Notebookový zdroj s jinými parametry
Dobrý den,
chci se zeptat, jaký vliv má na notebook použití zdroje se stejným výkonem arozdílnými parametry?
Konkrétně mám zdroj dodávající do notebooku 20Vss, 4,5A.
Druhý zdroj je vybaven stejným konektorem a dodává 19Vss, 4,73A.
Chci se zeptat, jaký vliv bude mít tento druhý zdroj na chod notebooku (opotřebování baterie, vnitřní komponenty, atd.)
chci se zeptat, jaký vliv má na notebook použití zdroje se stejným výkonem arozdílnými parametry?
Konkrétně mám zdroj dodávající do notebooku 20Vss, 4,5A.
Druhý zdroj je vybaven stejným konektorem a dodává 19Vss, 4,73A.
Chci se zeptat, jaký vliv bude mít tento druhý zdroj na chod notebooku (opotřebování baterie, vnitřní komponenty, atd.)
Napětí by mělo být cca stejné, ale nějaký kousek nahoru/dolu by uškodit neměl, výrobce počítá s tím, že napětí v síti může kolísat. A baterka toho plno dorovná.
Proud by měl být minimálně roven originálnímu trafu, příp. vyšší (= silnější adptér)
Jinak no problem. Ale některé notebooky s trafem komunikují (např. pomocí dalšího vodiče) a pokud zjistí, že není připojený originální adaptér, sníží výkon, příp. rovnou odstaví nabíjení (např. Delly).
Proud by měl být minimálně roven originálnímu trafu, příp. vyšší (= silnější adptér)
Jinak no problem. Ale některé notebooky s trafem komunikují (např. pomocí dalšího vodiče) a pokud zjistí, že není připojený originální adaptér, sníží výkon, příp. rovnou odstaví nabíjení (např. Delly).
Trosku bych to upresnil. Tedy elektronika notebooku asi bude pocitat s drobnymi vykyvy v napeti adapteru, ale ne protoze pocita s kolisanim v siti (spinany zdroj v adapteru dokaze davat stale stejne vystupni napeti ve velkem rozsahu vstupnich napeti - udavano vetsinou 100-240V, ale byva to i vic), ale vlivem ubytku napeti na kabelu pri zatizeni. Takovy ubytek je vsak relativne maly (u kvalitniho kabelu). Rozdil jednoho voltu uz je relativne dost a obecne nelze rici jak se k tomu notebook zachova - muze odmitnout pracovat, nenabijet baterii nebo fungovat normalne. Vlivem nizsiho napeti si ale bude pravdepodobne odebirat vyssi proud nez z originalniho adapteru, takze zde plati, ze vykon musi sedet, proud vsak musi byt vetsi (coz uvedeny adapter splnuje). Navic tim bude vice zatezovana elektronika menice a ta na to muze a nemusi byt stavena. Obecne bych to neriskoval a sehnal si adapter se spravnymi parametry - na Aukru vetsinou otazka 2-4 stovek. Precijen to je vetsinou jen zlomek ceny notebooku a za pripadne problemy to nestoji. Navic jak pise alfah4ns nektere adaptery maji datovy pin pro komunikaci s adapterem a s neoriginalnim pak nemusi notebook plne fungovat.
No asi takhle:
Přes týden bývám na bytu, kde samozřejmě mám originální zdroj. Přijde mi ale zbytečný tahat ho domů, když tam mám zdroj ze starého notebooku...
Každopádně - notebook na tom druhém zdroji funguje bez problémů, jen mě právě zajímá, jestli to nějak notebook nepoškodí dlouhodobým používáním na tomto zdroji.
Přes týden bývám na bytu, kde samozřejmě mám originální zdroj. Přijde mi ale zbytečný tahat ho domů, když tam mám zdroj ze starého notebooku...
Každopádně - notebook na tom druhém zdroji funguje bez problémů, jen mě právě zajímá, jestli to nějak notebook nepoškodí dlouhodobým používáním na tomto zdroji.
[quote=VencaX;480081]No asi takhle:
Každopádně - notebook na tom druhém zdroji funguje bez problémů, jen mě právě zajímá, jestli to nějak notebook nepoškodí dlouhodobým používáním na tomto zdroji.[/quote]
Snazil jsem se nastinit, ze to zalezi na mnoha faktorech (predevsim navrhu elektroniky notebooku a jeho napajeciho menice), ktere se obecne nedaji posoudit. Jak jsem rekl, tak ja bych to neriskoval a sehnal si odpovidajici druhy adapter. Nejvetsi riziko vidim v mirnem pretezovani menice a napajeci casti notebooku. Pokud je dobre navrzena, tak musi byt dimenzovana na vyssi proudy nez je maximum (kvuli spolehlivosti) a s mirnym pretizenim si hrave poradi - toto bych rekl, je nejpravdepodobnejsi varianta. Pokud budete mit opravdu smulu, muze za cas odejit napajeci cast notebooku, ktera byva soucasti zakladni desky a jejiz vymena byva dosti nakladna.
Každopádně - notebook na tom druhém zdroji funguje bez problémů, jen mě právě zajímá, jestli to nějak notebook nepoškodí dlouhodobým používáním na tomto zdroji.[/quote]
Snazil jsem se nastinit, ze to zalezi na mnoha faktorech (predevsim navrhu elektroniky notebooku a jeho napajeciho menice), ktere se obecne nedaji posoudit. Jak jsem rekl, tak ja bych to neriskoval a sehnal si odpovidajici druhy adapter. Nejvetsi riziko vidim v mirnem pretezovani menice a napajeci casti notebooku. Pokud je dobre navrzena, tak musi byt dimenzovana na vyssi proudy nez je maximum (kvuli spolehlivosti) a s mirnym pretizenim si hrave poradi - toto bych rekl, je nejpravdepodobnejsi varianta. Pokud budete mit opravdu smulu, muze za cas odejit napajeci cast notebooku, ktera byva soucasti zakladni desky a jejiz vymena byva dosti nakladna.