Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Software: sekání při přehrávání

Neregistrovaný (0)|31.8.2011 17:02
Tazatel: Huey

Znění dotazu: Dobrý den,
při přehrávání filmů a videí na mém ntb (Win7) se často stává, že se to na cca 1 vteřinu sekne a zní přitom takový divný zvuk (,,trrrr") Potom zase běží v pořádku až do dalšího ,,minilagu". Je zajímavé, že při hraní her ani při poslechu hudby se to neděje. Zkoušel jsem aktualizovat ovladače zvukových zařízení a taky grafických karet (integrované i dedikované), ale všechno je aktuální. Minulý týden jsem přeinstaloval celý windows a pomohlo to, ale jen na dva dny. Ted to resim tak, ze se vratim do bodu obnovy systemu (vzdy cca 2 dny zpatky) a na 1-2 dny se to spravi, ale potom to zase zacne blbnout.
Z toho usuzuji, ze asi jde o problem se softwarem, ale nevim, jak to resit. Budu Vam vdecny za jakoukoliv radu.

HW a SW počítače, jehož se dotaz týká: odkaz:
http://www.hpmarket.cz/productOpt.asp?konfId=LW846EA
Georginek (2957)|31.8.2011 19:10
Kodeky si nejake instaloval? V jakem prehravaci to dela? Vyzkousej prehravac MPHC
Neregistrovaný (0)|31.8.2011 20:03
No, dělá mi to ve všech přehrávačích, včetně WMP a Winampu. A nejen to, když si pustím video na youtube, tak tam je to úplně to samé, seká se to cca 1 za 2 minuty.
Pokud jde o kodeky, tak ty jsem zatím žádné neinstaloval, moc se v tom nevyznám. Měl jsem za to, že už tam všechny jsou, když ty videa a filmy jdou spustit (byť s nedostatky v podobě lagů)
Můžete mi poradit, jaké kodeky si mám stáhnout?
Děkuju
Georginek (2957)|31.8.2011 20:09
Ja bych zatim zadny netahall. To zasekavani je pravidelny? Takze se zasekne i zvuk a pak se zas rozjede jo? Nebezi Ti na pozadi nejaky program, ktery vytezuje CPU?
Neregistrovaný (0)|31.8.2011 20:21
Ano, je to presne jak to popisujete. O zadnych programech nevím, ale občas se stane, že když chci vypnout počítač, tak mi to hlásí, že na pozadí běží nějaký program, přestože já jsem všechno ukončil. Jinak když otevřu správce úloh, tak tam běží 34 procesů, tak nevím, jestli to je moc. Procesy jako HP Quick Web a HP Connection Manager je možné ukončit (bez pádu systému)?
Georginek (2957)|31.8.2011 20:24
Asi tak. Zacal bych tim, ze bych si otevrel spravce uloh a vedle toho okno videa. Ve spravci uloh si nastavte razeni aplikaci podle vytizeni CPU - takze budou nahore, pust video a pri zaseku sleduj, kterej program v tu chvili vytezuje CPU nejvic a kolik procent si vezme....
kevin00 (10238)|31.8.2011 20:35
Na tuto činnost je výborná utilita Process Explorer.
Neregistrovaný (0)|31.8.2011 20:45
Kdyz poustim film z pevneho disku a internetovy prohlizec mam zavreny, tak nejvice vytezujicim procesem (ktery takC zabira nejvic pameti) je Arc Soft Total Media Player - tedy prehravac, ve kterem to jede (byl predinstalovany pri koupi pocitace) a pak jeste MOM.exe (Catalyst Control Centre). No a kdyz bezi video na youtube tak je to Mozilla Plug-in container.
Ve sloupci ,,Procesor" maji tyto procesy hodnoty kolem 06 - 08.
Neregistrovaný (0)|31.8.2011 20:54
Vsiml jsem si jeste jedne veci - u nekterych procesu je toto: *32. Ma to neco s polecneho s tim, kolik bitu ma operacni system? Protoze muj Win7 je 64 bitovy...
r34ktor (7477)|31.8.2011 22:34
Na prvotní analýzu bych použil DPC Latency Checker. Jaké vykazuje hodnoty?
Neregistrovaný (0)|1.9.2011 10:15
Tak jsem si to stahl a spustil, a při každém seknutí videa nebo filmu se objevi vysoky cerveny sloupec, ktery dosahuje hodnot kolem 16 000 (nejakych jednotek), pod tim je napsano, ze absolute maximum je 336 429 jednotek. V komentari je uvedeno, ze nektere ovladace nefunguji spravne a mohou zpusobovat vypadky pri prehravani videa nebo audia. Jeste mi to radi, at se pokusim postupne vypnout urcita zarizeni, ale do toho bych se radsi nepoustel, abych neco nezvrtal.
H3w3R (226)|1.9.2011 10:32
ještě 2 upřesňující dotazy:
1) nemůže to být nastavením přehrávání videa přímo v catalystech? (ovladače graf. karty)... zkuste jiný režim
2) když to funguje 2 dny po obnovení systém, neinstaluje během této doby nějaká automatická aktualizace?
Neregistrovaný (0)|1.9.2011 11:06
Aktualizace si vzdy sam stahnu a nainstaluji rucne (nastavil jsem si to tak ve Windows Update). Na druhou stranu je pravda, ze si je vzdy stahnu tesne po obnovni systemu, takze ty dva dny to funguje i s temi aktualizacemi. Ted uz me bod obnovy stejne vraci do stavu s nainstalovanymi aktualizacemi (at zvolim jakekoliv datum).
Catalyst control centre jsem uz otevrel, ale nevim, co dal. Zvolil jsem VIDEO-KVALITA VIDEA - a je na vyber bud ZAKLADNI KVALITA VIDEA nebo DALSI NASTAVENI VIDEA. V zakladni kvalite je mozne odskrtnout ,,automaticke odstranovani podkladu" a ,,detekci pomeru snimkovani". V dalsim nastaveni je mimo jine take ,,Prehravani videozaznamu" a tam 2 funkce: aktivovat plynule prehravani videozaznamu" (zaškrtnuto) a ,,použít existující nastavení kvality videa u internetového videa (odškrtnuto).
Nekde jsem se docetl, ze je jeste mozne vypnout nejaky powermizer, ktery pry zatezuje procesor. Pry je to nejaky program ktery setri energii, ale obcas zpusobuje sekani pri prehravani videa/audia. Jenze nevim, jak na to.
mpitman (206)|1.9.2011 13:20
Pred casem jsem take resil problem s prehravanim videa a pouzival DPC Latency Checker. Ja jsem mel tedy jiny problem a to obcasne prskani/lupani ve zvuku - tedy video jelo normalne ale ve zvuku se nekdy ozvalo takove prsknuti, nebo lupnuti. Zkousel jsem vsechno mozne, vcetne nainstalovani druhych Win7 32bit misto 64bit ale nic nepomohlo. Ve Win XP na stejnem HW zadny problem. DPC LC ukazoval take obrovska cisla. Nakonec jsem postupoval podle doporuceni toho programu a zakazoval jedno zarizeni po druhem a sice jsem neidentifikoval jedineho puvodce, ale nejvice vadila integrovana sitova karta. Stahnul jsem primo od vyrobce cipu novejsi ovladace (vyrobce desky mel na strankach vyrazne starsi). To sice zlepsilo prehravani, ale problem se plne vyresil az po nastaveni rizeni spotreby ve win 7 na "Maximalni vykon" misto defaultniho "Optimalni rizeni spotreby" (nazvy nejsou presne) (procesor mam C2D). Jak jsem overil merakem na spotrebu PC to nemelo zadny meritelny vliv. Rekl bych, ze tim procesor a mozna dalsi zarizeni asi neprechazi do tak uspornych rezimu, ze kterych se pak zase musi vracet coz muze chvilku trvat.

Obecne u DPC LC psali, ze to hodne delaji wifi a sitove karty - zkusil bych docasne ve zpravci zarizeni zakazovat jedno takove zarizeni po druhem a pak otestovat. Problem take je, ze to vetsinou vubec nezalezi na vytizeni CPU. Pokud je totiz spatne napsan ovladac nejakeho HW muze zablokovat system a tim i prehravani videa i kdyz CPU neni vytizeno.
Neregistrovaný (0)|1.9.2011 14:55
Tak nakonec to vypada, ze uz jsem prisel na to, co s tim je. Dekuji :-)
Kdyz ve spravci zarizeni zakazu Atheros Wifi Adapter (a k netu zustanu pripojeny jen kabelem) tak se nic neseka a Latency Checker dosahuje zelenych hodnot. Jen co povolim Atheros, tak hodnoty okamzite stoupnou do zavratnych vysin a opet se to zacne sekat.

Takze problem asi bude v tom adapteru, je mozne ho preinstalovat? Je totiz zajimave, ze ovladace Atherose jsou aktualizovane a kdyz na to kliknu, tak mi to napise, ze pracuje spravne (prestoze zpusobuje to sekani)
mpitman (206)|1.9.2011 15:22
Tak to jsem rad, ze rada pomohla :) Jinak driver muze podle win "pracovat spravne" a stale zpusobovat problemy. Nasel jsem tyto stranky s drivery http://www.atheros.cz/ zkusil bych podle chipsetu na wifi karte najit nejnovejsi ovladac a vyzkouset ho. Nekdy dokonce lepe funguje i strasi ovladac nez ten nejnovejsi, ale to jsou spis vyjimky.
Neregistrovaný (0)|1.9.2011 15:46
Tak dekuju za ten odkaz:-)
Ovladac jsem stahl a ten ho chci nainstalovat, ale objevilo se upozotneni, ze neni digitalne podepsan. Predstavuje to nejaky problem?
mpitman (206)|1.9.2011 15:55
Chybejici digitalni podpis nevadi pokud verite zdroji toho driveru. Podpis budou mit drivery s poznamkou, ze jsou WHQL. Mensim vyrobcum se obcas nevyplati mit drivery s WHQL certifikaci pripadne nemaji vsechny s touto certifikaci (neco to stoji). Takze bud najit verzi s WHQL nebo verit :)
Neregistrovaný (0)|1.9.2011 16:12
Tak je to nainstalovano:-) Kdyz adapter povolim, tak ten Latency CHecker sice stale skace az k cervene hodnote 4 000 us, coz je ale asi o 326 000 min nez predtim a navic se filmy ani videa nesekaji. Tak doufam, ze to tak zustane:-) Pokud ne, tak se pokusim nainstalovat jeste starsi verzi (prekvapive ani tato verze nebyla nejnovejsi, ale na tech strankach nic novejsiho nebylo).
mpitman (206)|1.9.2011 16:21
Tak parada, hlavne ze se to vyresilo. Jinak dalsi moznost je zkontrolovat primo stranky HP k tomuto notebooku jak stare jsou drivery tam. Pripadne dalsi stranky s ovladaci - tady je ale potreba dat pozor na podvodne servery.