Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výběr disku - systém, 2. disk - hry

Vladivoj (7)|25.7.2012 12:29
Ahoj, momentálně budu pořizovat nový zdroj a chtěl bych k tomu pomoct i s výběrem disků. Momentálně mám 233 GB WD (207 GB plných) jako primární, bohužel ale tehdy jsem nevěděl, že by asi bylo dobře nemít systém a ostatní na stejném disku. Sekundární je rámečkový WD 149 GB (24 GB zaplněných), na filmy, seriály a hudbu mám 2 TB (1,7 TB plných) externí, taky WD.
Do budoucna bych rád měl uspořádání následující:
- systémový disk jen na systém (XP, výhledově nějaká distribuce Linuxu jako záložní), pak asi není potřeba aby byl extra velký
- druhý disk na ostatní, primárně hry, sekundárně vše ostatní. T.č. mi hry zabírají 45 GB neSteamové a 129 GB Steamové, přičemž některé velké hry jsem musel kvůli bezproblémové defragmentaci smáznout, jiné ani neinstalovat (Dragon Age: Origins, Europa Universalis III, Fallout III a Fallout: New Vegas, GTA III, SA a Vice City, Hitman I a II, Mafia I a II, Napoleon: TW, Portal II, Tropico III a Witchera)
- třetí (ev. po naplnění kapacity čtvrtý) by byly externí disky na filmy, seriály a hudbu. Ty mám pořešené zatím tím externím 2 TB, výhledově jeho dvojčetem.

Takže, jakou kapacitu zvolit na systémový, ev. jakou značku?
Jakou na hry? Plánuju ještě samozřejmě přírůstky do her PLUS bych rád, aby byl tenhle disk přenositelný, až budu stavět další počítač a ten starý přenechávat prarodičům a tátovi. Dá se na tohle využít ten rámeček? Ten 149 GB tam tak smutně sedí, protože se k tomuhle asi moc nehodí. Což tak do rámečku nacpat větší?
zsdx (2098)|25.7.2012 15:00
Nejlevnejsi reseni - na system klidne pouzij ten prazdny WD v ramecku, pokud je to tedy suplik do 5,25" a ne USB - nebo ho vyndej z ramecku a dej dovnitr.
Nejvykonnejsi reseni - SSD 128GB na system, novy rychly s 1TB/plotna na ostatni (kapacita dle uvazeni). Nedej na reci, ze XP na SSD ne, je s tim pouze o trochu vic prace.
Reseni mezi - slusny novy plotnovy na system+hry.

//jasan, SSD muze v pripade XP byt polovicni (ac to dale zminuji, stejne jsem to popletl).
Vladivoj (7)|25.7.2012 15:34
Moje otázka zní: Není to na systém moc? Kdysi mi bylo řečeno, že se všema systémovýma serepetičkama a programama s výjimkou Steamu (kterej bych vrznul na ten herní disk) se vlezu do 50GB za XP i Linux, což zní relativně uvěřitelně s ohledem na to, že teď všechno na C:/ kromě her zabírá 33 GB.