]3imi: Pozor - na funkčnost baterie je plná záruka 2 roky (pokud kupoval jako fyzická osoba), na kapacitu je 6-12 měsíců (dle výrobce). To je potřeba důrazně rozlišovat - pokud baterie po roce nic nevydrží, ale fakticky funguje, není to důvod k reklamaci a naopak![/quote]a pokud baterie fakticky nefunguje, tak nenaděláte taky nic. V minulosti jsem reklamoval baterii u notebook Lenovo, záruka na notebook 3 roky na baterii rok. Baterie odešla po roce a půl. Reklamace neuznána. Psal jsem i na ČOI a výsledek byl nula. Prostě mi bylo řečeno, že si to určuje výrobce a basta. Podotýkám, že baterie byla úplně tuhá, nefungovala ani vteřinu.
wizaard (913)|24.4.2011 11:17
xmarek: Nemluvili jsme spolu už o tom? :-) Ono jde o to, že právně vzato to je, jak píšu (což ale víš). Ovšem vždycky je to o tom probít se až k uznání reklamace, protože v tomhle směru stále panuje představa, že baterie = 1 rok. Tečka.

Určitě jsi ale kupoval jako fyzická osoba? Jde mi jen o to, že pokud je záruka na notebook 3 roky (běžně u vyšších ThinkPadů T), neznamená to automaticky, že je 3 roky záruka i na baterii...
xmarek (1676)|24.4.2011 11:47
Ano kupoval jsem to jako fyzická osoba. Lenovo dává k T řadě standardně 3 roky (na baterii rok). Co se týče Lenova, tak se jejich servis za poslední dobu opravdu "zlepšíl". Co si pročítám různá fóra, tak se nestačím divit. Můžeme se klidně dohadovat jak chceme, prostě Lenovo má záruku rok a přes to nejede vlak. To bylo jejich oficiální vyjádření. Na servisu totiž nezáleží. Ti se musí řídit firmou Lenovo.