Pomohl jsem si?
Ahoj. od strýce jsem dostal zdarma nové CPU. Posílám screeny z CPU-Z. První obrázek je starý CPU, ten druhý nový CPU. Dočkám se aspoň malého zrychlení PC? A měla ta výměna alespoň nějaký význam?
Preci neni problem s vyhledanim prislusnych testu, napr. v PassMark CPU testu je to 491 vs 906 ve prospech darovaneho. Je to holt prave dvoujadro, na novejsim vyrobnim procesu, novejsi generace, s novejsi instrukcni sadou a min topi. Rozdil bys mel poznat pouhym okem.
Jo. PC je celkově rychlejší.Šel by tento CPU na desce asus P5pe-vm, přetaktovat? Na internetu jsou s tímto procesorem docela zajímavé výsledky, někdy prý i o 50%
Trochu by taktovat mohl jít, deska podporuje 266fsb (procesor má 200fsb). Ale o moc víc nečekej, ta deska nebyla na tuhle generaci CPU stavěná.
A o kolik by +- byla frekvece výší? Koukal jsem se ale do BIOSU a tam jsem nikde nic o přetaktování nenašel. Jde to dělat třeba i ze systému či nějaké LIVE verze linuxu?
Princip jsem pochopil. Ale jak jsem se zběžně koukal do BIOSU, moc k nastavování tam toho není. A už vůbec ne časování. Deska má asi blbej nortbridge, protože časování tam jde nastavit pouze na Auto. Proto jsem právě chtěl poradit jestli by to nešlo nějak přes systém.
Přes systém netaktuj. A z taktování jsi asi moc nepochopil když pořád řešíš nějaké časování..
Načti si manuál ke svojí desce, jestli jde měnit FSB. Pokud ano, zvedni ho z 200 na 266 (o tolik se ti % taky přetaktuje procesor). Adekvátně k tomu sniž děličku pamětem, pokud zvýšenou frekvenci nezvládnou (nepíšeš jaké paměti máš, tak to nemůžu posoudit).
btw jakou máš verzi biosu (cpu_z záložka mainboard).
edit: tak jsem ten manuál prošel a fsb měnit nejde. Navíc nejnižší dělička je 1:1, čili pokud nemáš paměti víc než 400DDR tak by stejně staktování asi padlo kvuli nim. Ta deska je kancelářskej lowend a bohužel na ladění komponent neni vůbec stavěná. Buď se smířit s tím jak to jede teď nebo koupit jinou desku (a jiné paměti a jinou grafiku atd atd.. čili novej PC)
Načti si manuál ke svojí desce, jestli jde měnit FSB. Pokud ano, zvedni ho z 200 na 266 (o tolik se ti % taky přetaktuje procesor). Adekvátně k tomu sniž děličku pamětem, pokud zvýšenou frekvenci nezvládnou (nepíšeš jaké paměti máš, tak to nemůžu posoudit).
btw jakou máš verzi biosu (cpu_z záložka mainboard).
edit: tak jsem ten manuál prošel a fsb měnit nejde. Navíc nejnižší dělička je 1:1, čili pokud nemáš paměti víc než 400DDR tak by stejně staktování asi padlo kvuli nim. Ta deska je kancelářskej lowend a bohužel na ladění komponent neni vůbec stavěná. Buď se smířit s tím jak to jede teď nebo koupit jinou desku (a jiné paměti a jinou grafiku atd atd.. čili novej PC)
Jediná naděje - pouze pro kutily - je spojit vodivě příslušné piny zespod procesoru, aby se tvářil jako 266 MHz FSB kousek.
http://www.madshrimps.be/articles/article/604/5#axzz1Nxk94yJl
Otázka je, jestli to přežvýká tvoje konkrétní deska a problém možná bude i v rychlosti paměti, pokud je opravdu neumí nastavit níž. V tom případě bys musel sehnat 533 MHz moduly, které ale nejspíš budou za cenu sběratelského unikátu, jelikož jich bylo minimum.
[quote=speedsnail;454468]Přes systém netaktujNavíc nejnižší dělička je 1:1[/quote] Já zmínku o děličce nenašel, na které straně to píšou?
Edit:
[quote=speedsnail;454468]Neznám žádný intel chipset který by uměl děličku menší než 1:1.[/quote] No, to je taky pravda. Dlouho sem do ničeho nerýpal, tak trochu zapomínám :)
Otázka je, jestli to přežvýká tvoje konkrétní deska a problém možná bude i v rychlosti paměti, pokud je opravdu neumí nastavit níž. V tom případě bys musel sehnat 533 MHz moduly, které ale nejspíš budou za cenu sběratelského unikátu, jelikož jich bylo minimum.
[quote=speedsnail;454468]Přes systém netaktujNavíc nejnižší dělička je 1:1[/quote] Já zmínku o děličce nenašel, na které straně to píšou?
Edit:
[quote=speedsnail;454468]Neznám žádný intel chipset který by uměl děličku menší než 1:1.[/quote] No, to je taky pravda. Dlouho sem do ničeho nerýpal, tak trochu zapomínám :)
Deska by se sehnat dala ,nějaká za pár kaček a pak bys ho dal i na 3Ghz
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[quote=elpsycho;454489]Jediná naděje - pouze pro kutily - je spojit vodivě příslušné piny zespod procesoru, aby se tvářil jako 266 MHz FSB kousek.
Já zmínku o děličce nenašel, na které straně to píšou?[/quote]
PinMOD mě taky napadl, ale z těch 2 důvodů cos psal, jsem to ani nezmiňoval.
Jinak minimální dělička 1:1 je imho vlastnost chipsetu. Neznám žádný intel chipset který by uměl děličku menší než 1:1. V době boomu taktování C2D to bylo časté omezení. Tedy minimálně před přesunem řadiče pamětí do procesoru, pak už jsem to nesledoval tak podrobně.
[quote=lavjoy;454491]Deska by se sehnat dala ,nějaká za pár kaček a pak bys ho dal i na 3Ghz
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste][/quote]
Deska sice ano, ale on má DDR1 paměti a AGP grafiku..
Já zmínku o děličce nenašel, na které straně to píšou?[/quote]
PinMOD mě taky napadl, ale z těch 2 důvodů cos psal, jsem to ani nezmiňoval.
Jinak minimální dělička 1:1 je imho vlastnost chipsetu. Neznám žádný intel chipset který by uměl děličku menší než 1:1. V době boomu taktování C2D to bylo časté omezení. Tedy minimálně před přesunem řadiče pamětí do procesoru, pak už jsem to nesledoval tak podrobně.
[quote=lavjoy;454491]Deska by se sehnat dala ,nějaká za pár kaček a pak bys ho dal i na 3Ghz
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste][/quote]
Deska sice ano, ale on má DDR1 paměti a AGP grafiku..