Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Volba a realizace sledování prostoru kamerou

bodja (26)|24.9.2011 07:39
Zdravím,vlastním malou firmu se 6ti zaměstnanci.Zjistil jsem,že lidé na odpolední směně utíkají dříve domů,na noční směně spí.Nemohu tam neustále jezdit na kontroly.
Sice nerad,ale musím přistoupit ke kroku zabudování kamery.
Poradíte mi zde,jakou kameru vybrat,jak zapojit a nějaký rady kolem tohoto sledovacího systému?
Rád bych sledoval osvětlený prostor o rozloze cca 20-25m2,ve firmě je wifi.Sledovaný prostor nemusí být sledován neustále,tudíž nepotřebuji pořizovat záznamy,ale rád bych tento prostor občas sledoval z domova na svém pc.
Je tedy realizovatelná kamera s bezdrátovým přenosem po wifi a následném sledování obrazu v reálné čase doma za rozumné náklady(2-4tis.kč)?
Poradíte odkaz na nějakou tu kameru a její nastavení+nastavení mého pc,která by splňovala moje požadavky?Děkuji...
DrZelenka (2491)|24.9.2011 13:13
Jen bych chtěl upozornit na zákony ČR - nelze dát jentak někam kameru. Jednou jsem chtěl dát kameru do hospody (vykrádání) a musely se splnit nějaký podmínky. Nakonec jsem to nedotáhnul až do konce a nevím co vše je vlastně potřeba, ale chtělo by se na to podívat.

Ke kontrole spánku/odchodu podle mě stačí jakákoliv kamera se slušným rozlišením (640x480 příp 800x600) - konkrétní bohužel neporadím, měl jsem doma pouze Vivoteky, ale ty stojej 6000.
EditorPO (2819)|24.9.2011 16:11
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] si určite vyberieš.

Z právneho hľadiska tam nie je až taký problém.

1. Ak sa jedná o verejne prístupné priestory, kam chodia aj zákazníci
2. Ak sa jedná len o monitorovanie konkrétneho pracoviska, priestoru, napríklad z dôvodu bezpečnosti
3. Musí byť jasné, že nesleduješ zamestnancov, ale konkrétne priestory ... niektoré priestory sa monitorovať nemôžu (šatne, sprchy, WC ...)
4. Kamera musí byť viditeľná a v priestore musia byť vyvesené oznamy o monitorovaní kamerovým systémom
5. Musíš zabezpečiť, aby sa k záznamom, alebo live streamu nedostala nepovolaná osoba, ktorá by to mohla zneužiť
6. Prípadný záznam môže byť uchovávaný len určitý počet dní
7. Najjednoduchšie je dať podpisovať súhlas s monitorovaním, uľahčia to aj rozumné a pádne dôvody a argumenty
bodja (26)|24.9.2011 16:38
Joo,to že zaměstnanci budou souhlasit s monitorováním pracoviště vím,samozřejmě že toto dám jako dodatek např.k prac.smlouvám k dodatečnému podpisu.Jde mi o to,zdali v této cenové relaci má smysl o něčem takovém uvažovat,a zdali to jde uskutečnit(viz víše).
bodja (26)|24.9.2011 16:48
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

takže když zakoupím dejme tomu tuto kameru,tak s ní je možno sledovat prostor,přes wifi posílat do routru a z domova sledovat přes prohlížeč?Nebo u té kamery musí být neustále zapnut počítač v zaměstnání a k němu se z domova připojovat?
gabera (64)|24.9.2011 17:16
[quote=EditorPO;474117][odkaz, pro zobrazení se přihlaste] si určite vyberieš.

Z právneho hľadiska tam nie je až taký problém.
.....
6. Prípadný záznam môže byť uchovávaný len určitý počet dní
7. Najjednoduchšie je dať podpisovať súhlas s monitorovaním, uľahčia to aj rozumné a pádne dôvody a argumenty[/quote]

Pokud se provádí záznam, pak to z právního hlediska je problém - v tom případě se jedná o zpracovávání osobních údajů, kromě souhlasu s monitorováním se záznamem musí být toto zpracovávání registrováno u úřadu pro ochranu osobních údajů (před spuštěním kamerového systému) při splnění řady podmínek. V každém případě doporučuji podívat se http://www.uoou.cz, kde jsou uvedeny podmínky pro provozování kamerových systémů. Za jejich porušení mohou být mastné pokuty.