Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Víkendová diskuze: Používáte SSD?

Meotau (0)|11.6.2011 12:44
Do noutu sem si koupil Kingston V+100 96GB za 3000Kc. Tohle se nekomu zda drahy?!

Je to imho nejlepsi koupe, je zatracene rychlej, levnej, podporuje TRIM, ma specialni garbage collector takze se nespomaluje ani na Windows XP, a navic kingston je velice spolehlivej, narozdil od OCZ.
Pokud se ale nekomu chce kupovat vykonejsi disk, i kdyz to v realu vubec nepozna, tak jedine Crucial M4.

Upgrade z HDD na SSD je snad jeste lepsi, nez upgrade z single core CPU na dual core... kecy o zivotnosti nebo spolehlivosti jsou blbosti, je fakt ze OCZ odchazej a jen blazen by si je koupil, ale kvalitni SSD vydrzi veky a i kdyz se treba za par let v zaruce rozbije, tak za ten vykon a usetrenej cas to stoji.
Navic kdo nezalohuje data tak o ne jednou prijde tak jako tak.
Bersha (3)|11.6.2011 13:52
Za měsíc budu kupovat notebook a určitě chci ssd. Jen nevím, jestli ho koupit rovnou s ssd, u kterého neznám parametry, nebo raděj běžný pevný disk a vyměnit ho za kvalitní ssd..
Neregistrovaný (0)|11.6.2011 15:48
Používám. 1,5 roku mám 160GB Intel. Na menší části mám systémový disk (XP) s aplikacemi, na větší části nejpoužívanější data (+externí disky jako úložiště na média a zálohování). Protože u toho sedím od rána do večera, moc ušetřilo mi to spoustu času a nervů, chodí to neskutečně rychle.
Před nákupem jsem se taky bál problémů s trvanlivostí, ale dneska je tady 2-5 let záruka, systém stačí zazálohovat 1x a data je stejně potřeba zálohovat pravidelně. Rozhodně rozhodnutí nelituji, spíš občas přemýšlím jestli to nacpat i do NB, případně jestli nepřejít na něco většího.
Ceny jsou sice dost brutální, ale když to několikanásobně zrychlí většinu operací počítače, je lepší nacpat ty peníze do SSD než do procesoru, speciálních pamětí a jiných dílů, kde to stejně podstatné urychlení nepřinese.
Hirogen (31)|11.6.2011 15:52
SSD používám asi půl roku. Budete se divit, ale na OS, který byste mi nedoporučili. Mám PC PhII X4 945, 8GB RAM, SSD OCZ Vertex2 120GB a HDD 1TB. Jelikož PC vylepšuji průběžně a mám zakoupená WinXP HOME 32bit, mám nastavené takto:
Na SSD zarovnaný oddíl. Na něm pak celá Win a všechny aplikace. V registru OS vypnutý prefetch, vypnuté indexování. I po půl roce startují XP na proběhnutí těch tří čtverečků jeden a půlkrát.
Aby se SSD pošetřilo, mám nainstalovaný Dataram Ramdisk. Ten se aktivoval v horní části paměti - celé 4GB. Protože mám aplikace, které potřebují swap, mám na ramdisku 3GB swap. Zbylý 1GB volný na ramdisku slouží pro odkládací systémové proměnné TEMP, TMP, pro IE Tempomary a Mozilla odkládací.
po každém restartu jsou tyto složky čisté a swap tím není fragmentovaný.
Hlavně mi sem nepište, že si mám dát 64bit W7 a vypnout swap. Pokud stříhám několikahodinové video, které ve finále obsahuje mraky úprav a efektů, potřebuje program víc, jak 2,5GB paměti, než kterou mu alokují (i 64bit) Windows. Stejně tak, pokud ve fotoeditoru 2 hodiny na fotografii provádím výběr, aplikace prostě potřebuje víc, jak 2,5GB paměti. V tom okamžiku potřebuje swap. No a ten mám - na ramdisku. Videostřižna běží úplně jinak!
S tím startováním ramdisku se start o něco prodloužil. Vzhledem k tomu, že při každém startu se natahuje obraz 4GB ramdisku, trvá start asi půl minuty. Zkoušel jsem to přestěhovat na HDD a start trval asi 3 minuty.
tucny (15)|11.6.2011 16:03
Ano, použivám a už si bez něj nedovedu představit produktivní práci na notebooku. Je to nejlepší skokové zvýšení výkonnosti běžného počítače za mnoho posledních let. Za těch 10 tisíc bez daně, když chci rozumnou velikost a vysoký výkon, to opravdu stojí.

Důvody pro:
1. Zvyšuje produktivitu — notebook přestává obtěžovat například rychlostí shutdownu, sleepování, nabíhání aplikací etc.
2. Bezhlučný.
3. Nižší spotřeba = vyšší výdrž noťasu.
4. Nemůže se mechanicky rozbít, ani když s notebookem zacházíte všelijak surově.

Mnoho lidí argumentuje nižší životností, mouchami nové technologie etc. Běžnou kancelářskou práci to ale neovlivní a čerpáte výhody výše. Na druhou stranu mi ale SSD už jedno odešlo, takže jsem si vzal poučení, že to chce a) nechat nějaké to volné místo a b) vmware přesunout přeci jen ještě na starý dobrý plotnový hdd :-)

Btw. ad sleepování / hibernace / shutdown — co z toho zanechává nejmenší dopad na životnost: http://superuser.com/q/275254/53634
HeXik (2)|11.6.2011 18:55
SSD stále nemám ale už se na něj třesu :) Ale pravděpodobně to bude součást celého nového počítače. Strach o kvalitu už mě přešel teď už mě trápí jenom ta cena. 128GB beru jako minimum, chtěl bych tak 160 a tam jsou ceny dost nepříznivý :(
Jinak by mě docela zajímalo jaký všechny úpravy v OS provádíte abyste disk šetřili?
dawluxe (40)|11.6.2011 21:46
Používám.. před týdnem sem pořídil OCZ Agility 3 (120GB).
Počítač používám jak na práci (Photoshop, Illustrator, Indesign, After Effects, Premiere..atd) tak na hry a zábavu.. A upřímě můžu říct, že jak někdo jednou zkusí SSD tak už není cesty zpět na plotny;) Ta rychlost je neuvěřitelná! Nejde jen o bootování (které je okamžité), ale i o náběh programů! Bridge či Photoshop mi najížděl na HDD i desítky sekund.. na SSD je do pár sekund připraven k práci:) A čas jsou prostě peníze;)
O data strach nemám.. mám v PC jeden 1TB HDD na odkládání dat, hry atd. 2x 1TB v RAID 1 na nepostradatelný věci a zálohy práce a na SSD mám pouze systém a instalace programů.
SSD jsem kupoval tejden po upgradu PC, protože mi připadalo, že HDD byla jediná část hardware, která celý počítač brzdila. Po tom co jsem hodil systém na SSD se mi toto jen potvrdilo. OCZ Agility 3 120GB mě sice stálo cca 5tis korun, ale nárůst výkonu je obrovský. Všem SSD doporučuju;)
Streki (7)|11.6.2011 23:18
Používám rok a půl OCZ Vertex 120GB jako systémový disk. Rychle a tiché řešení. ISO disku zazálohuji během chvilky na klasický v RAIDu, takže nečekaného konce se neobávám.
Neregistrovaný (0)|11.6.2011 23:39
[quote=Hirogen;456195]S tím startováním ramdisku se start o něco prodloužil. Vzhledem k tomu, že při každém startu se natahuje obraz 4GB ramdisku, trvá start asi půl minuty. Zkoušel jsem to přestěhovat na HDD a start trval asi 3 minuty.[/quote]

Mam to riesene priblizne rovnako, akurat ze obraz mojho 4,5 GB ramdisku zabera ani nie 500 MB, a tym padom aj nacitanie je podstatne rychlejsie. Vytvaral som ho totiz hned na zaciatku, po alokovani miesta pre pagefile.sys, kedy bol subor este prazdny. Pouzivam vsak ramdisk od SuperSpeed LLC.

-

A inak co sa SSD tyka; zatial nemam, velmi ma laka (len tak zo zvedavosti), ale nie som si isty, ci by bol pre mna prinosom. Pocitac restartujem v podstate len ked si to vyzaduju aktualizacie (Win XP Pro), vypinam do rezimu suspend to ram. Podobne je to s aplikaciami; tie, ktore pouzivam na pracu, mam spustene prakticky stale, a subory do nich nacitavam aj tak z ineho disku alebo zo siete.
Neregistrovaný (0)|12.6.2011 10:31
[quote=Neregistrovaný;456227]Mam to riesene priblizne rovnako, akurat ze obraz mojho 4,5 GB ramdisku zabera ani nie 500 MB, a tym padom aj nacitanie je podstatne rychlejsie. Vytvaral som ho totiz hned na zaciatku, po alokovani miesta pre pagefile.sys, kedy bol subor este prazdny. Pouzivam vsak ramdisk od SuperSpeed LLC.
[/quote]
Udělal jsem to stejně. Dokonce tam není ani swap, ale Dataram to neumí asi zkomprimovat.
karburator (3)|12.6.2011 13:34
Ahoj,
Mal som možnost pracovat na ntb SSD a bol som príjemne prekvapeny ako všetko bleskurýchle "mrká" takže určite chcem SSD mať aj v svojom ntb.

Aktuálne uvažujem o kúpe ntb Lenovo L520 + by som chcel SSD, ale s aktuálnej ponuky SSD diskov predavaných u nás si neviem vybrať, alebo na základě čoho si mám vyberať SSD?
Čo by ste odporučili z aktualnej ponuky SSD diskov?
Neregistrovaný (0)|12.6.2011 14:27
[quote=clovek1;456123]co sa tyka zivotnosti, vyskusaj programy ako SSDLife, Crystal Disk Info a pod.
tie ti povedia ako je na tom s odhadovanou zivotnostou a opotrebovanim, vadnymi bunkami atd.

zivotnost sa da predlzit vypnutim Swap-u pri pouziti velkeho mnozstva RAM (4GB a viac zvycajne staci na domace pouzivanie, 6GB a viac aj na najnarocnejsie hry tak, aby nebolo treba drzat Swap na disku. pripadne len minimalny 400MB swap na odkladanie core dumpu).[/quote]

Ďakujem za typ, ale všetko, čo sa dalo som povypínal (obnovu systému, prefetch atď..), okrem SWAPu, keďže kvôli virtual stroju mi ani 4GB RAM často nestačí. Totižto často testujem aj serverové programy a často by som mal problém aj s 8GB pamäte, tak si musím vypomáhať so SWApom :)
alfah4ns (1040)|12.6.2011 15:41
karburator:
Osobně stojím taktéž před rozhodnutím, jaké koupit SSD, a zatím nejvíce symaptizuji s Intelem 320 80GB, i když nemá zrovna nejrychlejší zápis (na SSD). Každopádně i minulé řady si držely svou úroveň, nebylo s nimi moc problémů a navíc mají 5letou záruku, jako jedny z mála.

OCZ vynechávám kvůli přístupu k zákazníkovi.
Corsair F60 byl dlouho mým favoritem, ale pár lidí mělo problémy s tím, že se jim ntb neprobouzely z úsporných režimů.

Ještě mě samotného zajímá kvalita A-Data S599, protože necelých 2500 za 64GB disk se sandforce řadičem se mi zdá velice lákavá...takže otázka do diskuze - má někdo zkušenosti?
karburator (3)|12.6.2011 17:35
alfah4ns:
z aktuálnej ponuky na trhu sa mi tiež Intel 320 SSD pozdávajú, osobne som pozeral po 120GB ,cena/kapacita sa mi viacej pozdáva proti 80GB verzii +/- tisícovka.
Udávana hodnota 260MB/s, zápis 210MB/s si myslím že bude pre bežného uživateľa dostačujúca (záleží na tebe s akým SW pracuješ)
Mňa by celkom zaujímalo ake používaju technológie a radíč o tomto som moc info nenašiel, prípadne ako obstoja tieto disky proti diskom s SandForce radičom
wthulmann (238)|12.6.2011 19:53
Ano používám, doma (ocz vertex 2), v práci (patriot torqx 2) a v notebooku také (kingston V2).
Do ntb jsem ho pořídil nejdřív a to právě kvůli spolehlivosti. Zatím SSDčka naprosto bez výhrad a nemůžu si je vynachválit. Životnost 3 roky a víc (?) mě fakt netrápí.
pupajz (1)|12.6.2011 19:58
[quote=Neregistrovaný;456050]Jaký je rozdíl pokud bych připojil SSD přes SATA nebo PCI Express? Projeví se to nějak na rychlosti?
Děkuji
MB Gigabyte Z68X-UD5, i7-2600K, Nvidia Quadro 2000, 2x4GB RAM, W7Prof-64bit[/quote]

Projeví. Je dobré si prostudovat konstrukci PCI(e) a také zapojení MB UD5. Mohou se dělit frekvence. SATA je zpravidla samostatný komunikační kanál.

Sám jsem řešil tento problém a koupil jsem SSD na SATA.

Zkušenost: Pro W7 64bit je vhodné koupit více jak 60GB SSD. SSD po formátu má něco přes 50GB a W7 s antivirem a pevnou virtuální pamětí má cca 45GB. Ostatní programy jsou na dalších discích.
Zbývá mi pouze 2GB volné kapacity. Musím koupit větší SSD.
scratchy27 (315)|12.6.2011 20:26
SSD disk používám cca 2 měsíce (konkrétně A-DATA S599 64GB) k maximální spokojenosti. Mému HTPC s Atomem vlil doslova krev do žil :-) K připomínkám některých ohledně životnosti nebo ceny dodám jen tolik, dle mého názoru SSD technologii 90% lidí použije pouze jako systémový disk, kde "potencionální" vada sice zamrzí, ale ne tolik jako když se odporoučí 2TB datový disk (to mě na..... hodně ;-), takže tahle námitka je alespoň pro mě pasé. Co se týká ceny, ano, v porovnání s klasikou jsou několikanásobně dražší. To bez pochyby. Já to však beru tak, že za "pouhých" cca 2500,- (v mém případě) jsem si výrazně zrychlil odezvu počítače. Když bych upgradoval cokoliv jiného, cena by byla mnohem vyšší.

alfah4ns:

Z vlastní zkušenosti mohu doporučit. Používám ho cca 2 měsíce. Neprováděl jsem sice žádné benchmarky, kromě hodnocení Windows7 :-), objektivně jsem s ním ale nadmíru spokojen.
alfah4ns (1040)|12.6.2011 20:35
pupajz:
záleží, co s tím člověk dělá.
Mně win7 x64 + office + CADy (3D Pro/ENGINEER + autocad mechanical) + další mnou používané programy (ativir, Gimp, čtečka pdf, přehrávače, thunderbird, apod. věci) zaberou něco málo přes 30GB místa na systémovém disku.

scratchy:
díky za zkušenost. Ono jde mi jen o to, abych urychlil načítání nenažraných aplikací (ono CADy, které zaberou několik GB +mají tuny malinkatých knihoven, se kolikrát spouští i přes minutu... a při každém otevření knihovny součástí čekám...)
+ si od toho slibuji i vyšší odolnost proti otřesům nižší hlučnost (počítám s tím, že datový 640GB/5400rpm se mi v ntb bude při nečinnosti vypínat).
Jiziii (796)|12.6.2011 22:24
Já pořídil SSD do ntb a lepší upgrade sem nemoh udělat, kapacita mi nevadí na to psaní zápisků ve škole bohatě stačí, a ty starty programů kliknu a už pracuju ne že čekám minutu než se pustí
Start systemu ani ne 30s, v podstetě se mi ani nevyplatí uspávat notebook, pokud pracuju jen s textem tak je muj NTB absolutně neslyšitelný, prestyžní věc v noci kdy mě neruší hluk větráku ( a to mám Paviliona s C2D )
A s tou výdrží disku bych řek že ten noetbook přežije kratší dobu než ten disk
Jan (0)|13.6.2011 02:36
SSD jsem si koupil před půl rokem spolu s novým PC. Tehdy byla z hlediska výkon/cena jasná volba: za 3000 Kč Crucial C300 64 GB, má to SATA 6 Gb/s. Vsadil jsem na rychlé čtení a pomalejší zápis místo rychlejšího zápisu ale s omezením čtení přes SATA 3 Gb/s a v praxi se to osvědčilo. Systém (Linux) mi zabírá něco přes 10 GB se všema aplikacema + většina her, zbytek SSD mám na /home a menší data. Multimédia mám na dvou 2 TB HDD v RAID1, kam zálohuji i to SSD. Takže z hlediska bezpečnosti se neobávám, kombinace je to výborná.

Jak zmínili ostatní, rozdíl při práci s PC je to obrovský a když se pak člověk vrátí k běžnému PC s HDD, tak je to hrůza (třeba v práci) :) Takže této investice určitě nelituji a 3000 mi nepřijde tak hrozné. Životnost tipuju minimálně 5 let při denním používání a zachování přijatelné rychlosti. Mimochodem životonost SSD je definována jako x přepisů na buňku PLUS ještě rok bezchybného provozu (samozřejmě v rámci nějakých mezí).
fanynek (2048)|13.6.2011 03:24
Ano, používám. Nejlepší upgrade, jaký jsem kdy udělal. Tu rychlost a ticho nic nevyváží.
SSD na system + 1TB plotnová klasika na data a "ostatní čurbes".
Samozřejmě je potřeba dodržovat určitá pravidla zacházení, výše již zmíněná.....odsuzuji předsudky, kterými jsou lidé masírovaní a ano, není to nejlevnější sranda, ale vyplatí se!
SSD Intel X25-M 120GB (OS)+ Samsung F1 HD103UJ (ostatní data)+ WD15EADS (zálohy)
Strenki (0)|14.6.2011 02:25
SSD pouzivam (Intel X25-M 80gb) a je to genialna vec.
kazdy jeden clovek, co hovori ze SSD mu netreba a nechce nevie co hovori !!!
kto skusil SSD< nikdy v zivote nechce mat pc s HDD
otvaranie aplikacii a odozva systemu je proste uzasna.
HDD iba green 5400 na ukladanie dat
Pavel Riedl (0)|14.6.2011 07:13
Ano, používám.
Do obstarožního domácího ThinkPadu X61 jsem pořídil Intel SSD 320 series / 160GB a prodloužil tak jeho morální životnost. Provozuji na něm Office, Visual Studio a nějaký drobný vývoj pro mikročipy.

Po 4 měsících má dle SMARTu natočeno 205 hodin a zapsáno 212 GB. Obsazeno je 50GB. Garantovaná životnost je 15 TB, záruka 5 let, takže životnost, z mého pohledu, nepředstavuje problém.

Cením si na něm, v porovnání s původním diskem, brutální výkon a jeho nehlučnost.
300 (0)|15.6.2011 11:09
Uz vyse 2r pouzivam "SSD" v asuse EEE 901 (ano proti novym je to utrpenie, ale da sa vydrzat) a na zaklade toho som to chel aj do desktopu. Sice som cakal dlho na priaznivu kombinaciu cena+vykon ,ale dockal som sa pred pol rokom a dnes si uz spokojne uzivam corsair F60. Ako 95% ludi tu aj ja hodnotim SSD ako obrovsky prinos, kt. neuveritelne zmenil rychlost systemu a trufam si povedat ze za posledne X roky je to najlepsia inovacia. Kto ho ma, tak na klasicky HDD s platnami sa doborovolne nevrati, kto ho este nema a premysla o zivotnosti - chybu robi. Pri beznej praci vam vydrzi dlho, myslim ,ze pociatocne muchy su uz docela vychytane ,ale mimo windows 7 by som to asi nepouzival. Vydobil som si SSD (ocz vertex 2) aj v praci a sef doteraz predychava tu rychlost a nechape ako sa mozu tisicky mailov nacitat za paru sekund, ked doteraz to trvalo aj 2minuty, nehovoriac o spustani programov, ktore nabehnu okamzite ci pootvarane desiatky okien v internetovom prehliadaci bez zbytocnych lagov.