Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Atom Z520 - teplota

robky (3195)|17.6.2011 17:32
Po zhruba 2+ rokoch používania sa mi v netbooku Acer AO751h začal hlasnejšie ozývať ventilátor. Ntb som už niekoľkokrát čistil (naposledy pred týždňom), takže je to čisté. Proste asi uplynula doba tichej práce ventilátora a nastúpila tá hlučnejšia časť jeho života.

Ventilátor sa pri práci na baterku roztáča iba výnimočne ....Zato pri napájaní zo siete točí prakticky stále. Tak som uvažoval, že keď nie je potrebný jeho chod na baterku, nebude potrebný ani pri napájaní zo siete a odpojím ho (zatiaľ je pripojený).....nový za nehorázne prachy naozaj kupovať nemienim .

Vzhľadom na TDP procesora iba 2W a to, že ten pidi ventilátor ofukuje prakticky iba ten kus plechu pricapený na čipe predpokladám, že sa nič nestane .....

Jediný problém mám v tom, že doteraz som teplotu procesora nekontroloval a teraz to chcem aspoň nejaké obdobie kontrolovať a mám dilemu, ktorému programu na monitorovanie teplôt vlastne veriť. Veď posúdťe sami z priloženého screenu .....
teploty atom.jpg
alfah4ns (1040)|17.6.2011 19:32
U notebooků věřím HWmonitoru od CPUID. Everest mi často ukazoval teploty jiných čidel a těch 26°C je blbost jak mraky, i ten atom prostě trochu topí a mít teplotu srovnatelnou s teplem okolního prostředí je nerálné. Větráček můžeš zkusit odpojit, ale pohlídej si, jak velké teploty budeš mít v plném vytížení (hoď tam třeba Orthos). Pokud nebudou vyšší než cca 70-75, nebude problém takto přístroj používat, i když už teplota těla asi nebude příjemná (chce to ale nechat běžet aspoň několik dseítek minut). Kdyžtak by se situace dala vyřešit novým větráčkem. Ještě můžeš zkusit promazat.
kevin00 (10238)|17.6.2011 19:43
Osobně důvěřuji domácímu programu (v tvém případě doslova a do písmene, autorem je slovenský programátor Martin Malík) HWiNFO32 (nyní je ke stažení i 64bitová verze, ale to u tebe asi nebude aktuální), který teplotu měří pomocí funkcionality TMonitoru.
Otázkou bude zda-li podporuje Atomy, to bych radši ověřil, u desktopových procesorů mi teplota vždy +/- seděla.

BTW: Zkoušel jsi vyměnit teplovodivou pastu pod tím "kouskem plechu" co na procesoru je ?
robky (3195)|17.6.2011 22:30
alfah4ns: Ono ten atom, ako som písal, je 2W - to imho viac zožerie ramka (a najviac tepla ide práve z miesta, kde je inštalovaná) Ja by som tomu, že má 26°C kľudne uveril (bolo to v podstate v Idle a v miestnosti cca 21°C)- z tej mini perforácie pre odvod tepla od cpu ide iba vlažný vzduch, pocitovo chladnejší ako človečia teplota ....
Pustil som na to linX a podľa CPUID HWmon 54°C max, podľa ostatných 40°C max, everest som vylúčil. Teplota spodnej strany ntb sa pocitovo vôbec nezmenila:notsure
-mňa skôr se*e ten ventilátorček - vydáva dosť vysoký tón aj keď nejde naplno:thumbdown
-ventilátor nový nebude, to som už písal ...a mazať? Čo konkrétne by som mal premazať na ventilátore s ložiskami MagLev?:notsure

kevin00: Screen od HWiNFO32 je hore ..... podpora Z520(Silverthorne) je v ňom uvedená, takže tam by problém nemal byť. Mimochodom, tento cpu je len 32-bit;) Áno, tú "žuvačku"(vlastne dve, jedna cpu, jedna chipset) pod plechom som menil zhruba pred pol rokom. Ide mi o to, že pri rovnakej teplote pri práci na baterku (napr. aj pri tom LinX-e) ventilátor stojí a akonáhle pripojím AC, tak sa roztočí a točí a točí a hučí, aj keď je teplota nižšia ako v predchádzajúcom prípade (batéria+LinX). Asi si pre soft na meranie teploty hodím korunou (alebo eurom;)) a ventilátor odpojím :notsure
alfah4ns (1040)|17.6.2011 23:26
robky:
mi se právě 40°C nezdá nijak moc, ale naprosto adekvátní. Ono ty Atomy zase nemají moc velký výkon, takže v zátěži netopí o moc více, ptž. i v klidu nejsou zrovna nejméně vytížené. Mno a v recenzích dosahovala povrchová teplota tělo (resp. spodní části netbooku) v loadu přes 40°C, tedy uvnitř musleo být zákonitě více, navíc 40°C na CPU v klidu je naprosto běžná teplota jak mezi notebooky, tak i netbooky s netopícími atomy, ale značně ořezaným chlazením.
http://www.notebookcheck.net/Review-Acer-Aspire-One-751-Mini-Notebook.17809.0.html
Ono jsou tam sice jen 2W TDP, ale zase je tam jen takovej plíšek místo pořádné heatpipe + heatsinku.
Když tak to zkus i prstem, kdyby to CPU mělo mít 26, tak by te pasiv měl naomak i chladit ten prst, jelikož tělesná teplota je necelých 37.

každopádně odpoj a uvidíš, no.
Osobně si myslím, že jednojádrový atom na fanless provoz vpohodě má, ale raději to prověř pod plnou zátěží.

Mazání - jeký je typ ložisek u daného větráku jsem nestudoval, ale jestli to moc vrčí, tak se to holt někde tře a je něco špatně. Každopádně u odcházejících větráčků u ntb firmy MSI promazávání osky olejem na šicí stroje pomáhalo (byť dočasně).
robky (3195)|18.6.2011 09:12
[quote=alfah4ns;457236]robky:
mi se právě 40°C nezdá nijak moc, ale naprosto adekvátní .....

každopádně odpoj a uvidíš, no.
Osobně si myslím, že jednojádrový atom na fanless provoz vpohodě má, ale raději to prověř pod plnou zátěží.[/quote]

Mne ani nešlo o to, či to má 30 alebo 45°C, skôr či to ustojí pasívnu prevádzku ....ale vlastne asi ano, pretože na baterku venťák stojí :notsure
Lenže keď neviem, ktorý soft ukazuje správny teplotu, tak ako to budem testovať ?

[quote=alfah4ns;457236]Mazání - jeký je typ ložisek u daného větráku jsem nestudoval, ale jestli to moc vrčí, tak se to holt někde tře a je něco špatně. Každopádně u odcházejících větráčků u ntb firmy MSI promazávání osky olejem na šicí stroje pomáhalo (byť dočasně).[/quote]

Nikde nič netrie, to som kontroloval viac krát .... len to začalo byť hlučnejšie, ako keď to bolo nové.
Viem, že premazanie na nejaký čas pomôže (hlavne u ball bearing fanov), ale u maglev proste nie je kde nakvapkať olej. Nedá sa to rozobrať, po odlepení nálepky je tam len vrchná časť ložiska bez akejkoľvek diery a pod ....

Prikladám aj nejaké foto, keby niekto chcel vidieť, ako vyzerá doska, chladiaci plech a šasi ....
Základná doska acer.JPG chladenie cpu.JPG šasi acer.JPG
Jandaskunk (2330)|18.6.2011 10:05
Mám zkušenost od Lenova, že při chodu na baterku je nastaven Pasivní mód chlazení (větrák minimálně nebo vůbec) a při připojení AC pak Aktivní. Nevím jestli to takhle jde nastavit přímo ve Windows profilech napájení, toto bylo nastaveno pomocí speciálního programu přímo od Lenova. Nemůže být problém v tomto? (nevím jak to má Acer a předpokládám, že ty jeho programy jsi hned odstranil)
robky (3195)|18.6.2011 14:36
Presne ako píšeš - na baterku nič, na sieť skoro stále ..... problém v tomto nie je, toto funguje správne a aj to tak vždy fungovalo ...LEN už ten fan nie je tichý ako predtým.
S omáčkou (programami) od aceru si trafil - ostal tam len launch manager, ktorý má na starosti funkčné tlačidlá .... fan riadi bios, ale ako je u ntb zvykom, žiadne nastavenie neexistuje:thumbdown

No nič, večer ho asi znova rozoberiem, odpojím a uvidím ....
robky (3195)|18.6.2011 22:46
Tak a je preč ...slastné ticho:thumb

K "chladiacemu" plechu som predtým priložil teplotné čidlo z multimetra - teplota bola 36°C. Podľa toho som vybral soft, ktorý ukazoval najbližšiu hodnotu. Boli to vlastne dva - Piriform Speccy a CPUID Hardware monitor, ktoré detegovali 40°C ....

Po demontáži ventilátora som ešte odstránil tzv. "prachové filtre" - na ventilačných otvoroch pripevnené sitká.
Nasledovalo testovanie Linx-om.
Na batériu s profilom Portable/Laptop teplota max. 59°C
Na sieť s profilom Always On max. 70°C

Pri bežnej činnosti (surfovanie, počúvanie hudby cez slúchadlá a pod.) sa pohybuje teplota okolo 42°C, pri sledovaní filmu alebo videa na youtube atakuje 50-55°C, čo je myslím uspokojivé ....:thumb
alfah4ns (1040)|18.6.2011 23:11
Moc pěkný výsledek :)
Btw. Jen tak mimochodem, neuvažuješ ještě teďka o nějakém levnějším SSD místo točícího se HDD? ;-)
robky (3195)|18.6.2011 23:37
Dík ;)
Tak určite by mu ssd pomohlo, ale je tam XP a riešiť manuálne trim:notsure sa mi nechce;) ... šetrím na poriadne ssd do veľkého kompu. Tento ntb nebol vypnutý (myslím tým OS) už hoodne dlho, prakticky len spí alebo hibernuje. A prebudenie z hibernácie je relatívne rýchle, takže v tomto som spokojný. Aj tak je to len núdzovka, keď ma dcéry "nepustia" k jednému z dvoch pc v dome - aj keď v poslednom čase ho používam stále viac a viac:cry
alfah4ns (1040)|18.6.2011 23:49
jasný, no, je to trochu škoda, ještě SSD a byl by z toho absolutně neslyšný stroj :)
(což musí být něco úžasného :) )
robky (3195)|18.6.2011 23:56
jj, aj keď ten hitachi v ňom je tichý :thumb trochu počuť akurát seek ....
Horšie bolo, že kým som nevymontoval ten ventilátor, tak bol netbook najhlučnejším pc v mojej domácnosti:thumbdown