Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nVidia ASUS GTX580 Matrix preview

flanker (1579)|7.7.2011 15:08
úvod
Na overclockerské akci jsme měli zapůjčenu i exkluzivní grafickou kartu ASUS GTX580 Matrix Platinum. Stihl jsem ji ještě před zasláním zpět po návratu z akce velmi rychle odzkoušet v pár benchmarcích....
Bohužel, její původní záměr zapůjčení se až tolik nevyvedl-sestava s Gulftownem "zklamala" a GTX580 nám pod dusíkem v danou chvíli byla k ničemu. Alespoň si ji teda odzkoušel na vodním chlazení s core i7 930 uživatel Bezn1ck. Mně nezbývalo nci jiného, než přes spánkový deficit ji po akci v rychlosti odzkoušet alespoň v 3Dmarcích. To uvidíte níže.

Popis:
Nejprve se podíváme, o jakou krásku se vlastně jedná. Po designové stránce lahodí oku "stealth" design krytu, který má černo červené zpracování ROG stylu. V zadní části karty je i ROG logo. Pro srovnání sem vyfotil i svojí starou HD4870, taktéž v provedení Matrix, hned na první pohled si krom obrovských rozměrů nové GTX580 všimneme i nových 100mm větráčků, které mají větší průměr a i vzduchový průtok než tehdejší Matrix.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]


Při pohledu zespoda má grafika masivní backplate, který také napomáhá účinnějšímu odvodu tepla. I zde můžeme vidět plošku s měřícími body, vpravo dole. Vpravo nahoře je potom stěží viditelná tweakovací část, kde například lze vypnout OCP ochranu.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]


Při bočním pohledu si hned všimneme částečné podobnosti s DirectCu II chlazením, Matrix zabírá také 3 sloty. To může být snad pouze jeho jediné minus. Na krytu chlazení je průsvitné logo "Matrix", které svítí modře/tmavě modře/zeleně/fialově/červeně dle teplotního vytížení karty. Zcela napravo můžeme vidět i červené tlačítko pro aktivaci otáček ventilátorů na maximum. To se může hodit při brutálním OC a vypnuté ochraně voltáže na 1.15 V. Nad tímto tlačítkem je těžko rozeznatelná ploška pro měření napětí (6 měřících bodů). Co už není vidět jsou tlačítka pro přidávání a ubírání voltáže (plus a minus)-ty se nacházejí pod tlačítkem aktivace max. otáček ventilátorů. Na fotografii je ještě patrné, že grafická karta vyžaduje napájení ze zdroje s 2x 8pin.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Pokochejte se celkovým pohledem na grafiku, ve skutečnosti vypadá ještě o něco lépe.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Pohled ze zadní strany nás informuje o výstupech a také dalším speciálním tlačítku. Tlačítko "safe mode" nám navrátí původní tovární hodnoty taktů a voltáže grafické karty. Pokud něco přeženeme, stačí tedy pouze stisk tohoto tlačítka a vše je při starém. Dobrá vychytávka pro overclockery a nadšence. Výstupy jsou veškeré možné, tzn 2x DVI, 1x HDMI a 1X displeyport.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Vše nejpodstatnější je skryto pod krytem chlazení, karta má neuvěřitelně nadimenzované napájení. To by šlo prověřit snad a pouze jen pod LN2.


Software a Specifikace:
ASUS začíná využívat nový software GPU Tweak. A nutno říci, že vypadá skvěle, líbivě. Mimo jiné by měl podporovat i většinu současných grafických karet. A co se týká funkčnosti, reaguje svižně, nezasekává se. Ideálně ladí s ROG sériíí softwaru. Profily lze pochopitelně ukládat, je zde i zajímavost s možností držet kartu stále na vysokých taktech i bez zátěže! Nastavení je v případě Matrixu masivní. OD napětí jádra, přes napětí pamětí, otáček ventilátorů atd. Nechybí ani monitoring teplot a voltáže. Nejsem snad sám, kdo doufá, že tento software zůstane doménou ASUS grafických karet po xx následujících let.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]


A nyní přejdeme na specifikace grafické karty:

takt jádra: 816 MHz
takt pamětí:4000 MHz
takt shaderů: 1632 MHz
počet SP: 512 CUDA
počet texturovacích jednotek: 64
Počet vykreslovacích jednotek: 48
šířka sběrnice: 384-bit
kapacita pamětí: 1536 MB GDDR5
TDP: 270W



Overclocking a benhmarky:
Nastavil jsem bezpečné max. napětí na jádru 1.15V, 1.8V na pamětech na a zkusil, kam mě to pustí. Stabilnější takt skončil na 976 MHz/4478 MHz. Bohužel, nebylo času nazbyt na velké dolaďování, musel jsem naměřit zbylé benchmarky a případně riskovat. Testoval jsem na sestavě s core i7 980x a Rampage III Extreme. Procesor jsem pochopitelně přetaktoval na hranici 4500 MHz při napětí 1.45V. Postupně jsem odzkoušel 3DMark 01, 3DMark 03, 3D Mark05, 3D Mark06, 3D Mark Vantage a 3D Mark11. PhysX na disabled v Vantage.

3D Mark01 68 601b
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

3D Mark 03 115 235b
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

3D Mark 05 37 828b
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

3D MArk 06 30 931b
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

3 DMark Vantage 32 863b :up1:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

3D Mark 11 6982b
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Epilog:
Výkonem karta rozhodně nezklamala, benchmarky jsou však spíše jen pro zajímavost, hlavně veškeré starší než je 3D06. Karta však nezklamala ani tichostí. Nebyla téměř slyšet a ventilátor CPU ji zvukově předčil! V těchto dnech se grafická karta v rukou Blue Storma bude trápit pod dusíkem. I tak jsem rád, že jsem si jis tihl alespoň v rychlosti nakoenc ohmatat...
lavjoy (1628)|7.7.2011 18:06
Hezké,jen nevim proč to nemáš v článcích od čtenářů
flanker (1579)|8.7.2011 14:47
je to na ten článek příliš krátké :-(. Bohužel, víc by ani snad nešlo doplnit, jelikož jsem ji tetsoval tehdy ještě v neděli po OC akci a hned v pondělí ráno ji zaslal zpátky.