Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ako nabíjať notebook

hustler (19)|24.7.2011 14:15
Chcel by som vedieť ako správne nabájať batériu Li-Ion akumulátor, 6 článků (56 Wh) aby čo najdlhšie vydržala na novom noťase Asus 1215b [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Moja otázka znie:
1. teda je lepsie vybiť batériu na 0% a následne ju nabiť na 100%
2. nevybíjať na doraz a dobíjať ju priebežne na 100%
3. odpájať notas zo zdroja a nechať bežať na betérii
4. radsej nechať noťas na zdroji, keď netreba mobilne sa premiestňovať, ako ho odpájať zo siete
5. alebo nechať na zdroji s vybratou batériou

PS: ako dlho a presne formátovať novú batériu, údajne zo začiatku poriadne vybiť a nabiť aj zo 8 hod.
Jandaskunk (2330)|24.7.2011 14:27
V závěru článku je menší návod jak zacházet s Li-Ion/Pol bateriemi.

edit: Mimo jiné se tam radí, že Li-Ion/Pol baterie je lepší neformovat (to je to známé "formátování")
czhunter (775)|24.7.2011 14:33
Nabíjej kdy potřebuješ a notebook nechávej na zdroji s baterkou uvnitř.

Já se tak chovám ke svému Dellu, a za 2 roky klesla výdrž z 3h na cca 2:40. Notebooky dnes nepotřebují žádné speciální zacházení.
Jandaskunk (2330)|24.7.2011 14:38
Akorát bych nedoporučoval je zcela vybíjet a zvláště je nenechávat v takovém stavu déle než je nutné. A pak akorát dodržovat ty provozní teploty.
speedsnail (4876)|24.7.2011 15:01
Tak tak, Li-cokoliv baterky nemaj rády úplný vybíjení. Takže nechat v ntb a průběžně dobíjet.

:slug
r34ktor (7477)|24.7.2011 16:04
Hlavní zásady:

• Li-Ion baterie se neformátují.
  • Hluboké vybití může baterii okamžitě zničit.
  • Ideální je baterii průběžně dobíjet. Vytahování ze zařízení ji škodí.
Dojigiri (1629)|25.7.2011 14:10
Přesně tak. Taky jsem si dřív myslel, že je lepší nechat baterii úplně vybíjet (aby se ušetřil počet nabíjecích cyklů) a výsledkem byla zničená baterie u mojeho prvního nb (kapacita klesla na cca 34% původní kapacity po relativně malém počtu takových cyklů, cca 10). Pak jsem se někde dočet, že úplné vybití = špatný, takže mi pak už bylo jasný, proč ta baterka takhle dopadla.
Zoidik (1405)|25.7.2011 15:34
Měl jsem Acer Travelmate 2310 (já vím, acer...) a dokud jsem se k němu choval tak, že když jsem jel vlakem a baterka se vybila, tak jsem ji nechal dobít a po nabití jsem baterku odstranil a byl jsem spokojený /takto to bylo cca 4 měsíce/. Jak mile se baterka nechala v notasu pořád tak byla během půl roku v háji /to už měl notas v péči otec/. Po této zkušenosti nevím teda. Osobně bych baterku nabil, pak fungoval na baterku a v případě potřeby dobyl buď za chodu nebo když by byl vypnutej.
speedsnail (4876)|25.7.2011 20:09
Tak ten Acer je stará plečka, bůh ví co v tom bylo za baterku.. :)
wizaard (913)|25.7.2011 20:20
Pokud přímo notebook/dodané utility neumožňují nabíjení nějak řídit (např. ThinkPady, většina IdeaPadů, nebo Sony to umí - měnit prahy nabíjení), chovej se k notebooku naprosto běžně, o zbytek se postará napájecí elektronika. Tedy nic neřeš, baterii z notebooku nevytahovat! Kdo toto doporučuje, silně mu chybí spousta znalostí o noteboocích. Nehledě na to - výrobce ve svém manuálnu uvádí, abys to dělal?

Jak dlouho baterie vydrží, neumí říct nikdo. Jednak závisí, jak dobře vymyšlenou a navrženou má notebook nabíjecí elektroniku, ale také na kvalitě baterie (resp. jejích článků) - dnes se stejně v 90 % používají články Sanyo (tedy nižší kvalita), i na drahých noteboocích. Lepší články Sony nebo výborné Panasonic už se skoro nevidí.
Zoidik (1405)|25.7.2011 22:10
[quote=speedsnail;463442]Tak ten Acer je stará plečka, bůh ví co v tom bylo za baterku.. :)[/quote]

Tak tak. Připouštím, že dnešní NToB/NTeB to mají vyřešené lépe a může se dovolit nechat nabíječka zapnutá. U firemního notebooku to neřeším a netbook co máme doma se téměř nepoužívá, takže až se zmrví, tak se zmrví. Stejně na baterku je ze zákona 3 měsíce záruka???
r34ktor (7477)|26.7.2011 08:04
[quote=Zoidik;463483]Stejně na baterku je ze zákona 3 měsíce záruka???[/quote]
Na baterii jako HW je záruka 24 měsíců, na její kapacitu pak 6 měsíců.
Scot2 (36)|18.9.2011 14:38
Ahojte, nechcem zakladať novú tému tak sa to spýtam tuna. Môj problém je-

takže 90% času s NTB trávim pri sieti a chcel by som tam mať aj baterku no len ono ju vtedy začne nabíjať a je všeobecne známe že keď baterku nabíja keď nieje vybitá pod 20% tak jej to znižuje kapacitu a prebíja ju to... je aj logické keby ste baterku pravidelne nabíjali z 80% na 100 a z 10% na 100 tak že vám odíde najskôr kôli 1. možnosti...(pre múdrych!) takže zaujímalo by ma či sa dá niekde nastaviť aby baterku začalo nabíjať len z určitých % a nie hneď ako bude mať pod 100% a ešte 1 otázka škodí NTB ak by som počas provozu vytiahol alebo zasunul baterku dnu? samozrejeme keď je v sieti NTB...
Inak teraz robím tak že som na sieti a baterka je von no len keď potrebujem sa premiestniť alebo keď padne prúd tak mám smolu... tak preto sa pýtam, typ NTB- ASUS N73SV
r34ktor (7477)|18.9.2011 15:05
[quote=Scot2;473249]takže 90% času s NTB trávim pri sieti a chcel by som tam mať aj baterku no len ono ju vtedy začne nabíjať a je všeobecne známe že keď baterku nabíja keď nieje vybitá pod 20% tak jej to znižuje kapacitu a prebíja ju to...[/quote]
Nesmysl. Baterie se přebít nesmí! Jinak by došlo k explozi. Proto vše hlídá elektronika.

[quote=Scot2;473249]je aj logické keby ste baterku pravidelne nabíjali z 80% na 100 a z 10% na 100 tak že vám odíde najskôr kôli 1. možnosti...(pre múdrych!)[/quote]
A můžeš to podložit nějakou hodnověrnou studií? Dle mých praktických poznatků je to naopak.

[quote=Scot2;473249]takže zaujímalo by ma či sa dá niekde nastaviť aby baterku začalo nabíjať len z určitých % a nie hneď ako bude mať pod 100%[/quote]
Pokud takové nastavení nevidíš v BIOSu/dodaném softwaru, tak nelze. Drtivá většina dnešních notebooků řídí napájení baterie plně automaticky.

[quote=Scot2;473249]a ešte 1 otázka škodí NTB ak by som počas provozu vytiahol alebo zasunul baterku dnu? samozrejeme keď je v sieti...[/quote]
To bych rozhodně nedělal. Napájecí obvody nejsou na "battery-hot-plug" stavěné (možná vyjma nějakých specifických modelů). Doporučený způsob nabíjení bude uveden v manuálu.
Speda (154)|18.9.2011 22:32
na svém Sony Vaio mám přímo od sony program podporuje ho i samotný windows 7. Mám ho skoro pořád na síti a nabijení mám nastaveno na 80% jen když sním někam jdu povolim 100% jinak dobijím při 10% Sony mám už přes rok a na baterce jsem zatim pokles nepostřehl
Scot2 (36)|19.9.2011 15:10
[quote=r34ktor;473262]Nesmysl. Baterie se přebít nesmí! Jinak by došlo k explozi. Proto vše hlídá elektronika.[/quote]

"Prebíjanie je horšie ako sa môže zdať, keďže sa pri ňom tvorí vodík a kyslík. Pri dlhšom prebíjaní hlavne vodík unikne z tela batérie a tým zníži jej kapacitu.
Pamäťový efekt je teda v skutočnosti kombinácia nevhodného nabíjania – prebíjania, následnej čiastočnej straty kapacity a prirodzeného starnutia batérie."

Výbuch? what?

[quote=r34ktor;473262]A můžeš to podložit nějakou hodnověrnou studií? Dle mých praktických poznatků je to naopak.[/quote]

Tak som si už nejaký ten článok prečítal a aj pár fór pozrel kde väčšina vraví že začnu nabíjať keď majú okolo 20% a nie 80%... pridám aj pár odkazov

http://pctechniktt.wordpress.com/2011/04/11/moderne-baterie-vybijajte-len-do-30-vytazite-najviac/

http://www.war-board.net/help-hardware/ako-spravne-nabijat-baterku-do-nb-t628632.html

a ešte plno ďalších, nevravím vybiť do dna ale nabíjať ju keď má viac ako 50%? sa mi nezdá...

[quote=r34ktor;473262]Pokud takové nastavení nevidíš v BIOSu/dodaném softwaru, tak nelze. Drtivá většina dnešních notebooků řídí napájení baterie plně automaticky.[/quote]

nie nič nevidím baterka má napr. 97% a hneď začne nabíjať a to nechcem.... pozri každá baterka ma nabíjacie cykly dajme tomu 1000 alebo 2000 no a potom začne strácať svoju kapacitu a aj na hodnote takže neverím že keď ju budem nabíjať od 80% do 100 tak jej kapacita sa nezmení ešte aj v papieroch k NTB sa píše ohladom nabíjania že vybiť ju na 0 a tak zas na 100% raz do mesiaca aby sa jej kapacita zachovala takže bolo by nelogické nabíjať to od 80% do 100% (samozrejme každý NTB a baterka je iná) ja neviem komu už mám veriť, niekto vraví vybiť na 0 raz za čas a ešte sa to píše aj v návode a naopak iní vravia že pod 20% NIKDY! tak ako teraz ja ako "zelenáč" mám čo robiť?

[quote=r34ktor;473262]To bych rozhodně nedělal. Napájecí obvody nejsou na "battery-hot-plug" stavěné (možná vyjma nějakých specifických modelů). Doporučený způsob nabíjení bude uveden v manuálu.[/quote]

Bozhužial v papieroch sa nič nepíše okrem toho vybitia raz za mesiac. Tak preto sa pýtam nejakých užívatelov s podobným typom NTB
r34ktor (7477)|19.9.2011 15:43
[quote=Scot2;473415]"Prebíjanie je horšie ako sa môže zdať, keďže sa pri ňom tvorí vodík a kyslík. Pri dlhšom prebíjaní hlavne vodík unikne z tela batérie a tým zníži jej kapacitu.
Pamäťový efekt je teda v skutočnosti kombinácia nevhodného nabíjania – prebíjania, následnej čiastočnej straty kapacity a prirodzeného starnutia batérie."[/quote]
Bohužel ti uniklo, že toto se týká NiCd baterií, které se v noteboocích již dlouhou dobu nepoužívají.

[quote=Scot2;473415]Tak som si už nejaký ten článok prečítal a aj pár fór pozrel kde väčšina vraví že začnu nabíjať keď majú okolo 20% a nie 80%... pridám aj pár odkazov[/quote]
Doporučil bych důvěryhodnější zdroje. Například zde je pěkně vidět, jak závisí počet nabíjecích cyklů na hloubce vybití LI-Ion baterie.

Další zajímavé čtení najdeš na:
http://www.buchmann.ca/faq.asp
http://batteryuniversity.com/

[quote=Scot2;473415]nie nič nevidím baterka má napr. 97% a hneď začne nabíjať a to nechcem.... pozri každá baterka ma nabíjacie cykly dajme tomu 1000 alebo 2000 no a potom začne strácať svoju kapacitu a aj na hodnote takže neverím že keď ju budem nabíjať od 80% do 100 tak jej kapacita sa nezmení ešte aj v papieroch k NTB sa píše ohladom nabíjania že vybiť ju na 0 a tak zas na 100% raz do mesiaca aby sa jej kapacita zachovala takže bolo by nelogické nabíjať to od 80% do 100% (samozrejme každý NTB a baterka je iná) ja neviem komu už mám veriť, niekto vraví vybiť na 0 raz za čas a ešte sa to píše aj v návode a naopak iní vravia že pod 20% NIKDY! tak ako teraz ja ako "zelenáč" mám čo robiť?[/quote]
Viz odkaz výše.

[quote=Scot2;473415]Bozhužial v papieroch sa nič nepíše okrem toho vybitia raz za mesiac. Tak preto sa pýtam nejakých užívatelov s podobným typom NTB[/quote]
Baterii bych do dna nevybíjel. Pokud tam takové doporučení opravdu je, ignoruj ho.
Scot2 (36)|19.9.2011 15:51
Fajn, tvoja rada teda znie? ohladom nabijania a toho či mať baterku v NTB keď ho mám na sieti...
r34ktor (7477)|19.9.2011 15:55
Normálně používej notebook s baterií jak potřebuješ. Jen si hlídej, aby nedošlo k jejímu úplnému vybití.
Scot2 (36)|19.9.2011 16:09
takže ty tvrdíš že keď pichnem NTB s baterkou dnu do siete je jedno kolko má % len nech to nieje minimum a nevadi keď ho vypojím hej?
r34ktor (7477)|19.9.2011 16:25
Ještě jednou důležitá tabulka: Počet vybíjecích cyklů v závislosti na hloubce vybití

[TABLE]Hloubka vybití | Vybíjecí cykly
100%|500
50%|1500
25%|2500
10%|4700[/TABLE]

Částečné vybití redukuje namáhání a prodlužuje životnost baterie. Čili častějším nabíjením získáváš více cyklů.
alfah4ns (1040)|21.9.2011 11:35
baterii absolutně neřeš, jen se vyvaruj toho úplného vybíjení, do bateriím škodí daleko více, než stav plného nabití (ano, nejideálnější by byl stav okolo 40% + stálá teplota, ale baterii přece nechceme skladovat v šuplíku, to bychom to nemuseli kupovat, ne? A i tak by stárla i tam)

Ono může odejít třeba za půl roku a stejně tak může vydržet několik let bez výraznějšího opotřebení.
Rozdíly v kvalitě článků v bateriích jsou hodně velké a ty nikdy nevíš, co dostaneš ve svém konkrétním kusu.

Prostě neřešit, je to spotřebka.
Potřebuješ baterku? ok, tak to nech v síti tak jak to je, budeš mít celou kapacitu, jakmile to odpojíš.
Nepotřebuješ ji až tak? Tak to tím tuplem neřeš a užívej si toho, že baterie funguje jako záložní zdroj.

Jinak nastavení nabíjecích cyklů umožňují pouze některé notebooky, typicky třeba vyšší thinkpady od Lenova. Teoreticky by nabíjení třeba jen do 80-90% o něco málo životnost zvýšilo - ale opět, nikdy nevíš co máš a 20% je u nt s IGP hodina provozu... Pokud je to baterie nekvalitní, tak by ti odešla i tak, jen možná o prá týdnů později, nebo měla jen o pár procent nižší klesající tendenci maximální kapacity. Ale odešla by tak jako tak...

Jedná-li se o kvalitní baterii, tak ti vydrží třeba 2 roky s minimálním opotřebením, i když ji neřešíš (btw. od toho je tam ta elektronika, že)

EDIT.
s těmi cykly se to dá přirovnat ke zvedání závaží...
Co ti dá více zabrat - zvedat 15kg ze země na skříň, nebo jen ze židle na stůl?
wizaard (913)|27.9.2011 14:05
Plný souhlas s alfah4nsem samozřejmě - nemá smysl řešit nabíjení baterie. Dnešní baterky jsou (až na naprosté výjimky) všechno nekvalitní Sanyo (obávám se, že časy Panasoniců jsou už úplně pryč), takže člověk se sice bude namáhat a dumat nad tím jak baterii šetřit, ale odejde mu stejně a možná jí žádný čas neušetří.