Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejlepší 120 - 128 GB SSD disk

Anford (27)|24.4.2011 21:44
Zdravím všechny,

jelikoz se na nasem trhu nevyskytuje moznost nakonfigurovat si vlastni notebook jako je tomu bezne napr v USA, Britanii nebo Italii, tak si budu muset koupit notebook a pote zvlast ssd disk. O notebooku uz mam jasno, muj pristi bude Lenovo ThinkPad Edge E220S ([odkaz, pro zobrazení se přihlaste]) a k nemu si chci poridit ssd disk o velikosti 120 - 128 GB. Muze mi nekdo zkusit poradit, ktery si mam koupit? Me se zda nejlepsi Kingston SSDNow V100 series (cteni 250, zapis 230) ale vsude tady ctu, ze nejlepsi je Intel X25-M(34nm) ale ten zapis o dost nizsi! (cteni 250, zapis 70). Vim, ze jsou to jen teoreticke hodnoty, ale i tak je to moc velky rozdil... Odkazy:
Kingston [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Intel [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Jaky ssd disk byste mi mohli doporucit? S cenou tak zhruba jako tyto dva zminovane...

Predem dekuji!
pavel_p (993)|25.4.2011 10:39
Ten Intel už možná neseženeš, byl nahrazen novou sérií: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. V Kingstonech a jejich V100, V+100, V+ mám zmatek. Sám jsem se mezi podobnými rozhodoval, zvítězil Intel a nedokážu říct proč (snad proto, že na Kingston byly větší výkyvy v recenzích, i když mi přišlo, že nějaký recenzent na něm občas hledal chyby za každou cenu)
Anford (27)|25.4.2011 13:19
[quote=pavel_p;447789]Ten Intel už možná neseženeš, byl nahrazen novou sérií: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. V Kingstonech a jejich V100, V+100, V+ mám zmatek. Sám jsem se mezi podobnými rozhodoval, zvítězil Intel a nedokážu říct proč (snad proto, že na Kingston byly větší výkyvy v recenzích, i když mi přišlo, že nějaký recenzent na něm občas hledal chyby za každou cenu)[/quote]

Diky, ted uz v tom mam vice jasno... Moje konecne rozhodnuti tedy bude mezi "Kingston SSDNow V+ Series - 128 GB" a jako druha varianta "Intel SSD 320 - 120 GB"

Zatim vsechno hovori pro Kingston - 8 GB navic (realne pochopitelne o nejaky GB mene) a lepsi parametry, tak jeste uvidim ;) Ten ThinkPad jde do obchodu stejne az 9. května, takže času vybírat je ještě dost.

Díky!
odb (505)|26.4.2011 21:41
Trochu to poporavim, ten starsi intel SSD X25-M disk zvlada zapis rychlostou 100MB/s nie 70MB/s (czc ma stare a nepresne udaje uvedene na svojich strankach).

V com ma lepsie parametre Kingston oproti Intelu? Okrem udavanej maximalky zapisu v nicom.
SSD sa (zatial)nekupuje kvoli kapacite ale rychlosti. A tych 8GB kapacity ta nezachrani.

Maximalne rychlosti niesu to najdolezitejsie u SSD. Ludia su posadnuty, cim viacej-tym lepsie ale to je blbost. Hlavna vyhoda SSD je nahodny zapis pri rozne velkych blokoch dat, pocet operacii za sekundu (iops) a pristupova doba (acces time). To je to v com ma SSD vyhodu oproti klasickym diskom. To si porovnaj u oboch diskov a v tom bude intel lepsi.

To, ze disk zvlada napriklad 250MB/citanie a 230MB/zapis nic nehovori o kvalite SSD. Tieto maximalky su dobre tak akurat pre rozne benchmarky, pri realnom pouziti to take podstatne nieje a realne to len tazko vyuzijes, kedze system nebude schopny take kvanta dat spracovavat alebo pripravovat pre SSD. Realne by si vedel tieto rychlosti vyuzit pri kopirovani z SSD na SSD.

Kup si radsej SSD od intelu, tam vies, co kupujes. Intel poskytuje pravidlene aktualizacie firmwaru a dlhsie podporuje dane SSD ako Kingston a vies, co kupujes.
Kingston ma vyssie maximalne rychlosti ale to je asi vsetko. Intel ponuka lepsiu kvalitu ako Kingston a ako uz bolo spominane Kingston ma dost velky gulas v SSD a vyznat sa v tom da prace.

Osobne vlastnim uz starsi (kupoval som ho ale len pred zhruba 2 mesiacmi) SSD intel X25-M 80GB s chabymi parametrami - citanie 250MB/s zapis 70MB/s (realne 80-81MB/s) ale este nikdy ma tych 70MB/s nelimitovalo. Maximalku ma slabu ale daleko prekonava svojimi parametrami potreby bezneho uzivatela.
Anford (27)|26.4.2011 23:34
Díky i za tento názor a nakonec se tedy přikloním k Intelu:) Alespoň budu mít vše od Intelu, ikdyž ani nevím, jestli je to nějaká výhoda. Budu mít procesor, grafiku a disk od jednoho výrobce:cool:
Takže se dá říci, že toto téma vyhrál Intel SSD 320 - 120GB

Ještě jednou děkuji za vaše názory, alespoň snad díky vám nekoupím nějaký šmejd...;)
dzandra (1368)|27.4.2011 11:33
Jen tak z vlastní zkušenosti, jsem vlastníkem toho kingstonu... ze začátku jsem s ním byl velmi spokojen, ale poslední dobou ta jeho rychlost tak klesla, že jsem ho z nb vymontoval a narval jsem tam zatím zpět mechanický.
xsys (9)|17.6.2011 19:27
uz to neslo nijak refreshnout?

[quote=dzandra;448115]Jen tak z vlastní zkušenosti, jsem vlastníkem toho kingstonu... ze začátku jsem s ním byl velmi spokojen, ale poslední dobou ta jeho rychlost tak klesla, že jsem ho z nb vymontoval a narval jsem tam zatím zpět mechanický.[/quote]