Spotřeba PC
Zdravím,
zajímalo by mě, jak je to se spotřebou dnešního PC.
Četl jsem o tom pár článků, ale většina je ještě z doby, kdy se používaly CRT monitory, takže ne zcela aktuální.
Existuje na měření spotřeby celého PC nějaký software?
Jaká je spotřeba vašeho PC? (napište prosím i svou sestavu)
zajímalo by mě, jak je to se spotřebou dnešního PC.
Četl jsem o tom pár článků, ale většina je ještě z doby, kdy se používaly CRT monitory, takže ne zcela aktuální.
Existuje na měření spotřeby celého PC nějaký software?
Jaká je spotřeba vašeho PC? (napište prosím i svou sestavu)
Software ti spotřebu neřekne....koukni se na různý recenze, tam měřej spotřebu celých sestav při testech. Přibližnou spotřebu ti změří zásuvkový wattmetr (mělo by to být docela přesné).
Jakou hraje v tomto tématu roli zdroj? Např. že PC se zdrojem 500W nebude mít vyšší spotřebu než 500W za ???
Zadnou roli..... Ze mas 500W zdroj neznamena, ze bude zrat 500W :D
Navrhuji, aby sis precetl neco o spotrebe PC, o zdrojich, jak funguji a co znamenaji parametry....
Software neexistuje, kalkulacni tabulky ruznych vyrobcu jsou enorme nadsazene, stejne tak jako treba potrebne W u grafickych karet......
Spotrebu PC najdes v kazdem solidnim clanku o testovani HW sestavy.......
Navrhuji, aby sis precetl neco o spotrebe PC, o zdrojich, jak funguji a co znamenaji parametry....
Software neexistuje, kalkulacni tabulky ruznych vyrobcu jsou enorme nadsazene, stejne tak jako treba potrebne W u grafickych karet......
Spotrebu PC najdes v kazdem solidnim clanku o testovani HW sestavy.......
[quote=souteh;463704]Jakou hraje v tomto tématu roli zdroj? Např. že PC se zdrojem 500W nebude mít vyšší spotřebu než 500W za ???[/quote]
Ak budeme uvažovať rovnaké pc napájané 500W zdrojmi s rozdielnou účinnosťou (a samozrejme cenou), tak na spotrebu pc bude mať zdroj dosť podstatný vplyv .
Príklad:
1. 500W zdroj s 70% účinnosťou - pri fiktívnom odbere pc 300W bude odber zdroja zo siete 300*1,3= 390W
2. 500W zdroj s 85% účinnosťou - pri fiktívnom odbere pc 300W bude odber zdroja zo siete 300*1,15=345W
Naviac zdroj s vyššou účinnosťou produkuje menšie odpadné teplo ( v našom príklade zjednodušene o tých 45W) a tým pádom nie sú potrebné veľké chladiče v zdroji a ani vysoké otáčky ventilátora chladiaceho zdroj ....a v konečnom dôsledku zaplatíš menší účet za elektrinu
Ak budeme uvažovať rovnaké pc napájané 500W zdrojmi s rozdielnou účinnosťou (a samozrejme cenou), tak na spotrebu pc bude mať zdroj dosť podstatný vplyv .
Príklad:
1. 500W zdroj s 70% účinnosťou - pri fiktívnom odbere pc 300W bude odber zdroja zo siete 300*1,3= 390W
2. 500W zdroj s 85% účinnosťou - pri fiktívnom odbere pc 300W bude odber zdroja zo siete 300*1,15=345W
Naviac zdroj s vyššou účinnosťou produkuje menšie odpadné teplo ( v našom príklade zjednodušene o tých 45W) a tým pádom nie sú potrebné veľké chladiče v zdroji a ani vysoké otáčky ventilátora chladiaceho zdroj ....a v konečnom dôsledku zaplatíš menší účet za elektrinu
Můj tatínek pracuje s elektrikou a tak mi asi před 4 rokama sestrojil krásný měřák spotřeby. PC a ostatni příslušenství jako monitor bedny router atd mám zapojeny do 5-ti slotové prodlužky. A on udělal takový důmyslný strojek z hodin co vyhrabal v prací, takové ty měřící hodiny co maté od čezu ve skříni s pojistkama. Na ty hodiny připojil zásuvku do té se stčila prodlužka. A z těch hodin pak šla zástrčka přímo do sítě. :) fungovalo to :). Mám to v šuplíku můžu vyfotit xD
špatná kvalita fotky, zítra vyfotím kvalitněji.
špatná kvalita fotky, zítra vyfotím kvalitněji.
nevite, jak jsou na tom tyto meraky s presnosti vuci klasickym hodinam / fazovy posun, jalovy vykon / ?
john: takovy mensi pokus podle instrukci jsem provadel tady: https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/16661-test-mainstreamovych-zdroju :D (kolem postu 40, jestli to k necemu bylo nebo ne ale nevim)
souteh: jinak kdyz sem napises co mas za sestavu a jak pretocenou/nastavenou, tak ti tady nekdo urcite da relativne presny odhad kolik si to bere i bez kupovani meraku (btw CEZ nebo kdo ho pujcuje)...
ad anketa - a ktere komp si mam vybrat? :D
EDIT: https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/58017-picopsu - pico PSU na HTPC
souteh: jinak kdyz sem napises co mas za sestavu a jak pretocenou/nastavenou, tak ti tady nekdo urcite da relativne presny odhad kolik si to bere i bez kupovani meraku (btw CEZ nebo kdo ho pujcuje)...
ad anketa - a ktere komp si mam vybrat? :D
EDIT: https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/58017-picopsu - pico PSU na HTPC