Notebook micro IDE ATA na 3,5" disk
Zdravím. Mám problém s technickým řešením v podobě redukce na konektor (viz fotografie). Je vyfocen konektor z slim DVD Sony NEC Optiarc AD-7543A, která byla v notebooku. Já místo ní chci připojit klasický 3,5" HDD (ATA/SATA, to je fuk) a tím využít rychlý konektor místo pomalého USB. Problém však je najít správnou redukci. Našel jsem zatím jenom samce (ten, co je na desce notebooku), já však potřebuju redukci z notebooku na velké rozhraní. Zná někdo řešení? díky.[ATTACH]24983[/ATTACH]
dá se tam zapojit i SATA: Roline 93871-111630
+
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
případně si najdi rámeček IDE->IDE a pak kabel IDE 2.5 -> IDE 3.5.
EDIT:
teď jsem si uvědomil, že kecám, ten 3.5 disk tam u saty tím kabelem nepřipojíš.
Musíš najít prodlužku jen pro datovou část a napájení si dobastlit nějak zvlášť přes trafo na 12V.
Přijde mi ale ak kravina připojovat takhle 3.5 disk k ntb.
Osobně bych tam dal 2.5 sata + ten rámeček z ebay.
+
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
případně si najdi rámeček IDE->IDE a pak kabel IDE 2.5 -> IDE 3.5.
EDIT:
teď jsem si uvědomil, že kecám, ten 3.5 disk tam u saty tím kabelem nepřipojíš.
Musíš najít prodlužku jen pro datovou část a napájení si dobastlit nějak zvlášť přes trafo na 12V.
Přijde mi ale ak kravina připojovat takhle 3.5 disk k ntb.
Osobně bych tam dal 2.5 sata + ten rámeček z ebay.
Konektor je IDE, výrobce JAE něco a bohužel je to jediná firma, která je vyrábí. Nejlepší bude použít redukci na vložení na kterou odkazoval Hans (u nás se pohybuje kolem 600,-, v zahraničí možno sehnat i hotswap) akorát bych jí koupil u nás :D
edit: všecko zpět - dellpoint nefunguje, momentík - najdu alespoň odkaz na redukci :slug (jednu jsem kupoval na ebayi - tu bez hotswapu)
edit: všecko zpět - dellpoint nefunguje, momentík - najdu alespoň odkaz na redukci :slug (jednu jsem kupoval na ebayi - tu bez hotswapu)
Jo na přídavný rámeček jsem se díval. Jenom jsem doufal, že bude i levnější řešení :) zatím díky. Ještě počkám, jestli někdo najde levnější variantu.
Mimochodem ten noťas slouží jako server, takže rozhodně tam dám 3,5" který má lepší poměr cena/výkon.
EDIT: jo s tím napájením- 2,5" disky jedou na 5V ?
Mimochodem ten noťas slouží jako server, takže rozhodně tam dám 3,5" který má lepší poměr cena/výkon.
EDIT: jo s tím napájením- 2,5" disky jedou na 5V ?
Tak v tom případě bych to rozebral, a přípíchnul na to redukci ODD-SATA a na to pak disk + externí napájení. Finančně 150 kaček, ccá
edit: ve finále jestli máš při ruce někde vyřazenou mechaniku tak a zif tak se to dá nabastlit i dovnitř (nechat malý plošňák z mechaniky a ten zif připojit do další redukce zif-sata/ata 44p). Je fakt, že já tohle sháněl asi půl roku kvůli disku v umpc a jinak než ze zahraničí to tenkrát nešlo, mechaniku jsem tenkrát použil nějakou liteonku z aceru :D
edit2: 2.5" = 5v, nízký 1.8" 3.3v, ssd 3.3v nebo 5v - záleží na konkrétním modelu takže bacha na redukce molex - sata bez žlutýho drátu;)
edit: ve finále jestli máš při ruce někde vyřazenou mechaniku tak a zif tak se to dá nabastlit i dovnitř (nechat malý plošňák z mechaniky a ten zif připojit do další redukce zif-sata/ata 44p). Je fakt, že já tohle sháněl asi půl roku kvůli disku v umpc a jinak než ze zahraničí to tenkrát nešlo, mechaniku jsem tenkrát použil nějakou liteonku z aceru :D
edit2: 2.5" = 5v, nízký 1.8" 3.3v, ssd 3.3v nebo 5v - záleží na konkrétním modelu takže bacha na redukce molex - sata bez žlutýho drátu;)
[quote=Richmond;504536]ODD-SATA
zif tak se to dá nabastlit i dovnitř (nechat malý plošňák z mechaniky a ten zif připojit do další redukce zif-sata/ata 44p).[/quote]
Ten odd-sata nedám do toho konektoru na desce. Tam potřebuju strčit to, co je vyfoceno.
Zif je to, co je vyfoceno? Nějak to z obrázků nepoznám.
S ebay nemám problém, nakupuju tam.
zif tak se to dá nabastlit i dovnitř (nechat malý plošňák z mechaniky a ten zif připojit do další redukce zif-sata/ata 44p).[/quote]
Ten odd-sata nedám do toho konektoru na desce. Tam potřebuju strčit to, co je vyfoceno.
Zif je to, co je vyfoceno? Nějak to z obrázků nepoznám.
S ebay nemám problém, nakupuju tam.
zif je taková maá mrcha, placatá - je to na plošňáku když rozebereš odd, na druhý straně je právě ten JAE co je vyfocený
edit: jj, já to chápu - ty dostupný redukce jsou vysoký - proto jsem kuchal mechaniku, protáhl kabel a zapojil do disku. Nízký redukce se dávaly do mechanik v macu a pár dellech - drahý a nesehnatelný :(
edit2: Amazon.com: Small-PCB Slimline Slim CD JAE 50-Pin To IDE Adapter: Electronics ??? Vypadá že se tam vejde. Jinak ta mechanika byla TS-L462 (JAE 50pin)
edit: jj, já to chápu - ty dostupný redukce jsou vysoký - proto jsem kuchal mechaniku, protáhl kabel a zapojil do disku. Nízký redukce se dávaly do mechanik v macu a pár dellech - drahý a nesehnatelný :(
edit2: Amazon.com: Small-PCB Slimline Slim CD JAE 50-Pin To IDE Adapter: Electronics ??? Vypadá že se tam vejde. Jinak ta mechanika byla TS-L462 (JAE 50pin)
Takže rozeberu to na desce notebooku a dostanu zif. Pak koupím redukci ZIF-SATA a připojím disk. Správně?
EDIT: to z amazonu není ono. Je tam samec, ale do naťasu musím strčit samici
EDIT: to z amazonu není ono. Je tam samec, ale do naťasu musím strčit samici
A jo :mistake Zkrátka jde o tohle, že? http://forum.notebookreview.com/4550480-post22.html
Já ten "porychtung" někde doma mám tak jestli ho najdu tak by se to dalo dohledat odle čísel na pcb... Přímo prodlužovací kabel jsem tenkrát našel za 50$ - dělal to ručně nějakej týpek. JAE je prakticky to samý jako 44pin akorát to má v sobě i napájení. Dokumentace se k tomu dá dohledat na google. Tu redukci na PATA 1.8" zif jsem dělal normálně doma s horkovzdušnou pájkou, redukci na zif-sata jsem zmiňoval kvůli nutnosti použít kontroller (mě se osvědčily JMicrony)
edit: http://www.newmodeus.com/shop/index.php?main_page=index&cPath=2_27
Já ten "porychtung" někde doma mám tak jestli ho najdu tak by se to dalo dohledat odle čísel na pcb... Přímo prodlužovací kabel jsem tenkrát našel za 50$ - dělal to ručně nějakej týpek. JAE je prakticky to samý jako 44pin akorát to má v sobě i napájení. Dokumentace se k tomu dá dohledat na google. Tu redukci na PATA 1.8" zif jsem dělal normálně doma s horkovzdušnou pájkou, redukci na zif-sata jsem zmiňoval kvůli nutnosti použít kontroller (mě se osvědčily JMicrony)
edit: http://www.newmodeus.com/shop/index.php?main_page=index&cPath=2_27
Děkuji. Zkusím to rozebrat, ale pokud budu muset pájet ty malé spoje, tak bude levnější asi koupit ten rámeček a redukci. 12V DC trafo mám.
Jinak dá se na notebooku někde jistojistě najít 12V s proudovým odběrem alespoň 1,5 A?
Jinak dá se na notebooku někde jistojistě najít 12V s proudovým odběrem alespoň 1,5 A?
Hned na vstupu bývá 9v-19v. Kdyžtak se prodává zdroj přímo s molexem a 5v/12v za řádově stovky ;)
http://compuny.cz/ostatni.html
http://compuny.cz/ostatni.html
Jo, podobný zmetek jsem měl a 2x shořel. Napájení je 19V, jenom jsem myslel, že někde najdu ustabilizovaných 12V. Myslel jsem třeba baterie- ta má 11,9V ale bohužel nevím, jak notebooku říct, aby ji nabíjel na těch 12V. On si myslí, že je tuhá a láduje tam 4,5V :D
No nic. Rozebírat budu až v pondělí.
No nic. Rozebírat budu až v pondělí.