výměna CPU
Mohl by mi někdo prosím poradit.
Mám desku MSI G965M a na ni procesor Intel Core 2 Duo 6300 1,86GHz, nyní se mi dostal do ruky tento procesor [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. Provedl jsem výměnu , ale naskočí mi pouze uvodní obrazovka MSI kde je volba TAB nebo DEL. Volba DEL nefunguje (mám pocit , že nejde ani klávesnice jelikož se nerozsvítí ledka po stisku numlock), takže po stisku TAB mi to přeskočí na jinou obrazovku kde je načten nový procesor 3,2 .... a dole jsou opět volby TAB setup menu, F10 Fallsh Recovery a F11 Boot menu, bohužel nejde ani jedna volba. Když vrátím původní procesor počítač naběhne v pořádku. Chápu to dobře , že tento procesor není pro tuto desku vhodný, že ho nepodporuje , pak ale nechápu , že po stisku TAB jej načte a nebo dělám jen něco špatně.
Případně doporučili byste mi nějakou desku pro tento procesor (e6700).
Předem díky za pomoc.
P.
Mám desku MSI G965M a na ni procesor Intel Core 2 Duo 6300 1,86GHz, nyní se mi dostal do ruky tento procesor [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. Provedl jsem výměnu , ale naskočí mi pouze uvodní obrazovka MSI kde je volba TAB nebo DEL. Volba DEL nefunguje (mám pocit , že nejde ani klávesnice jelikož se nerozsvítí ledka po stisku numlock), takže po stisku TAB mi to přeskočí na jinou obrazovku kde je načten nový procesor 3,2 .... a dole jsou opět volby TAB setup menu, F10 Fallsh Recovery a F11 Boot menu, bohužel nejde ani jedna volba. Když vrátím původní procesor počítač naběhne v pořádku. Chápu to dobře , že tento procesor není pro tuto desku vhodný, že ho nepodporuje , pak ale nechápu , že po stisku TAB jej načte a nebo dělám jen něco špatně.
Případně doporučili byste mi nějakou desku pro tento procesor (e6700).
Předem díky za pomoc.
P.
S nejvetsi pravdepodobnosti bude nutny Flash BIOSu na novejsi verzi http://www.msi.com/product/mb/G965M.html#/?div=BIOS
A jaký máš v dece bios? E6700 je podporováno od verze 1.2 http://msi.com/product/mb/G965M.html#/?div=BIOS
edit: chjo, už i plazové jsou rychlejší než já :turtle
Každopádně flešuj se starým cpu ;)
edit: chjo, už i plazové jsou rychlejší než já :turtle
Každopádně flešuj se starým cpu ;)
hmmm, ta by mela byt nejnovejsi ... tak me napada jedine resetovat BIOS po vymene CPU (at uz vytahnutim baterky nebo jumperem
[quote=Dukovec;481648]budeš ochotný mi vysvětlit resetování tím jumperem,? Tohle už nějak jde mimo mě.[/quote]
1) odpoj PC od elektriky
2) vymen CPU
3) vytahni z desky tu placatou baterku / lokalizuj piny popsane CLR_CMOS (nebo podobne) a zkratuj je
4) po cca 20 sekundach vrat baterku / nech piny byt :D
5) pripoj PC zpatky do site a zapni
1) odpoj PC od elektriky
2) vymen CPU
3) vytahni z desky tu placatou baterku / lokalizuj piny popsane CLR_CMOS (nebo podobne) a zkratuj je
4) po cca 20 sekundach vrat baterku / nech piny byt :D
5) pripoj PC zpatky do site a zapni
tak a třetí bod za lomítkem je můj konec , vůbec nevím co a kde, ale i přesto dík :-) Jdu někam googglovat cože si mi to napsal :-)
Prostě vyndej baterku na pár minut a pak ji zase vrať ;)
edit: a jo ty woá, wolfdale, hlavně, že jsme tu dva :mistake... CTRL+F je mrcha :D
edit: a jo ty woá, wolfdale, hlavně, že jsme tu dva :mistake... CTRL+F je mrcha :D
r34ktor to asi vysvětlil , ale proč by ho počítač rozpoznal po restartu a stisku TAB? Zkusím tu baterku vytahnou a pak se uvidí když to nepomůže tak vás požádám o radu jakou desku k tomuto procesoru.
[quote=r34ktor;481655]CPU není podporováno.
INTEL Pentium Dual-Core E6700 ? INTEL Core 2 Duo E6700[/quote]
K certu, mas pravdu, mel jsem dojem, ze jsem tam zahlidl i to Pentium DC :mistake
INTEL Pentium Dual-Core E6700 ? INTEL Core 2 Duo E6700[/quote]
K certu, mas pravdu, mel jsem dojem, ze jsem tam zahlidl i to Pentium DC :mistake
no a máme jasno,ale stejně nechápu že vypíše ,že tam je strčenej 3,2 procesor když ho nemá podporovat.
Měli byste nějakou radu na desku k tomu procáku nejlépe z Alzy je to pro mě nejdostupnější a nejrychlejší
Měli byste nějakou radu na desku k tomu procáku nejlépe z Alzy je to pro mě nejdostupnější a nejrychlejší
[quote=Dukovec;481659]no a máme jasno,ale stejně nechápu že vypíše ,že tam je strčenej 3,2 procesor když ho nemá podporovat.[/quote]
Deska z procesoru nějaké info vyčte (CPUID), ale jádra Wolfdale holt nepodporuje.
[quote=Dukovec;481659]Měli byste nějakou radu na desku k tomu procáku nejlépe z Alzy je to pro mě nejdostupnější a nejrychlejší[/quote]
Pokud chceš použít původní paměti, je jedinou možností [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].
Deska z procesoru nějaké info vyčte (CPUID), ale jádra Wolfdale holt nepodporuje.
[quote=Dukovec;481659]Měli byste nějakou radu na desku k tomu procáku nejlépe z Alzy je to pro mě nejdostupnější a nejrychlejší[/quote]
Pokud chceš použít původní paměti, je jedinou možností [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].
Zachoval bych HD a grafiku (Radeon 5760), mám tam 450w zdroj takže výměna se bude týkat Ram a desky pro výše zmíněný procesor (3,2) pokud je to realné do 5000,-(deska a pameti) žádná specifika na desku nemám
for r34ktor asi jsem se špatně vyjádřil ta deska Asrock nepodporuje ten Wolfdale. Buď pošlu k čertu ten nový procesor a nebo si ho nechám a vyměním desku a paměti.
S takovým rozpočtem bych procesor prodal, a šel do nějaké modernější platformy (s1155, AM3+).
ASRock G31M-GS R2.0 procesor samozřejmě podporuje.
ASRock G31M-GS R2.0 procesor samozřejmě podporuje.
chceš říct pokud bych tedy prodal procesor cca za 1000-1200 že tedy zhruba za 6000,- koupím novou desku , paměti a procesor v novější koncepci?
[quote=Dukovec;481667]chceš říct pokud bych tedy prodal procesor cca za 1000-1200 že tedy zhruba za 6000,- koupím novou desku , paměti a procesor v novější koncepci?[/quote]
Ano ;) [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Ano ;) [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
takže vám pánové všem velice děkuji za rady, ale jelikož se v těchto vodách moc neorientuji a výběr je velice rozsáhlý tak asi pošlu do světa ten Wolfdale a prozatím si ponechám toto a nebo zakopím tu desku asrock a cestou nejmenšího odporu vyhodím starý procesor 1,86 , protože než bych nastudoval co zakoupít tak budou nové platformy a mohu začít od začátku:-D. Ještě jendou děkuji všem zůčastněným
Jen taková věcná - máš dostatečně velkou bednu (ATX)? Aby se ti tam ta druhá deska od lavjoye vešla :notsure
jestli si četl výše tak už pohrát si se jumperm by byl téměř nadlidský výkon takže přetaktování je pro mě něco z říše fantazie. To je mimo můj obor
[quote=Dukovec;481675]jestli si četl výše tak už pohrát si se jumperm by byl téměř nadlidský výkon takže přetaktování je pro mě něco z říše fantazie. To je mimo můj obor[/quote]
To je škoda no.Měl bys krapet výkonu navíc zadarmo,teda máš-li aspon chladič od AC,freezer apod....
To je škoda no.Měl bys krapet výkonu navíc zadarmo,teda máš-li aspon chladič od AC,freezer apod....
[quote=Dukovec;481670]... nebo zakopím tu desku asrock a cestou nejmenšího odporu vyhodím starý procesor 1,86 [/quote]
Upozorňuji, že ASRock má pouze dva paměťové sloty, kdežto tvoje současná deska čtyři. Pokud jsou všechny osazeny, nebude možno část na nové desce použít.
Přihazuji ještě tip na levnou novou sestavu (s1155): [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] (na Alze to vyjde momentálně ještě o cca 200 Kč levněji)
Upozorňuji, že ASRock má pouze dva paměťové sloty, kdežto tvoje současná deska čtyři. Pokud jsou všechny osazeny, nebude možno část na nové desce použít.
Přihazuji ještě tip na levnou novou sestavu (s1155): [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] (na Alze to vyjde momentálně ještě o cca 200 Kč levněji)
jinak pokud bys kupoval nejakou desku na s775, mozna bych se prvne podival po bazarech ... od 500 neco slusnyho s podporou toho CPU 100% sezenes