Frekvence procesoru/ů
Ahoj všem.
Mám takovej dotaz.
Vem me si dvoujádrový procesor takt jádra 3GHz - sčítají se frekvence? Bude výsledná 6GHz?
2x Dvoujádrový procesor takt jádra 3 GHz - jak to bude tady
Prosím žádný smích. Možná je to otázka stará několik let ale já do teď jel na jednojádru.
Mám takovej dotaz.
Vem me si dvoujádrový procesor takt jádra 3GHz - sčítají se frekvence? Bude výsledná 6GHz?
2x Dvoujádrový procesor takt jádra 3 GHz - jak to bude tady
Prosím žádný smích. Možná je to otázka stará několik let ale já do teď jel na jednojádru.
:)
Frekvence se nesčítají, nicméně za určitých podmínek (program napsaný pro využití na 2 a více jádrech) bude skutečně 2 jádrový procesor 2x rýchlejší než 1 jádrový.
Ale nejlepší obrázek si uděláš když projdeš nějaké testy procesorů. Tam uvidíš reálný rozdíl výkonu nejen mezi 2/4/6 jádry, ale taky mezi výrobci atd.
Frekvence se nesčítají, nicméně za určitých podmínek (program napsaný pro využití na 2 a více jádrech) bude skutečně 2 jádrový procesor 2x rýchlejší než 1 jádrový.
Ale nejlepší obrázek si uděláš když projdeš nějaké testy procesorů. Tam uvidíš reálný rozdíl výkonu nejen mezi 2/4/6 jádry, ale taky mezi výrobci atd.
Ne.
Nejlépe se to vysvětluje s autama.
Kdysž pojedou 2 auta 140 kmph po dálnici, nedojedou do cíle dřív, než jedno stejně rychlé, ale odvezou jednou tolik lidí, kapiš? :)
Prosty ty jádra si mezi sebou dělí práci.
Samozřejmě, pokud program umí využít naplno obě jádra, je to pa teoreticky jako by to jelo 2x rychleji.
Nejlépe se to vysvětluje s autama.
Kdysž pojedou 2 auta 140 kmph po dálnici, nedojedou do cíle dřív, než jedno stejně rychlé, ale odvezou jednou tolik lidí, kapiš? :)
Prosty ty jádra si mezi sebou dělí práci.
Samozřejmě, pokud program umí využít naplno obě jádra, je to pa teoreticky jako by to jelo 2x rychleji.
Omlouvám se že jsem se neozval dřív, moc práce.
Takže frekvence procesorů nebo jader se nesčítá ale můžeme říct že se sčítá výkon?
Takže frekvence procesorů nebo jader se nesčítá ale můžeme říct že se sčítá výkon?
é, vpodstatě ano.
Vždy ale záleží na tom, jestli daná aplikacde umí využít více jader nebo ne.
Pokud neumí, tak je jedno, jestli máš jedno nebo 10 jader a klidně pak může být výkon pro danou aplikaci vyšší u dvoujádra 3,2 GHz, než u 6jádra 2,8.
Samozřejmě, i když více jader aplikace použít neumí, je výhoda v tom, že na pozadí můžou jiné jádra obsluhovat další aplikace...
Pokud aplikace více jader využít umí, tak je to samozřejmě jasné.
Vždy ale záleží na tom, jestli daná aplikacde umí využít více jader nebo ne.
Pokud neumí, tak je jedno, jestli máš jedno nebo 10 jader a klidně pak může být výkon pro danou aplikaci vyšší u dvoujádra 3,2 GHz, než u 6jádra 2,8.
Samozřejmě, i když více jader aplikace použít neumí, je výhoda v tom, že na pozadí můžou jiné jádra obsluhovat další aplikace...
Pokud aplikace více jader využít umí, tak je to samozřejmě jasné.
Když budou na desce 2 procesory (např.HP XW6400-2x XEON 5140 2.33GHz) tak to rozdělí deska, a bude vlastně vždy dvojnásobný výkon i když není podpora aplikace?
[quote=jilekk;471561]Když budou na desce 2 procesory (např.HP XW6400-2x XEON 5140 2.33GHz) tak to rozdělí deska, a bude vlastně vždy dvojnásobný výkon i když není podpora aplikace?[/quote]
Ne, 2 CPU na desce jsou ekvivalent dvoujádrového procesoru, nic víc, nic míň
Ne, 2 CPU na desce jsou ekvivalent dvoujádrového procesoru, nic víc, nic míň
Jsem lhář, budu otravovat. Trošku jsem pátral a našel toto.
Podle tohoto diagramu jsou procesory vedle sebe a né za sebou což by značilo, že deska to rozdělí.
Tady je odkaz na všechny parametry.
http://ark.intel.com/products/chipsets/24663
Dá se nějak zjistit jak se procesory chovají, jest-li jako čtyřjádro nebo jako dvě dvoujádra zároveň?
Podle tohoto diagramu jsou procesory vedle sebe a né za sebou což by značilo, že deska to rozdělí.
Tady je odkaz na všechny parametry.
http://ark.intel.com/products/chipsets/24663
Dá se nějak zjistit jak se procesory chovají, jest-li jako čtyřjádro nebo jako dvě dvoujádra zároveň?
[quote=jilekk]jest-li jako čtyřjádro nebo jako dvě dvoujádra zároveň?[/quote]
A ty v tom vidis rozdil? :notsure
//@jilekk: V tom pripade nerozumim psanemu textu :( Ukaz mi, kde je to psano.
A ty v tom vidis rozdil? :notsure
//@jilekk: V tom pripade nerozumim psanemu textu :( Ukaz mi, kde je to psano.
Mezi jedním čtyřjádrovým a dvěma dvoujádrovými CPU není v praxi rozdíl. OS vidí v obou případech čtyři "jednojádrová" CPU a tak k nim přistupuje. Plně je dokáže využít jen optimalizovaná aplikace (profitující ze čtyř souběžně běžících vláken).
jestli dobre vidis, tak jsou procesory propojeny pomoci sbernice FSB, naprosto stejnym zpusobem je to resene u ctyrjadrovych modelu Intel pro socket 775
skutecny rozdil tedy je, ze ctyrjadro ma 2 fyzicke procesory v 1 pouzdre, ty mas 2 pouzdra ... zadny jiny rozdil v tom opravdu nehledej :D
to, ze jsou procesory vedle sebe, znaci fyzicky layout komponent v pocitaci, softwarove to vyznam nema.
skutecny rozdil tedy je, ze ctyrjadro ma 2 fyzicke procesory v 1 pouzdre, ty mas 2 pouzdra ... zadny jiny rozdil v tom opravdu nehledej :D
to, ze jsou procesory vedle sebe, znaci fyzicky layout komponent v pocitaci, softwarove to vyznam nema.