Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyhláška 50 - zaměstnance

Sheea (23)|10.3.2012 11:55
Zdravím vás všechny,

při hledání práce sem narazil na servis a sestavování pc. Pán mi ale řekl, že je na to potřeba vyhláška 50 (nevím, kterej paragraf). Koukl sem tedy na internet, abych zjistil, co potřebuju za paragraf a ejhle, zjistil sem spousty variant spolu s tou, že vyhláška na tohle není potřeba. Názory jsou tak 50 na 50. Nicméně vždy se jednalo o dotaz ohledně založení živnosti. I tady na fóru se řešila vyhláška 50 pouze v souvislosti s živností.
Proto se chci zeptat, zda někdo ví, jak to opravdu je. Předem díky za odpovědi :)
DrZelenka (2491)|10.3.2012 12:59
[quote=Sheea;496533]Zdravím vás všechny,

při hledání práce sem narazil na servis a sestavování pc. Pán mi ale řekl, že je na to potřeba vyhláška 50 (nevím, kterej paragraf). Koukl sem tedy na internet, abych zjistil, co potřebuju za paragraf a ejhle, zjistil sem spousty variant spolu s tou, že vyhláška na tohle není potřeba. Názory jsou tak 50 na 50. Nicméně vždy se jednalo o dotaz ohledně založení živnosti. I tady na fóru se řešila vyhláška 50 pouze v souvislosti s živností.
Proto se chci zeptat, zda někdo ví, jak to opravdu je. Předem díky za odpovědi :)[/quote]

Já si při zakládání živnosti musel sehnat elektrikáře (paradoxně to byl táta, kterej má maturu z gymplu, kde mu tohle přidali, ale po těch letech už nemá o ničem ani páru). Ten podepsal, že je něco jako "odbornej dozor" (moc přesně jsem jeho roli nezkoumal) a tj vše. Po pár letech už nebudu potřebovat ani ten dozor.

Vzhledem, že v PC je 220V, tak to asi budeš potřebovat (sice je to napětí jen ve zdroji, kterej asi rozebírat nebudeš, ale to nikdo neřeší). Pokudvím, tak se to dá obcházet, příp. dodělat (kámoš nastoupil na servis výtahů z elektro střední s tím, že vyhlášku dodělá časem (ani nevím, jestli už ji má :D )
Sheea (23)|10.3.2012 13:12
[quote=DrZelenka;496535]Vzhledem, že v PC je 220V, tak to asi budeš potřebovat (sice je to napětí jen ve zdroji, kterej asi rozebírat nebudeš, ale to nikdo neřeší). Pokudvím, tak se to dá obcházet, příp. dodělat (kámoš nastoupil na servis výtahů z elektro střední s tím, že vyhlášku dodělá časem (ani nevím, jestli už ji má :D )[/quote]

Právě. Ti, co říkají, že to není potřeba se často odkazovali na to, že jde o sestavování hotovejch komponent, což se stejně dělá, když je PC odpojeno od proudu a v jednotlivejch komponentech, jde hlavně o zdroj, se stejně vrtat nebudu. Nicméně, jelikož nemám elektro vzdělání, můžu si udělat max §4, což nevím, jestli mě jako zaměstnanci stačí (ikdyž kdo ví, jestli mě vezme :D)
Jds (106)|10.3.2012 13:19
Zdravím a nevím abych nikoho neurazil ale ,s tohoto požadavku se mi zdá že ten co tě má přijmout ti nechce na rovinu říci že o tebe třeba nemá zájem.Znám to z vlastní zkušenosti řeknou že zavolají a pak třeba týden doufáš jako p..o a nic.Hodně štěstí a pevné nervy.
Sheea (23)|10.3.2012 13:27
[quote=Jds;496537]Zdravím a nevím abych nikoho neurazil ale ,s tohoto požadavku se mi zdá že ten co tě má přijmout ti nechce na rovinu říci že o tebe třeba nemá zájem.Znám to z vlastní zkušenosti řeknou že zavolají a pak třeba týden doufáš jako p..o a nic.Hodně štěstí a pevné nervy.[/quote]

No já ho vypeču :) Nicméně tenhle flek je z takové "druhotné" známosti (známej známýho :D) A to bylo první na co se mě ptal, aniž by o mě věděl cokoliv jinýho. Pak až se ptal na to, co umím atp. Ono je to fuk, je mě jasný, že mě neveme. Zkusím mu navrhnout neplacenou praxi a pak sám uvidí. Ono, jestli mám za prachy z pracáku sedět doma nebo se něco přiučit, než něco najdu...Volba je myslím jasná :) Navíc, tahle práce by pro mě byla splněným snem, takže se jen tak nevzdám :D
A na tu vyhlášku se ptám proto, abych se s ním o tom mohl v pondělí pobavit.

Edit: Jen abych neurazil. Jde o kamaráda přítele mé mámy :) Známej známýho zní tedy v tomto kontextu poněkud divně :)
DrZelenka (2491)|10.3.2012 14:09
[quote=Sheea;496539]No já ho vypeču :) Nicméně tenhle flek je z takové "druhotné" známosti (známej známýho :D) A to bylo první na co se mě ptal, aniž by o mě věděl cokoliv jinýho. Pak až se ptal na to, co umím atp. Ono je to fuk, je mě jasný, že mě neveme. Zkusím mu navrhnout neplacenou praxi a pak sám uvidí. Ono, jestli mám za prachy z pracáku sedět doma nebo se něco přiučit, než něco najdu...Volba je myslím jasná :) Navíc, tahle práce by pro mě byla splněným snem, takže se jen tak nevzdám :D
A na tu vyhlášku se ptám proto, abych se s ním o tom mohl v pondělí pobavit.

Edit: Jen abych neurazil. Jde o kamaráda přítele mé mámy :) Známej známýho zní tedy v tomto kontextu poněkud divně :)[/quote]

Jak jsem psal - jde to i bez ní (kámoš makal normálně se smlouvu a bez vyhlášky, já ji nemám a živnostňák mám oficiálně a naprosto legálně).

Taky mi to připadá, že "zmámej" tě nechce, ale taky nechtěl říct rovnou ne.

Jinak nejde o to jak to sestavuješ, ale už pracuješ s daným napětím a je jedno jak. Já např. normálně rozebírám zdroje a čistím je/měním větráky - tzn i k těm obvodům s 220V se dostanu. Představa, že by se v tom vrtal někdo, kdo nemá tušení o co se jedná ... Proto ta vyhláška (ne, že bych ty podmínky uplně schvaloval, ale chápu je)
Sheea (23)|10.3.2012 15:09
[quote=DrZelenka;496545]Jinak nejde o to jak to sestavuješ, ale už pracuješ s daným napětím a je jedno jak. Já např. normálně rozebírám zdroje a čistím je/měním větráky - tzn i k těm obvodům s 220V se dostanu. Představa, že by se v tom vrtal někdo, kdo nemá tušení o co se jedná ... Proto ta vyhláška (ne, že bych ty podmínky uplně schvaloval, ale chápu je)[/quote]

Jasně, tohle chápu, o tom není debat. :) A myslííš, že §4 by mě dostatečně poučil? :)

[quote=DrZelenka;496545]Taky mi to připadá, že "zmámej" tě nechce, ale taky nechtěl říct rovnou ne.[/quote]

Jak říkám, na to já kašlu. To v dnešní době slyším pořád, ale možnost dělat tuhle práci jen tak nedostanu, takže i za cenu toho, že to budu dělat gratis, se mu prostě vnutím :D Prostě potřebuju nějakou praxi. To, že by mě to bavilo mi práci nenajde :)
Sheea (23)|13.3.2012 12:36
Tak už jen tak pro zajímavost. Měli ste pravdu, na to místo vzal nějakýho vysokoškoláka (taky co by dělal z blbcem, co má jen gympl :D), ale s tím sem tak nějak počítal. Nicméně, poté, co sem mu sdělil svoji nabídku se tloukl do hlavy a vypadá to, že budu mít alespoň praxi, ikdyž neplacenou :) Tak třeba budu mít štěstí a někde to pak zúročím.