Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozdvojka na kabelu chlazení (cpu < motherboard > trimmer) Lze?

patrik3 (2)|11.7.2012 16:25
Omlouvám se na laický dotaz, ale opravdu to potřebuji objasnit...

Situace: Pořídil jsem do skříně Kama Panel 3, který má možnost připojení a regulace otáček dvou ventilátorů. Momentálně mám ventilátor na CPU i skříni připojen k základní desce a díky tomu se automaticky regulují otáčky. Na CPU mám chlazení ZALMAN, který má velmi ošklivý vývod ze skříně ven s potenciometrem na regulaci otáček (toho bych se při této příležitosti chtěl zbavit). Teď bych chtěl oba větráky (CPU i skříň) připojit k panelu Kama, abych si mohl podle potřeby regulovat rpm, ale současně byly oba připojeny k desce.

Dotaz: Existuje nějaká rozdvojka kabelu, abych mohl ze základní desky rozdělit kabel k větráku a nově zakoupenému panelu? Vlastně netuším, zda je možné mít současně kabel zapojen do základní desky a současně k nějakému dalšímu regulátoru, navíc když v BIOSu mám nastavenou automatickou regulaci otáček. Pokud ano, máte nějaký tip o jaký kabel by se mělo jednat? Kabel přiložený výrobcem panelu je pouze prodlužovací/propojovací.

Uf, snad nebudu za úplnýho blbce a navíc mě bude pochopeno.

Pro větší ilustraci přikládám obrázky zapojení na panelu a na základní desce.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
VencaX (3686)|11.7.2012 17:43
Regulátor otáček je vlastně regulátor napětí přiváděného do ventilátoru, takže defakto tím, že budeš do ventilátoru přivádět napětí jak z desky tak regulátoru, tak se tyhle 2 napětí budou sčítat. Tím pádem ti deska automaticky reguluje otáčky a dodává ti nějaké napětí do ventilátoru, ale tohle napětí už regulátorem nesnížíš (pokud ti jde o to, že příliš hučí), ba dokonce když nastavíš regulátor na minumum, tak mu ještě maličko přidáš. A naopak se může stát, že když zvýšíš otáčky, tak už budeš mít napětí vyšší než 12V a budeš si ventilátor akorát tak ničit.

Teoreticky to tedy možné je, ale nevím, jestli ti to prakticky pomůže.
robky (3195)|11.7.2012 18:08
Súčasným pripojením ventilátora na základnú dosku a regulačný panel, napr. cez rozdvojku, imho môže dôjsť akurát tak k poškodeniu regulácie - a to jak v doske, tak v paneli ....

@VencaX: môžeš prosím ťa vysvetliť, ako by asi prišlo k sčítaniu jednotlivých napätí

@patrik3: môžeš prosím vysvetliť potrebu mať to zapojené do dosky aj do panelu ... nejak nechápem, buď ti vyhovuje regulácia doskou, v tom prípade načo panel, alebo ti regulácia doskou nevyhovuje a zapojíš to do panelu (načo to potom pripájať do dosky :notsure)
VencaX (3686)|11.7.2012 18:10
robky: Tyjo sorry, máě pravdu, zase mi něco nedošlo. V poslední době se mi to stává často a není to jen horkem :D.
patrik3 (2)|11.7.2012 22:28
[QUOTE=robky;509057]môžeš prosím vysvetliť potrebu mať to zapojené do dosky aj do panelu ... nejak nechápem, buď ti vyhovuje regulácia doskou, v tom prípade načo panel, alebo ti regulácia doskou nevyhovuje a zapojíš to do panelu (načo to potom pripájať do dosky :notsure)[/QUOTE]

Já to tak vlastně v současnosti mám u toho ZALMANA (chladič CPU), kde kabel z desky vede do rozdvojky, kde jedna větev vede k ventilátoru a druhá do externího dálkového ovládání, kterým lze otáčky ještě navýšit, přestože si je deska reguluje sama. Je mi jasný, že v tom ovládání má ZALMAN nějakou elektroniku a bude to mít ošetřené a proto se raději ptám.

Tedy moje potřeba je v možnosti otáčky navýšit, při vyšších výkonech karty a cpu (hřeje to tam opravdu dost), ale ne pomocí ovládání od ZALMANA, který se nedá pořádně uchytit a pořád se mi to někde válí po zemi, ale právě z tohoto čelního panelu. Určitě bych si jen tak netroufnul, odpojit konektor od větráku z desky a spojit ho jen s panelem. Pak bych na to někdy zapomněl a průšvih by byl na světě.