Nástin situace: ADSL modem se 4x eth rozhraním, všechny díry jsou už ovšem zabrané.
Dotaz: Jak nejjednodušeji (hlavně finančně) připojit 5. počítač k internetu?
Vše v rámci rodinného domu.
Dotaz: Jak nejjednodušeji (hlavně finančně) připojit 5. počítač k internetu?
Vše v rámci rodinného domu.
Jednoduše - koupit 5port switch (stojí kolem 300Kč s DPH), ten switch napojíš na jednu zdířku v modemu a na switch pícháš další počítače....takhle to může jít až donekonečna. :)
Resp. ten router by měl utáhnout až 253 PC :D
Resp. ten router by měl utáhnout až 253 PC :D
withman: díky, to jsem přesně chtěl slyšet:) na switche jsem koukal, ale nebyl jsem si jistý, že to takhle fakt funguje..
Funguje...a myslím, že mám ještě jeden poznatek. Pokud by ten switch, který koupíš neměl UPLINK, tak jej musí propojit s tím modemem kříženým kabelem (ale tím si nejsem uplně moc jist - jen kdyby to nešlo) :D
Krizeny kabel tam byt nemusi. Uplink port jen znamena, ze se do toho portu ma pripojit nadrazena struktura v siti (typicky internet pripojeni), ale jen pokud ten switch umi blokovat komunikaci mezi ostatnimi porty (ktere nejsou uplink).
Vavri: Plácáš nesmysly. Uplink znamená právě přehozený dráty právě už v konektoru, aby mohl použít rovný kabel. Většina nových switchů umí auto port switching, tj. že si zjistí zda používáš rovný nebo křížený a podle toho fungujou. Žádnej switch nedělá to, co ty popisuješ, to dělaj routry.
Whitman: No, donekonečna to nejde, o tom hovoří specifikace. Obvykle se jich neřadí více než 3-4, pak se to řeší jinak. A router může obsloužit mnohem více pc, to sis popletl a C maskou.
Whitman: No, donekonečna to nejde, o tom hovoří specifikace. Obvykle se jich neřadí více než 3-4, pak se to řeší jinak. A router může obsloužit mnohem více pc, to sis popletl a C maskou.
Switch ti pomuze pouze k lokalni siti ale ma sve nevyhody .. napriklad ty ze jeden pocitac bude muset sdilet internet coz sebou nese spousty nepohodlnych veci jako treba aby se pocitac B napojil na internet musi byt zapnuty pocitac A atd .. nejefektivnejsi reseni je router pokud pouzivas i nejake notebooky s wifi tak wifirouter do tohoto zarizeni pripojis modem a ostatni pc a mas po starostech soucasti routeru je i firewall (tedy aspon vdrtive vetsine) Kvalitni wifi router se da poridit kolem 1500 osobne doporucuji znacky linksys ale je i spousta jinych kvalitnich znacek kdybys potreboval poradit s vyberem napis .. Hlavne pozor musis koupit router ktery pujde propojit s tvym adsl modemem!