Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Quadro vs. FirePro

Krist (55)|12.1.2012 10:36
Zajímá mě porovnání těchto profi karet. Které typy si si stojí proti sobě a opravdu se vyrovnají. Z vlastní zkušenosti bych dal přednost Quadro ale poslední kousky FirePro ji poráží
http://www.vizworld.com/2011/06/benchmarking-amd-firepro-v7900-nvidia-quadro-4000-catia/

A teď k mému problému:
Složil jsem si "levné neherní" PC, které by mělo zvládnout práci v CAD 3D (Catia), fotoedit. (Photoshop), videoedit. fullHD (Sony Vegas). Doteď jsem používal NTB FS Amilo xi2550 s HD2700 (samozřejmě nestíhá střih a větší sestavy v Catii). Zkušenosti s profi kartama mám taky, na jiném pracovišti používám PC s i7 960 + Quadro 4000.

Zádrhel nastal právě u graf.karty. To jsem si myslel, že novodobá výkonná herní grafika (GTX560) v pohodě nahradí starší "keďáckou". Otevřu Catii, sestavu z cca 800 dílů a drhne to, netočí plynule. Na tom ntb s HD2700 to bylo podobné, na starším PC s C2D + Quadro FX4600 v pohodě. Z toho staršího PC jsem si půjčil tu FX4600 (musím vrátit) a taky pohoda (až na MS index výkonu PC klesl z 7,7 na 6,8). Takže je to jasný, co teď ?

a) dají se na GTX 560 sehnat modifikované ovladače, které by z ní udělali něco jako Quadro ?

b) vyměním za starší "keďáckou". A teď kterou ? Bazarově se mě nabízí [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] za 2.600,- nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] za 2.500,-

V případě jednodruhové práce ve 3D bych se už asi klonil k FirePro jenže na tomto PC hodlám i stříhat videa a zde hovoří jasně CUDA u nVidie (ikdyž FX4600 má jen 128 jader oproti GTX560 s 336 jádry). Nebo má ATI FirePro taky něco jako CUDA ?

Grafiku jsem koupil na prodejně, vrátit do 14 dnů tedy nejde.
c) Nechám si GTX560, přikoupím Quadro/firepro a podle potřeby budu přepínat. Lze to ? Po česku bych klidně vyvedl přepínač od napájecích drátů ke kartám :) Zde je ovšem další otázka ohledně zákl.desky, která má jeden PCI-E 16x a druhý jen 4x , reálně netuším o jaký pokles by šlo.
NHKG (1136)|12.1.2012 11:10
a) Pokud vím tak už to hrozně dlouho nejde, přitom ta "herní" grafika má výrazně výkonnější čip než stejně drahé quadro
b) Catia podporuje obojí, V4800 by měla být lepší. Ano, AMD má něco jako CUDE - Stream, ale moc programů to nepodporuje. Na Sony Vegas to je jedno, stačí karta s podporou OpenCL a to jsou všechny. Akorát u AMD je mnohem větší šance na problémy s ovladači.
c) Tomy bych se vyhnul, hrozí spousta problému a ani si nejsem jistý že to bude pořádně fungovat. A nechápu jaký přínos bude mít ta GTX560 v počítači.
Krist (55)|12.1.2012 11:25
a) no právě, má výkonnější čip ale nestíhá tak dobře. Tak škoda, že to nejde nějak přeondulit.
b) to by mě zajímalo blíž. Jestli ta technologie od AMD nahradí CUDA hlavne ve Vegasu, tak bych mohl jásat a vzít V4800.
c) přínos by byl v případě využití CUDA 336 jader, a obecně v jakékoliv činnosti jiné než 3D. Ale toť otázka, zda je ten přínos tak velký. Jenže co s tou kartou ? za kolik bych ji teď prodal ? je úplně nová.
alfah4ns (1040)|12.1.2012 15:01
Záleží, jestli si ji bral jako fyz,. osoba nebo na ičo a jestli to bylo objednáno přes internet.
Fyz. osoby mají právo na vrácení zboží do 14 dní.

jestli amd stream podporuje vegas, nevím, kukni stránky výrobce SW, příp. ho kontaktuj.

grafika - co vím, jedny z poslendích odemkyatelných karet byly 8800/9800 a to ještě ne všechny.
fx4600 je právě na jádře z 8800.

Těžko říct, jak si stojí ty jeté grafiky, 8xxx série od nvidie nevynikala zrovna malou poruchovostí.
A nové grafiky jsou cenově naprposto někde jinde, smysl by mohlo mít třeba Quadro 2000, jenže tj za 10k...
Lowendové quadro 600 nevím, jestli znatelně pomůže, když gtx560 nestíhá.
Krist (55)|12.1.2012 18:04
Už mám vyřešeno.
1. V ovladačích nastavit režim na "výkon"
2. v Catii je potřeba chvíli (minuta - dvě) aktivně točit, zoomovat. jak se ujmou všechny jádra procesoru, je pohyb plynulý.

To je celý. Výkon jsem měl ale ta prodleva mě dostala. Holt při sestavě si jednou chvilku počkám, to naštěstí je tak jednou za den, a jen když je taková sestava.
Potvrdil jsem si tedy původní domněnku o tom, že kvalitní herní grafika stačí do profi PC za ne moc peněz..dnes už ano :cool:

Pánové děkuji za odborné rady, nyní se v tomto vlákně můžou klidně probírat obecné souboje Quadro vs. FirePro. :thumb
czhunter (775)|12.1.2012 19:26
[quote=Krist;489448]2. v Catii je potřeba chvíli (minuta - dvě) aktivně točit, zoomovat. jak se ujmou všechny jádra procesoru, je pohyb plynulý.[/quote]Výsledek je možná správný, ale tvá představa o tom, jak k tomu došlo značně mylná.

Posun na "výkon" samozřejmě rychlost přidal (zřejmě se hlavně vypnul antialiasing) a při točení v Catii se žádná jádra "nechytají" ať bys točil sebedýl, protože je to stejně jen jednovláknový program (kromě nějakých MKP modulů).
Krist (55)|12.1.2012 22:34
Vycházím z toho, co vidím v procesech. Na začátku je vytíženo pouze jedno jádro na 100%, následně, při aktivním dění v catii, se přidávají další, a jak jsou v zápřahu všechny, tak to začne být plynulé. Do hloubky tomu nerozumím a ani nemusím. Jestli za to může graf.karta nebo CPU nepovím, hlavně, že to šlape. Platí to jen pro velký sestavy, kterých není mnoho, takže to nebude o nervy. Jak mě potvrdil kolega, tímto způsobem to funguje od dob vícejádrových CPU, na jednojádru s obyč grafikou mohl udělat maximálně jednoduchý svařenec.
Když bych dělal jen 3D asi bych vyměnil za nějaký levný Quadro (klidně tu starou FX4600, ikdyž, no levný, nedávno stála přes 40.tis) nebo levný FirePro a byla by to tutovka. Rozhodně dnes už nemá smysl karta za 20, 40, 60 tisíc, tak možná na opravdu ooobrovský projekty v megafirmě na konstrukci letadel.
Po pravdě jsem ani moc nevěřil, že by tu někdo dokázal opravdu prakticky poradit, koneckonců ani nikde jinde, většinou na diskuzích se rádobyodborníci pohybují jen v teoretických rovinách, předhání a slovíčkaří o tom, co vyčetli na wikipedii. Catia je holt dost specifický soft ve kterém dělá (myslím opravdu dělá, nemyslím srandisty na VUT) málo lidí a ti většinou nemají potřebu nic řešit, protože dělají ve firmách s bohatě zajištěným zázemím.